«Վավերացնում եմ»
Հայաստանի Հանրապետության
Նախագահ Ռ. Քոչարյան
22 ապրիլի 2004 թ.
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
8 ապրիլի 2004 թվականի N 514-Ն
ԲՈՒՍԱՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՓՈՐՁԱՔՆՆՈՒԹՅԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ ՓՈՐՁԱՆՄՈՒՇՆԵՐԻ ՏՐԱՄԱԴՐՄԱՆ ԿԱՐԳԸ ՍԱՀՄԱՆԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Համաձայն «Բույսերի պաշտպանության և բույսերի կարանտինի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 26-րդ հոդվածի «գ» կետի` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Սահմանել բուսասանիտարական փորձաքննության նպատակով փորձանմուշների տրամադրման կարգը` համաձայն հավելվածի:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:
Հայաստանի Հանրապետության |
Ա. Մարգարյան |
2004 թ. ապրիլի 20 |
Հավելված |
Կ Ա Ր Գ
ԲՈՒՍԱՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՓՈՐՁԱՔՆՆՈՒԹՅԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ ՓՈՐՁԱՆՄՈՒՇՆԵՐԻ ՏՐԱՄԱԴՐՄԱՆ
I. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ
1. Սույն կարգով սահմանվում է Հայաստանի Հանրապետություն ներմուծվող և Հայաստանի Հանրապետությունից արտահանվող, ինչպես նաև Հայաստանի Հանրապետությունում արտադրվող բույսերից, բուսական արտադրանքից և կարանտին օբյեկտի զննման ու բուսասանիտարական փորձաքննության նպատակով փորձանմուշների տրամադրման կարգը:
2. Բույսերի, բուսական արտադրանքի և մյուս կարանտին օբյեկտների կարանտին վիճակը որոշվում է ամբողջ բեռնաբաժնի կարանտին զննման կամ վերահսկման ու դրանից վերցված նմուշների փորձաքննության հիման վրա:
3. Բույսերի, բուսական արտադրանքի և մյուս կարանտին օբյեկտների որոշակի խումբ (կաշվեղեն, բուրդ, թելատու բույսերից ստացված հումք, չորացրած մրգեր, համեմունքներ, դեղատու և եթերայուղատու բույսեր, ինչպես նաև փոխադրամիջոցները, տարան, փաթեթանյութը) ենթարկվում է արտաքին կարանտին զննման, մնացածները ենթարկվում են և արտաքին զննման, և բուսասանիտարական փորձաքննության:
II. ՕԳՏԱԳՈՐԾՎՈՂ ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
4. Սույն կարգում օգտագործվող հասկացություններն են`
ա) զննում կամ վերահսկում` փոխադրամիջոցների, արտադրանքի և տարայի արտաքին ստուգում, բուսական արտադրանքում և այլ կարգավորվող առարկաներում հիվանդության հարուցիչների, միջատների ու մոլախոտերի սերմերի հայտնաբերման նպատակով դրանցից նմուշառում: Կարանտին և այլ վտանգավոր օրգանիզմների հայտնաբերման դեպքում զննումը դադարեցվում է, և բեռնաբաժինը ենթարկվում է վարակազերծման, որից հետո կատարվում է նմուշառում,
բ) փորձաքննություն` բեռնաբաժնից վերցված նմուշների լաբորատոր անալիզ` հայտնաբերված վնասատուների, հիվանդությունների հարուցիչների և մոլախոտերի սերմերի տեսակային կազմը որոշելու նպատակով,
գ) բեռնաբաժին` ցանկացած քանակի միասեռ արտադրանք, որը նախատեսված է միաժամանակյա ընդունման, բարձման համար, կամ պահպանվում է նույն պահեստում, սիլոսահորում, ամբարում,
դ) կետային նմուշ, կետային նմուշառում` բուսական արտադրանքի կամ կարգավորվող առարկայի ոչ մեծ քանակություն, որը բեռնաբաժնից վերցված է մեկ գործողության ընթացքում` միացյալ նմուշի ձևավորման համար,
ե) միացյալ նմուշ` բեռնաբաժնից վերցված կետային նմուշների ամբողջություն,
զ) միջին նմուշ` միացյալ նմուշի մի մասը, որն առանձնացվում է լաբորատոր փորձաքննության համար,
է) նմուշ-փաստաթուղթ` կարանտին միջատների, մակաբույծ նեմատոդների, մոլախոտերի սերմերի, հիվանդության հարուցիչների ու վնասատուների միկրոպատրաստուկները, հիվանդությունների և միջատների կողմից վնասված բույսերի մասերը, որոնք վերցվել են կարանտին զննման ու փորձաքննության համար, և որոնք բնութագրում են արտադրանքի բուսասանիտարական վիճակը:
III. ՍԵՐՄՆԱՆՅՈՒԹԻՑ ՆՄՈՒՇԱՌՈՒՄԸ
5. Սերմնանյութի կետային նմուշառում կատարվում է յուրաքանչյուր բեռնաբաժնից: Խոշորասերմ մշակաբույսերի յուրաքանչյուր կետային նմուշ պետք է լինի 20-25 գրամից, իսկ մանրասերմերինը` 10 գրամից ոչ պակաս:
6. Պահպանվող և փոխադրվող սերմնանյութից կետային նմուշառումը կատարվում է`
ա) փոխադրվող սերմնանյութից` անմիջապես փոխադրամիջոցում` 5 կետից: Նշված յուրաքանչյուր կետում կետային նմուշները վերցվում են 3 շերտից.
բ) բեռնաբարձվող վագոններից, մեքենաներից` փոխադրիչի թափվող շիթից` հատուկ շերեփի միջոցով այն հատելով ամբողջ լայնքով, հավասար ժամանակահատվածներում, յուրաքանչյուր բարձված տոննայի հաշվով 100 գրամի չափով.
գ) վագոններում (կետային նմուշառումը կատարվում է անմիջապես վագոններում)` 16-20 տոննայի դեպքում` 5 կետից, 30-40 տոննայի դեպքում` 8 կետից, 60 տոննայի դեպքում` 11 կետից.
դ) վագոնային զետեղարաններով (բունկեր) տեղափոխման դեպքում` կարանտին փորձաքննության ենթակա վագոնի բոլոր զետեղարաններից (բունկերներից): Կետային նմուշի ընդհանուր քանակը` կախված վագոնի, ավտոմեքենայի տարողությունից, պետք է լինի 2-4,5 կգ:
7. Պահեստներում սերմնանյութի նմուշառման համար սերմնանյութի զբաղեցրած մակերեսը բաժանվում է մոտավորապես 20 քառ. մետր հատվածների և յուրաքանչյուր հատվածից վերցվում է 5 կետից: Եգիպտացորենի կողրերից նմուշառումը կատարվում է նույն կարգով` վերցվում է առնվազն 30 կողր` յուրաքանչյուր 15 տոննայից:
8. Տարայով պահպանվող կամ փոխադրվող սերմնանյութի նմուշառման համար`
ա) պարկերով տարավորված սերմնանյութից կետային նմուշների քանակը որոշվում է` կախված բեռնաբաժնի մեծությունից`
մինչև 10 պարկի դեպքում` յուրաքանչյուր պարկից` 3 կետից նմուշ,
10-100 պարկի դեպքում` յուրաքանչյուր հինգերորդից` մեկական կետային նմուշ,
101-1000 պարկի դեպքում` յուրաքանչյուր տասներորդից` մեկական կետային նմուշ: Անհրաժեշտ է նմուշառումը կատարել այն պարկերից, որոնք գտնվում են մատչելի տեղերում, ընդ որում, մեկական նմուշ վերցնելու դեպքում նմուշառումը կատարվում է դարսակի վերին, միջին և ներքևի մասերից.
բ) փոքրածավալ պարկերում կամ ծրարներում փաթեթավորված (մինչև 3 կգ) սերմնանյութից նմուշառման դեպքում զննվում է փաթեթի ամբողջ պարունակությունը: Զննվող պարկերի քանակը կախված է բեռնաբաժնի մեծությունից`
մինչև 25 պարկի դեպքում զննվում են բոլոր պարկերը,
26-100 պարկի դեպքում զննվում է յուրաքանչյուր չորրորդ պարկը,
101-500 պարկի դեպքում զննվում է յուրաքանչյուր տասներորդը,
500-ից ավելիի դեպքում` յուրաքանչյուր քսաներորդը:
IV. ՏՆԿԱՆՅՈՒԹԻՑ ՆՄՈՒՇԱՌՈՒՄԸ
9. Կախված տնկանյութի (տնկիներ, կտրոններ, մացառներ, արմատակտրոններ) բեռնաբաժնից` կարանտին զննման են ենթարկվում`
մինչև 500 հատի դեպքում` ամբողջ տնկանյութը,
501-3000 հատի դեպքում` յուրաքանչյուր հինգերորդը,
3001-10000 հատի դեպքում` յուրաքանչյուր քսաներորդը,
10000-ից ավելիի դեպքում` յուրաքանչյուր հարյուրերորդը:
10. Արկղերում կամ պարկերով տարավորված գլուխ սոխի, պալարների, սոխուկների, տնկանյութերից կետային նմուշներ վերցվում են ձեռքով, պարկի (արկղի) ամբողջ խորությամբ` յուրաքանչյուրից 80-100 գրամի չափով:
Նմուշառման ենթակա արկղերի քանակը կախված է բեռնաբաժնի մեծությունից`
մինչև 500 պարկի (արկղի) դեպքում` յուրաքանչյուր քսաներորդից,
500-1000 պարկի դեպքում` յուրաքանչյուր երեսուներորդից,
1000-ից ավելիի դեպքում` յուրաքանչյուր քառասուներորդից:
Թույլատրվում է փոխադրամիջոցներում բեռնաբարձված պարկերից (արկղերից) կետային նմուշառում կատարել մատչելի տեղերում գտնվող պարկերից (արկղերից):
11. Առանց տարայի պահպանվող կամ փոխադրվող սերմացու կարտոֆիլից, սոխուկներից, պալարներից կետային նմուշառումը կատարվում է 11 տեղից, 2 խորության վրա:
Բեռնաբարձման ժամանակ կետային նմուշները վերցվում են հավասար ժամանակահատվածներում` յուրաքանչյուր 10 տոննայից 200 պալարի հաշվով:
Կարտոֆիլի սերմացուի տարայով պահպանման ժամանակ կետային նմուշները վերցվում են ընդհանուր պարկերի (արկղերի) քանակի 5 տոկոսից ոչ պակաս չափով:
12. Փորձաքննության համար վերցվում է նաև կարտոֆիլի պալարներից թափված հողը (հողի ավլուկը)`
ա) առանց տարայի պահպանվող կարտոֆիլից` կույտի վերին շերտից (մինչև 30 սմ),
բ) տեղափոխվող կարտոֆիլից` յուրաքանչյուր փոխադրամիջոցից, պալարների ներքևի շերտից կամ հատակից` բեռնաթափումից հետո,
գ) պահպանվող կամ տեղափոխվող կարտոֆիլից` 5-10 տեղից` հավասար հատվածներում:
V. ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԵՎ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՆՇԱՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻՑ ՆՄՈՒՇԱՌՈՒՄԸ
13. Պարենային և տեխնիկական նշանակության արտադրանքից (հացահատիկ, հատիկաընդեղեններ, ալրաղացային արտադրանք, եգիպտացորեն, արևածաղիկ, կարտոֆիլ, գլուխ սոխ, ճակնդեղ) կետային նմուշառման չափը որոշվում է` ելնելով փոխադրամիջոցների քանակից, և կետային նմուշառումը կատարվում է`
ա) մինչև 5 միավոր փոխադրամիջոցի դեպքում` յուրաքանչյուրից,
բ) 6-15 փոխադրամիջոցի դեպքում` յուրաքանչյուր երրորդից,
գ) 15-ից ավելի փոխադրամիջոցի դեպքում` յուրաքանչյուր հինգերորդից,
դ) պահպանվող կարտոֆիլից, արմատապտուղներից և սոխուկներից` նախապես 100 քառ. մետր բաժանված հատվածներից:
14. Տեղափոխվող և պահպանվող տարավորված մանրասերմ մշակաբույսերի մթերքներից վերցվում է`
մինչև 100 պարկի դեպքում` յուրաքանչյուր երկրորդից` մեկական կետային նմուշ,
101-ից 500 պարկի դեպքում` յուրաքանչյուր հիսուներորդից` մեկական կետային նմուշ,
501-ից 1000 պարկի դեպքում` յուրաքանչյուր հարյուրերորդից` մեկական կետային նմուշ,
1000-ից ավելիի դեպքում` յուրաքանչյուր երկու հարյուրերորդից` մեկական կետային նմուշ:
Մեկական կետային նմուշառման դեպքում նմուշառման տեղերը տարածության մեջ պետք է հաջորդաբար փոփոխվեն:
15. Բանջարեղենից և պտուղներից կետային նմուշառումը կատարվում է բեռնաբաժնում նրանց ունեցած տեղերի քանակից`
մինչև 100 տեղի դեպքում` յուրաքանչյուր հինգերորդից,
101-500 տեղի դեպքում` յուրաքանչյուր քսաներորդից,
501-1000 տեղի դեպքում` յուրաքանչյուր հիսուներորդից,
1000-ից ավելիի դեպքում` յուրաքանչյուր հարյուրերորդից:
16. Յուրաքանչյուր կետային նմուշը պետք է կազմի 5-10 պալար, պտուղ, սոխուկ կամ 200-300 գրամ այլ մթերք:
VI. ԵԼԱՆՅՈՒԹԻ ԿԱԶՄՈՒՄԸ
17. Բեռնաբաժնից վերցված կետային նմուշները մանրակրկիտ զննվում են: Նմուշների համասեռության դեպքում բոլոր կետային նմուշները դատարկվում են մաքուր, հարթ մակերեսի վրա և զննվում են վնասատուների ու մոլախոտերի սերմերի հայտնաբերման նպատակով:
Զննման ժամանակ հայտնաբերված վնասատուները (կենդանի կամ մեռած), հիվանդ և վնասված սերմերը, մոլախոտերի սերմերն առանձնացվում են փորձանոթներում և մոմլաթե տոպրակներում, պիտակավորվում և կցվում են միջին նմուշին: Բոլոր կետային նմուշների ընդհանրությունը կազմում է միացյալ նմուշ:
18. Եթե կետային նմուշների զննման ընթացքում նկատվում են ակնհայտ տարբերություններ, ապա կատարվում է կրկնակի կետային նմուշառում, ընդ որում, յուրաքանչյուր կետային նմուշ տեղում մանրազնին դիտվում է բեռնաբաժնի յուրաքանչյուր համասեռ բեռնամասի տարանջատման և տվյալ բեռնամասի համար առանձին միավորված նմուշ կազմելու նպատակով:
VII. ՄԻՋԻՆ ՆՄՈՒՇԻ ԱՌԱՆՁՆԱՑՈՒՄԸ
19. Կարանտին զննում անցկացնելու համար գյուղատնտեսական մթերքներից միջին նմուշները վերցվում են հետևյալ չափերով`
NN ը/կ |
Մշակաբույսի անվանումը |
Միջին նմուշի չափը |
1 |
2 |
3 |
|
1. ՀԱՑԱՀԱՏԻԿՆԵՐ (ՍԵՐՄԵՐ ԵՎ ՀԱՏԻԿ) |
|
1. |
Եգիպտացորեն հատիկ կողրեր |
1500 գրամ 25 հատ |
2. |
Ցորեն, աշորա, գարի, բրինձ, վարսակ |
1000 գրամ |
3. |
Կորեկ, չումիզա, հնդկացորեն |
500 գրամ |
4. |
Մոգար, սորգո, աֆրիկյան կորեկ |
250 գրամ |
|
2. ԸՆԴԵՂԵՆՆԵՐ |
|
5. |
Ձավարային ընդեղեններ |
2000 գրամ |
6. |
Ոլոռ, լոբի, ոսպ, տափոլոռ, սոյա, բակլա |
1000 գրամ |
|
3. ՀԱՑԱԶԳԻ ԵՎ ԸՆԴԱՎՈՐ ԽՈՏԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐ |
|
7. |
Կորնգան, վիկ, լյուպին |
1000 գրամ |
8. |
Առվույտ, իշառվույտ, երեքնուկ, սերադելլա, սուդանի խոտ |
250 գրամ |
9. |
Ցորնուկ, անտառային տափոլոռ |
100 գրամ |
10. |
Ոզնախոտ հավաքված, տափաստանային կերասեզ (ժիտնյակ), շյուղախոտ, ռայգրաս, տիմոֆեևկա |
150 գրամ |
11. |
Դաշտախոտուկ, դաշտավլուկ |
30 գրամ |
|
4. ԲԱՆՋԱՐԱԲՈՍՏԱՆԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ, ԿԵՐԱՅԻՆ ԱՐՄԱՏԱՊՏՈՒՂՆԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐ |
|
12. |
Ճակնդեղ (սեղանի, շաքարի, կերի) |
800 գրամ |
13. |
Ձմերուկ, դդմիկ, դդում |
500 գրամ |
14. |
Վարունգ, սեխ |
250 գրամ |
15. |
Սպանախ, սոխ, կանգկուր |
100 գրամ |
16. |
Սերմացու գլուխ սոխ |
1500 գրամ |
17. |
Սամիթ, գինձ, գազար, պոմիդոր, կաղամբ, սմբուկ |
30 գրամ |
|
5. ԾԱՂԿԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐ |
|
18. |
Հնդկոտեմ, ախրիզան, վիկ բուրավետ, ծնեբեկ, ձևավոր (դեկորատիվ) դդում, արմավ |
500 գրամ |
19. |
Խոշորասերմ` նարգիզ, նեմոֆիլա, արջտակ, ցիկլամեն, միամյա գեորգինաներ |
50 գրամ |
20. |
Միջին մեծության սերմեր` աստղածաղիկ, թավշածաղիկներ, ագերատում, ալիսում, մեխակ, արևադարձ, շնորհիկ (կլարկիա) |
15 գրամ |
21. |
Մանրասերմեր` ծխածաղիկ, բեգոնիա, լորեշիա, բուրավետ ծխախոտ |
1 գրամ |
|
6. ԾԱՌԵՐԻ ԵՎ ԹՓՈՒՏՆԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐ |
|
22. |
Խոշորապտուղներ` ծիրան, սալոր, կաղին, մայրի (կեդր), դեղձ |
1000 գրամ |
23. |
Միջին մեծության սերմեր` խնձոր, ցախակեռաս, սզնի |
100 գրամ |
24. |
Մանրասերմ` բարդի, հաղարջ, թույր, կենսածառ |
20 գրամ |
|
7. ՅՈՒՂԱՏՈՒ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ |
|
25. |
Գերչակ (տզկանեփ), արախիս |
1500 գրամ |
26. |
Արևածաղիկ, բամբակ, կակաոյի ունդեր, սուրճի հատիկներ |
1000 գրամ |
27. |
Կանեփ, վուշ, կանճրակ |
500 գրամ |
28. |
Բամիա, ախտորիկ (բամբակաղբեր) |
200 գրամ |
29. |
Մանանեխ, քունջութ, դաշտակտավատ, պերիլլա, հլածուկ, սորուկ, սև պղպեղ, դարչին |
100 գրամ |
30. |
Գվայուլլա, հնդկանեփ |
40 գրամ |
31. |
Գայլուկ, ճարճատուկ |
50 գրամ |
32. |
Կակաչ, ծխախոտ |
20 գրամ |
|
8. ԹԱՐՄ ԵՎ ՉՈՐԱՑՐԱԾ ՄՐԳԵՐ, ԲԱՆՋԱՐԵՂԵՆ |
|
33. |
Ադամաթուզ (բանան), արքայախնձոր (անանաս), նուռ, թուրինջ (գրեյպֆրուտ), կիվի, ֆեյխոա, կոկոս |
5000 գրամ |
34. |
Տանձ, խնձոր, լիմոն, մանդարին, դեղձ |
3000 գրամ |
35. |
Կորիզավորներ` ծիրան, սալոր, կեռաս, շլոր |
1000 գրամ |
36. |
Խաղող |
2000 գրամ |
37. |
Սմբուկ, կարտոֆիլ, վարունգ, լոլիկ |
5000 գրամ |
38. |
Ձմերուկ, սեխ, դդում, դդմիկ |
5000 գրամ |
39. |
Չորացրած խառը մրգեր, չամիչ, քիշմիշ |
2000 գրամ |
40. |
Ընկուզեղեն` տարբեր տեսակների |
1500 գրամ |
|
9. ՁԱՎԱՐԵՂԵՆ, ԹԵՅ, ԱԼՅՈՒՐ, ՀՈՂԻ ԱՎԼՈՒԿՆԵՐ |
|
41. |
Ձավարեղեն` բրնձի, ցորենի, հնդկացորենի, վարսակի, կորեկի |
1000 գրամ |
42. |
Թեյ |
1000 գրամ |
43. |
Ալյուր |
500 գրամ |
44. |
Հողի ավլուկներ (սերմացու և պարենային կարտոֆիլ) |
200 գրամ |
20. Թարմ պտուղներից և բանջարեղենից միջին նմուշը հիմնականում կազմվում է վնասատուներից ու հիվանդությունների հարուցիչներից վնասված նմուշներից: Կարտոֆիլի, արմատապտուղների, սոխի միջին նմուշներում պարտադիր ներառվում են նաև դրանցից թափվող հողը:
21. Միջին նմուշն առանձնացվելուց հետո, կարանտին տեսուչի կողմից, ապրանքի սեփականատիրոջ կամ նրա ներկայացուցիչների և մաքսային ծառայողի ներկայությամբ կազմվում է նմուշառման ակտ, իսկ մնացած նմուշի մնացորդները վերադարձվում են:
VIII. ՆՄՈՒՇՆԵՐԻ ՊԱՀՊԱՆՈՒՄԸ
22. Վերցված միջին նմուշները, որոնցում հայտնաբերվել են կարանտին օրգանիզմներ, վարակազերծվում են, առնվազն 3 ամիս պահպանվում սահմանային կետում կամ լաբորատորիայում, որից հետո հանվում են հաշվառումից և ոչնչացվում:
23. Վերցված միջին նմուշները, որոնցում չեն հայտնաբերվել կարանտին օրգանիզմներ, վերադարձվում են:
24. Շուտ փչացող մթերքների միջին նմուշները, որոնցում հայտնաբերվել են կարանտին օրգանիզմներ, ոչնչացվում են: Տվյալ կարանտին օրգանիզմի առավել բնութագրող նմուշները կարանտին օրգանիզմի հետ միասին և որպես նմուշ-փաստաթուղթ պահպանվում են 3 ամիս:
Հայաստանի Հանրապետության կառավարության աշխատակազմի ղեկավար-նախարար |
Մ. Թոփուզյան |