Գլխավոր տեղեկություն
Номер
N 253
Տիպ
Հրաման
Тип
Исходный акт (06.09.1998-01.01.2006)
Статус
Չի գործում
Первоисточник
ՀՀԳՏ 1998.09.01/11(17)
Принят
Արդյունաբերության և առևտրի նախարարություն
Дата принятия
22.05.1998
Подписан
Արդյունաբերության և առևտրի նախարար
Дата подписания
22.05.1998
Дата вступления в силу
06.09.1998
Ուժը կորցնելու ամսաթիվ
01.01.2006

103.0253.22.05.98

 ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ

 

ԱՐԴՅՈՒՆԱԲԵՐՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԱՌԵՎՏՐԻ

ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

 

Հ Ր Ա Մ Ա Ն

 

22.05.1998թ.
ք. Երևան

N 253

 

ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԵՎ ՈՉ ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՄԱՆՐԱԾԱԽ ԱՌԵՎՏՐԻ ԿԱՆՈՆՆԵՐԻ ՀԱՍՏԱՏՄԱՆ ՄԱՍԻՆ

 

Ի կատարումն Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 1998 թ. հունվարի 28-ի «Մանրածախ առևտրի հիմնական կանոնները հաստատելու մասին» N 35 որոշման երկրորդ կետի

 

Հրամայում եմ`

 

1. Հաստատել պարենային և ոչ պարենային ապրանքների մանրածախ առևտրի կանոնները (կցվում են):

2. Ներքին շուկայի կարգավորման վարչությանը (Գ. Հարությունյանին)`

2.1. Հաստատված կանոնները ներկայացնել համաձայնեցման Հայաստանի Հանրապետության ֆինանսների և էկոնոմիկայի նախարարություն:

2.2. ՀՀ ֆինանսների և էկոնոմիկայի նախարարության հետ համաձայնեցնելուց հետո կանոնները սահմանված կարգով ներկայացնել Հայաստանի Հանրապետության արդարադատության նախարարություն` պետական գրանցման:

 

Նախարար

Գ. Նանագուլյան

 

ՀԱՄԱՁԱՅՆԵՑՎԱԾ Է
ՀՀ
ՖԻՆԱՆՍՆԵՐԻ և ԷԿՈՆՈՄԻԿԱՅԻ
ՆԱԽԱՐԱՐ
_________ Է. ՍԱՆԴՈՅԱՆ
N 20 Վ/233
16.07.1998թ.

ՀԱՍՏԱՏՈՒՄ ԵՄ
ՀՀ
ԱՐԴՅՈՒՆԱԲԵՐՈՒԹՅԱՆ և ԱՌևՏՐԻ
ՆԱԽԱՐԱՐ
_________Գ. ՆԱՆԱԳՈՒԼՅԱՆ
ՀՐԱՄԱՆ N 253
22 մայիսի 1998թ.  

 

 

ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԵՎ ՈՉ ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԱՊՐԱՆՔՆԵՐԻ ՄԱՆՐԱԾԱԽ ԱՌԵՎՏՐԻ

 

Կ Ա Ն Ո Ն Ն Ե Ր

 

I. Ընդհանուր դրույթներ

 

1. Սույն կանոնները մշակվել են Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 1998թ. հունվարի 28-ի «Մանրածախ առևտրի հիմնական կանոնները հաստատելու մասին» N 35 որոշման երկրորդ կետի պահանջների համաձայն և սահմանում են Հայաստանի Հանրապետությունում «Ձեռնարկությունների և ձեռնարկատիրական գործունեության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով նախատեսված կազմակերպական-իրավական բոլոր տեսակի ձեռնարկությունների, դրանց առանձնացված ստորաբաժանումների և անհատ ձեռներեցների (այսուհետև` ձեռնարկություն) կողմից իրականացվող պարենային և ոչ պարենային որոշ ապրանքախմբերի մանրածախ առևտրի կանոնները:

2. Ձեռնարկությունը իր գործունեության ընթացքում ղեկավարվում է ՀՀ օրենսդրությամբ, հիմնադիր փաստաթղթերով, մանրածախ առևտրի հիմնական կանոններով և սույն կանոններով:

3. Պարենային և ոչ պարենային ապրանքների առևտուրն իրականացվում է մանրածախ առևտրի ձեռնարկություններում` ապահովելով, համաձայն նորմատիվային փաստաթղթերի, գործունեության համար անհրաժեշտ առևտրատեխնոլոգիական, սառնարանային սարքավորումների և գույքի առկայությունը:

4. Ձեռնարկությունը օրենքով սահմանված կարգով պատասխանատվություն է կրում վաճառվող ապրանքների որակի համար:

Ապրանքները պահպանվում, ցուցադրվում և վաճառվում են` ապահովելով նորմատիվային փաստաթղթերով նախատեսվող տեխնոլոգիական, ջերմային, օդի խոնավության ռեժիմների և սանիտարահիգիենիկ (այդ թվում` թույլատրելի հարևանության) պահանջների կատարումը:

Շրջիկ և շրջածախ առևտրի միջոցներով վաճառք կատարելիս պետք է պայմաններ ստեղծվեն` պահպանելու վաճառվող ապրանքների ապրանքային տեսքը և որակը: Ապրանքները պետք է պաշտպանվեն փոշուց ու կեղտոտվելուց:

Վաճառարկղերը պետք է դրվեն տակդիրների վրա, արգելվում է վաճառարկղերը դնել անմիջապես գետնին, մայթին, սալահատակին:

Տեղում սպառելու համար (այդ թվում` միանգամյա օգտագործման տարաներում), սննդամթերք վաճառելիս պետք է լինեն տարաները, անձեռոցիկները հավաքելու տարողություններ (աղբարկղեր):

5. Ձեռնարկությունում պարենային ապրանքների կշռափաթեթավորում կատարելիս, ելնելով տվյալ ապրանքատեսակի հատկություններից, փաթեթավորման համար օգտագործվում են հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայությունների կողմից թույլատրված փաթեթավորման միջոցներ: Փաթեթավորվող ապրանքների փաթեթի կամ մեջդիր պիտակների վրա նշվում են ապրանքի անվանումը, տեսակը, քաշը (նետտո), մեկ կիլոգրամի և կշռափաթեթավորված քաշի վաճառքի գինը (այսուհետև` գին), փաթեթավորման օրը, շուտ փչացման ենթակա սննդամթերքի համար` նաև սպառման վերջին ժամկետը:

6. Վաճառողը պարտավոր է իրազեկ լինել վաճառքում առկա ապրանքները բնութագրող հիմնական հատկություններին և գնորդին տալ անհրաժեշտ մասնագիտական տեղեկատվություն:

7. Ձեռնարկությունը կարող է տրամադրել լրացուցիչ վճարովի և անվճար ծառայություններ, որոնց ցանկը և սակագները տեղեկատվության տարբեր միջոցներով հասցվում են գնորդին:

 

II. Պարենային ապրանքների առԵՎտուր

 

Միս-մսամթերք, կաթ-կաթնամթերք, ձուկ-ձկնեղեն, մարգարին, ձու

8. Առևտրական դահլիճ տանելուց առաջ մթերքը ենթարկվում է նախավաճառքային նախապատրաստման`

մսեղիքը կտրատվում է ըստ տեսակակտորների.

երշիկից և ապուխտից հեռացվում է կապալարանը, երշիկը սրբվում է, իսկ վաճառքի պահին կտրատվում են թաղանթների ծայրերը, մաքրվում օդահարված կտրվածքները.

չկշռափաթեթավորված կարագը, մարգարինը, ճարպերը հանվում են յուղաթերթից և մաքրվում արտաքին դեղնած շերտից.

շրդանային պարաֆինացված և չպարաֆինացված մակերեսով պանիրները սրբվում են խոնավ, ապա չոր սրբիչով, խոշոր պանիրները բաժանվում են մասերի, բրինզա և աղաջրային պանիրները վաճառքից մեկ ժամ առաջ հանվում են աղաջրից.

պոլիէթիլենային թաղանթով մսահացերից, խոզապուխտից, եփված և եփված-ապխտած ազդրերից և մյուս մթերքներից թաղանթը հեռացվում է վաճառքի պահին:

9. Չի թույլատրվում ձվի ցուցադրումը և վաճառքը անմիջապես այլ` ոչ փաթեթավորված մթերքի (միս, կարագ, կաթնաշոռ, երշիկ և այլն) հարևանությամբ:

10. Գնորդի ցանկությամբ գնված որոշակի ապրանքներ (երշիկ, ապուխտ, պանիր) կտրտվում են նրբաշերտերի:

Համապատասխան սարքավորումների և պայմանների առկայության դեպքում ձեռնարկությունում գնված մսից կարող են պատրաստվել աղացած, ծեծած կիսապատրաստվածքներ:

11. Մթերքը գնորդին բաց թողնելու ընթացքում օգտագործվող գույքը (դանակ, պատառաքաղ, թիակ, կտրատելու տախտակ, գդալ, չափանոթ և այլն) պետք է ենթարկվի սանիտարական մշակման և պահվի այդ նպատակի համար նախատեսված տեղում:

 

Ալկոհոլային խմիչքներ

 

12. Վաճառքի են ընդունվում ՀՀ օրենսդրությամբ սահմանված կարգով սերտիֆիկացված հետևյալ ալկոհոլային խմիչքները` օղի, օղելիկյորային արտադրանք, կոնյակ (բրենդի), խաղողի, պտղա-հատապտղային գինիներ, խաղողի և պտղա-հատապտղային թունդ խմիչքներ, շամպայն և փրփրուն գինիներ, գարեջուր, խմելու սպիրտ և այլն:

13. Չի թույլատրվում ալկոհոլային խմիչքների վաճառքը`

ա) եթե.

- տարայի պիտակի վրա հստակ ընթեռնելի չէ արտադրող ձեռնարկության անվանումը.

- անցել է պիտանիության ժամկետը.

- արտադրանքը ստացվել է արտադրման լիցենզիա չունեցող արտադրողից.

բ) դպրոցներում, մանկական, բուժ-պրոֆիլակտիկ հիմնարկներում գործող առևտրի և հանրային սննդի ձեռնարկություններում, գյուղատնտեսական արտադրանքի և սպառողական ապրանքների շուկաներում:

14. Առևտրական դահլիճ տանելուց առաջ պետք է ստուգվի ալկոհոլային խմիչքների որակն ըստ արտաքին նշանների: Չի թույլատրվում վաճառքի առանց պիտակավորման, արտաքինից և ներսից կեղտոտված, ճաքած, վզիկի մասի ջարդվածքով շշերով, խցանափակման վնասվածքներով, մեխանիկական խառնուրդներ պարունակող, պղտորված և նստվածք ունեցող խմիչքները (բացի այն խմիչքներից, որոնց համար նորմատիվային փաստաթղթերով թույլատրելի է նստվածքի աննշան քանակություն):

15. Վաճառքում առկա խմիչքների ցուցադրված նմուշներին փակցվում են գնապիտակներ, որտեղ նշվում են խմիչքի անվանումը, շշի տարողությունը, գինը:

16. Թույլատրվում է գինիների և գարեջրի լցովի վաճառք` միայն տվյալ ձեռնարկությունում չօգտագործելու պայմանով: Գինիների և գարեջրի լցովի վաճառքի դեպքում գնապիտակներում նշվում են արտադրողի անվանումը, սերտիֆիկատի համարը, գինու, գարեջրի անվանումը, մեկ լիտրի գինը:

 

III. Ոչ պարենային ապրանքների առԵՎտուր

 

Գործվածք, հագուստ, կոշիկ

 

17. Գործվածքը, հագուստը, կոշիկը վաճառասրահ տանելուց առաջ ենթարկվում են նախավաճառքային նախապատրաստման` առանձնացվում և դասավորվում են ըստ տեսակների, ստուգվում է արտադրանքի որակը, պիտակի առկայությունը, անհրաժեշտության դեպքում հագուստի առանձին տեսակներ (կարի և տրիկոտաժե արտադրանք) մաքրվում և արդուկվում են:

18. Գնորդների հարմարության համար առևտրական դահլիճում գործվածքը, հագուստը, կոշիկը ցուցադրվում են խմբավորված: Հագուստը և կոշիկը խմբավորվում են հիմնականում ըստ տեսակների, մոդելների և չափսերի: Անկախ ձեռնարկության մասնագիտացումից` տղամարդկանց, կանանց, մանկական հագուստը և կոշիկը առևտրական դահլիճում տեղավորվում են առանձին-առանձին: Գործվածքը խմբավորվում է ըստ նրբաթելի տեսակի: Յուրաքանչյուր գործվածք պետք է ունենա բաղադրության վերաբերյալ տեղեկատվություն (նրբաթելերի տոկոսային հարաբերակցությունը):

19. Վաճառքի ցուցադրված հագուստի և կոշիկի նմուշները գնապիտակներից բացի պետք է ունենան նաև չափսանիշեր:

20. Ձեռնարկությունում պետք է պայմաններ ստեղծվեն հագուստը (կարի արտադրանքը, վերին տրիկոտաժը, գլխարկները) և կոշիկը փորձելու համար` չափսափորձման խցիկներ, նստարաններ, տակդիրներ, հայելիներ և այլն:

21. Բրդյա գործվածքի, վատինի և մյուս ծանր գործվածքների չափումը կատարվում է սեղանին ազատ (առանց ծալքերի) փռված կտորի վրա կոշտ ստանդարտ մետր դնելու միջոցով: Բարակ և թեթև գործվածքները, որպես կանոն, չափվում են կոշտ ստանդարտ մետրի վրա կտորի ազատ (առանց ձգումների) գցման եղանակով:

Թույլատրվում է նաև գործվածքը (բացի բրդյա և տրիկոտաժե գործվածքից) չափել վաճառասեղանի կողմնապատին հարմարեցված մետաղյա չափիչ ժապավենի միջոցով:

22. Գործվածքների, թոփերի վերջնահատվածները ենթակա են վաճառքի, եթե խախտված չէ արտադրական նախշազարդումը, իսկ դրոշմը դրված է հակառակ երեսին և չի խաթարում գործվածքի ապրանքային տեսքը:

23. Ապրանքը բաց թողնելիս վաճառողը գնորդի ներկայությամբ պարտավոր է ստուգել դրա որակը, (մեխանիկական արատներ, կեղտոտվածք և արտաքին այլ թերություններ), չափի (քանակի) ճշտությունը:

 

Ռադիո ԵՎ էլեկտրակենցաղային ապրանքներ

 

24. Առևտրական դահլիճ տանելուց առաջ ռադիո և էլեկտրակենցաղային ապրանքները ենթարկվում են նախավաճառքային նախապատրաստման` ստուգվում է ապրանքի լրակազմությունը և անհրաժեշտության դեպքում կատարվում է հավաքում, ստուգվում է որակը, պիտակավորման ճշտությունը, շահագործման կարգի մասին հրահանգների և երաշխիքային կտորների առկայությունը:

Լրակազմ և հավաքված բարդ տեխնիկական ապրանքները ստուգվում են էլեկտրական ցանցին միացնելով, կարի մեքենաները` գործողության մեջ, ռադիոսարքերը բերվում են աշխատանքային վիճակի:

25. Առևտրական դահլիճում և ցուցափեղկերում ցուցադրված ռադիո և էլեկտրակենցաղային ապրանքների նմուշները գնապիտակներից բացի պետք է ունենան նաև արտադրանքի հիմնական տեխնիկական հատկությունները պարունակող տեղեկատվություն:

26. Գնորդի կողմից ապրանքի ընտրության և փորձարկման համար առևտրական դահլիճում տեղադրվում են էլեկտրաչափիչ և փորձարկման սարքեր (վահանակներ և կառավարման վահանակներ):

27. Ռադիո և էլեկտրակենցաղային առանձին ապրանքներ վաճառելիս գնորդին առաջարկվում են վաճառքում առկա ուղեկցող ապրանքներ և պահեստամասեր:

28. Ապրանքը բաց թողնելիս վերջինիս որակը և լրակազմությունը ստուգվում է գնորդի ներկայությամբ: Երաշխիքային ժամկետներ ունեցող ռադիո և էլեկտրակենցաղային ապրանքների վաճառքի ժամանակ արտադրանքի անձնագրում (երաշխիքային կտրոնում) նշվում է վաճառող ձեռնարկության անվանումը, վաճառքի ամսաթիվը, անհրաժեշտության դեպքում` երաշխիքային վերանորոգման արհեստանոցի հասցեն:

 

Կահույք

 

29. Վաճառքի են ընդունվում կահույքի բոլոր տեսակները` հատային և լրակազմ:

30. Առևտրական դահլիճ տանելուց առաջ կահույքը զննվում է, վերացվում են հայտնաբերված վնասվածքները և հավաքվում է:

31. Կահույքի մանրածախ վաճառքը հիմնականում կատարվում է ըստ նմուշների և բաց ցուցադրման եղանակով:

32. Առևտրական դահլիճում կահույքը ցուցադրվում է այնպես, որպեսզի գնորդը հնարավորություն ունենա այն զննելու: Համապատասխան տարածքների առկայության դեպքում կահույքը ցուցադրվում է բնակարանային կահավորման տեսքով` օգտագործելով համապատասխան ուղեկցող ապրանքներ:

33. Ձեռնարկությունը կարող է ընդունել հատային, լրակազմ կահույքի և վերջինիս առանձին կտորների նախնական պատվերներ` ըստ նմուշների և կատալոգների:

 

IV. Վերահսկողությունը

 

34. Սույն կանոնների պահպանման վերահսկողությունը իրականացնում են Հայաստանի Հանրապետությունում առևտրի, հանրային սննդի և սպասարկումների կանոնների պահպանման վերահսկողության ու սպառողների իրավունքների պաշտպանության մարզային, Երևանի քաղաքային պետական տեսչությունները:

 

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ
30.07.1998 Թ.
ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 05980166

Փոփոխման պատմություն
Փոփոխող ակտ Համապատասխան ինկորպորացիան
09.08.2005, N 178-Ն 01.01.2006, N 253
Փոփոխված ակտ
Փոփոխող ակտ Համապատասխան ինկորպորացիան