Սույն իրավական ակտի գործողությունը դադարեցվել է 21.03.18 ՀՕ-180-Ն օրենքի 36-րդ հոդվածի 3-րդ մասի համաձայն:
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԷԿՈՆՈՄԻԿԱՅԻ ՆԱԽԱՐԱՐ
31 մայիսի 2021 թ. ք. Երևան |
N 349-Ն |
Հ Ր Ա Մ Ա Ն
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐԻ 2005 ԹՎԱԿԱՆԻ ԴԵԿՏԵՄԲԵՐԻ 5-Ի N 238-Ն ՀՐԱՄԱՆՈՒՄ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Հիմք ընդունելով «Նորմատիվ իրավական ակտերի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 34-րդ հոդվածի 1-ին մասը
ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ.
1. Հայաստանի Հանրապետության գյուղատնտեսության նախարարի 2005 թվականի դեկտեմբերի 5-ի «Գիտահետազոտական աշխատանքների և սորտափորձարկումների համար Հայաստանի Հանրապետություն ներմուծվող և Հայաստանի Հանրապետությունից արտահանվող մշակաբույսերի սերմերի առավելագույն քանակները սահմանելու մասին» N 238-Ն հրամանի հավելվածը շարադրել նոր խմբագրությամբ՝ համաձայն հավելվածի:
2. Սույն հրամանն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակումից երկու տարի հետո։
Վ. ՔԵՐՈԲՅԱՆ ՊԱՇՏՈՆԱԿԱՏԱՐ |
Հավելված ՀՀ էկոնոմիկայի նախարարի 2021 թվականի մայիսի 31-ի N 349-Ն հրամանի |
«Հավելված ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարի 2005 թ. դեկտեմբերի 5-ի N 238-Ն հրամանի |
ԱՌԱՎԵԼԱԳՈՒՅՆ ՔԱՆԱԿՆԵՐ
ԳԻՏԱՀԵՏԱԶՈՏԱԿԱՆ ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐԻ1 ԵՎ ՍՈՐՏԱՓՈՐՁԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ ՆԵՐԿՐՎՈՂ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆԻՑ ԱՐՏԱՀԱՆՎՈՂ ՍԵՐՄԵՐԻ
Հ/Հ |
Մշակաբույսի անվանում |
Չափի միավոր |
Սերմերի առավելագույն քանակը DUS փորձարկման նպատակով3 |
Սերմերի առավելագույն քանակը TO փորձարկման նպատակով4 |
Սերմերի առավելագույն ընդհանուր քանակը DUS և TO պետական փորձարկումների նպատակով |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |
I. |
ԱՐՄԱՏԱՊՏՂԱՅԻՆ ԵՎ ՊԱԼԱՐԱՊՏՂԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ |
||||
I.I. |
Արմատապտղային բանջարաբույսեր |
||||
1. |
Բողկ ամսական |
գրամ |
15 |
200 |
215 |
2. |
Բողկ տարեկան |
գրամ |
30 |
470 |
500 |
3. |
Գազար |
գրամ |
20 |
320 |
340 |
4. |
Ճակնդեղ |
գրամ |
100 |
4050 |
4150 |
5. |
Ստեպղին արմատապտղային |
գրամ |
20 |
600 |
620 |
I.II. |
Պալարապտղային մշակաբույսեր |
||||
6. |
Կարտոֆիլ |
կիլոգրամ |
150 |
9000 |
9150 |
II. |
ԲԱՆՋԱՐԱԲՈՍՏԱՆԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ |
||||
II.I. |
Կաղամբային մշակաբույսեր |
||||
7. |
Բրոկկոլի |
գրամ |
5 |
180 |
185 |
8. |
Գլուխ կաղամբ |
գրամ |
15 |
200 |
215 |
9. |
Ծաղկակաղամբ |
գրամ |
5 |
180 |
185 |
10. |
Կոլրաբի |
գրամ |
5 |
180 |
185 |
II.II. |
Համեմունքային կանաչեղեն |
||||
11. |
Ծիտրոն |
գրամ |
30 |
1050 |
1080 |
12. |
Կոտեմ |
գրամ |
90 |
3000 |
3090 |
13. |
Համեմ |
գրամ |
75 |
2400 |
2475 |
14. |
Մաղադանոս տերևային |
գրամ |
30 |
1050 |
1080 |
15. |
Նեխուր տերևային |
գրամ |
30 |
1050 |
1080 |
16. |
Ռեհան |
գրամ |
60 |
2050 |
2110 |
17. |
Սամիթ |
գրամ |
40 |
2050 |
2090 |
II.III. |
Պտղաբանջարային մշակաբույսեր |
||||
18. |
Բամիա |
գրամ |
1500 |
5000 |
6500 |
19. |
Դդմակ |
գրամ |
200 |
4050 |
4250 |
20. |
Դդմիկ |
գրամ |
200 |
4050 |
4250 |
21. |
Լոլիկ |
գրամ |
10 |
220 |
230 |
22. |
Հակոբուկ |
գրամ |
25 |
1020 |
1045 |
23. |
Սմբուկ |
գրամ |
10 |
110 |
120 |
24. |
Վարունգ |
գրամ |
30 |
1020 |
1050 |
25. |
Տաքդեղ |
գրամ |
10 |
40 |
50 |
II.IV. |
Սոխուկավոր մշակաբույսեր |
||||
26. |
Բատուն սոխ |
գրամ |
40 |
600 |
640 |
27. |
Գլուխ սոխ |
գրամ |
50 |
3000 |
3050 |
28. |
Շալոտ սոխ |
գրամ |
40 |
600 |
640 |
29. |
Շնիտտ սոխ |
գրամ |
40 |
600 |
640 |
30. |
Պրասասոխ |
գրամ |
40 |
600 |
640 |
31. |
Սխտոր |
կիլոգրամ |
15 |
250 |
265 |
II.V. |
Տերևային մշակաբույսեր |
||||
32. |
Հազար |
գրամ |
15 |
800 |
815 |
33. |
Սպանախ |
գրամ |
110 |
6000 |
6110 |
II.VI. |
Ցողունաբանջարային մշակաբույսեր |
||||
34. |
Թարխուն |
գրամ |
2 |
- |
2 |
35. |
Ծնեբեկ |
գրամ |
40 |
600 |
640 |
II.VII. |
Բոստանային մշակաբույսեր |
||||
36. |
Դդում |
գրամ |
200 |
4100 |
4300 |
37. |
Ձմերուկ |
գրամ |
200 |
4100 |
4300 |
38. |
Սեխ |
գրամ |
200 |
4100 |
4300 |
III. |
ԴԵԿՈՐԱՏԻՎ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ5 |
||||
39. |
Հակինթ արևելյան |
հատ |
3600 |
- |
3600 |
40. |
Նարգես |
հատ |
4320 |
- |
4320 |
41. |
Վարդ |
հատ |
50 |
- |
50 |
42. |
Վարդակակաչ |
հատ |
5040 |
- |
5040 |
IV. |
ԸՆԴԱՎՈՐ, ՀԱՑԱՀԱՏԻԿԱՅԻՆ ԵՎ ՁԱՎԱՐԱՀԱՏԻԿԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ |
||||
IV.I. |
Ընդավոր մշակաբույսեր |
||||
43. |
Լոբի սովորական |
կիլոգրամ |
10 |
300 |
310 |
44. |
Ոլոռ |
կիլոգրամ |
20 |
540 |
560 |
45. |
Ոսպ |
կիլոգրամ |
15 |
360 |
375 |
46. |
Սիսեռ |
կիլոգրամ |
20 |
600 |
620 |
47. |
Սոյա |
կիլոգրամ |
10 |
300 |
310 |
IV.II. |
Հացահատիկային մշակաբույսեր |
||||
48. |
Աշորա |
կիլոգրամ |
20 |
1200 |
1220 |
49. |
Գարի |
կիլոգրամ |
20 |
1200 |
1220 |
50. |
Եգիպտացորեն |
կիլոգրամ |
3 |
105 |
108 |
51. |
Հաճար |
կիլոգրամ |
20 |
1200 |
1220 |
52. |
Վարսակ |
կիլոգրամ |
10 |
1320 |
1330 |
53. |
Տրիտիկալե |
կիլոգրամ |
25 |
1500 |
1525 |
54. |
Ցորեն |
կիլոգրամ |
25 |
1500 |
1525 |
IV.III. |
Ձավարահատիկային մշակաբույսեր |
||||
55. |
Կորեկ |
կիլոգրամ |
2 |
120 |
122 |
56. |
Հնդկացորեն |
կիլոգրամ |
7 |
400 |
407 |
57. |
Սորգո հատիկային |
կիլոգրամ |
1 |
40 |
41 |
58. |
Քինուա |
կիլոգրամ |
1 |
20 |
21 |
V. |
ԿԵՐԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ |
||||
V.I. |
Կերային արմատապտղային մշակաբույսեր |
||||
59. |
Գազար կերային |
գրամ |
40 |
1000 |
1040 |
60. |
Գոնգեղ կերային |
գրամ |
100 |
800 |
900 |
61. |
Ճակնդեղ կերային |
գրամ |
140 |
4500 |
4640 |
62. |
Շաղգամ կերային |
գրամ |
50 |
800 |
850 |
V.II. |
Բազմամյա կերային բակլազգի մշակաբույսեր |
||||
63. |
Առվույտ |
կիլոգրամ |
5 |
65 |
70 |
64. |
Երեքնուկ մարգագետնային |
կիլոգրամ |
5 |
80 |
85 |
65. |
Կորնգան |
կիլոգրամ |
15 |
245 |
260 |
V.III. |
Միամյա կերային բակլազգի մշակաբույսեր |
||||
66. |
Երեքնուկ միամյա (Շաբդար) |
կիլոգրամ |
3 |
80 |
83 |
67. |
Լյուպին միամյա |
կիլոգրամ |
7 |
400 |
407 |
68. |
Լոբի կերային |
կիլոգրամ |
10 |
320 |
330 |
69. |
Ոլոռ կերային |
կիլոգրամ |
20 |
560 |
580 |
70. |
Սոյա կերային |
կիլոգրամ |
10 |
320 |
330 |
71. |
Վիկ |
կիլոգրամ |
25 |
380 |
405 |
V.IV. |
Կերային բոստանային մշակաբույսեր |
||||
72. |
Դդում կերային |
գրամ |
200 |
4100 |
4300 |
73. |
Ձմերուկ կերային |
գրամ |
200 |
4100 |
4300 |
V.V. |
Բազմամյա կերային հացահատիկային խոտաբույսեր |
||||
74. |
Բարձր ռայգրաս |
կիլոգրամ |
5 |
65 |
70 |
75. |
Ժիտնյակ |
կիլոգրամ |
2 |
50 |
52 |
76. |
Շյուղախոտ մարգագետնային |
կիլոգրամ |
2 |
50 |
52 |
77. |
Ոզնախոտ հավաքովի |
կիլոգրամ |
4 |
50 |
54 |
78. |
Սիզախոտ մարգագետնային |
կիլոգրամ |
4 |
40 |
44 |
V.VI. |
Միամյա կերային հացահատիկային խոտաբույսեր |
||||
79. |
Գարի կերային |
կիլոգրամ |
20 |
1200 |
1220 |
80. |
Եգիպտացորեն կերային |
կիլոգրամ |
3 |
105 |
108 |
81. |
Սորգո շաքարային |
կիլոգրամ |
3 |
75 |
78 |
82. |
Վարսակ կերային |
կիլոգրամ |
10 |
1320 |
1330 |
83. |
Տրիտիկալե կերային |
կիլոգրամ |
25 |
1500 |
1525 |
VI. |
ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ |
||||
VI.I. |
Արմատապտղային տեխնիկական մշակաբույսեր |
||||
84. |
Ճակնդեղ շաքարային |
կիլոգրամ |
1 |
40 |
41 |
VI.II. |
Ծխախոտային մշակաբույսեր |
||||
85. |
Ծխախոտ |
գրամ |
5 |
105 |
110 |
VI.III. |
Հացահատիկային տեխնիկական մշակաբույսեր |
||||
86. |
Եգիպտացորեն շաքարային |
կիլոգրամ |
3 |
105 |
108 |
87. |
Սորգո ավելային |
կիլոգրամ |
1 |
30 |
31 |
VI.IV. |
Յուղատու մշակաբույսեր |
||||
VI.IV.I. |
Եթերայուղատու մշակաբույսեր |
||||
88. |
Խորդենի5 |
հատ |
500 |
- |
500 |
VI.IV.II. |
Սովորական յուղատու մշակաբույսեր |
||||
89. |
Արևածաղիկ |
կիլոգրամ |
1 |
23 |
24 |
90. |
Գետնանուշ |
կիլոգրամ |
3 |
50 |
53 |
91. |
Կտավատ յուղատու |
կիլոգրամ |
2 |
40 |
42 |
92. |
Հլածուկ |
կիլոգրամ |
1 |
18 |
19 |
93. |
Քունջութ |
կիլոգրամ |
1 |
12 |
13 |
ԾԱՆՈԹՈՒԹՅՈՒՆ
1 Գիտահետազոտական աշխատանքներ՝ գործողությունների և միջոցառումների համալիր, որը ներառում է՝
1. բույսի սորտի պետական փորձարկումների կազմակերպումը և գրանցումը՝ նոր տվյալների հավաքագրման, պետական լիազորված մարմնին արձանագրված արդյունքների ներկայացման և սելեկցիոն նվաճումների պետական գրանցամատյանում, օգտագործման թույլտվություն ունեցող բույսերի սորտերի ցանկում բույսի սորտի գրանցման նպատակով,
2․ բույսի սորտի գիտական գնահատումը՝ մոլախոտերի, հիվանդությունների ու վնասատուների հանդեպ բույսի սորտի դիմացկունության գնահատման, մշտադիտարկման և արդյունքների հաստատման, և(կամ) հանրապետության բնակլիմայական պայմաններին բույսի սորտի հարմարվողականության ուսումնասիրությունների անցկացման համար՝ բույսերի նոր սորտերի բուծման նպատակով, ինչը կարող է իրականացվել պետական լիազորված մարմնի, գիտաարտադրական (գիտահետազոտական) հաստատությունների կամ ՀՀ օրենսդրությամբ սահմանված կարգով լիցենզավորված բարձրագույն ուսումնական հաստատությունների կողմից, որոնք գրանցված են Հավաստագրված սերմեր արտադրողների, ներկրողների և արտահանողների հաշվառման գրանցամատյանում։
2 Պետական փորձարկումների համար մշակաբույսերի սերմերի (սոխուկների, կտրոնների) առավելագույն քանակները հաշվարկված են ամբողջ թվի ճշտությամբ՝ մինչև երեք գյուղատնտեսական գոտիներում պետական փորձարկումներ իրականացնելու համար։ Դրանց առավելագույն քանակները հաշվարկվում են ելնելով մշակաբույսի տվյալ սորտի ցանքի նորմայից և մինչև երեք գյուղատնտեսական գոտիների թվից։
3 Տարբերիչ առանձնահատկության, միատարրության, կայունության (DUS) որոշման նպատակով պետական փորձարկման համար նախատեսված սերմերի առավելագույն քանակներ։
4 Տնտեսական օգտակարության (TO) որոշման նպատակով պետական փորձարկման համար նախատեսված սերմերի առավելագույն քանակներ։
5 Հակինթ արևելյան, նարգես և վարդակակաչ մշակաբույսերի առավելագույն քանակները հաշվարկվում են ըստ սոխուկների՝ հատերով, իսկ խորդենի և վարդ մշակաբույսերի առավելագույն քանակները հաշվարկվում են ըստ կտրոնների՝ հատերով։
Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 10 հունիսի 2021 թվական: