«Վավերացնում եմ»
Հայաստանի Հանրապետության
Նախագահ Ռ. Քոչարյան
7 մայիսի 2007 թ.
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
26 ապրիլի 2007 թվականի N 504-Ն
ԱՐԳԵԼՎԱԾ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Համաձայն «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 6-րդ հոդվածի 1-ին մասի 22.2-րդ կետի՝ Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
(նախաբանը փոփ. 15.12.22 N 1947-Ն)
1. Հաստատել Հայաստանի Հանրապետությունում արգելված սննդային հավելումների ցանկը` համաձայն հավելվածի:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակմանը հաջորդող օրվանից:
Հայաստանի Հանրապետության |
Ս. Սարգսյան |
|
Հավելված |
Ց Ա Ն Կ
ԱՐԳԵԼՎԱԾ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ
Ինդեքսը |
Սննդային հավելումների անվանումները (լատինական գրառումներով) |
Տեխնոլոգիական ֆունկցիաները |
E103 |
Ալկանետ, Ալկանին (ALKANET) |
ներկանյութ |
Е107 |
Դեղին 2G(YELLOW 2G) |
ներկանյութ |
E121 |
Ցիտրուսային կարմիր 2 (Օրսեին, Orcein, Օրխիլ, Orchil)2 |
ներկանյութ (կարմիր) |
E123 |
Ամարանտ (Amaranth), FD&C Red (Կարմիր) 2 |
ներկանյութ (կարմիր) |
E128 |
Կարմիր 2G ( Red 2 G) |
ներկանյութ |
E152 |
Ածուխ (CARBON BLACK (hydrocarbon) |
ներկանյութ |
E161a |
Ֆլավոքսանտին (FLAVOXANTHIN) |
ներկանյութ |
E161c |
Կրիպտոկսանտին (KRYPTOXANTHIN) |
ներկանյութ |
E161d |
Ռուբիկսանտին (RUBIXANTHIN) |
ներկանյութ |
E161e |
Վիոլակսանտին (VIOLOXANTHIN) |
ներկանյութ |
E161f |
Ռոդոկսանտին (RHODOXANTHIN) |
ներկանյութ |
E161g |
Կանտաքսանտին (CANTHAXANTHIN) |
ներկանյութ |
E181 |
Տանիններ սննդային (TANNINS, FOOD GRADE) |
ներկանյութ էմուլգատոր, կայունացուցիչ |
E182 |
Օրսել, Օրսին (ORCHIL) |
ներկանյութ |
Е201 |
Նատրիումի սորբատ (SODIUM SORBATE) |
կոնսերվանտ |
Е203 |
Կալցիումի սորբատ (CALCIUM SORBATE) |
կոնսերվանտ |
E209 |
Պարաօքսիբենզոյաթթվի հեպտիլային եթեր (HEPTYL p- HYDROXYBENZOATE) |
կոնսերվանտ |
E216 |
Պարաօքսիբենզոյաթթվի պրոպիլային եթեր (Propyl para-hydroxybenzoate) |
պահածոյացնող նյութ (բենզոատներ) |
E217 |
Պարաօքսիբենզոյաթթվի պրոպիլային եթերի |
պահածոյացնող |
նատրիումական աղ (Sodium propyl para- hydroxybenzoate) |
նյութ (բենզոատներ) | |
E230 |
Դիֆենիլ (DIPHENYL) |
կոնսերվանտ |
E236 |
Մրջնաթթու (FORMIC ACID) |
կոնսերվանտ |
E237 |
Նատրիումի ֆորմիատ (Sodium Formate) |
կոնսերվանտ |
E238 |
Կալցիումի ֆորմիատ (CALCIUM FORMATE) |
կոնսերվանտ |
E239 |
Հեքսամեթիլենտետրամին (HEXAMETHYLENE TETRAMINE) |
կոնսերվանտ |
E240 |
Ֆորմալդեհիդ (Formaldehyde) |
պահածոյացնող նյութ |
E241 |
Գվայակի խեժ (GUM GUAICUM) |
կոնսերվանտ |
Е264 |
Ամոնիումի ացետատ (AMMONIUM ACETATE) |
թթվայնության կարգավորիչ |
E317 |
Կալիումի իզոասկորբատ (POTASSIM ISOASCORBATE) |
հակաօքսիդիչ |
E318 |
Կալցիումի իզոասկորբատ (CALCIUM ISOASCORBATE) |
հակաօքսիդիչ |
E323 |
Անոկսոմեր (ANOXOMER) |
հակաօքսիդիչ |
Е328 |
Ամոնիումի լակտատ (AMMONIUM LACTATE) |
թթվայնության կարգավորիչ, նյութ՝ ալյուրի մշակման համար |
E345 |
Մագնեզումի ցիտրարտ Цитрат магния (MAGNESIUM CITRATE) |
թթվայնության կարգավորիչ |
E349 |
Ամոնիումի մալատ Малат аммония (AMMONIUM MALATE) |
թթվայնության կարգավորիչ |
E366 |
Կալիումի ֆումարատներ (POTASSIUM FUMARATES) |
թթվայնության կարգավորիչ |
E367 |
Կալցիումի ֆումարատներ (CALCIUM FUMARATES) |
թթվայնության կարգավորիչ |
E368 |
Ամոնիումի ֆումարատ (AMMONIUM FUMARATE) |
թթվայնության կարգավորիչ |
E375 |
Նիկոտինաթթու (NICOTINIC ACID) |
գույնի կայունացուցիչ |
E383 |
Կալցիումի գլիցերոֆոսֆատ (CALCIUM GLYCEROPHOSPHATE) |
խտացնող, կայունացուցիչ |
Е387 |
Օքսիստեարին (OXYSTEARIN) |
հակաօքսիդիչ |
E391 |
Ֆիտինաթթու (PHYTIC ACID) |
հակաօքսիդիչ |
E411 |
Վարսակի խեժ (OAT GUM) |
կայունացուցիչ, խտացնող |
E446 |
Սուկցիստեարին (Succistearin) |
էմուլգատոր |
E472g |
Մոնոգլիցերիդների և սաթաթթվի եթերներ (SUCCINYLATED MONOGLYCERIDES) |
էմուլգատոր, կայունացուցիչ, համալիր առաջացնող |
E478 |
Լակտիրիլացված ճարպաթթուների և գլիցերինի ու պրոպիլենգլիկոյի եթերներ (LACTYLATED FATTY ACID ESTERS OF GLYCEROL AND PROPYLENE GLYCOL) |
էմուլգատոր |
Е480 |
Նատրիումի դիօկտիլսուլֆոսուկցինատ (DIOCTYL SODIUM SULPHOSUCCINATE) |
էմուլգատոր, խոնավությունը պահպանող ազդանյութ |
E496 |
Սորբիտան Տրիօլեատ, հկնծ 85 (SORBITAN TRIOLEAT) |
էմուլգատոր, կայունացուցիչ |
E505 |
Երկաթի կարբոնատ (FERROUS CARBONATE) |
թթվայնության կարգավորիչ |
E519 |
Պղնձի սուլֆատ (CUPRIC SULPHATE) |
գույնի ֆիքսատոր կոնսերվանտ |
E539 |
Նատրիումի տիոսուլֆատ (SODIUM THIOSULPHATE) |
հակաօքսիդիչ |
Е555 |
Կալիումի ալյումոսիլիկատ (POTASSIUM ALUMINIUM SILICATE) |
պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ |
Е556 |
Կալցիումի ալյումոսիլիկատ (CALCIUM ALUMINIUM SILICATE) |
պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ |
Е558 |
Բենտոնիտ (BENTONITE) |
պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ, կրիչ |
Е559 |
Ալյումոսիլիկատ (կաոլին) - ALUMINIUM SILICATE (KAOLIN) |
պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ, կրիչ |
E560 |
Կալիումի սիլիկատ (POTASSIUM SILICATE) |
պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ, կրիչ |
Е636 |
Մալթոլ (MALTOL) |
համի և բույրի ուժեղացուցիչ |
Е637 |
Էթիլմալթոլ (ETHYL MALTOL) |
համի և բույրի ուժեղացուցիչ |
E641 |
L-Լեյցին (L-LEUCINE) |
համի և բույրի ուժեղացուցիչ, կրիչ |
E642 |
Լիզին հիդրոքլորիդ (LYSIN HYDROCHLORID) |
համի և բույրի ուժեղացուցիչ |
E905a |
Վազելինի յուղ «սննդային» (MINERAL OIL, FOOD GRADE) |
ջնարակիչ |
E905b |
Վազելին (PETROLATUM (PETROLEUM JELLY) |
ջնարակիչ |
E906 |
Բենզոյախեժ (BENZOIN GUM) |
ջնարակիչ |
E908 |
Բրնձի թեփի մոմ (RICE BRAN WAX) |
ջնարակիչ |
E909 |
Սպերմացետային մոմ (SPERMACETI WAX) |
ջնարակիչ |
E910 |
Մոմի եթերներ (WAX ESTERS) |
ջնարակիչ |
E911 |
Ճարպաթթուների մեթիլային եթերներ (METHYL ESTERS OF FATTY ACIDS) |
ջնարակիչ |
Е912 |
Մոնտանաթթվի (օկտակոզանաթթվի) եթերներ (MONTANIC ACID ESTERS) |
ջնարակիչ |
E913 |
Լանոլին (LANOLIN) |
ջնարակիչ |
E924a |
Կալիումի բրոմատ (Potassium bromate) |
որակը լավացնող նյութ (ալյուրի և հացի բարելավիչ) |
E924b |
Կալցիումի բրոմատ (Calcium bromate) |
որակը լավացնող նյութ (ալյուրի և հացի բարելավիչ) |
E927a |
Ազոդիկարբոնամիդ (AZODICARBONAMIDE) |
հացի և այլուրի որակը լավացնող |
E940 |
Երկքլորերկֆտորմեթան /խլադոն-12/ (Dichlorodifluoromethane) |
հացի և այլուրի որակը լավացնող |
E945 |
Քլորպենտաֆտորէթան (CHLOROPENTAFLUOROETHANE) |
պրոպելենտ |
E946 |
Օկտաֆտորցիկլոբութան (OCTAFLUOROCYCLOBUTANE) |
պրոպելենտ |
E958 |
Գլիցիրիզին (GLYCYRRHIZIN) |
քաղցրացուցիչ, համի և բույրի ուժեղացուցիչ |
E1000 |
Խոլաթթու (CHOLIC ACID) |
էմուլգատոր |
E1001 |
Խոլին, աղեր և եթերներ (CHOLINE SALTS AND ESTERS) |
էմուլգատոր |
E1100 |
Ամիլազաներ (AMYLASES) |
hացի և ալյուրի որակը լավացնող |
E1101 |
Պրոտեազաններ (Proteases) (i) Պրոտեազա (Protease) (ii) Պապային (Papain) (iii) Բրոմելայն (Bromelain) (iv) Ֆիցին (Ficin) |
hացի և ալյուրի որակը լավացնող, կայունացնող, ձկան և մսի հասունացումը արագացնող, համ և բույր ուժեղացնող |
E1102 |
Գլյուկոզոօքսիդազա (GLUCOSE OXIDASE) |
հակաօքսիդիչ |
E1103 |
Ինվերտազներ (INVERTASES) |
կայունացուցիչ |
E1104 |
Լիպազի (LIPASES) |
համի և բույրի ուժեղացուցիչ |
E1105 |
Լիզոցիմ (LYSOZYME) |
կոնսերվանտ |
E1411 |
Երկօսլագլիցերին «կարած» (DISTARH GLICEROL) |
կայունացուցիչ, թանձրացուցիչ |
E1421 |
Օսլաացետատայի եթերացված վինիլացետատով (STARCH |
կայունացուցիչ, |
ACETATE ESTERIFIED WITH VINYL ACETATE |
թանձրացուցիչ | |
E1423 |
Երկօսլագլիցերին ացետիլացված (ACETYLATED DISTARCH GLYCEROL) |
կայունացուցիչ, թանձրացուցիչ, կրիչ |
E1443 |
Երկօսլագլիցերին օքսիպրոպիլացված (HYDROXYPROPYL DISTARCH GLYCEROL) |
կայունացուցիչ, թանձրացուցիչ |
- |
Կարմիր բրնձային (RED RICE) |
ներկանյութ |
- |
Ստեվիա (Stevia rebaudiana Bertoni), տերևների փոշի և դրանցից օշարակ, ստեվիայի լուծամզուքներ |
քաղցրացուցիչ |
- |
Մանրէաբանական տրանսգլուտամինազ microbial TGase |
ապրանքի ծավալը մեծացնելու համար |
(հավելվածը լրաց. 11.05.23 N 706-Ն, խմբ. 30.01.25 N 95-Ն)
Հայաստանի Հանրապետության կառավարության աշխատակազմի ղեկավար-նախարար |
Մ. Թոփուզյան |
![loading...](/static/img/loader.gif)