ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԵՐԵՎԱՆ ՔԱՂԱՔԻ ԱՎԱԳԱՆՈՒ
15 մարտի 2011 թ. |
N 194-Ն |
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
ԵՐԵՎԱՆ ՔԱՂԱՔԻ ԱՌԵՎՏՐԻ ԵՎ ՍՊԱՍԱՐԿՄԱՆ ՈԼՈՐՏԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ԱՍՏԻՃԱՆՆԵՐԻ ՉԱՓՈՐՈՇԻՉՆԵՐՆ ՈՒ ՇՆՈՐՀՄԱՆ ԿԱՐԳԸ ՍԱՀՄԱՆԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Ղեկավարվելով «Երևան քաղաքում տեղական ինքնակառավարման մասին» ՀՀ օրենքի 12-րդ հոդվածի 1-ին մասի 25-րդ կետով`
Երևան քաղաքի ավագանին որոշում է.
1. Սահմանել Երևան քաղաքի առևտրի և սպասարկման ոլորտի կազմակերպությունների որակավորման աստիճանների չափորոշիչներն ու շնորհման կարգը՝ համաձայն հավելվածի:
2. Առաջարկել Երևանի քաղաքապետին Երևան քաղաքի առևտրի և սպասարկման ոլորտի կազմակերպություններին որակի աստիճաններ շնորհելու գործընթացը կազմակերպելու համար ստեղծել համապատասխան հանձնաժողով։
3. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:
Երևանի քաղաքապետ |
Կ. Կարապետյան |
Հավելված Երևան քաղաքի ավագանու 2011 թվականի մարտի 15-ի N 194-Ն որոշման |
Կ Ա Ր Գ
Երևան քաղաքի առևտրի և սպասարկման ոլորտի կազմակերպությունների որակավորման աստիճանների չափորոշիչներն ու շնորհման
I. Ընդհանուր դրույթներ
1. Սույն կարգով սահմանվում են Երևան քաղաքի առևտրի և սպասարկման ոլորտի կազմակերպությունների որակավորման աստիճանների չափորոշիչներն (N 1 և N 2 Աղյուսակ) ու շնորհման կարգը։
2. Սույն կարգի դրույթները տարածվում են՝
1) առևտրի կազմակերպությունների՝ փաստացի հասցեում գործող, առանձին միավոր հանդիսացող պարենային ապրանքների վաճառքի օբյեկտների, ոչ պարենային ապրանքների վաճառքի օբյեկտների և առևտրի կենտրոնների վրա.
2) հանրային սննդի կազմակերպությունների՝ փաստացի հասցեում գործող, առանձին միավոր հանդիսացող օբյեկտների (ռեստորան, բար, սրճարան) վրա։
3. Չափորոշիչներով որակի աստիճան շնորհելու նպատակն է Երևան քաղաքում գործող առևտրի օբյեկտների և հանրային սննդի պատրաստման և իրացման օբյեկտների որակական տարբերակումն ու հավաստագրումը, հնարավորության ընձեռումը սպառողներին կատարելու չափելի ընտրություն և համեմատում, ինչպես նաև նպաստելու փոքր ու միջին բիզնեսի ասպարեզում ծառայությունների մատուցման շահագրգիռ կատարելագործմանը և բիզնեսի զարգացմանը, մրցակցային դաշտի կայացմանը և զբոսաշրջիկության զարգացմանը։
II. Որակի աստիճան ստանալու համար դիմելու կարգը և ընդհանուր պահանջները
4. Որակավորման գործընթացին մասնակցելու դիմումը ուղղվում է Երևանի քաղաքապետին, որին կից ներկայացվում են՝
1) պետական ռեգիստրի վկայականի պատճենը.
2) շինության կամ տարածքի սեփականության (օգտագործման) իրավունքի պետական գրանցման վկայականի պատճենը, որով հավաստվում է գործառնական նշանակության համապատասխանությունը.
3) գործունեության իրականացման ընթացքում անհրաժեշտ թույլտվությունների պատճենները.
4) գործունեության համապատասխանության սերտիֆիկատի պատճենը (հանրային սննդի պատրաստման և իրացման կազմակերպությունների դեպքում)։
5. Կազմակերպությանը որակի աստիճան շնորհելիս դիտարկվում են՝
1) առևտրի ոլորտի կազմակերպությունների դեպքում՝
ա. շենքերը, շինությունները, տարածքները.
բ. ապրանքների տեսականին.
գ. սպասարկումը.
դ. սպասարկող անձնակազմը.
ե. առևտրի սրահը և օժանդակ սենքերը.
զ. կահավորումը և ձևավորումը.
է. տեխնիկական հագեցվածությունը.
ը. լրացուցիչ ծառայությունները։
2) Հանրային սննդի պատրաստման և իրացման կազմակերպությունների դեպքում՝
ա. շենքերը, շինությունները, տարածքները.
բ. ծառայությունները.
գ. սպասարկող անձնակազմը.
դ. սրահը և առանձնասենյակները.
ե. կահավորումը և ձևավորումը.
զ. տեխնիկական հագեցվածությունը.
է. սպասքը.
ը. ուտեստների տեսականին։
III. Որակավորման ընթացակարգը
6. Որակի աստիճանները երկուսն են՝ «Որակի բարձրագույն աստիճան» և «Որակի առաջին աստիճան»։
7. Որակի աստիճանը շնորհվում է 2 տարի ժամկետով։
8. Պարենային և ոչ պարենային ապրանքների առևտրի օբյեկտներին, առևտրի կենտրոններին, հանրային սննդի պատրաստման և իրացման կազմակերպություններին (ռեստորան, բար, սրճարան) որակի աստիճանի շնորհումը կատարվում է դրանց վերաբերող չափորոշիչներին տրված բալային արժեքների հանրագումարով (N 3 Աղյուսակ):
9. Որակի աստիճան ստանալու համար ներկայացված դիմումի քննարկման ժամկետն է 30 օր։
Չափորոշիչներ
առևտրի ոլորտի կազմակերպությունների որակավորման աստիճանների
Աղյուսակ N 1
N |
Չափորոշիչ |
Առևտրի կենտրոն |
Պարենային ապրանքների առևտրի օբյեկտ |
Ոչ պարենային ապրանքների առևտրի օբյեկտ |
1. |
ՀՀ կառավարության սահմանած պահանջները բավարարող ցուցանակ՝ լուսային ձևավորման տարրերով. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
2. |
Կազմակերպության կողմից տնօրինվող և (կամ) հարակից տարածքի լուսավորություն, բարեկարգ, կանաչապատ վիճակ. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
3. |
Շենքի, շինության կամ զբաղեցրած տարածքի արտաքին ձևավորում, նրբաճաշակ գեղազարդային տարրերի օգտագործում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
4. |
Սրահ(ներ)ի ներքին ձևավորում, ինքնատիպ գեղազարդային տարրերի օգտագործում (ջահեր, վարագույրներ և այլն). |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
5. |
Օժանդակ շինությունների և սենքերի՝ այդ թվում սանհանգույցի, առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
6. |
Երեկոյան ժամերին հարակից տարածքի լուսավորում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
7. |
Հաշմանդամներին սպասարկելու համար մատչելիության ապահովում՝ թեքամուտքեր, սրահում սայլակների շրջադարձ կատարելու հնարավորություն և այլն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
8. |
Հանրային սննդի, զվարճանքի, հանգստի, կենցաղային և առաջին բուժօգնության վճարովի կամ անվճար ծառայությունների ու դրանց համար առանձնացված մասերի առկայություն. |
0-3 |
x |
x |
9. |
Օդափոխության, օդալավորակման համակարգի առկայությունը, միկրոկլիմայի ստեղծման և պահպանման հնարավորություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
10. |
Ապրանքացուցակի և (կամ) ուղեցույցի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
11. |
Կազմակերպության կնիքով կնքված կամ պաշտոնատար անձի կողմից ստորագրված, օրենսդրության պահանջները բավարարող գնապիտակի առկայություն՝ կազմակերպության խորհրդանիշով (ֆիրմային կամ ապրանքային նշանով), հայերեն և որևէ օտար լեզվով. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
12. |
Տպագիր գովազդի՝ բուկլետների և այլն, առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
13. |
Կիսապատրաստվածքների ու պատրաստի ուտեստների վաճառք (մսեղենից, ձկնեղենից, թռչնի մսից, բանջարեղենից, ալրային, քաղցր և այլն). |
0-3 |
0-3 |
x |
14. |
Դիետիկ սննդամթերքի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
x |
15. |
Սպասարկող անձնակազմի թվաքանակի համապատասխանությունը սպասարկման հնարավորությունների առավելագույն ծավալին. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
16. |
Սպասարկող անձնակազմի արտահագուստի տեսքը, որակը, համանմանությունը կամ նպատակային տարբերակվածությունը, արտահագուստի վրա կազմակերպության խորհրդանիշի առկայությունը. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
17. |
Սպասարկող անձնակազմի՝ հայերեն լեզվի պատշաճ տիրապետումը և օտար լեզվի իմացությունը. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
18. |
Բարձրակարգ սպասարկում՝ վաճառվող ապրանքների տեսականու և գների, պատվերների ընդունման և ապրանքների հանձման ժամկետի վերաբերյալ մատչելի և ստույգ տեղեկատվության տրամադրում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
19. |
Բարձրախոսով վաճառասրահում ապրանքների տեսականու վերաբերյալ տեղեկատվության հաղորդում. |
0-3 |
x |
x |
20. |
Անկանխիկ վճարման հնարավորություն և զեղչերի ու կուտակային քարտերի կիրառում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
21. |
Հսկիչ կշեռքի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
x |
22. |
Չափափորձարկում պահանջող ապրանքների համար չափափորձարկման հնարավորություն՝ խցիկներ, սարքեր. |
0-3 |
x |
0-3 |
23. |
Պատվերների ընդունման և ապրանքների առաքման իրականացում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
24. |
Սպառողների անձնական իրերի՝ պայուսակների և այլն, երաշխավորված պահպանում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
25. |
Սպառողի պատվերով տաքսի ավտոմեքենայի կանչի ապահովում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
26. |
Ելումուտի հոսքը ապահովող լրացուցիչ մուտքի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
27. |
Ավտոտրանսպորտային միջոցների համար նախատեսված վճարովի կամ անվճար ավտոկայանատեղերի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
28. |
Սանիտարական (այդ թվում՝ սարքերից և սարքավորումներից առաջացող աղմուկի թույլատրելի չափի), տեխնոլոգիական, հակահրդեհային, շինարարական և էլեկտրաանվտանգության նորմերի ու կանոնների պահպանման աստիճանը. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
29. |
Հարմարավետության անհրաժեշտ մակարդակը ապահովող, այդ թվում՝ տաք և սառը ջրամատակարարման, ջեռուցման, ռադիոհեռախոսային միջոցների առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
30. |
Լրացուցիչ տեխնիկական միջոցների՝ ինքնաշխատ դռներ, վերելակ, շարժասանդուղք, տեսա և ձայնավերարտադրող և այլ սարքեր, առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
Առավելագույն բալերի հանրագումարը |
90 |
81 |
75 |
Չափորոշիչներ
հանրային սննդի ոլորտի կազմակերպությունների որակավորման աստիճանների
Աղյուսակ N 2
Չափորոշիչ |
Ռեստորան |
Բար |
Սրճարան | |
1. |
ՀՀ կառավարության սահմանած պահանջները բավարարող ցուցանակ՝ սովորական կամ լուսային ձևավորման տարրերով. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
2. |
Կազմակերպության կողմից տնօրինվող և (կամ) հարակից տարածքի լուսավորություն, բարեկարգ, կանաչապատ վիճակ. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
3. |
Շենքի, շինության կամ զբաղեցրած տարածքի արտաքին ձևավորում, նրբաճաշակ գեղազարդային տարրերի օգտագործում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
4. |
Մեկից ավելի սրահների և առանձնասենյակների առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
5. |
Օժանդակ շինությունների և սենքերի, այդ թվում՝ սանհանգույցի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
6. |
Սրահ(ներ)ի և (կամ) առանձնասենյակների ներքին ձևավորում, ինքնատիպ գեղազարդային տարրերի օգտագործում (ջահեր, վարագույրներ և այլն). |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
7. |
Սրահում և (կամ) նախասրահում կանգնակ(ներ)ի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
8. |
Պարահրապարակի և (կամ) բեմահարթակի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
9. |
Հանգստի և նյութատեխնիկական հագեցվածությամբ ուրախ ժամանցի կազմակերպման ծառայությունների մատուցում. |
0-3 |
x |
0-3 |
10. |
Օդափոխության, օդալավորակման համակարգի առկայությունը, միկրոկլիմայի ստեղծման և պահպանման հնարավորություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
11. |
Կահույքի որակը, միատեսակությունը կամ բազմազանությունը, փափուկ կամ հիգիենիկ ծածկով աթոռների, բազկաթոռների, բազմոցների և այլ՝ ինտերիերին համապատասխան առավելագույն հարմարավետությունը ապահովող կահույքի առկայությունը. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
12. |
Սպասքի քանակը և տեսակները, գեղարվեստական ձևավորումը (մետաղե, մելքիորե, նորարծաթի, չժանգոտող պողպատից, ապակյա, փայտյա, խեցե, ճենապակյա կամ հախճապակյա, մեկանգամյա օգտագործման և այլն) ու դրանց համապատասխանությունը թեմատիկ և ազգային խոհանոցներին, մատուցվող ուտեստներին . |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
13. |
Սփռոց սպիտակ և (կամ) գունավոր, և (կամ) սփռոց ֆիրմային և (կամ) կտորե անհատական անձեռոցիկներ. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
14. |
Գնացուցակի և (կամ) ճաշացուցակի առկայությունը, կազմակերպության խորհրդանիշով (ֆիրմային կամ ապրանքային նշանով), հայերեն և որևէ օտար լեզվով, շապիկը կաշվից, կավճապատ թղթից, ստվարաթղթից և այլն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
15. |
Տպագիր գովազդի՝ հրավիրատոմսերի, բուկլետների և այլն, առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
16. |
Ինքնատիպ, նրբաճաշակ, պատվիրված և ֆիրմային կերակրատեսակների ու խմիչքների, այդ թվում՝ ազգային ճաշատեսակների ու խոհարարական արտադրանքի բոլոր հիմնական արտադրատեսակների բազմազան տեսականին. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
17. |
Արդյունաբերական արտադրության խոհարարական արտադրանքի, համեմունքների, սոուսների, մարինադների, մրգերի, անուշեղենի, աղանդերների, ոգելից և ոչ ոգելից խմիչքների, կոկտեյլների, գրոգի, պունշի, ծխախոտի արտադրանքի, մրգային և հանքային ջրերի լայն տեսականին. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
18. |
Կիսապատրաստվածքների վաճառք (մսեղենից, ձկնեղենից, թռչնի մսից, բանջարեղենից, ալրային, քաղցր և այլն). |
0-3 |
x |
x |
19. |
Սպառողների հատուկ ցանկությունների կատարում՝ սպառողին ի տես կերակրատեսակների և ըմպելիքների (կոկտեյլներ, գրոգ, պունշ և այլ) պատրաստման առումով. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
20. |
Լրակազմված սննդի՝ նախաճաշեր, ճաշեր, ընթրիքներ, տոնական և (կամ) աղանդերային սեղանների և այլն, պատվիրելու հնարավորություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
21. |
Դիետիկ ճաշատեսակների առկայություն. |
0-3 |
x |
x |
22. |
Սպասարկում (ինքնասպասարկում) մատուցողներով, խոհարարներով, բարմեններով, սրահի վարիչներով, որոնք ունեն համապատասխան կրթություն և անցել են մասնագիտական պատրաստվածություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
23. |
Սպասարկող անձնակազմի թվաքանակի համապատասխանությունը սպասարկման հնարավորությունների առավելագույն ծավալին. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
24. |
Սպասարկող անձնակազմի արտահագուստի տեսքը, որակը, համանմանությունը կամ նպատակային տարբերակվածությունը, արտահագուստի վրա կազմակերպության խորհրդանիշի առկայությունը, |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
25. |
Սպասարկող անձնակազմի՝ հայերեն լեզվին պատշաճ տիրապետումը, օտար լեզվի իմացությունը. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
26. |
Անկանխիկ վճարման հնարավորություն (կրեդիտ քարտերով, ճամփորդական չեկերով և այլն). |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
27. |
Երաժշտության առկայությունը և տեսակները, հնչեցման ձևերը՝ նվագարկիչներ, վոկալ-գործիքային համույթներ, մեներգիչների ելույթներ և այլն, ձայնամեկուսացման առկայությունը. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
28. |
Խոհարարական և հրուշակեղենի արտադրանքի առաքման և օբյեկտից դուրս սպասարկման իրականացում. |
0-3 |
x |
x |
29. |
Տեղերի ամրագրման պատվերների ընդունում |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
30. |
Թերթերի, ամսագրերի, սեղանի խաղերի, ավտոմատ խաղերի և բիլիարդի տրամադրում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
31. |
Ֆիրմային նշանների, ծաղիկների և հուշանվերների վաճառք. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
32. |
Օծանելիքի և այլ հիգիենիկ պարագաների տրամադրում, կոշիկներ մաքրելու պարագաների և նման ծառայությունների մատուցում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
33. |
Սանհանգույցում թղթե անձեռոցիկների և չորացման սարքերի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
34. |
Սպառողի պատվերով՝ սպասարկումից հետո, ավելացած ճաշատեսակների և արտադրատեսակների մնացորդի փաթեթավորված տրամադրում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
35. |
Սպառողների անձնական իրերի՝ վերնազգեստների, պայուսակների և այլն, երաշխավորված պահպանում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
36. |
Սպառողի պատվերով տաքսի ավտոմեքենայի կանչի ապահովում. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
37. |
Սպառողների միաժամանակյա ելումուտի հոսքը ապահովող լրացուցիչ մուտքի և աստիճանների, հարմարավետ մատուցային և հետիոտնային ճանապարհների, անհրաժեշտ տեղեկատվական ցուցանակի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
38. |
Հաշմանդամներին սպասարկելու համար մատչելիության ապահովում՝ թեքամուտքեր, սրահում սայլակների շրջադարձ կատարելու հնարավորություն և այլն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
39. |
Ավտոտրանսպորտային միջոցների համար նախատեսված վճարովի և անվճար ավտոկայանատեղերի առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
40. |
Սանիտարական, տեխնոլոգիական, հակահրդեհային, շինարարական և էլեկտրաանվտանգության նորմերի ու կանոնների պահպանման աստիճանը. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
41. |
Կազմակերպություններում վթարային ելքերի, աստիճանների, վթարային իրավիճակի ժամանակ գործողությունների մասին հրահանգի, հրդեհի ազդարարման համակարգի և հրդեհից պաշտպանվելու միջոցների առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
42. |
Հարմարավետության անհրաժեշտ մակարդակը ապահովող տաք և սառը ջրամատակարարման, ջեռուցման, ռադիոհեռախոսային միջոցների, վերելակի, շարժասանդուղքի ինքնաշխատ դռների առկայություն. |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
43. |
Ծխելու և (կամ) չծխելու համար առանձնացված տարածքի առկայություն |
0-3 |
0-3 |
0-3 |
Առավելագույն բալերի հանրագումարը |
129 |
117 |
120 |
Աղյուսակ N 3
Բալային միջակայք
Որակավորման դասը |
Առևտրի ոլորտի կազմակերպություններ |
Հանրային սննդի պատրաստման և իրացման կազմակերպություններ | ||||
Առևտրի կենտրոն |
Պարենային ապրանքների առևտրի օբյեկտ |
Ոչ պարենային ապրանքների առևտրի օբյեկտ |
Ռեստորան |
Բար |
Սրճարան | |
Որակի բարձրագույն աստիճան |
86-90 բալ ներառյալ |
77-81 բալ ներառյալ |
71-75 բալ ներառյալ |
125-129 բալ |
113-117 բալ ներառյալ |
116-120 բալ |
Որակի առաջին աստիճան |
81-85 բալ ներառյալ |
72-76 բալ ներառյալ |
66-70 բալ ներառյալ |
120-124 բալ ներառյալ |
108-112 բալ |
111-115 բալ ներառյալ |