«Գրանցված է»
ՀՀ արդարադատության
նախարարության կողմից
24 դեկտեմբերի 2015 թ.
Պետական գրանցման թիվ 10215503
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ
23 դեկտեմբերի 2015 թ. |
N 624-Ն |
Հ Ր Ա Մ Ա Ն
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐԻ 2015 ԹՎԱԿԱՆԻ ՀՈՒՆԻՍԻ 9-Ի ԹԻՎ 251-Ն ՀՐԱՄԱՆՈՒՄ ԼՐԱՑՈՒՄՆԵՐ ԵՎ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Ղեկավարվելով «Իրավական ակտերի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 70-րդ հոդվածի 1-ին մասով`
Հրամայում եմ`
1. Հայաստանի Հանրապետության արդարադատության նախարարի 2015 թվականի հունիսի 9-ի «Հայաստանի Հանրապետության արդարադատության նախարարության քրեակատարողական հիմնարկներում պահվող անձանց սննդի հատկացման ճաշացուցակի, սննդի պահեստից դուրսգրման ենթակա սննդամթերքի ցանկի և սննդի քանակի ու որակի հսկողության կարգը և ձևերը հաստատելու, ինչպես նաև Հայաստանի Հանրապետության արդարադատության նախարարի 2004 թվականի դեկտեմբերի 27-ի թիվ ՔՀ-60-Ն հրամանը ուժը կորցրած ճանաչելու մասին» թիվ 251-Ն հրամանի հավելվածում (այսուհետ` Հավելված) 6-րդ կետի առաջին նախադասությունից հետո լրացնել նոր նախադասություն հետևյալ բովանդակությամբ.
«Եթե օրվա ճաշացանկից հրաժարված դատապարտյալը կամ կալանավորված անձը չի ցանկանում ճաշացանկից հրաժարվելու փաստը հավաստել ստորագրությամբ, ապա այն հաստատվում է ցուցակը կազմող ծառայողի և հերթապահ խմբում ընդգրկված մեկ այլ ծառայողի կողմից` ձև 3–ի համապատասխան սյունակում ստորագրելու միջոցով:»:
2. Հավելվածի 10-րդ կետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«10. Ճաշերի պատրաստման քանակի և որակի հսկողությունն իրականացնում են օրվա պատասխանատու հերթապահն ու բժշկական ստորաբաժանման աշխատակիցը, իսկ աշխատանքային օրերին նաև ճաշարանի վարիչը, որոնց ներկայությամբ ստուգվում է սննդատեսակի քանակը և որակը, լցվում կաթսա, այնուհետև նրանց կողմից ստուգվում է պատրաստի ճաշի քանակն ու որակը: Օրվա պատասխանատու հերթապահը և բժշկական ստորաբաժանման աշխատակիցը, իսկ աշխատանքային օրերին` նաև ճաշարանի վարիչը, կատարված ստուգման մասին կատարում են համապատասխան գրառում և այն հավաստում իրենց ստորագրություններով:»:
3. Հավելվածի 10-րդ կետից հետո լրացնել 11-ից 17-րդ կետեր հետևյալ բովանդակությամբ.
«11. Տեխնոլոգիական գործընթացի պահպանման նկատմամբ հսկողություն իրականացնելու նպատակով յուրաքանչյուր պատրաստի կերակրատեսակից կատարվում է նմուշառում: Նմուշառումը կատարում է խոհարարը:
12. Նմուշառումը կատարվում է պատասխանատու հերթապահի և բժշկական ստորաբաժանման աշխատակցի մասնակցությամբ:
13. Կերակրատեսակի նմուշառումը կատարվում է անմիջապես այն կաթսայից, որի մեջ պատրաստվել է:
14. Նմուշառած կերակրատեսակները պահում են մակնշված և մանրէազերծված (կամ ախտահանված` կերակրի սոդայի 2 % լուծույթի մեջ 15 րոպե եռացնելու եղանակով) ապակյա տարայի մեջ, որն ամուր փակվում է ապակյա կամ մետաղական կափարիչով:
15. Չափաբաժնով պատրաստված կերակրատեսակները նմուշառվում են ամբողջ ծավալով, իսկ աղցանները, առաջին, երրորդ կերակրատեսակները և ճաշալրացները՝ 100 գրամից ոչ պակաս:
16. Վերցված նմուշները պահպանում են 48 ժամից ոչ պակաս հատուկ սառնարանում կամ սառնարանի հատուկ առանձնացված տեղում 4±20 C ջերմաստիճանի պայմաններում՝ նշելով նմուշառման ժամը, օրը, ամիսը:
17. Յուրաքանչյուր պատրաստի կերակրատեսակի բացթողումն իրականացվում է նմուշառումից հետո:»:
4. Հավելվածի ձև 1-ը, ձև 2-ը, ձև 3-ը և ձև 4-ը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ` համաձայն ձև 1-ի, ձև 2-ի, ձև 3-ի և ձև 4-ի:
5. Սույն հրամանն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:
Ա. Հովհաննիսյան
Ձև 1
«Ձև 1
Ճ Ա Շ Ա Ց ՈՒ Ց Ա Կ
ՄԵԿ ԱՆՁԻՆ ՀԱՍԱՆԵԼԻՔ, ԿԱԹՍԱ ԼՑՎՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱԲԱԺԻՆԸ
«_____» «_________» 20 թվականից մինչև «_____» «_________» 20 թվականը
«ՀԱՍՏԱՏՈՒՄ ԵՄ» |
ՀՀ ԱՆ «___________________» ՔԿ հիմնարկի պետ |
________________ |
_________________________ |
ստորագրություն |
անուն, ազգանուն |
Օր, ամիս, |
Օրակարգ |
Ճաշատեսակի անվանումը |
Մեկ մարդուն տրվող սննդամթերքի անվանումները՝ արտահայտված գրամներով | |||||||||||||||||
Հաց |
Ձավարեղեն |
Մակա-րոնեղեն |
Միս, մսամթերք |
Կաթ (փոշի) |
Ձուկ |
Հալած յուղ, մարգարին |
Բուսական յուղ |
Շաքա-րավազ |
Կերակրի | |||||||||||
Ցորենա-ձավար |
Գարե-ձավար |
Հաճար |
Լոբի |
Ոլոռ, սիսեռ |
Բրինձ |
Հնդկա-ձավար |
Ոսպ |
Սպիտակա-ձավար | ||||||||||||
Երկուշաբթի |
Նախաճաշ |
|||||||||||||||||||
Ճաշ |
||||||||||||||||||||
Ընթրիք |
||||||||||||||||||||
Ընդամենը |
||||||||||||||||||||
Երեքշաբթի |
Նախաճաշ |
|||||||||||||||||||
Ճաշ |
||||||||||||||||||||
Ընթրիք |
||||||||||||||||||||
Ընդամենը |
||||||||||||||||||||
Չորեքշաբթի |
Նախաճաշ |
|||||||||||||||||||
Ճաշ |
||||||||||||||||||||
Ընթրիք |
||||||||||||||||||||
Ընդամենը |
||||||||||||||||||||
Հինգշաբթի |
Նախաճաշ |
|||||||||||||||||||
Ճաշ |
||||||||||||||||||||
Ընթրիք |
||||||||||||||||||||
Ընդամենը |
||||||||||||||||||||
Ուրբաթ |
Նախաճաշ |
|||||||||||||||||||
Ճաշ |
||||||||||||||||||||
Ընթրիք |
||||||||||||||||||||
Ընդամենը |
||||||||||||||||||||
Շաբաթ |
Նախաճաշ |
|||||||||||||||||||
Ճաշ |
||||||||||||||||||||
Ընթրիք |
||||||||||||||||||||
Ընդամենը |
||||||||||||||||||||
Կիրակի |
Նախաճաշ |
|||||||||||||||||||
Ճաշ |
||||||||||||||||||||
Ընթրիք |
||||||||||||||||||||
Ընդամենը |
Թեյ |
Տոմատի մածուկ |
Դափ-նետերև |
Կար-տոֆիլ |
Կա-ղամբ |
Գա-զար |
Բա-զուկ |
Սոխ |
Հյութ |
Պա-նիր |
Միրգ |
Հավելյալ |
Չորս և ավելի |
|||||||
Ձեթ |
Կա-րագ |
Կաթ (փոշի) |
Հավի ձու |
Հաց |
Մսի պահածո(կամ ձկան պահածո) |
Մրգա-հյութ |
Պանիր |
Կալորիա-կանու-թյունը (Կկալ) | |||||||||||
Տնտեսական ապահովման բաժնի պետ______________ Ճաշարանի վարիչ_________________ Բուժ. մասի պետ_________________________»:
Ձև 2
«Ձև 2
ԴԱՏԱՊԱՐՏՅԱԼՆԵՐԻՆ ԵՎ ԿԱԼԱՆԱՎՈՐՎԱԾ ԱՆՁԱՆՑ ԱՆՀՐԱԺԵՇՏ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՑԱՆԿ ԹԻՎ ____
Դատապարտյալների և կալանավորված անձանց թվաքանակը, ովքեր պետք է ապահովվեն սննդով 20 թվականի «________________» «___»-ին______ մարդ
Հ/հ |
Սննդի չափաբաժինը, անձերի քանակը և սննդամթերքի պահանջը |
Չափաբաժին |
Հղի, կերակրող մայր, անչափահաս կամ հիվանդ կալանավորված անձանց և դատապարտյալներին տրվող հավելյալ |
Չորս և ավելի ժամ տևողությամբ փոխադրվող կալանավորված անձին կամ դատապարտյալին տրվող սնունդ |
Քաղաքացիական առողջապահական հաստատություններում գտնվող կալանավորված անձին կամ դատապարտյալին տրվող սնունդ |
Ընդամենը | |||||
Սննդամթերքի անվանումը | մարդ | մարդ | մարդ | ||||||||
չափաբաժինը | քանակը | չափաբաժինը |
քանակը |
չափաբաժինը |
քանակը |
չափաբաժինը |
քանակը |
քանակը | գումարը | ||
1. |
|||||||||||
2. |
|||||||||||
3. |
|||||||||||
4. |
Հիմնարկի պետ__________________ Ֆինանսական բաժնի պետ________________________ Տնտ. ապահովման բաժնի պետ_________________ Հաշվապահ____________________
ՏԵՂԵԿԱՆՔ
Սննդի օրական փաստացի արժեքը _______________________ դրամ | |
Կ.Տ. |
|
բաց թողեց պահեստապետ___________________ | |
| |
Ճաշարանի վարիչ ________________________»: |
Ձև 3
«Ձև 3
ՑՈՒՑԱԿ
Կալանավորված անձանց և (կամ) դատապարտյալների, ովքեր չեն օգտվելու քրեակատարողական հիմնարկի հաջորդ օրվա ճաշացանկից
Հ/հ |
Անուն, ազգանուն |
Ամսաթիվ |
Կալանավորված անձի կամ դատապարտյալի ստորագրություն |
Կալանավորված անձի կամ դատապարտյալի կողմից ստորագրել չցանկանալու վերաբերյալ ՔԿ ծառայողների ստորագրություն |
Կազմեց` __________________ |
________________________________________ |
ստորագրություն |
անուն, ազգանուն, պաշտոն |
« » ___________________ 20 թ.»: |
Ձև 4
«Ձև 4
Ճաշերի պատրաստման քանակի և որակի հսկողության մատյան
Օր, ամիս, |
Օրակարգ |
Ճաշատեսակի անվանումը |
ՀԽՊՀ-ի, ԲՍ աշխատակցի և ճաշարանի վարիչի կողմից կատարված ստուգման մասին գրառում |
Հերթապահ խմբի պատասխանատու հերթապահի ստորագրությունը |
Բժշկական ստորաբաժանման աշխատակցի ստորագրությունը |
Ճաշարանի վարիչի ստորագրությունը |
Երկուշաբթի |
Նախաճաշ |
|||||
Ճաշ |
||||||
Ընթրիք |
||||||
Երեքշաբթի |
Նախաճաշ |
|||||
Ճաշ |
||||||
Ընթրիք |
||||||
Չորեքշաբթի |
Նախաճաշ |
|||||
Ճաշ |
||||||
Ընթրիք |
||||||
Հինգշաբթի |
Նախաճաշ |
|||||
Ճաշ |
||||||
Ընթրիք |
||||||
Ուրբաթ |
Նախաճաշ |
|||||
Ճաշ |
||||||
Ընթրիք |
||||||
Շաբաթ |
Նախաճաշ |
|||||
Ճաշ |
||||||
Ընթրիք |
||||||
Կիրակի |
Նախաճաշ |
|||||
Ճաշ |
||||||
Ընթրիք |
«Ճաշերի պատրաստման քանակի և որակի հսկողության մատյանը» բաղկացած է 30 թերթից: Թերթերը երկկողմանի տպագրված են վերը նշված ձևով: Մեկ մատյանը նախատեսված է մեկ տարվա համար:»: