ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎ
ԿՈԼԵԳԻԱ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
26 նոյեմբերի 2024 թվականի |
թիվ 134 |
քաղ. Մոսկվա |
«ՀԱՑԱՀԱՏԻԿԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱՍԻՆ» ՄԱՔՍԱՅԻՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԻ (ՄՄ ՏԿ 015/2011) ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ ԿԻՐԱՌԵԼՈՒ ՈՒ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ԵՎ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՄԱՆ ՕԲՅԵԿՏՆԵՐԻ ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄ ԻՐԱԿԱՆԱՑՆԵԼՈՒ ՀԱՄԱՐ ԱՆՀՐԱԺԵՇՏ՝ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ (ՓՈՐՁԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ) ՈՒ ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ՈՒ ՄԵԹՈԴՆԵՐ, ԱՅԴ ԹՎՈՒՄ՝ ՆՄՈՒՇԱՌՄԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ՊԱՐՈՒՆԱԿՈՂ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ՈՒ ՏԱՐԱԾԱՇՐՋԱՆԱՅԻՆ (ՄԻՋՊԵՏԱԿԱՆ) ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ, ԻՍԿ ԴՐԱՆՑ ԲԱՑԱԿԱՅՈՒԹՅԱՆ ԴԵՊՔՈՒՄ՝ ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ԱՆԴԱՄ ՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԱԶԳԱՅԻՆ (ՊԵՏԱԿԱՆ) ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ, ԻՆՉՊԵՍ ՆԱԵՎ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ (ՓՈՐՁԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ) ԵՎ ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ՄԵԹՈԴԻԿԱՆԵՐԻ ՑԱՆԿԻ ՄԱՍԻՆ
«Եվրասիական տնտեսական միության շրջանակներում տեխնիկական կանոնակարգման մասին» արձանագրության («Եվրասիական տնտեսական միության մասին» 2014 թվականի մայիսի 29-ի պայմանագրի թիվ 9 հավելված) 4-րդ կետին և Եվրասիական տնտեսական բարձրագույն խորհրդի 2014 թվականի դեկտեմբերի 23-ի թիվ 98 որոշմամբ հաստատված՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի աշխատանքի կանոնակարգի թիվ 2 հավելվածի 5-րդ կետին համապատասխան՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիան որոշեց.
1. Հաստատել «Հացահատիկի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 015/2011) պահանջները կիրառելու ու կատարելու և տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների համապատասխանության գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ՝ հետազոտությունների (փորձարկումների) ու չափումների կանոններ ու մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոններ պարունակող միջազգային ու տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ Եվրասիական տնտեսական միության անդամ պետությունների ազգային (պետական) ստանդարտների, ինչպես նաև հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների մեթոդիկաների կցվող ցանկը:
2. Մաքսային միության հանձնաժողովի 2011 թվականի դեկտեմբերի 9-ի ««Հացահատիկի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի ընդունման մասին» թիվ 874 որոշման 2-րդ կետն ուժը կորցրած ճանաչել:
3. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում դրա պաշտոնական հրապարակման օրվանից 180 օրացուցային օրը լրանալուց հետո։
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի նախագահ՝ |
Բ. Սագինտաև |
ՀԱՍՏԱՏՎԱԾ Է Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի 2024 թվականի նոյեմբերի 26-ի թիվ 134 որոշմամբ |
ՑԱՆԿ
«Հացահատիկի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 015/2011) պահանջները կիրառելու ու կատարելու և տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների համապատասխանության գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ՝ հետազոտությունների (փորձարկումների) ու չափումների կանոններ ու մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոններ պարունակող միջազգային ու տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ Եվրասիական տնտեսական միության անդամ պետությունների ազգային (պետական) ստանդարտների, ինչպես նաև հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների մեթոդիկաների
Համարը՝ ը/կ |
Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի կառուցվածքային տարրը կամ տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտը |
Ստանդարտի, հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների մեթոդիկայի նշագիրն ու անվանումը |
Ծանոթագրություն |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
հոդված 5 |
ԳՕՍՏ 10852-86 «Սերմեր յուղատու. Ընդունման կանոններ և նմուշառման մեթոդներ» |
|
2 |
4-րդ հոդված, թիվ 1 հավելված |
ԳՕՍՏ 10967-2019 «Հացահատիկ. Հոտի և գույնի որոշման մեթոդներ» |
կիրառվում է Հայաստանի Հանրապետության միանալուց հետո |
3 |
հոդված 5 |
ԳՕՍՏ 13586.3-2015 «Հացահատիկ. Ընդունման կանոններ և նմուշառման մեթոդներ» |
|
4 |
4-րդ հոդված, թիվ 1 հավելված |
ԳՕՍՏ 27988-88 «Սերմեր յուղատու. Գույնի և հոտի որոշման մեթոդներ» |
|
5 |
հոդված 5 |
ԳՕՍՏ 29141-91 (ԻՍՕ 664-90) «Սերմեր յուղատու մշակաբույսերի․ Միջին փորձանմուշից նմուշի առանձնացում՝ վերլուծության համար» |
|
6 |
հոդված 5 |
ԳՕՍՏ 29142-91 (ԻՍՕ 542-90) «Սերմեր յուղատու մշակաբույսերի․ Նմուշառում» |
|
7 |
4-րդ և 5-րդ հոդվածներ, թիվ 2 և 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 32164-2013 «Սննդամթերք․ Ստրոնցիում Sr-90-ի և ցեզիում Cs-137-ի որոշման համար նմուշառման մեթոդ» |
|
8 |
4-րդ և 5-րդ հոդվածներ, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 33303-2015 «Սննդամթերք․ Միկոտոքսինների որոշման համար նմուշառման մեթոդներ» |
|
9 |
հոդված 5 |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 6644-97 «Հացահատիկ և դրա վերամշակումից ստացված մթերք. Նմուշառում ավտոմատ եղանակով՝ մեխանիկական սարքվածքի կիրառմամբ» |
|
10 |
հոդված 5 |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 24333-2017 «Հացահատիկ և դրա վերամշակումից ստացված մթերք. Նմուշառում» |
|
11 |
հոդված 5 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ՍՏԲ 1053-98 «Ճառագայթային հսկողություն. Սննդամթերքի նմուշառում․ Ընդհանուր պահանջներ» |
|
12 |
հոդված 5 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ՍՏԲ 1056-98 «Ճառագայթային հսկողություն. Գյուղատնտեսական հումքի և կերերի նմուշառում. Ընդհանուր պահանջներ» |
|
13 |
հոդված 5 |
ՍՏ ՂՀ ԳՕՍՏ Ռ 50436-2003 Հացահատիկայիններ․ Հացահատիկի նմուշառում» |
|
14 |
հոդված 5 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ՍՏ ՂՀ 1623-2007 «Ճառագայթային հսկողություն. Ստրոնցիում-90 և ցեզիում-137․ Սննդամթերք. Նմուշառում, վերլուծություն և հիգիենիկ գնահատում» |
|
15 |
հոդված 4 |
ՍՏ ՂՀ 1890-1-2009 «Հացահատիկայինների և լոբազգիների պահպանումը: Մաս 1. Հացահատիկայինների պահպանման վերաբերյալ ընդհանուր առաջարկություններ» |
|
16 |
հոդված 4 |
ՍՏ ՂՀ 1890-2-2009 «Հացահատիկայինների և լոբազգիների պահպանումը: Մաս 2. Գործնական առաջարկություններ» |
|
17 |
հոդված 4 |
ՍՏ ՂՀ 1890-3-2009 «Հացահատիկայինների և լոբազգիների պահպանումը: Մաս 3. Վնասատու միջատների դեմ պայքարը» |
|
18 |
16-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, հոդված 5 |
ԳՕՍՏ CEN/TS 15568-2015 «Սննդամթերք. Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքի հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ. Նմուշառում» |
|
«Վնասատուներով վարակվածություն» ցուցանիշ | |||
19 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 10853-88 «Սերմեր յուղատու. Վնասատուներով վարակվածության որոշման մեթոդներ» |
|
20 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 13586.6-93 «Հացահատիկ. Վնասատուներով վարակվածության որոշման մեթոդներ» |
|
21 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 28666.1-90 «Հացահատիկայիններ և լոբազգիներ․ Միջատներով թաքնված վարակվածության որոշում: Մաս 1. Ընդհանուր դրույթներ» |
|
22 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 28666.2-90 «Հացահատիկայիններ և լոբազգիներ․ Միջատներով թաքնված վարակվածության որոշում: Մաս 2. Նմուշառում» |
|
23 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 28666.3-90 «Հացահատիկայիններ և լոբազգիներ․ Միջատներով թաքնված վարակվածության որոշում: Մաս 3. Ստուգիչ մեթոդ» |
|
24 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 28666.4-90 «Հացահատիկայիններ և լոբազգիներ․ Միջատներով թաքնված վարակվածության որոշում: Մաս 4. Արագացված մեթոդներ» |
|
25 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 34165-2017 «Հացահատիկայիններ, լոբահատիկավորներ և դրանց վերամշակումից ստացված մթերք. Վնասատու միջատներով աղտոտվածության որոշման մեթոդներ» |
|
26 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 16002-2013 «Հացահատիկայիններ և լոբազգիներ մթերված․ Անողնաշարավոր մակաբույծներով վարակվածությունը թակարդների միջոցով հայտնաբերելու վերաբերյալ ձեռնարկ» |
|
«Խառնուրդներ» ցուցանիշ | |||
27 |
4-րդ հոդված, թիվ 3 հավելված |
ԳՕՍՏ 10854-2015 «Սերմեր յուղատու. Որոմային, յուղատու և հատուկ հաշվի առնվող խառնուրդների որոշման մեթոդներ» |
|
28 |
հոդված 4 թիվ 3 և թիվ 5 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 13496.11-74 «Հացահատիկ. Մրիկասնկերի սպորների պարունակության որոշման մեթոդ» |
|
29 |
հոդված 4 թիվ 3 և թիվ 5 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 28419-97 «Հացահատիկ. Աղբային և հացահատիկային խառնուրդների որոշման մեթոդ աղբոտվածության У1-ЕАЗ-М անալիզարարով» |
|
30 |
հոդված 4 թիվ 3 և թիվ 5 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 30483-97 «Հացահատիկ. Աղբային և հացահատիկային խառնուրդների ընդհանուր և չափամասային պարունակության, մանր հատիկների պարունակության և խոշորության, փայտոջիլ կրիայիկների կողմից վնասված ցորենի հատիկների պարունակության, մետաղամագնիսական խառնուրդների պարունակության որոշման մեթոդներ» |
|
31 |
հոդված 4 թիվ 3 և թիվ 5 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 31646-2012 «Հացահատիկային մշակաբույսեր. Ֆուզարիոզային հացահատիկների պարունակությունը որոշելու մեթոդ» |
|
32 |
4-րդ հոդված, թիվ 3 հավելված |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 658-2013 «Սերմեր յուղատու մշակաբույսերի. Խառնուկների պարունակության որոշում» |
կիրառվում է Հայաստանի Հանրապետության միանալուց հետո |
33 |
հոդված 4 թիվ 3 և թիվ 5 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ EN 16378-2022 «Հացահատիկայիններ. Եգիպտացորենում և սորգոյում խառնուկների պարունակության որոշումը (Zea mays, L.) (Sorghum bicolor, L.)» |
կիրառվում է Ռուսաստանի Դաշնության միանալուց հետո |
«Նիտրիտներ և նիտրատներ» ցուցանիշ | |||
34 |
5-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 13496.19-2015 «Կերեր, համակցված կերեր, համակցված կերերի հումք. Նիտրատների և նիտրիտների պարունակության որոշման մեթոդները» |
|
«Միկոտոքսիններ» ցուցանիշ | |||
35 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 30711-2001 «Սննդամթերք․ В1 և М1 աֆլատոքսինների հայտնաբերման և պարունակության որոշման մեթոդներ» |
|
36 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 31653-2012 «Կերեր. Միկոտոքսինների որոշման իմունաֆերմենտային մեթոդ» |
|
37 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 31748-2012 (ISO 16050:2003) «Սննդամթերք. В1 աֆլատոքսինի և В1, В2, G1 և G2 աֆլատոքսինների ընդհանուր պարունակության որոշում հացահատիկային մշակաբույսերում, ընկույզներում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ» |
|
38 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 32251-2013 «Կերեր, համակցված կերեր․ B1 աֆլատոքսինի պարունակության որոշման մեթոդներ» |
|
39 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 33780-2016 «Սննդամթերք, կերեր, համակցված կերեր. 1 ցուցիչով աֆլատոքսին B պարունակության որոշումը բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրմամբ ալյումինի օքսիդի մաքրիչի կիրառմամբ» |
|
40 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 34108-2017 «Կերեր, համակցված կերեր, համակցված կերերի հումք. Միկոտոքսինների պարունակության որոշումը ուղիղ պինդ ֆազային մրցակցային իմունաֆերմենտային մեթոդով» |
|
41 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 34140-2017 «Սննդամթերք, կերեր, պարենային հումք. Զանգվածասպեկտրաչափական դետեկտմամբ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրմամբ միկոտոքսինների որոշման մեթոդ» |
|
42 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 32587-2013 (ԻՍՕ 15141-1:1998) «Հացահատիկ և դրա վերամշակման մթերք, համակցված կերեր. Oխրատոքսին A-ի որոշումը բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրմամբ» |
|
43 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 13585-2013 «Սննդամթերք. В1 և В2 ֆումոնիզինների որոշումը եգիպտացորենում․Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ ամրափուլ լուծամզման մեթոդով լուծամզուքի մաքրման կիրառմամբ» |
|
44 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 14132-2013 «Սննդամթերք. Օխրատոքսին Ա որոշում գարու և բոված սուրճի մեջ. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ լուծամզուքի իմունաաֆինային գաղութային մաքրման կիրառմամբ» |
|
45 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 14352-2013 «Սննդամթերք. В1 և В2 ֆումոնիզինի որոշումը եգիպտացորենի հիմքով մթերքում. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ լուծամզուքի իմունաաֆինային գաղութային մաքրմամբ» |
|
46 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 14718-2017 «Կերեր, համակցված կերեր․ B1 աֆլատոքսին պարունակության որոշումը բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրմամբ» |
|
47 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 28001-88 «Կերի հացահատիկ, դրա վերամշակման մթերք, համակցված կերեր. Տ-2 տոքսին, զեարալենոնի (Ֆ-2) և օխրատոքսին A միկոտոքսինների որոշման մեթոդներ» |
|
48 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 31673-2012 (ISO 6870:2002) «Կերեր կենդանիների համար. Զեարալենոնի պարունակության որոշումը» |
|
49 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 31691-2012 «Հացահատիկ և դրա վերամշակման մթերք, համակցված կեր. Զեարալենոնի պարունակության որոշում բարձրարդյունավետ հեղուկ քրոմատագրման մեթոդով» |
|
50 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 31983-2012 «Սննդամթերք, կերեր, պարենային հումք. Պոլիքլորացված բիֆենիլների պարունակության որոշման մեթոդներ» |
|
51 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 33682-2015 «Սննդամթերք․ Քրոմատագրման մեթոդով Т-2 տոքսինի որոշում» |
կիրառվում է Ռուսաստանի Դաշնության միանալուց հետո |
52 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 15141-2021 «Հացահատիկ և դրա վերամշակման մթերք. Oխրատոքսին A-ի պարունակության որոշում․ Իմունաաֆինային աշտարակում մաքրմամբ և Ֆլուորեսցենտային դետեկտմամբ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ» |
կիրառվում է Ռուսաստանի Դաշնության միանալուց հետո |
53 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ ISO 17372-2016 «Կերեր կենդանիների համար. Զեարալենոնի պարունակության որոշում՝ իմունաաֆինային գաղութային քրոմատագրմամբ և բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրմամբ» |
|
54 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 15791-2015 «Կերեր. Դեզօքսինիվալենոլի որոշումը իմունաաֆինային աշտարակում մաքրմամբ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման (ԲԱՀՔ) մեթոդ» |
|
55 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 15835-2013 «Սննդամթերք. Հացահատիկային հիմքով մթերքում А օխրատոքսինի որոշումը կրծքի երեխաների և վաղ տարիքի երեխաների կերակրման համար։ Լուծամզուքի՝ իմունաաֆինային աշտարակում մաքրմամբ և լուսաչափական դետեկտմամբ ԲԱՀՔ մեթոդ» |
|
56 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 15850-2013 «Սննդամթերք. Զեարալենոնի որոշումը եգիպտացորենի հիմքով մանկական սննդում, կրծքի և վաղ հասակի երեխաների սննդի համար նախատեսված գարու, եգիպտացորենի և ցորենի ալյուրում, պալենտեում և ցորենի հիմքով մթերքում. Լուծամզուքի իմունաաֆինային գաղութային մաքրմամբ և լուսաչափական դետեկտրմամբ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ» |
|
57 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 15851-2013 «Սննդամթերք. Կրծքի երեխաների և վաղ տարիքի երեխաների կերակրման համար հացահատիկային հիմքով արտադրանքներում աֆլատոկսին B1-ի որոշումը: ԲԱՀՔ-ի մեթոդը լուծամզուքի իմունաաֆինային գաղութային մաքրմամբ և ֆլուորաչափական հայտնաբերմամբ» |
|
58 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 15891-2013 «Սննդամթերք. Կրծքի և վաղ հասակի երեխաների կերակրման համար նախատեսված պարենային հատիկներում, դրանց վերամշակման արտադրանքում և հատիկային հիմքով արտադրանքում դեզօքսինիվալենոլի որոշումը. Լուծամզուքի իմունաաֆինային գաղութային մաքրման և լուսապատկերի ուլտրամանուշակագույն շրջանի սպեկտրալուսաչափական դետեկտման կիրառմամբ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ» |
|
59 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ՍՏԲ ԳՕՍՏ Ռ 51116-2002 «Համակցված կերեր, հացահատիկ, դրա վերամշակման մթերք. Դեզօքսինիվալենոլի (վոմիտոքսինի) պարունակության որոշման մեթոդ» |
|
60 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ՍՏԲ 15141-1-2012 «Սննդամթերք․ Oխրատոքսին A-ի որոշում հացահատիկում և հացահատիկային մթերքում: Մաս 1. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման (ԲԱՀՔ) մեթոդ սիլիկագելով մաքրմամբ» |
|
61 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ Ռ 51116-2017 «Համակցված կերեր, հացահատիկ և դրա վերամշակման մթերք. Դեզօքսինիվալենոլի պարունակության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրմամբ» |
|
62 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ Ռ 55448-2013 «Կերեր, համակցված կերեր, համակցված կերերի հումք. Օխրատոքսին А-ի պարունակության որոշում՝ ֆլուորաչափական դետեկտմամբ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով» |
|
63 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ՍՏ ՂՀ 1988-2010 Հացահատիկ և հացահատիկային մթերք. Դեզօքսինիվալենոլի (վոմիտոքսինի) որոշում՝ քրոմատագրման մեթոդով» |
|
64 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ՍՏ ՂՀ 2358-2013 «Սննդամթերք, պարենային հումք, համակցված կերեր և հումք դրանց արտադրության համար. Աֆլատքսին B1-ի պարունակության որոշում՝ ֆլուորաչափական դետեկտմամբ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով» |
|
65 |
հոդված 4 թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ՀՄՑ Կ001-23 «Սննդամթերքի, կենդանիների համար կերերի և համակցված կերերի, պարենային և կերային նշանակության հացահատիկային, հացահատիկաոլոռային, յուղատու մշակաբույսերի, գինեգործության, գարեջրագործության և սպիրտային արդյունաբերության թափոնների փորձանմուշներում միկոտոքսինների զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով («Արշին» ԻԾ, 241.0010/RA.RU.311866/2023, ռեեստրում համարը՝ ԴՌ 1.31.2023.46506) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
66 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
«Հացահատիկային մշակաբույսերի, կերերի և ընկույզների փորձանմուշներում դեզօքսինիվալենոլի զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝ «Քեմա» ՍՊԸ-ի արտադրության «ԴԵԶՕՔՍԻՆԻՎԱԼԵՆՈԼ-ԻՖԱ» ռեագենտների հավաքածուի օգնությամբ (2017 թվականի հուլիսի 3-ի թիվ 241.0196/RA.RU.311866/2017 ատեստավորման մասին վկայական, ռեեստրում համարը՝ Կ925 ԴՌ.1.31.2018.29430) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
67 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
«Հացահատիկային մշակաբույսերի, կերերի և ընկույզների փորձանմուշներում զեարալենոնի զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝ «Քեմա» ՍՊԸ-ի արտադրության «ԶԵԱՐԱԼԵՆՕՆ-ԻՖԱ» ռեագենտների հավաքածուի օգնությամբ (2017 թվականի հուլիսի 3-ի թիվ 241.0195/RA.RU.311866/2017 ատեստավորման մասին վկայական, ռեեստրում համարը՝ Կ925 ԴՌ.1.31.2018.29428) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
68 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
«Հացահատիկային մշակաբույսերի և կերերի փորձանմուշներում Տ-2 տոքսինի զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝ «Քեմա» ՍՊԸ-ի արտադրության «Տ-2 ՏՈՔՍԻՆ-ԻՖԱ» ռեագենտների հավաքածուի օգնությամբ (2017 թվականի հուլիսի 3-ի թիվ 241.0194/RA.RU.311866/ 2017 ատեստավորման մասին վկայական, ռեեստրում համարը՝ Կ922 ԴՌ.1.31.2018.29427) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
69 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
«Հացահատիկային մշակաբույսերի, կերերի և ընկույզների փորձանմուշներում B1 աֆլատոքսինի զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝ «Քեմա» ՍՊԸ-ի արտադրության «ԱՖԼԱՏՈՔՍԻՆ-ԻՖԱ» ռեագենտների հավաքածուի օգնությամբ (2018 թվականի հուլիսի 3-ի թիվ 241.0192/RA.RU.311866/2017 ատեստավորման մասին վկայական, ռեեստրում համարը՝ Կ921Վ ԴՌ.1.31.2018.29400) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
70 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
«Հացահատիկային մշակաբույսերի և կերերի փորձանմուշներում Ա օքրատոքսինի զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝ «Քեմա» ՍՊԸ-ի արտադրության «ՕՔՐԱՏՈՔՍԻՆ-ԻՖԱ» ռեագենտների հավաքածուի օգնությամբ (2017 թվականի հուլիսի 3-ի թիվ 241.0193/RA.RU.311866/2017 ատեստավորման մասին վկայական, ռեեստրում համարը՝ Կ924 ԴՌ.1.31.2018.29397) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
71 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
«Հացահատիկային մշակաբույսերի և կերերի փորձանմուշներում Բ1 և Բ2 ֆումոնիզինների զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝ «Քեմա» ՍՊԸ-ի արտադրության «ՖՈՒՄՈՆԻԶԻՆ-ԻՖԱ» ռեագենտների հավաքածուի օգնությամբ (2017 թվականի հուլիսի 3-ի թիվ 241.0193/RA.RU.311866/2017 ատեստավորման մասին վկայական, ռեեստրում համարը՝ Կ924 ԴՌ.1.31.2018.29394) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
72 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 5731-2016 «Հացահատիկային, հացահատիկաոլոռային մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում Տ-2 տոքսինի որոշումը՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝«ԻՖԱ-ՏՈՔՍԻՆ Տ-2» ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ»։ Չափումների կատարման մեթոդիկա» (2016 թվականի դեկտեմբերի 28-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 999/2016) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
73 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 6103-2018 «Դեզօքսինիվալենոլի զանգվածային մասը հացահատիկում, հացահատիկաոլոռային և յուղատու մշակաբույսերում, դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում։ Չափումների կատարման մեթոդիկա իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝ «ԻՖԱ-ԴԵԶՕՔՍԻՆԻՎԱԼԵՆՈԼ» ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ» (2018 թվականի դեկտեմբերի 20-ի ատեստավորման մասին թիվ 1155/2018 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
74 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 2560-2006 «Հացահատիկային և հացահատիկաոլոռային մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում ֆումոնիզինի քանակության չափում կատարելու մեթոդիկա՝ «Ռիդասկրին Ֆասթ Ֆումոնիզին» թեստ-համակարգի օգտագործմամբ» (2006 թվականի նոյեմբերի 17-ի ատեստավորման մասին թիվ 421/2006 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
75 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 5730-2016 «Հացահատիկային, հացահատիկաոլոռային մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում B խմբի ֆումոնիզինների որոշում՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝«ԻՖԱ-ՖՈՒՄՈՆԻԶԻՆ» ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ»։ Չափումների կատարման մեթոդիկա» (2016 թվականի դեկտեմբերի 28-ի ատեստավորման մասին թիվ 998/2016 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
76 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 2478-2006 «Հացահատիկային և հացահատիկաոլոռային մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում Զեարալենոնի քանակության չափում կատարելու մեթոդիկա՝ «Ռիդասկրին Ֆասթ Զեարալենոն» թեստ-համակարգի օգտագործմամբ» (2006 թվականի մայիսի 17-ի ատեստավորման մասին թիվ 394/2006 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
77 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 2479-2006 «Հացահատիկային և հացահատիկաոլոռային մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում Զեարալենոնի քանակության չափում կատարելու մեթոդիկա՝ «Ռիդասկրին Ֆասթ Տ-2 տոքսին» թեստ-համակարգի օգտագործմամբ» (2006 թվականի մայիսի 17-ի ատեստավորման մասին թիվ 395/2006 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
78 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 2480-2006 «Հացահատիկային, հացահատիկաոլոռային մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում օխրատոքսին Ա-ի քանակության չափում կատարելու մեթոդիկա՝ «Ռիդասկրին Ֆասթ Օխրատոքսին Ա» թեստ-համակարգի օգտագործմամբ» (2020 թվականի ապրիլի 9-ի ատեստավորման մասին թիվ 1223/2020 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
79 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 2785-2007 «Հացահատիկային և հացահատիկաոլոռային մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում, թեյում, ընկույզներում, համեմունքներում, կանաչ սուրճում, հացահատիկային հիմքով մանկական սննդի մեջ «Աֆլատոքսին B1-ի պարունակության ՉԿՄ»՝ R-Biopharm (Գերմանիա) արտադրության «Ռիդասկրին Աֆլատոքսին B1 30/15» թեստ-համակարգի օգտագործմամբ» (2007 թվականի նոյեմբերի 06-ի ատեստավորման մասին թիվ 455/2007 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
80 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ. ՄՆ] 2559-2006 «Հացահատիկային և հացահատիկաոլոռային մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում աֆլատոքսինների քանակության չափում կատարելու մեթոդիկա՝ «Ռիդասկրին Ֆասթ Աֆլատոքսին SC» թեստ-համակարգի օգտագործմամբ» (2006 թվականի նոյեմբերի 17-ի ատեստավորման մասին թիվ 420/2006 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
81 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ. ՄՆ] 2477-2006 «Հացահատիկային և հացահատիկաոլոռային մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում ԴՕՆ-ի չափումներ կատարելու մեթոդիկա՝ «Ռիդասկրին Ֆասթ ԴՕՆ» թեստ-համակարգի օգտագործմամբ» (2006 թվականի մայիսի 17-ի ատեստավորման մասին թիվ 393/2006 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
82 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ. ՄՆ] 5230-2015 «Զեարալենոնի զանգվածային մասը հացահատիկում, հացահատիկաոլոռային և յուղատու մշակաբույսերում, դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում. Չափումների կատարման մեթոդիկա իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝ «ԻՖԱ-ԶԵԱՐԱԼԵՆՈՆ» ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ» (2018 թվականի հուլիսի 10-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 1110/2018) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
83 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ. ՄՆ] 5231-2015 «Հացահատիկում, հացահատիկաոլոռային և յուղատու մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում B1 աֆլատոքսինի որոշումն իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝«ԻՖԱ-ԱՖԼԱՏՈՔՍԻՆ» ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ» (2017 թվականի նոյեմբերի 2-ի ՉԿՄ ատեստավորման մասին թիվ 1064/2017 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
84 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 5581-2016 «Հացահատիկում, դրա վերամշակումից ստացված մթերքում, հացահատիկաոլոռայիններում, կերերում օխրատոքսին Ա-ի չափումների կատարման մեթոդիկա ԻՖԱ մեթոդով՝ ВIOО Scientific Corporation (ԱՄՆ) արտադրության MaxSignal ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ» (2016 թվականի մայիսի 5-ի ՉԿՄ-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 954/2016) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
85 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 5590-2016 «Հացահատիկում, դրա վերամշակումից ստացված մթերքում, հացահատիկաոլոռայիններում, կերերում զեարալենոնի չափումների կատարման մեթոդիկա ԻՖԱ մեթոդով՝ ВIOО Scientific Corporation (ԱՄՆ) արտադրության MaxSignal ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ» (2016 թվականի մայիսի 20-ի ՉԿՄ-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 955/2016) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
86 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 5617-2016 «Հացահատիկում, դրա վերամշակումից ստացված մթերքում, հացահատիկաոլոռայիններում, կերերում դեզօքսինիվալենոլի չափումների կատարման մեթոդիկա ԻՖԱ մեթոդով՝ ВIOО Scientific Corporation (ԱՄՆ) արտադրության MaxSignal ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ» (2016 թվականի հունիսի 28-ի ՉԿՄ-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 961/2016) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
87 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 6102-2018 «ՕԽՐԱՏՈՔՍԻՆ Ա-ի զանգվածային մասը հացահատիկում, հացահատիկաոլոռային և յուղատու մշակաբույսերում, դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում։ Չափումների կատարման մեթոդիկա իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով՝ «ԻՖԱ-Օխրատոքսին Ա» ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ» (2018 թվականի դեկտեմբերի 20-ի ատեստավորման մասին թիվ 1154/2018 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
88 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
АМИ.МН [ՉԱՄ.ՄՆ] 0103-2023 «Դեզօքսինիվալենոլի զանգվածային մասը սննդամթերքում, կերերում, կերային հավելումներում և դրանց արտադրության համար հումքում։ Չափումների կատարման մեթոդիկա ԻՖԱ մեթոդով՝ «ԻՖԱ միկոտոքսին-ԴՕՆ» ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ» (2023 թվականի հունիսի 8-ի հավաստագրման մասին թիվ 019/2023 վկայական) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
89 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
АМИ.МН [ՉԱՄ.ՄՆ] 0118-2023 «Զեարալենոնի զանգվածային մասը սննդամթերքում, կերերում, կերային հավելումներում և դրանց արտադրության համար հումքում։ Չափումների մեթոդիկա ԻՖԱ մեթոդով՝«ԻՖԱ միկոտոքսին-զեարալենոն» ռեագենտների հավաքածուի օգտագործմամբ» (2023 թվականի նոյեմբերի 17-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 037/2023) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
«Դիօքսիններ» ցուցանիշ | |||
90 |
4-րդ հավելված |
ԳՕՍՏ 34449-2018 «Սննդամթերք, արդյունաբերական հումք, կերեր, կերային հավելումներ. Դիօքսինների զանգվածային մասի որոշումը քրոմատազանգվածասպեկտրաչափական բարձր լուծաչափով» |
|
«Թունավոր տարրեր» ցուցանիշ | |||
91 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 26927-86 «Հումք և սննդամթերք. Սնդիկի որոշման մեթոդներ» |
|
92 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 26930-86 «Հումք և սննդամթերք. Մկնդեղի որոշման մեթոդներ» |
|
93 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 26932-86 «Հումք և սննդամթերք. Կապարի որոշման մեթոդներ» |
|
94 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 26933-86 «Հումք և սննդամթերք. Կադմիումի որոշման մեթոդներ» |
|
95 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 30178-96 «Պարենային հումք և սննդամթերք. Թունավոր տարրերի որոշման ատոմակլանման մեթոդ» |
|
96 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 30538-97 «Սննդամթերք․ Թունավոր տարրերի որոշման մեթոդիկա՝ ատոմաէմիսիոն մեթոդով» |
|
97 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 30692-2000 «Կերեր, համակեր և համակցված կերի հումք. Պղնձի, կապարի, ցինկի և կադմիումի բաղադրության որոշման ատոմակլանման մեթոդ» |
|
98 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 30823-2002 «Կերեր, համակցված կեր և կերի մնացորդներ. Տարրերի բաղադրության որոշում ատոմաէմիսիոն մեթոդով» |
|
99 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 31266-2004 «Հումք և սննդամթերք. Արսենի որոշման ատոմաաբսորբման մեթոդ» |
|
100 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 31628-2012 «Սննդամթերք և պարենային հումք. Արսենի զանգվածային խտության որոշման ինվերսիոն-վոլտամպերաչական մեթոդ» |
|
101 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ 31650-2012 «Դեղամիջոցներ կենդանիների համար, կերեր և կերային հավելումներ. Սնդիկի զանգվածային մասի որոշումը ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափական մեթոդով» |
|
102 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 31671-2012 (EN 13805:2002) «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Բարձր ճնշման տակ հանքայնացման մեթոդով փորձանմուշների նախապատրաստում» |
|
103 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 31707-2012 (EN 14627:2005) «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Ճնշման տակ նմուշի նախնական հանքայնացմամբ հիդրիդների առաջացմամբ ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափական մեթոդով ընդհանուր արսենի և սելենի որոշում |
|
104 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 33411-2015 «Հումք և սննդամթերք. Արսենի զանգվածային մասի որոշումը ատոմաաբսորբման մեթոդով հիդրիտների վերարտադրմամբ» |
|
105 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 33412-2015 «Հումք և սննդամթերք. Սնդիկի զանգվածային մասի որոշումը անբոց ատոմաաբսորբմամբ» |
|
106 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 33824-2016 «Սննդամթերք և պարենային հումք. Թունավոր տարրերի (կադմիում, կապար, պղնձ և ցինկ) որոշումը ինվերսիոն-վոլտամպերաչափական մեթոդով» |
|
107 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 34141-2017 «Սննդամթերք, կերեր, արդյունաբերական հումք. Արսենի, կադմիումի, սնդիկի և կապարի որոշումը զանգվածասպեկտրաչափական ինդուկցիոն կապված պլազմայով» |
|
108 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 34361-2017 «Սննդամթերք, արդյունաբերական հումք, կերեր կենդանիների համար. Էլեկտրաջերմային ատոմիզացմամբ ատոմաաբսորբման մեթոդով կադմիումի, կապարի, արսենի, սնդիկի, քրոմի պարունակության որոշում» |
|
109 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 34427-2018 «Սննդամթերք և կերեր կենդանիների համար . Սնդիկի որոշումը ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափական մեթոդով՝ Զեեմանի էֆեկտի հիման վրա» |
|
110 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ՍՏԲ EN 14082-2014 «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Կապարի, կադմիումի, ցինկի, պղնձի, երկաթի և քրոմի պարունակության որոշում՝ չոր մոխրացումից հետո ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափության (ԱԱՍ) միջոցով» |
|
111 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 14083-2013 «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Բարձր ճնշման դեպքում նմուշի նախնական ապահանքայնացմամբ գրաֆիտային վառարանում ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափմամբ կապարի, կադմիումի, քրոմի և մոլիբդենի որոշում» |
|
112 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ EN 14084-2014 «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Կապարի, կադմիումի, ցինկի, պղնձի և երկաթի պարունակության որոշումը ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափության միջոցով միկրոալիքային տարրալուծումից հետո» |
|
113 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ՍՏ ՂՀ EN 14082-2013 «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Կապարի, կադմիումի, ցինկի, պղնձի, երկաթի և քրոմի պարունակության որոշումը ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափական մեթոդով չոր մոխրացումից հետո» |
|
114 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ՍՏ ՂՀ ԳՕՍՏ Ռ 51301-2005 «Սննդամթերք և պարենային հումք. Թունավոր տարրերի (կադմիում, կապար, պղինձ, ցինկ) պարունակության որոշման ինվերսիոն վոլտամպերաչափական մեթոդներ» |
|
115 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ Ռ 53100-2008 «Դեղամիջոցներ անասնաբուժական կիրառման համար, կերեր, կերային հավելումներ. Կադմիումի և կապարի զանգվածային մասի որոշումը ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափության մեթոդով» |
|
116 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ Ռ 53101-2008 «Դեղամիջոցներ անասնաբուժական կիրառման համար, կերեր, կերային հավելումներ. Արսենի զանգվածային մասի որոշումը ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափության մեթոդով» |
|
117 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ Ռ 53183-2008 (ԵՆ 13806:2002) «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Սնդիկի որոշման սառը գոլորշու ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափական մեթոդ՝ ճնշման տակ նմուշի նախնական հանքայնացման միջոցով» |
|
118 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ Ռ 55447-2013 «Կերեր, համակցված կերեր, համակցված կերերի հումք. Կադմիումի, կապարի, արսենի, սնդիկի, քրոմի, անագի պարունակության որոշումը ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափության մեթոդով» |
|
«Պեստիցիդներ» ցուցանիշ | |||
119 |
հոդված 4, թիվ 4 և թիվ 6 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 13496.20-2014 «Կերեր, համակցված կերեր, համակցված կերերի հումք. Պեստիցիդների մնացորդային քանակի որոշման մեթոդ» |
|
120 |
հոդված 4, թիվ 4 և թիվ 6 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 31481-2012 «Համակցված կերեր, համակցված կերերի հումք. Քլորօրգանական պեստիցիդների մնացորդային քանակի որոշման մեթոդ» |
|
121 |
հոդված 4, թիվ 4 և թիվ 6 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 32193-2013 (ISO 14182:1999) «Կերեր, համակցված կերեր. Ֆոսֆորօրգանական պեստիցիդների մնացորդի որոշումը գազային քրոմատագրման մեթոդով» |
|
122 |
հոդված 4, թիվ 4 և թիվ 6 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 32194-2013 (ISO 14181:2000) «Կերեր, համակցված կերեր. Քլորօրգանական պեստիցիդների մնացորդների որոշումը գազային քրոմատագրման մեթոդով» |
|
123 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 6 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 32689.1-2014 «Բուսական ծագման սննդամթերք. Պեստիցիդների մնացորդների որոշման մուլտիմեթոդներ գազաքրոմատագրմամբ: Մաս 1. Ընդհանուր դրույթներ» |
|
124 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 6 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 32689.2-2014 «Բուսական ծագման սննդամթերք․ Պեստիցիդների մնացորդների որոշման մուլտիմեթոդներ գազաքրոմատագրմամբ: Մաս 2. Լուծամզման և մաքրման մեթոդներ» |
|
125 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 6 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 32689.3-2014 «Բուսական ծագման սննդամթերք. Պեստիցիդների մնացորդների որոշման մուլտիմեթոդներ գազաքրոմատագրմամբ: Մաս 3. Արդյունքների ճշտության նույնականացում և ապահովում» |
|
126 |
հոդված 4, 2-ին, 4-րդ և 6-րդ հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 33704-2015 «Բանջարեղեն, կերեր և կենդանաբուծական արտադրանք։ Սնդիկօրգանական պեստիցիդների որոշումը քրոմատագրման մեթոդով» |
|
127 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 34050-2017 «Ջուր, հող, կեր, բուսական և կենդանական ծագման սնունդ. 2,4-Դ (2,4-դիքլորֆենօքսի-քացախաթթվի) որոշումը քրոմատագրման մեթոդներով» |
|
128 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 6 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 34761-2021 «Հացահատիկ. Օքսիկարբօքսինի (պլանտվաքսի) որոշումը նրբաշերտ քրոմատագրման մեթոդով» |
կիրառվում է Ռուսաստանի Դաշնության միանալուց հետո |
129 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 6 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ 34762-2021 «Հացահատիկ և դրա վերամշակումից ստացվող մթերք: Պիրազոսուլֆուրոն-էթիլի (սիրիուսի) որոշումը գազահեղուկային քրոմատագրման մեթոդով» |
կիրառվում է Ռուսաստանի Դաշնության միանալուց հետո |
130 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 6 հավելվածներ |
ՍՏԲ EN 15662-2017 «Բուսական ծագման սննդամթերք. ԳՔ-ՄՍ և/կամ ԲԱՀՔ-ՄՍ/ՄՍ կիրառմամբ պեստիցիդների մնացորդների որոշումը ացետոնիտրիլով լուծամզումից/բաժանումից և դիսպերսիոն ՊՖԷ-ի կիրառմամբ մաքրումից հետո։ QUECHERS մեթոդ» ԳՔ-ԶՍ և/կամ ՀՔ-ԶՍ/ԶՍ կիրառմամբ թունաքիմիկատների մնացորդների որոշում ացետոնիտրիլով լուծամզումից/անջատումից և դիսպերսիոն կարծրաֆազ լուծամզման (ԿՖԼ) կիրառմամբ մաքրումից հետո. QuEChERS մեթոդ |
գործում է մինչև 2026 թվականի ապրիլի 1–ը |
131 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 6 հավելվածներ |
ՍՏԲ EN 15662-2022 «Բուսական ծագման սննդամթերք. ԳՔ և ՀՔ հիմքով վերլուծության կիրառմամբ թունաքիմիկատների մնացորդների որոշման համար մուլտիմեթոդ՝ացետոնիտրիլով լուծամզումից/անջատումից և դիսպերս ՊՖԷ-ի կիրառմամբ մաքրումից հետո։ QUECHERS մեթոդ» |
|
132 |
հոդված 4, 2-ին, 4-րդ և 6-րդ հավելվածներ |
ՍՏ ՂՀ 2011-2010 «Ջուր, սննդամթերք, կերեր և ծխախոտային արտադրատեսակներ. Քլորօրգանական պեստիցիդների որոշումը քրոմատագրման մեթոդներով» |
|
133 |
4-րդ հոդված, թիվ 6 հավելված |
ՍՏ ՂՀ 2044-2010 «Բուսական և կենդանական ծագման մթերք, կերեր, ջուր, հող․ Ֆոսֆորօրգանական պեստիցիդների որոշումը քրոմատագրման մեթոդով» |
|
134 |
4-րդ հոդված, թիվ 6 հավելված |
ՍՏ ՂՀ 3401-2019 «Ջուր, հող, կարտոֆիլի պալարներ, հացահատիկային հասկավոր մշակաբույսերի հատիկ և ծղոտ․ Ֆիպրոնիլի և դրա մետաբոլիտ՝ ֆիպրոնիլ սուլֆոնի մնացորդային քանակների որոշումը գազահեղուկային քրոմատագրման մեթոդով» |
|
135 |
4-րդ հոդված, թիվ 6 հավելված |
ՍՏ ՂՀ 3402-2019 «Ջուր, հող, հացահատիկ և կանաչ զանգված։ Բրոմմուկոնազոլի մնացորդային քանակների որոշումը գազահեղուկային քրոմատագրման մեթոդով» |
|
136 |
4-րդ հոդված, թիվ 6 հավելված |
ՍՏ ՂՀ 3403-2019 «Ջուր, հող, օդ, հացահատիկային հասկավոր մշակաբույսերի հատիկ և ծղոտ։ Տրիտիկոնազոլի մնացորդային քանակների որոշումը գազահեղուկային քրոմատագրման մեթոդով» |
|
137 |
4-րդ հոդված, թիվ 6 հավելված |
ՍՏ ՂՀ 3660-2020 «Հացահատիկ, մրգեր, բանջարեղեն, հող, ջուր․ Սիմմ-տրիազինների որոշումը քրոմատագրման մեթոդով» |
|
138 |
հոդված 4, 2-րդ, 4-րդ և 6-րդ հավելվածներ |
ՉՄ 11-2022 «Չափումների մեթոդիկա. Պեստիցիդների քանակական որոշումը հացահատիկային, հացահատիկաոլոռային և յուղատու մշակաբույսերում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքում՝ քրոմատազանգվածային սպեկտրաչափական մեթոդներով» (թիվ 01-ՌՕՍՍ.RU.0001.310175-2023 ատեստավորման մասին վկայական, ռեեստրում համարը՝ ԴՌ.1.31.2023.45148) |
|
«Բենզ(ա)պիրեն» ցուցանիշ | |||
139 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 33680-2015 «Սննդամթերք․ ՆՇՔ (նրբաշերտ քրոմատագրում) և ԲԱՀՔ (բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրում) մեթոդով բենզ(ա)պիրենի որոշումը հացահատիկում, ապխտած մսամթերքում և ձկնամթերքում» |
|
140 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 34321-2017 «Սննդամթերք, պարենային հումք, կենսաբանական ակտիվ հավելումներ. Բենզ(ա)պիրենի պարունակության որոշումը բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով ֆլուորաչափական դետեկտմամբ» |
|
141 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ՍՏԲ ԳՕՍՏ Ռ 51650-2001 «Սննդամթերք. Բենզ(ա)պիրենի զանգվածային մասի որոշման մեթոդներ» |
|
142 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ՍՏ ՂՀ 1502-2006 «Սննդամթերք. Բենզապիրենի որոշումը հացահատիկում, ապխտած մսամթերքում և ձկնամթերքում՝ ՆՇՔ (նրբաշերտ քրոմատագրում) մեթոդով» |
|
143 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ Ռ 51650-2000 «Սննդամթերք. Բենզ(ա)պիրենի զանգվածային մասի որոշման մեթոդներ» |
|
«Ուրեազի ակտիվություն» ցուցանիշ | |||
144 |
4-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 5506-2013 «Լոբազգիներ. Մթերք սոյայի լոբազգիներից․ Ուրեազի ակտիվության որոշում» |
|
«Ռադիոնուկլիդներ» ցուցանիշ | |||
145 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 32161-2013 «Սննդամթերք․ Ցեզիում Cs-137-ի պարունակության որոշման մեթոդ» |
|
146 |
4-րդ հոդված, թիվ 2 հավելված |
ԳՕՍՏ 32163-2013 «Սննդամթերք․ Ստրոնցիում Sr-90-ի պարունակության որոշման մեթոդ» |
|
147 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
ԳՕՍՏ Ռ 54040-2010 «Բուսաբուծական արտադրանք և կերեր. Cs-137-ի որոշման մեթոդ» |
|
148 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 1181-2011 «Սննդամթերքի, խմելու ջրի, հողի, գյուղատնտեսական հումքի և կերերի, անտառային տնտեսության արտադրանքի, շրջակա միջավայրի այլ օբյեկտների մեջ ՄԿՍ-ԱՏ 1315 տիպի գամմա-բետա-սպեկտրաչափով 90Sr-ի, 137Cs-ի և 40К-ի ռադիոնուկլիդների պարունակության, EL 1309 (ՄԿԳ-1309) տիպի գամմա-սպեկտրաչափով 137Cs-ի և 40К-ի գամմա-ճառագայթող ռադիոնուկլիդների ծավալային և տեսակարար ակտիվության չափումների կատարման մեթոդիկա» (2015 թվականի սեպտեմբերի 14-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 896-1/2015) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
149 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 1823-2007 «Ջրի, սննդամթերքի, գյուղատնտեսական հումքի և կերերի, արդյունաբերական հումքի, անտառտնտեսական արտադրանքի մեջ, շրջակա միջավայրի այլ օբյեկտների մեջ 137Сs, 40К գամմա-ճառագայթող ռադիոնուկլիդների ծավալային և տեսակարար ակտիվության, շինարարական նյութերում բնական ռադիոնուկլիդների արդյունավետ տեսակարար ակտիվության, ինչպես նաև ՌԿԳ-ԱՏ1320 սպեկտրաչափական տիպի գամմա ճառագայթիչներով հողում 137Сs,40К, 226Rа, 232Тh տեսակարար ակտիվության չափումների կատարման մեթոդիկա» (2007 թվականի հուլիսի 4-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 440/2007) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
150 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 4283-2012 «ՈւՄՖ-2000, ՈՒՄՖ-1500, ՈՒՄՖ- 1500М ռադիոչափական սարքավորումներով 90Sr-ի, 137Cs-ի ակտիվությունների չափումների կատարման մեթոդիկա՝ սննդամթերքի, գյուղատնտեսական հումքի և կերերի՝ ռադիոքիմիական վերլուծության մեթոդով ստացված հաշվարկային նմուշներում» (2015 թվականի ապրիլի 28-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 883-1/2015) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
151 |
հոդված 4, թիվ 2 և թիվ 4 հավելվածներ |
МВИ.МН [ՉԿՄ.ՄՆ] 4779-2013 «131I, 134Cs-ի, 137Cs-ի ծավալային և տեսակարար ակտիվության և 40К-ի, 226Ra-ի, 232Th-ի բնական ռադիոնուկլիդների արդյունավետ տեսակարար ակտիվության չափումների կատարման մեթոդիկա՝ ՌԿԳ-ԱՏ 1 320 սպեկտրաչափական տեսակի գամմա ռադիոչափիչներով» (2013 թվականի նոյեմբերի 20-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 808/2013) |
կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի ներառումը ստանդարտների ցանկում |
«ԳՁՕ-ի պարունակությունը» ցուցանիշ | |||
152 |
4-րդ հոդվածի 16-րդ կետ |
ԳՕՍՏ 34104-2017 «Կերեր և կերային հավելումներ․ Սոյայի, եգիպտացորենի և կանճրակի գենետիկորեն ձևափոխված գծերի նույնականացման մեթոդ՝ իրական ժամանակի ռեժիմում հիբրիդացման-ֆլուրեսցենտային դետեկտմամբ ՊՇՌ-ի օգտագործմամբ» |
|
153 |
ԳՕՍՏ 34150-2017 «Կենսաբանական անվտանգություն. Հումք և սննդամթերք. Բուսական ծագման գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների (ԳՁՕ) նույնականացման մեթոդ՝ կենսաբանական միկրոչիպի կիրառմամբ» |
||
154 |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21569-2009 «Սննդամթերք. Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանից ստացված մթերքի հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ. Որակական մեթոդներ նուկլեինաթթվի հիման վրա» |
||
155 |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21570-2009 «Սննդամթերք. Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքի հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ. Քանակական մեթոդներ՝ հիմնված նուկլեինաթթուների հիման վրա» |
||
156 |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21571-2018 «Սննդամթերք․ Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքի հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ. Նուկլեինաթթվի լուծահանում» |
կիրառվում է Ռուսաստանի Դաշնության միանալուց հետո | |
157 |
ԳՕՍՏ ԻՍՕ 24276-2017 «Սննդամթերք․ Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքի հայտնաբերման մեթոդներ. Ընդհանուր պահանջներ և սահմանումներ» |
||
158 |
ՍՏԲ ISO 21571-2016 «Սննդամթերք. Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքի հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ. Նուկլեինաթթուների լուծամզում» |
||
159 |
ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 21571-2014 «Սննդամթերք. Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքի հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ. Նուկլեինաթթուների լուծամզում» |
||
160 |
ԳՕՍՏ Ռ 52173-2003 «Հումք և սննդամթերք. Բուսական ծագման գենետիկորեն ձևափոխված աղբյուրների (ԳՁԱ) նույնականացման մեթոդ» |
||
161 |
ԳՕՍՏ Ռ 53214-2008 (ԻՍՕ 24276:2006) «Սննդամթերք. Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքի հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ. Ընդհանուր պահանջներ և սահմանումներ» |
||
162 |
ԳՕՍՏ Ռ 53244-2008 (ԻՍՕ 21570:2005) «Սննդամթերք. Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքի հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ. Նուկլեինաթթուների քանակական որոշման վրա հիմնված մեթոդներ» |
||
163 |
ԳՕՍՏ Ռ 58958-2020 «Սննդամթերք, հումք, կերեր և կերային հավելումներ, ցանքսանյութ․ ԳՁՕ-ի հայտնաբերում սքրինինգի մեթոդով՝ գյուղատնտեսական բույսերի տեսակներից կախված գենետիկ տարրերի հավաքակազմի հետազոտությամբ» |
||
164 |
16-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, հոդված 5 |
ԳՕՍՏ Ռ 56058-2014 «Կերեր և կերային հավելումներ․ Բուսական ծագման ԳՁՕ-ի նույնականացման և քանակական որոշման մեթոդներ» |
|
165 |
5-րդ հոդված, թիվ 4 հավելված |
ԳՕՍՏ Ռ 55576-2013 Կերեր և կերային հավելումներ․ Սոյայի և եգիպտացորենի գենոմում կարգավորիչ հաջորդականությունների որակական որոշման մեթոդ» |
_____________
