«Վավերացնում եմ»
Հայաստանի Հանրապետության
Նախագահ Ռ. Քոչարյան
23 հունվարի 2007 թ.
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
21 դեկտեմբերի 2006 թվականի N 1913-Ն
ԹԱՐՄ ՊՏՈՒՂ-ԲԱՆՋԱՐԵՂԵՆԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2005 թվականի դեկտեմբերի 9-ի N 2200-Ն որոշման N 1 հավելվածի 174-րդ կետին համապատասխան` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Հաստատել թարմ պտուղ-բանջարեղենի տեխնիկական կանոնակարգը` համաձայն հավելվածի:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվանից վեց ամիս հետո:
Հայաստանի Հանրապետության |
Ա. Մարգարյան |
|
Հավելված |
Տ Ե Խ Ն Ի Կ Ա Կ Ա Ն Կ Ա Ն Ո Ն Ա Կ Ա Ր Գ
ԹԱՐՄ ՊՏՈՒՂ-ԲԱՆՋԱՐԵՂԵՆԻ
I. ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՈԼՈՐՏԸ
1. Թարմ պտուղ-բանջարեղենի տեխնիկական կանոնակարգի (այսուհետ՝ տեխնիկական կանոնակարգ) գործողությունը տարածվում է արտաքին տնտեսական գործունեության ապրանքային անվանացանկի ծածկագրերով նախատեսված թարմ պտուղ-բանջարեղենի վրա՝
թարմ կարտոֆիլ |
0701 |
թարմ տոմատ |
0702 00 000 |
թարմ գլուխ սոխ, մանր սոխ, սոխ-պրաս և սխտոր |
0703 |
թարմ գլուխ կաղամբ, ծաղկակաղամբ, շաղգամակաղամբ, սպիտակագլուխ և կարմրագլուխ կաղամբներ |
0704 |
թարմ հազար և եղերդ |
0705 |
թարմ գազար, շաղգամ, սեղանի ճակնդեղ (կարմիր ճակնդեղ), քոշմորուք, նեխուր, ամսական բողկ և համանման ուտելի այլ արմատապտուղներ |
0706 |
թարմ վարունգ |
0707 00 050 |
թարմ լոբազգի բանջարեղեն, կեղևահան կամ կեղևով |
0708 |
թարմ արտիճուկ |
0709 91 000 |
թարմ ծնեբեկ |
0709 20 000 |
թարմ սմբուկ |
0709 30 000 |
թարմ պղպեղ |
0709 60 |
թարմ դդմիկ |
0709 93 100 |
թարմ կոկոսյան, բրազիլական և կեչու ընկույզներ՝ կճեպահանված կամ չհանված, կեղևով կամ առանց կեղևի |
0801 |
թարմ նուշ |
0802 |
թարմ ադամաթուզ |
080300 |
թարմ արմավ, թուզ, արքայախնձոր, ավոկադո, հնդկախնձոր (գուայավա), մանգո և մանգոստան |
0804 |
թարմ ցիտրուսային պտուղներ |
0805 |
թարմ խաղող |
0806 |
թարմ սեխ (ներառյալ ձմերուկը) և պապայա |
0807 |
թարմ խնձոր, տանձ և սերկևիլ |
0808 |
թարմ ծիրան, բալ և կեռաս, դեղձ (ներառյալ նեկտարինը), սալոր և մամուխ |
0809 |
թարմ մորի և ելակ |
0810 10 000 |
թարմ արքայամորի, մոշ, թութ և հովտային հատապտուղներ |
0810 20 |
թարմ հաղարջ՝ սպիտակ և կոկռոշ |
0810 90 750 |
թարմ հաղարջ՝ սև և կարմիր |
0810 90 750 |
կիվի |
0810 50 000 |
(1-ին կետը փոփ. 25.04.13 N 438-Ն)
2. Սույն տեխնիկական կանոնակարգով սահմանվում են 1-ին կետով նախատեսված թարմ պտուղ-բանջարեղենի (այսուհետ` պտուղ-բանջարեղեն) անվտանգությանը, փաթեթավորմանը, մակնշմանը, փոխադրմանը և պահմանը ներկայացվող պահանջները:
II. ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
3. Սույն տեխնիկական կանոնակարգում կիրառված են հետևյալ հասկացությունները`
նիտրատներ` ազոտական թթվի աղեր (ամոնիակային, նատրիումական, կալիումական, կալցիումական), որոնք կոչվում են նաև սելիտրաներ.
պեստիցիդներ` բոլոր այն թունավոր նյութերը, որոնք գործադրվում են բույսերին վնասող բոլոր կարգի վնասատուների դեմ.
ռադիոնուկլիդներ` ատոմներ, որոնք ունեն միջուկի միևնույն լիցքը (հետևաբար նույն քիմիական հատկությունները), բայց տարբեր թվով նեյտրոններ և ունեն ռադիոակտիվ ճառագայթներ արձակելու հատկություն:
III. ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ
4. Թարմ պտուղ-բանջարեղենի մեջ թունավոր տարրերի, պեստիցիդների, նիտրատների և ռադիոնուկլիդների թույլատրելի մակարդակները չպետք է գերազանցեն 1-4-րդ աղյուսակներով սահմանված նորմերը:
Աղյուսակ 1. | Թարմ պտուղ-բանջարեղենում թունավոր տարրերի պարունակության թույլատրելի մակարդակները |
Թունավոր տարրի |
Թույլատրելի մակարդակը, |
Լրացումները |
Կապար |
0,5 |
|
0,4 |
մրգեր, հատապտուղներ | |
Արսեն |
0,2 |
|
Կադմիում |
0,03 |
|
Սնդիկ |
0,02 |
|
Աղյուսակ 2. | Թարմ պտուղ-բանջարեղենում պեստիցիդների պարունակության թույլատրելի մակարդակները |
Պեստիցիդի անվանումը |
Թույլատրելի |
Լրացումները |
Հեքսաքլորցիլոհեքսան (ՀՔՑՀ)(α-β-γ--ի իզոմերներ) |
0,1 |
կարտոֆիլ, կանաչ ոլոռ, բազուկ |
0,5 |
բոստանային մշակաբույսեր, բանջարեղեն | |
0,05 |
մրգեր, հատապտուղներ, | |
Երկքլորերկֆենիլեռքլորմեթիլմեթան (ԴԴՏ) և դրա մետաբոլիտները |
0,1 |
|
Աղյուսակ 3. | Թարմ պտուղ-բանջարեղենում նիտրատների պարունակության թույլատրելի մակարդակները |
Մշակաբույսի անվանումը | Թույլատրելի մակարդակը, մգ/կգ, ոչ ավելի |
Կարտոֆիլ |
250 |
Կաղամբ` սպիտակաթելային, վաղահաս |
900 |
Կաղամբ` սպիտակաթելային, ուշահաս |
500 |
Գազար` վաղահաս |
400 |
Գազար` ուշահաս |
250 |
Տոմատ |
150 |
Տոմատ (պաշտպանված գրունտ) |
300 |
Վարունգ |
150 |
Վարունգ (պաշտպանված գրունտ) |
400 |
Սեղանի ճակնդեղ |
1400 |
Գլուխ սոխ |
80 |
Կանաչ սոխ |
600 |
Կանաչ սոխ (պաշտպանված գրունտ) |
800 |
Տերևաբանջարեղեն |
2000 |
Տաքդեղ` քաղցր |
200 |
Տաքդեղ` քաղցր (պաշտպանված գրունտ) |
400 |
Դդմիկ |
400 |
Ձմերուկ |
60 |
Սեխ |
90 |
Մրգեր |
60 |
Աղյուսակ 4. | Թարմ պտուղ-բանջարեղենում ռադիոնուկլիդների պարունակության թույլատրելի մակարդակները |
Մշակաբույսի անվանումը |
Ռադիոնուկլիդի |
Թույլատրելի |
Լրացումները |
Կարտոֆիլ |
ցեզիում-137 |
120 |
Բկ/կգ |
սարոնցիում-90 |
40 |
Բկ/կգ | |
Բանջարեղեն` բոստանային
|
ցեզիում-137 |
120 |
Բկ/կգ |
սարոնցիում-90 |
40 |
Բկ/կգ | |
Մրգեր, հատապտուղներ, խաղող |
ցեզիում-137 |
40 |
Բկ/կգ |
սարոնցիում-90 |
30 |
Բկ/կգ |
IV. ՓԱԹԵԹԱՎՈՐՄԱՆԸ ԵՎ ՓՈԽԱԴՐՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ
5. Թարմ պտուղ-բանջարեղենը պետք է փոխադրել Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության կողմից չարգելված նյութերից պատրաստված տարաների մեջ:
6. Տարայի անվանական տարողությունից շեղումները պետք է համապատասխանեն Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2005 թվականի նոյեմբերի 3-ի «Կշռածրարման, վաճառքի, ներմուծման ժամանակ ցանկացած տիպի փաթեթվածքներում չափածրարված ապրանքների քանակին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգը հաստատելու մասին» N 1928-Ն որոշմամբ սահմանված դրույթներին:
7. Թարմ պտուղ-բանջարեղենի փոխադրման համար նախատեսված տարաները պետք է ապահովեն հետևյալ պահանջները`
ա) համապատասխան փաթեթավորմամբ նվազագույնի հասցնել թարմ պտուղ-բանջարեղենի մեխանիկական վնասվածությունը՝ ապահովելով որակական հատկանիշների պահպանությունը,
բ) հեշտությամբ մաքրվեն, լվացվեն և ախտահանվեն՝ համաձայն Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2005 թվականի մայիսի 25-ի «Սննդամթերքի հետ շփվող պոլիմերային և այդ հիմքով պլաստմասսայե արտադրանքների տեխնիկական կանոնակարգը հաստատելու մասին» N 679-Ն որոշման, իսկ մնացած նյութերից պատրաստված տարաների համար՝ Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության նորմատիվ իրավական ակտերի:
8. Թարմ պտուղ-բանջարեղենի ախտոտումը և փչացումը կանխելու նպատակով, նախքան թարմ պտուղ-բանջարեղենի փոխադրումը, անհրաժեշտ է այն տեսակավորել ըստ պիտանելիության (սպառողի համար պիտանի և ոչ պիտանի):
9. Չի թույլատրվում թարմ պտուղ-բանջարեղենը փոխադրել նախկինում վնասակար նյութերի փոխադրման համար օգտագործված տրանսպորտային միջոցներով:
10. Բերքահավաքի և բերքի տեղափոխման համար նախատեսված միջոցներն ու մեքենաները պետք է լինեն մաքրված և ախտահանված:
V. ՊԱՀՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ
11. Թարմ պտուղ-բանջարեղենի պահումը պետք է կազմակերպել այնպիսի պայմաններում, որոնք կապահովեն դրա անվտանգությունը և որակական ցուցանիշները:
12. Օգտագործվող բեռնարկղերն ու սառնարանային պահեստները պետք է լինեն մաքուր և ախտահանված:
13. Փչացումը կանխելու համար պտուղ-բանջարեղենը կարող է պահվել սառնարանային պայմաններում, որի ռեժիմները և տևողությունը սահմանված են 5-րդ աղյուսակում, իսկ ծիրանը, կիվին, մանգոն, պապայան, դեղձը, տանձը, սալորը, սեխը և պոմիդորը՝ մինչև հասունանալը սենյակային ջերմաստիճանում, այնուհետև սառնարանում:
Աղյուսակ 5 |
ԹԱՐՄ ՊՏՈՒՂ-ԲԱՆՋԱՐԵՂԵՆԻ` ՍԱՌՆԱՐԱՆՈՒՄ ՊԱՀՄԱՆ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ՌԵԺԻՄՆԵՐԸ ԵՎ ՏԵՎՈՂՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
Պահպանվող պտղի |
Ջերմաստիճանը |
Օդի |
Պահպանման |
1 |
2 |
3 |
4 |
Խնձոր |
|
|
|
ամառային |
1-ից մինչև 3 |
85 - 90 |
մինչև 30 |
ձմեռային |
0-ից մինչև մինուս 2 |
85 - 90 |
150-240 |
Ծիրան |
մինուս 0,5 |
87 - 90 |
մինչև 30 |
Սերկևիլ |
0 |
85 - 90 |
60 |
Ադամաթուզ |
|
|
|
կանաչ |
14-ից մինչև 16 |
85 - 90 |
10-20 |
հասունացած |
13-ից մինչև 14 |
85 - 90 |
5-10 |
Խաղող |
0-ից մինչև մինուս 1,5 |
85 - 95 |
30-180 |
Նուռ |
մինուս 1-ից մինչև մինուս 2 |
87 - 90 |
60-90 |
Տանձ |
|
|
|
ամառային |
մինուս 0,5 |
85 - 90 |
մինչև 30 |
ձմեռային |
մինուս 1-ից մինչև մինուս 2 |
85 - 90 |
120-150 |
Սեխ |
0 - 1 |
85 - 90 |
60-90 |
Նարինջ |
|
|
|
հասունացած |
3-ից մինչև 4 |
80 - 90 |
մինչև 150 |
կիսախակ վիճակում |
5-ից մինչև 6 |
85 - 90 |
մինչև 150 |
Մանդարին |
1-ից մինչև 2 |
85 - 90 |
60-90 |
Կիտրոն |
2-ից մինչև 3 |
85 - 90 |
120-180 |
Դեղձ |
մինուս 0,5-ից մինչև 0 |
90 - 95 |
14-28 |
Ձմերուկ |
2-ից մինչև 3 |
85 - 90 |
մինչև 60 |
Սալոր |
մինուս 0,5-ից մինչև 0 |
90 - 95 |
14-28 |
Սմբուկ |
7-ից մինչև 10 |
85 - 90 |
մինչև 10 |
Դդմիկ |
0-ից մինչև 4 |
85 - 90 |
մինչև 60 |
Գլուխ կաղամբ |
|
|
|
վաղահաս |
0-ից մինչև մինուս 0,5 |
85 - 90 |
մինչև 30 |
ուշահաս |
0,5-ից մինչև մինուս 1,5 |
85 - 90 |
180-240 |
|
|
|
|
Կարտոֆիլ |
|
|
|
վաղահաս |
3-ից մինչև 4 |
85 - 90 |
14 |
ուշահաս |
3-ից մինչև 4 |
85 - 90 |
120-240 |
Գլուխ սոխ |
0-ից մինչև մինուս 1,5 |
65 - 75 |
120-240 |
Գազար (ստեպղին) |
0-ից մինչև մինուս 0,5 |
90 - 95 |
120-180 |
Տաքդեղ |
|
|
|
կծու |
7-ից մինչև 10 |
85 - 90 |
30 |
քաղցր |
0-ից մինչև 1 |
85 - 90 |
8-10 |
Մաղադանոս |
0-ից մինչև 1 |
85 - 90 |
30-60 |
Բողկ |
0 |
90 - 95 |
21 |
Ճակնդեղ |
0 |
90 - 95 |
90-150 |
Դդում |
10-ից մինչև 13 |
70 - 75 |
60-180 |
Սխտոր |
0-ից մինչև մինուս 1,5 |
65 - 75 |
180-210 |
Տոմատ |
|
|
|
կանաչ |
11-ից մինչև 13 |
85 - 90 |
21-28 |
կարմիր |
0 |
90 - 95 |
մինչև 14 |
Ծաղկակաղամբ |
0 |
95 - 98 |
21-28 |
VI. ՊԵՏԱԿԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅՈՒՆԸ
14. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջների կիրառման նկատմամբ պետական վերահսկողությունն իրականացվում է օրենքով սահմանված կարգով:
15. Սույն տեխնիկական կանոնակարգը չի տարածվում սեփական արտադրությունից ստացված և սեփական կարիքները հոգալու համար արտադրվող, պահվող և օգտագործվող պտուղ-բանջարեղենի վրա:
(հավելվածը փոփ. 25.04.13 N 438-Ն)
Հայաստանի Հանրապետության կառավարության աշխատակազմի ղեկավար-նախարար |
Մ. Թոփուզյան |