040.0171.11.03.98
«Վավերացնում եմ»
Հայաստանի Հանրապետության
Նախագահի պաշտոնակատար
Ռ. Քոչարյան
11 մարտի 1998 թ.
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
11 մարտի 1998 թվականի N 171
քաղ. Երևան
ԱԳՐԱՐԱՅԻՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
«Ագրարային պետական տեսչությունների մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 2 հոդվածին համապատասխան Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է`
Հաստատել`
ա) երկրագործության կանոնները (կցվում է).
բ) անասնապահության կանոնները (կցվում է).
գ) գյուղատնտեսական տեխնիկայի շահագործման կանոնները (կցվում է).
դ) Հայաստանի Հանրապետությունում օգտագործման համար թույլատրված բույսերի պաշտպանության քիմիական և կենսաբանական միջոցների անվանացանկը (կցվում է).
(«դ» կետը խմբ. 30.09.00 N 608)
ե) Հայաստանի Հանրապետության համար կարանտինային նշանակություն ունեցող բույսերի վնասատուների, հիվանդությունների և մոլախոտերի անվանացանկը (կցվում է).
զ) կարանտինային անվտանգության ապահովման նպատակով կարգավորվող առարկաների (կարանտինի օբյեկտ)՝ բույսերի, բուսական արտադրանքի, բեռնարկղի, փաթեթավորման և այլ նյութերի անվանացանկը (կցվում է):
(«զ» կետը խմբ. 07.02.01 N 608)
Հայաստանի Հանրապետության |
Ռ. Քոչարյան |
Հաստատված է |
ԵՐԿՐԱԳՈՐԾՈՒԹՅԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ
I. Ընդհանուր դրույթներ
1. Սույն կանոններով սահմանվում են Հայաստանի Հանրապետությունում գյուղատնտեսական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտների և քաղաքացիների կողմից իրականացվող երկրագործության կանոնները:
2. Գյուղատնտեսական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտները և քաղաքացիներն իրենց գործունեության ընթացքում ղեկավարվում են Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ և սույն կանոններով:
II. Հողերի մշակությունը, պարարտանյութերի ու թունանյութերի օգտագործումը, մոլախոտային բուսականության դեմ տարվող պայքարը
3. Գյուղատնտեսական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտները և քաղաքացիները պարտավոր են իրականացնել`
ա) հողի հիմնական, նախացանքային, հետցանքային և միջշարքային մշակության համալիր միջոցառումները.
բ) հողի հողատարումը կանխարգելող համալիր միջոցառումները.
գ) հողի երկրորդային աղակալումը և ճահճացումը կանխարգելող համալիր միջոցառումները.
դ) հողի խորքային ջրերի թույլատրելի մակարդակի պահպանումը, ինչպես նաև մշակաբույսերի ոռոգման ընթացքում գերխոնավության կանխարգելումը.
ե) հողի օգտակար հատկանիշների պահպանման համալիր միջոցառումները.
զ) հողը պարարտանյութերի, թունանյութերի և կենսապատրաստուկների վնասակար մնացորդների աղտոտումից պաշտպանելու միջոցառումները.
է) հողի հիմնական սննդատարրերի (ազոտ, ֆոսֆոր, կալիում) պակասը լրացնող համալիր միջոցառումները.
ը) պարարտացման համալիր միջոցառումների կատարման ընթացքում սանիտարական և ֆիտոսանիտարական անվտանգությունը:
4. Արգելվում է`
ա) համապատասխանության սերտիֆիկատ չունեցող, ինչպես նաև Հայաստանի Հանրապետությունում օգտագործման համար թույլատրված բույսերի պաշտպանության քիմիական և կենսաբանական միջոցների անվանացանկում չընդգրկված, ինչպես նաև ընդգրկված, բայց ժամկետանց թունանյութերի և կենսաբանական միջոցների ներկրումն ու օգտագործումը.
բ) սանիտարական և ֆիտոսանիտարական նորմերին չհամապատասխանող պահեստներում ու շինություններում պարարտանյութերի, թունանյութերի և կենսապատրաստուկների պահպանումը.
գ) պահեստներում պարարտանյութերի, թունանյութերի, կենսապատրաստուկների և սննդամթերքի համատեղ պահպանումը, փոխադրամիջոցներով դրանց միաժամանակյա փոխադրումը.
դ) բուսաբուծական այն մթերքի իրացումը, որը պարունակում է թունանյութերի պարարտանյութերի անթույլատրելի քանակություն:
(4-րդ կետը խմբ. 30.09.00 N 608)
III. Սերմնանյութի և տնկանյութի արտադրությունը, ներմուծումը, իրացումն ու որակի պահպանումը
5. Գյուղատնտեսական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտները և քաղաքացիները պարտավոր են ապահովել`
ա) սերմնանյութի ու տնկանյութի արտադրության համար հողի և տեղանքի ընտրությունը.
բ) մշակաբույսերի փոխանակությունը.
գ) սերմնանյութի ու տնկանյութի սորտայնության (սորտ, հիբրիդ, վերարտադրություն) դասի և որակի վկայականի առկայությունը.
դ) սորտերի շրջանացվածությունը.
ե) սերմնանյութի և տնկանյութի նախացանքային մշակությունը` զտումը, տեսակավորումը, ախտահանումը.
զ) սերմնադաշտերի և տնկարանների գնահատման (ապրոբացիա) հատուկ միջոցառումների իրականացումը.
է) սերմնանյութի ու տնկանյութի ներկրման, փոխադրման, պահպանման, վաճառքի և օգտագործման համալիր միջոցառումների (փաթեթավորում, պիտակավորում, որակի և կարանտինային վկայական) իրականացումը:
6. Արգելվում է անհայտ ծագում ունեցող սերմնանյութի և տնկանյութի օգտագործումը:
IV. Բույսերի տարածված և կարանտինային հիվանդությունների, վնասատուների և մոլախոտերի դեմ տարվող պայքարը
7. Գյուղատնտեսական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտները և քաղաքացիները պարտավոր են ապահովել`
ա) գյուղատնտեսական հողատեսքերի, ցանքերի և տնկարկների առավել վտանգավոր, այդ թվում կարանտինային հիվանդությունների, վնասատուների և մոլախոտերի դեմ պայքարի համալիր միջոցառումների իրականացումը.
բ) հողում և բուսական ծագում ունեցող մթերքում թունանյութերի թույլատրելի մնացորդային առավելագույն քանակը չգերազանցելը.
գ) կարանտինային ծառայության կողմից կարանտինային օբյեկտ հանդիսացող ներկրվող բույսերի, բուսական ծագում ունեցող մթերքի, տնկանյութերի, փոխադրամիջոցների և փաթեթանյութերի զննումն ու փորձազննումը:
8. Արգելվում է`
ա) հանրապետությունում օգտագործման համար անթույլատրելի թունանյութերի և կենսապատրաստուկների օգտագործումը.
բ) մինչև 18 տարեկան, բժշկական քննություն չանցած անձանց և հղի կանանց ներգրավումը թունանյութերի հետ կատարվող աշխատանքներում.
գ) ախտահանված սերմերի` որպես սնունդ, անասնակեր օգտագործումը.
դ) հանրապետության կարանտինային դրություն հայտարարված տարածքներից առանց կարանտինային վկայագրի բույսերի, բուսական ծագում ունեցող մթերքի, սերմերի և տնկանյութի ներմուծումն ու արտահանումը:
Հաստատված է |
ԱՆԱՍՆԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ
I. Ընդհանուր դրույթներ
1. Սույն կանոններով սահմանվում են Հայաստանի Հանրապետությունում գյուղատնտեսության ոլորտում անասնապահական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սույբեկտների և քաղաքացիների կողմից իրականացվող անասնապահության կանոնները:
2. Անասնապահական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտներն ու քաղաքացիներն իրենց գործունեության ընթացքում ղեկավարվում են Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ և սույն կանոններով:
II. Կենդանիների վարակիչ հիվանդությունների տարածման կանխումն ու վերացումը
3. Տնտեսավարող սուբյեկտները և քաղաքացիները պարտավոր են`
ա) տեղեկացնել համապատասխան անասնաբուժական ծառայությանը նոր կենդանիներ ձեռք բերելու մասին.
բ) օժանդակել կենդանիների (թռչունների, մորթատու գազանների, ձկների ու մեղուների) վարակիչ հիվանդությունների տարածումը կանխարգելող և այդ հիվանդությունները վերացնող միջոցառումների անցկացմանը.
գ) համապատասխան անասնաբուժական ծառայություն ներկայացնել կենդանիներին` զննման, ախտորոշիչ հետազոտման, կանխարգելիչ պատվաստման համար.
դ) անհապաղ տեղյակ պահել համապատասխան անասնաբուժական ծառայությանը կենդանիների հանկարծակի անկումների կամ միաժամանակյա զանգվածային հիվանդության բոլոր դեպքերի մասին.
ե) ժամանակին հավաքել և տեխնիկական օգտահանման կամ ոչնչացման ենթարկել կենդանիների դիակները.
զ) սահմանված ժամկետներում ապահովել անասնաշենքերի, կենդանական ծագում ունեցող մթերքի և հումքի պահպանման ու վերամշակման կառույցների ախտահանման, միջատազերծման և դերատիզացման աշխատանքները:
III. Մարդու և կենդանիների համար ընդհանուր հիվանդություններից բնակչության պաշտպանությունը
4. Անասնապահական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտներին և քաղաքացիներին արգելվում է`
ա) սահմանված կարգով անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության չենթարկված մսի, կենդանիների սպանդից գոյացած մսային և այլ մթերքի, կաթի, կաթնամթերքի, ձվի ու անասնապահական այլ մթերքի սննդի նպատակով իրացումը.
բ) անասնապահական թափոններով շրջապատի բնական միջավայրի աղտոտումը.
գ) անթույլատրելի վայրերում անասնապահական մթերքի և հումքի իրացումը:
IV. Անասնապահության և տոհմային գործի վարումը
5. Անասնապահական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտներին և քաղաքացիներին արգելվում է`
ա) կենդանիներին խոշտանգելը, ծեծելը և այլ դաժան վերաբերմունքը.
բ) հանրապետությունում շրջանացված ցեղերից զատ, այլ ցեղերի կենդանիների ներկրումը, բուծումն ու դրանց վաճառքը.
գ) տոհմակայաններում անորակ սերմի (սպերմայի) վաճառքն ու օգտագործումը.
դ) գյուղատնտեսական կենդանիների արհեստական սերմնավորման ծառայությունների մատուցումն այն անձանց կողմից, որոնք չունեն համապատասխան մասնագիտական որակավորում:
V. Անասնապահական մթերքի և հումքի արտադրությունը, փոխադրումը, պահպանությունն ու իրացումը
6. Անասնապահական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտները և քաղաքացիները պարտավոր են`
ա) այլ վայր փոխադրվող կենդանիներին (ներառյալ թռչունները, մորթատու գազանները, ձկները, մեղուները և այլն), կենդանական ծագում ունեցող մթերքը և հումքն ուղեկցելիս ունենալ անասնաբուժական վկայականներ.
բ) շուկաներում իրացվող կենդանիների համար ունենալ համապատասխան անասնաբուժական փաստաթղթեր.
գ) մթերման կետերում, շուկաներում կամ առևտրի այլ կետերում, պահեստավորման կամ վաճառքի համար ստացվող կենդանական ծագում ունեցող մթերքը և հումքը ներկայացնել անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության.
դ) բրուցելյոզ և տուբերկուլյոզ հիվանդությունների նկատմամբ դրական հակազդող կենդանիների, ինչպես նաև տուբերկուլյոզի նկատմամբ դրական հակազդող թռչունների սպանդը կատարել մսի վերամշակման ձեռնարկություններում (հատուկ պայմաններում` սալիկապատված շինություններում` սառնարանային խցիկի առկայությամբ, ապահովված ջրով, կոյուղով, ուր աշխատանքից հետո կատարվում է ամենօրյա ընթացիկ ախտահանություն).
ե) շուկաներ (այդ թվում` խանութներ և իրացման թույլատրելի վայրեր) վաճառքի համար բերված կաթը, կաթնամթերքը ներկայացնել պարտադիր անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության.
զ) մթերելիս ու առաքելիս կաշվե և մորթեհումքը ներկայացնել պարտադիր լաբորատոր հետազոտման սիբիրախտ հիվանդության ստուգման նպատակով:
7. Արգելվում է`
ա) 14 օրականից փոքր գյուղատնտեսական կենդանիների սպանդը` մսի համար.
բ) հիվանդության մեջ կասկածելի կենդանիների և թռչունների սպանդը` մսի համար.
գ) սիբիրախտի դեմ պատվաստված կամ բուժման ենթարկված կենդանիների սպանդը պատվաստումից հետո 14 օրվա, իսկ դաբաղ հիվանդության դեմ պատվաստված կենդանիների սպանդը 21 օրվա ընթացքում.
դ) հարկադիր մորթված կենդանիների մսեղիքի օգտագործումն առանց անասնաբուժական լաբորատոր հետազոտման այն ենթարկելու.
ե) անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության չենթարկված կաթի և կաթնամթերքի իրացումը.
զ) կենդանիների վարակիչ հիվանդությունների նկատմամբ անապահով բնակավայրերից ու տնտեսություններից ստացված կաթի և կաթնամթերքի օգտագործումն ու իրացումը:
VI. Անասնաբուժական դեղամիջոցների, ախտահանիչ նյութերի փոխադրումը, պահպանումը, օգտագործումը
8. Անասնապահության գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտներին և քաղաքացիներին արգելվում է օգտագործել և իրացնել դեղաբանական ձեռնարկում (ֆարմակոպեա) չգրանցված դեղամիջոցները, հատուկ կերային լրացակերերը, պատվաստամիջոցները և այլ կենսաբանական պատրաստուկներ կամ նորմատիվ փաստաթղթերի պահանջներին չհամապատասխանող պատրաստուկները:
VII. Կարանտինային հիվանդությունների և այլ երկրներից Հայաստանի Հանրապետության տարածք վարակիչ հիվանդությունների ներթափանցման կանխարգելումը
9. Անասնապահական գործունեությամբ զբաղվող տնտեսավարող սուբյեկտներին և քաղաքացիներին թույլատրվում է կենդանիներ, կենդանական ծագում ունեցող մթերք, հումք և անասնակեր ներմուծել ու արտահանել միայն Հայաստանի Հանրապետության պետական սահմանի անցման կետերում համապատասխան անասնաբուժական փաստաթղթեր ներկայացնելու դեպքում:
10. Ներմուծվող կամ արտահանվող կենդանիների մոտ վարակիչ հիվանդություններ հայտնաբերելիս կատարվում է հիվանդ կենդանիների մեկուսացում, հիվանդության վերացում, տարածքի վարակազերծում:
Հաստատված է |
ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱՅԻ ՇԱՀԱԳՈՐԾՄԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ
I. Ընդհանուր դրույթներ
(Բաժինն ուժը կորցրել է 19.01.06 N 60-Ն)
II. Տրակտորների, ինքնագնաց շասսիների, տրակտորային կցանքների, պետական ու միասնական համարանիշների ապահովումը
(Բաժինն ուժը կորցրել է 19.01.06 N 60-Ն)
III. Գյուղատնտեսական տեխնիկան գրանցելը և հաշվառումից հանելը
(Բաժինն ուժը կորցրել է 19.01.06 N 60-Ն)
IV. Գյուղատնտեսական տեխնիկայի վարման իրավունքի փաստաթղթերը և տեխնիկական զննման կազմակերպումն ու անցկացումը
(Բաժինն ուժը կորցրել է 19.01.06 N 74-Ն)
V. Գյուղատնտեսական տեխնիկայի տեխնիկական վիճակը և շահագործումը
(Բաժինն ուժը կորցրել է 19.01.06 N 74-Ն)
(Կանոնները փոփ. 19.01.06 N 60-Ն, 19.01.06 N 74-Ն)
Ձև 1
(Ձև 1-ը ուժը կորցրել է 19.01.06 N 74-Ն)
Ձև 2
(Ձև 2-ը ուժը կորցրել է 19.01.06 N 74-Ն)
Հաստատված է |
Ա Ն Վ Ա Ն Ա Ց Ա Ն Կ
Հայաստանի Հանրապետությունում օգտագործման համար թույլատրված բույսերի պաշտպանության քիմիական և կենսաբանական միջոցների
Առևտրական անվանումը |
Ազդող նյութը |
Պատրաստուկային ձևը |
1 |
2 |
3 |
Միջատասպան - տզասպան պատրաստուկներ | ||
Ակտարա |
տիամետօքսան |
250 գ/կգ կխ |
Ակտելլիկ (ֆոսֆեցիդ) |
պիրիմիֆոսմեթիլ |
500 գ/լ էխ |
Անոմետրին (րովիկուրտ, վիսմետրին) |
պերմետրին |
250 գ/լ էխ |
Անտիո |
ֆորմոտիոն |
250 գ/լ էխ |
Ապոլլո |
կլոֆենտիզին |
500 գ/լ կխ |
Արրիվո (ցիմբուշ, ցիպերկիլ, րիպկորտ, ցիտկոր, շերպա) |
ցիպերմետրին |
250 գ/լ էխ |
Բազուդին (դիազինոն) |
դիազինոն |
600 մլ/լ էխ, 100 գ/կգ հ., 600 մլ/լ ջէխ, |
Բի - 58 նոր |
դիմետոատ |
380 գ/լ էխ |
Բուլդոկ |
բետացիֆլուտրին |
25 գ/լ էխ |
Վերտիմեկ |
աբամեկտին |
18 գ/լ էխ |
Դանիտոլ |
ֆենպրոպատրին |
100 գ/լ կխ, էխ |
Դեցիս |
դելտամետրին |
25 գ/լ էխ, կխ |
Դիմիլին |
դիֆլուբենզուրոն |
250 գ/կգ թ.փ. |
Դուրսբան |
քլորպիրիֆոս |
408 գ/լ էխ |
Ինսեգար |
ֆենօքսիկարբ |
250 գ/կգ թ.փ. |
Կարատե |
լյամբդացիգալոտրին |
50 գ/լ էխ |
Կարբոֆոս |
մալատիոն |
500 գ/լ էխ |
Կալիպսո |
տիակլոպրիդ |
480 գ/լ կխ |
Կոնֆիդոր |
իմիդոկլոպրիդ |
200 գ/լ էխ |
Լեբայցիդ |
ֆենտիոն |
500 գ/լ կխ |
Մագտոքսին |
մագնեզիումի ֆոսֆիդ |
660 գ/կգ գ., հաբ. |
Մավրիկ 2 F |
ֆլյուվալինատ |
223 գ/լ կխ |
Մետաբրոմ 980 |
մեթիլ բրոմիդ |
980 գ/կգ գազ |
Մեթալդեհիդ |
մեթալդեհիդ |
50 գ/կգ հ. |
Միտակ |
ամիտրաց |
200 գ/լ էխ |
Նեորոն |
բրոմպրոպիլատ |
500 գ/լ էխ |
Նիսսորան |
գեկսիտիազոկս |
100 գ/կգ թ.փ., 50 գ/լ էխ |
Նուրելլ-Դ |
քլորպիրիֆոս+ +ցիպերմետրին |
500+50 գ/լ էխ |
Օմայթ |
պրոպարգիդ |
300 գ/կգ թ.փ., 570 գ/լ էխ |
Պեգաս |
դիաֆենտիուրոն |
250 գ/լ կխ |
Պրեպարատ 30 |
նավթայուղեր |
760 գ/կգ հյէ |
Պրեստիժ |
իմիդակլոպրիդ+ +պենսիսուրոն |
290 գ/լ կխ |
Ռիպկորդ |
ցիպերմետրին |
400 գ/լ էխ |
Ծծումբ |
ծծումբ |
800 գ/կգ փ |
Սանմայթ |
պիրիդաբեն |
200 գ/կգ թփ |
Սումի-ալֆա |
էսֆենվալերատ |
50 գ/լ էխ |
Սումիտիոն |
ֆենիտրոտիոն |
500 գ/լ էխ |
Սումիցիդին |
ֆենվալերատ |
200 գ/լ էխ |
Տալստար |
բիֆենտրին |
100 գ/լ էխ |
Ֆաստակ |
ալֆացիպերմետրին |
100 գ/լ էխ |
Ֆոզալոն (զոլոն) |
ֆոզալոն |
350 գ/լ էխ |
Ֆյուրի |
զետացիպերմետրին |
100 գ/լ ջէ |
Ֆոստոքսին |
ալյումինի ֆոսֆիդ |
560 գ/կգ հ |
Ֆուֆանոն |
մալատիոն |
570 գ/լ էխ |
Խոստակվիկ |
խեպտենոֆոս |
500 գ/լ էխ |
Ոֆատոքս |
պարատիոն մեթիլ |
300 գ/կգ փ |
Կենսաբանական միջատասպան պատրաստուկներ | ||
Ինսեկտին |
Bac.thur, var. insectus |
60 մլդ.սպ/գ, ԿԱ-2000 ԱՄ/գ թփ |
Ինսեկտին |
Bac.thur, var. insectus էկզոտոկսին |
30 մլրդ.սպոր/գ, ԿԱ-1000 ԱՄ/գ թփ |
Լեպիդոցիդ, խիտ |
Bac.thur, var. kurstaki |
100 մլրդ սպոր/գ թփ |
Բիտօքսիբացիլին |
Bac.thur, var. thuringiensis, |
ԿԱ-1500 ԱՄ/գ չփ |
Բիտօքսիբացիլին |
Bac.thur, var. thuringiensis, |
ԿԱ-2000 ԱՄ/գ թփ |
|
էկզոտոկսին |
|
Բովերին |
Beauveria bassiana շտամ TC 92 |
2 մլրդ սպոր/գ հեղուկ |
Վերտիցիլին |
Verticillium lecanii շտամ PY 4/1 |
2 մլրդ սպոր/գ հեղուկ |
Նեմատոդասպան պատրաստուկներ | ||
Վիդատ |
օկսամիլ |
100 գ/կգ հ |
Սնկասպան պատրաստուկներ | ||
Ակրոբատ ՄՑ |
դիմետոմորֆ+մանկոցեբ |
690 գ/կգ թփ |
Ալտո |
ցիպրոկոնազոլ |
400 գ/լ կխ |
Արցերիդ |
մետալակսիլ+ +պոլիկարբացին |
/70+530 գ/կգ/ թփ |
Անտրակոլ |
պրոպինեբ |
700 գ/կգ/ թփ |
Ատեմի հ |
ծծումբ+ցիպրոկոնազոլ |
/800+8գ/կգ/ ջլհ |
Բայլետոն |
տրիադիմեֆոն |
250 գ/կգ թփ |
Ֆունդազոլ (բենլատ, բենոմիլ) |
բենոմիլ |
500 գ/կգ թփ |
Վեկտրա |
բրոմուկոնազոլ |
100 գ/լ կխ |
Դիտան Մ-45 |
մանկոցեբ |
800 գ/կգ թփ |
Պղնձարջասպ |
պղնձի սուլֆատ |
980 գ/կգ լփ |
Պղնձի քլորօքսիդ |
պղնձի քլորօքսիդ |
900 գ/կգ թփ |
Կուպկրօկսատ |
պղնձի եռհիմնային սուլֆատ |
345 գ/կգ կխ |
Միկալ պլյումինի |
ֆոսէթիլ+ +ֆոլպետ |
/500+250 գ/կգ/ թփ |
Մոնսերեն |
պենսիոուրոն+կապտան |
125+500 գ/կգ/ փ |
Մելոդի դու |
իմպրովալիկարբ+ +պրոպինեբ |
670 գ/կգ թփ |
Մելոդի կոմպակտ |
իմպրովալիկարբ+ֆոլպետ |
435 գ/կգ թփ |
Մելոդի կա |
իմպրովալիկարբ+պղինձ |
392 գ/կգ թփ |
Օքսիխոմ |
պղնձի քլորօքսիդ+ +օքսադիկսիլ |
700+100 գ/կգ թփ |
Պոլիխոմ |
պղնձի քլորօքսիդ+ +պոլիկարդին |
(200+600 գ/կգ) թփ |
Ռիդոմիլ գոլդ ՄՑ-68 |
մետալակսիլ+մանկոցեբ |
80+640 գ/կգ թփ |
Իմպակտ |
ֆլուտրիաֆոլ |
125 գ/լ կխ |
Ծծումբ կոլոիդ |
ծծումբ Սկոր դիֆենոկոնազոլ |
250 գ/լ էխ |
Տիլտ |
պրոպիկոնազոլ |
250 գ/լ էխ |
Տիլտ |
պրեմիում պրոպիկոնազոլ |
375 գ/կգ թփ |
Տոպազ |
պենկոնազոլ |
100 գ/լ էխ |
Տուբարիդ |
պղնձի քլորօքսիդ+ +մետալակսիլ |
500+100 գ/կգ թփ |
Ֆոլիկուր |
տեբուկոնազոլ |
250 գ/լ էխ |
Խորուս |
ցիպրոդինիլ |
750 գ/կգ ջդհ |
Էուպարեն Մ |
տոլիֆլուանիդ |
500 գ/կգ թփ |
Հորիզոն |
տեբուկոնազոլ |
250 գ/լ կխ |
Սնկասպան ախտահանիչներ | ||
Վիտավաքս 200 |
կարբօքսին+տիրամ |
375+375 գ/կգ թփ |
Վիտավաքս 200 ֆֆ |
կարբօքսին+տիրամ |
170+170 գ/լ ջկխ |
Վիտատիուրամ |
կարբօքսին+տիրամ |
500+300 գ/կգ թփ |
Դիվիդենդ |
դիֆենոկոնազոլ |
30 գ/լ կխ |
Ռաքսիլ |
տեբուկոնազոլ |
60 գ/լ էխ |
ՏՄՏԴ |
տիրամ |
800 գ/կգ թփ |
Ֆենորամ |
կարբօքսին+տիրամ |
470+230 գ/կգ թփ |
Ֆենորամ սուպեր |
կարբօքսին+տիրամ |
470+230 գ/կգ թփ |
Մոլախոտասպան պատրաստուկներ | ||
2.4-Դ ամինային աղ |
դիմեթիլ ամինային աղ |
688 գ/լ ջլ |
2.4-Դ 500 ամինային աղ |
դիմեթիլ ամինային աղ |
500 գ/լ ջլ |
Ալիրօքս |
ԷՊՏՑ+անտիդոտ |
720 գ/լ էխ |
Բանվել |
դիկամբա /դիմեթիլ ամինային աղ/ |
480 գ/լ ջլ |
Բազագրան |
բենտազոն |
480 գ/լ ջլ |
Բազագրան Մ |
բենտազոն+ՄՑՊԱ /դիմեթիլ ամինային աղ/ |
250+125 գ/լ ջլ |
Բաստա |
ամոնիումի գլյուֆոսինատ |
200 գ/լ ջլ |
Բետանալ ԱՄ |
դեսմիդիֆամ |
175 գ/լ էխ |
Բյուկտրիլ Դ |
բրոմօքսինիլ+2,4 Դ |
225+225 գ/լ էխ |
Գեզագարդ-50 |
պրոմետրին |
500 գ/կգ թփ |
Գլիսոլ |
գլիֆոսատ /իզոպրոպիլամինային աղ/ |
360 գ/լ ջլ |
Գրանստար |
տրիբենուրոն մեթիլ |
750 գ/կգ չհկ |
Դեզորմոն |
2.4-Դ/դիմեթիլ ամինային աղ |
600 գ/լ ջլ |
Դիալեն |
2.4 Դ+դիկամբա |
342 գ/լ+34.2 գ/լ ջլ |
Բուտիզան Ս |
մետազաքլոր |
500 գ/լ կխ |
Կլինի |
գլիֆոսատ |
360 գ/լ ջլ |
Զելեկ-սուպեր |
գալօքսիֆոպ-Ր- էտոքսիմեթիլ /եթեր/ |
104 գ/լ էխ |
Զենկոր |
մետրիբուզին |
700 գ/կգ թփ |
Իգրան |
տերբուտրին |
500 գ/կգ թփ |
Կվարց-սուպեր |
իզոպրոտուրոն+դիֆլյուֆենիկան |
500+50 գ/լ ջսխ |
Լենտագրան |
պիրիդատ |
600 գ/լ էխ |
Լոնտրել-300 |
կլոպիրալիդ |
300 գ/լ ջլ |
Պարդներ |
բրոմօքսինիլ /եթերի օքտանոատ/ |
225 գ/լ էխ |
Պիրամին |
քլորիդազոն |
650 գ/կգ թփ |
Պրիմէքստրա |
մեթոլաքլոր+ ատրազին |
330+170 գ/լ կխ |
Պումա-սուպեր 100 |
ֆենօքսապրոպ+Պ-էթիլ+ անտիդոտ |
100+27 գ/լ էխ |
Ռաունդապ |
գլիֆոսատ /իզոպրոպիլ ամինային աղ/ |
360 գ/լ ջլ |
Ռեգլոն |
դիկվատ |
150 գ/լ ջլ |
Ռոնիտ 6-ե |
ցիկլոատ |
720 գ/լ էխ |
Սեմերոն |
դեսմետրին |
250 գ/կգ թփ |
Ստարանե |
ֆլուրոկսիպիր |
200 գ/լ էխ |
Ստոմպ |
պենդիմեթալին |
330 գ/լ էխ |
Տարգա-սուպեր |
խիզալոֆոպ-P-էթիլ |
54,6 գ/լ էխ |
Տոպիկ |
կլոդինաֆոպ- պրոպարգիլ+անտիդոտ |
80+20 գ/լ էխ |
Տոպոգարդ |
տերբուտրին+ +տերբուտիլազին |
350+150 գ/կգ թփ |
Տոտրիլ |
իօքսինիլ /եթերի օքտանոատ/ |
225 գ/լ էխ |
Տրեֆլան |
տրիֆլուրալին |
240 գ/լ էխ |
Ֆենագոն |
2.4 դիքլոր բուտիլային էսթեր |
420 գ/լ էխ |
Ֆյուզիլադսուպեր |
ֆենոկսապրորբուտիլ |
125 գ/լ էխ |
Հարնես |
ացետոքլոր |
900 գ/լ էխ |
Էրադիկան 6 ե |
ԷՊՏՑ+անտիդոտ |
720 գ/լ էխ |
Մկնասպան պատրաստուկներ | ||
Գլիֆտոր |
1-3 դիֆտոր պրոպանոլ-2 |
720 մլ/լ տ |
Կլերատ |
բրոդիֆակում |
0.05 գ/կգ հ |
Շտորմ Բ |
ֆլոկումաֆեն |
0.05 գ/կգ ր |
Ցինկի ֆոսֆիդ |
Ցինկի ֆոսֆիդ |
20% տ.փ. |
Բակտորոդենցիդ |
Salmonella հատիկային enteritidis, var., Tssatchenko, <Դ>խումբ |
տիտր 1 միլ/գ |
Ծանոթություն | ||
էխ - էմուլսիոն խտություն |
փ.- փոշի |
ջկխ - ջրակախութային խտություն |
կխ - կախույթային խտություն |
ջ.լ.հ.- ջրում լուծվող |
ջ.լ.խ.- ջրում լուծվող խտություն |
հ - հատիկավորված |
հատիկավորված լ.փ. - լուծվող փոշի |
հ.լ.է. -հատիկավորված լուծվող էմուլսիա |
թ.փ. - թրջվող փոշի |
ջ.դ.հ. - ջրադիսպերսիոն հատիկավորված |
կա -կենսաբանական ակտիվություն |
չ.փ. - չոր փոշի |
ջ.լ. - ջրային լուծույթ |
ԱՄ -ակտիվության միավոր |
տ - տեխնիկական |
չհկ - չոր հոսուն կախույթ |
|
(Անվանացանկը խմբ. 30.09.00 N 608)
–
Հաստատված է ՀՀ կառավարության 1998 թվականի մարտի 11-ի N 171 որոշմամբ |
Ա Ն Վ Ա Ն Ա Ց Ա Ն Կ
Հայաստանի Հանրապետության համար կարանտինային նշանակություն ունեցող բույսերի վնասատուների, հիվանդությունների և մոլախոտերի
1. Հայաստանի Հանրապետությունում չգրանցված
ա) բույսերի վնասատուներ
1. Նարնջենու վահանակիր
2. Սպիտակ երիզավոր բզեզ
3. Արքայանարնջի մեծ ճանճ
4. Արևելյան կամ ասիական տերևալվիճ
5. Արևելյան ալրացող որդան
6. Արևելյան կիտրոնային վահանակիր
7. Բամբակենու եգիպտական սովկա
8. Թզենու մոմային կեղծ վահանակիր
9. Չինական հատիկակեր
10. Երեքնուկի ականող
11. Միջերկրածովային պտղաճանճ
12. Տրոգոդերմա անգուստում
13. Տրոգոդերմա բալֆինխուս
14. Տրոգոդերմա լոնգիսետոզում
15. Տրոգոդերմա Գրասսմանի
16. Տրոգոդերմա օրնատուն
17. Տրոգոդերմա սիմպլեքս
18. Տրոգոդերմա ստերնալե
19. Բամբակենու ցեց
20. Կիտրոնենու ականող ցեց
21. Կիտրոնի սև ճերմակաթևիկ
22. Ամբարային լայնակնճիթ երկարաքթիկ
23. Խնձորենու ճանճ
բ) բույսերի հիվանդություններ
Սնկային
24. Բամբակենու անտրաքնոզ
25. Ցորենի հնդկական մրիկ
26. Տեխասյան արմատային փտում
Վիրուսային
27. Սալորի գծային նախղեր (ամերիկյան)
28. Դեղձի մոզաիկա (ամերիկյան)
29. Կիտրոնենիների տրիստեցա
Բակտերիալ
30. Եգիպտացորենի բակտերիալ թառամում
31. Մեխակի վիլտ
32. Հակինթի դեղին հիվանդություն
33. Ցորենի դեղին լորձային բակտերիոզ
34. Կիտրոնիների քաղցկեղ
Նեմատոդային
35. Կարտոֆիլի դժգույն նեմատոդա
գ) մոլախոտեր
36. Թանթրվենու խնդեղի (կամ) խնդեղենի
37. Գծատերևային մորմ
38. Կալիֆոռնիական արևածաղիկ
39. Թարթիչավոր արևածաղիկ
40. Շրեշավոր արևածաղիկ
41. Անհարթ արևածաղիկ
42. Ստրիգաներ (բոլոր տեսակները)
2. Հայաստանի Հանրապետությունում սահմանափակ տարածված
ա) բույսերի վնասատուներ
1. Արևելյան պտղակեր
2. Կալիֆոռնիական վահանակիր
3. Կարտոֆիլի կոլորադյան բզեզ
4. Ֆիլոքսերա
5. Կիտրոնային ճերմակաթևիկ
6. Կոմստոկի որդան
բ) բույսերի հիվանդություններ
7. Կարտոֆիլի քաղցկեղ
8. Պտղատու ծառերի բակտերիալ այրվածք
9. Կարտոֆիլի ոսկեփայլ նեմատոդա
գ) մոլախոտեր
10. Սողացող դառնախոտ
11. Գաղձեր
12. Տզկանեփ
ԱՊՀ անդամ պետություններում սահմանափակ տարածված
ա) բույսերի վնասատուներ
1. Բամբակենու ասիական սովկա
2. Ամերիկյան ճերմակաթիթեռ
3. Ավստրալիական ճռիկավոր որդան
4. Տանձենու հրաթիթեռ
5. Կարտոֆիլի ցեց
6. Հատիկային տրոգոդերմա
7. Դեղձենու պտղակեր
8. Թթենու վահանակիր
9. Բամբակենու ճերմակաթևիկ
10. Կիտրոնի ալրացող որդան
11. Քառաբիծ ընդակեր
12. Խնձորենու ոսկեբզեզ
13. Ճապոնական բզեզ
14. Ճապոնական մոմային կեղծ վահանակիր
15. Ճապոնական փայտաձև վահանակիր
բ) բույսերի հիվանդություններ
Սնկային
16. Ոսկեծաղկի (քրիզանթեմ) ասկոխիտոզ
17. Ոսկեծաղկի սպիտակ ժանգ
18. Վուշի պասմո
19. Եգիպտացորենի հարավային հելմինտոսպորիոզ
Վիրուսային
20. Խաղողի վազի ոսկեփայլ դեղնում
21. Օսպա (շարկա) սալորի, դեղձի, ծիրանի
գ) մոլախոտեր
22. Օշինդրատերևային ամրոս
23. Եռաբաժին ամրոս
24. Բազմամյա ամրոս
25. Փշոտ մորմ
26. Եռածաղկային մորմ
27. Կարոլինային մորմ
28. Տատաշային ցենխրուս
29. Եղեսպակ նշտարաձև
3. Հայաստանի Հանրապետության համար պոտենցիալ վտանգավոր*
ա) բույսերի վնասատուներ
Կեղծ կեղևակերներ
1. Ատամնավոր կնգուղավորիկ
2. Շատակեր կեղծ ատամնակեր
Հատիկակերներ
3. Գետնանուշի հատիկակեր
4. Ընդավորների բրազիլական հատիկակեր
5. Ոլոռի եգիպտական հատիկակեր
6. Ընդավոր մշակաբույսերի հատիկակեր
բ) բույսերի հիվանդություններ
Սնկային
7. Անդյան ֆոմոզ
8. Կարտոֆիլի պալարների մրիկ
9. Եգիպտացորենի դիպլոդիոզ
10. Սոյայի ցերկոսպորոզ
11. Սոյայի ցողունների քաղցկեղ
12. Խաղողի վազի թառամում
13. Մեխակի ֆիալոֆորա
14. Արևածաղկի ցողունի բծավորություն
Վիրուսային
15. Կարտոֆիլի անդյան վիրուս
16. Ելակի պառավի ցախավել
17. Վարդի վիլտ
18. Կարտոֆիլի դեղին գաճաճություն
19. Դեղձենու դեղնախտ (միկոպլազմա)
20. Ոսկեծաղկի գաճաճություն
21. Լոլիկի շրջանակաձև գծավորություն
22. Ելակի ծածուկ վիրուս «U»
23. Կեռասենու ժանգային նեկրոտիկ խայտուցավորության
24. Ելակի ջղերի երիզավորում
25. Կեռասենու տերևների թորբուաձևություն (ամերիկյան)
26. Մորենու տերևների ոլորում
27. Դեղձենու ֆոնի
28. Ծիրանենու տերևների քլորոտիկ ոլորում
29. Գարու նրբագծիկավոր մոզաիկա
Բակտերիալ
30. Բրնձի բակտերիալ այրվածք
31. Բրնձի բակտերիալ շերտավորություն
32. Խաղողի բակտերիալ թառամում
Նեմատոդային
33. Կեղծ գալային նեմատոդա
34. Բայոցային կամ գայլիկոնող նեմատոդա
գ) մոլախոտեր
35. Հնդկական էպինոմենե
36. Վիրջինյան էպինոմենե
37. Երկփետրային կատվալեզու
38. Սռնակային դիոդիա
39. Ավստրալական էմեկս
40. Փշոտ էմեկս
41. Եզրազարդաձև իշակաթնուկ
42. Ատամնաձև իշակաթնուկ
43. Պատատուկային իպոմեա
44. Փենսիլվանական հավտենի
45. Երկտակված ռայմանիա
46. Խոշորապտուղ սեսբանյա
47. Անկյունավոր սիցիոս
48. Փշոտ կատվաբուն
(Անվանացանկը լրաց. 25.09.03 N 1224-Ն)
Հաստատված է |
Ա Ն Վ Ա Ն Ա Ց Ա Ն Կ
Կարանտինային անվտանգության ապահովման նպատակով կարգավորվող առարկաների (կարանտինի օբյեկտ)՝ բույսերի, բուսական արտադրանքի, բեռնարկղի, փաթեթավորման և այլ նյութերի
(Վերնագիրը խմբ. 07.02.01 N 89)
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ծածկագիրը |
Անվանումը |
Հետազոտման եղանակը | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 |
2 |
3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0601 |
1. Գյուղատնտեսական, անտառային և դեկորատիվ մշակաբույսերի սերմեր և տնկանյութ` սոխուկներ, պալարներ, արմատապալարներ, կտրոններ, անդալիսներ, սածիլներ
|
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0602 |
ծառեր ու թփեր (անտառային, պտղատու, դեկորատիվ և այլն) |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0602 |
տնկիներ, սածիլներ, բույսերի կենդանի արմատներ, առանց արմատի տնկիներ, պատվաստացումներ, ճյուղեր, բեղիկներ և ընձյուղներ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0602 |
սնկամարմիններ (միցելիաներ) այդ թվում` հողով և բուսական նյութերով |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0603 |
թարմ, չոր կտրած ծաղիկներ և կոկոններ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0603 |
տերևներ, ճյուղեր և բույսի այլ մասեր`առանց ծաղիկների և կոկոնների |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0604 |
ծառերի թփերի կտրտված ճյուղեր` ծաղիկներով և կոկոններով |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0604 |
խոտեր, մամուռներ և քարաքոսեր |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0604 |
բնական եղևնիներ (սղոցած) |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
070110 |
սերմացու կարտոֆիլ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
070310110 |
սերմացու գլուխ սոխ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
071290110 |
սերմացու եգիպտացորեն |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
07310110 |
սերմացու ոլոռ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
071320100 |
սերմացու սիսեռ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
071331100 |
սերմացու լոբի |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
071340100 |
սերմացու ոսպ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
071350100 |
սերմացու կերային լոբի և այլ ընդեղեններ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
100110100 |
սերմացու ցորեն |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
100190100 |
սերմացու գարի լաբորատոր |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
100300100 |
սերմացու գարի |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
100400100 |
սերմացու վարսակ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
100510 |
սերմացու եգիպտացորեն |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
100810100 |
սերմացու բրինձ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
100700000 |
սերմացու սորգո |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
120100100 |
սերմացու սոյա |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
120210100 |
սերմացու գետնընկույզ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
120400100 |
սերմացու վուշ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
120500100 |
սերմացու կանճրակ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
120600100 |
սերմացու արևածաղիկ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1207 |
սերմեր և պտուղներ այլ կուլտուրաների |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1209 |
այլ սերմեր (ճակնդեղի, առվույտի, երեքնուկի, շյուղախոտի, մարգագետնային դաշտավլուկի, ոլոռնախոտի, մարգագետնային սիզախոտի, բանջարանոցային մշակաբույսերի և անտառային ծառատեսակների) |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. Թարմ և չոր պտուղներ ու բանջարեղեններ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
070190,0712 |
կարտոֆիլ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0702,0712 |
լոլիկ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
070310190 |
գլուխ սոխ, սոխ-շալոտ, սոխ-պրաս |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
070320000 070390000 |
և այլ սոխանման բանջարեղեններ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0704 |
գլուխ կաղամբ, ծաղկակաղամբ, կոլրաբի և այլն |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0705 |
սալաթ-կաթնուկ և ճարճատուկ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0706 |
գազար, շաղգամ, սեղանի ճակնդեղ, բողկ և այլ արմատապտուղներ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0707 |
վարունգ և կորնիշոն |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0708,0713 |
ընդավոր բանջարեղեններ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 |
այլ թարմ բանջարեղեններ (ծնեբեկ, բադրիջան, նեխուր, սնկեր և գետնասնկեր, տաքդեղ, մասուր, քաղցր եգիպտացորեն` հասկերով կամ հատիկներով, դդում, դդմիկ, ձիթապտուղ, խորոմսամիթ, կապար, թրթնջուկ և այլն) |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0712 |
այլ չորացած բանջարեղեններ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
071420100 |
բատատ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0801 |
կոկոսյան ընկույզ, կեշյու |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0802 |
ընկույզներ (նուշ, անտառային, հունական, շագանակներ, գետնանուշեր) |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0803 |
բանաններ |
վիզուալ և լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0804 |
խուրմաներ, թուզ, արքայախնձորներ, ավոկադո, գույավա, մանգո |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0805 |
ցիտրուսային պտուղներ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0806 |
խաղող |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0807 |
սեխ, ձմերուկ, պապայա |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0808 |
խնձոր, տանձ և սերկևիլ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0809 |
ծիրան, բալ, կեռաս, դեղձ, սալոր |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0810 0813 |
այլ պտուղներ (գետնամորի, ազնվամորի,մոշ, հաղարջ, կոկռոշ, կիվի, լոռամրգի և այլն) |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
121291 |
չորացած պտուղներ` ծիրան, սև սալոր, խնձոր, դեղձ, տանձ, ընկույզ կամ չոր պտուղների խառնուրդ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
121292 |
շաքարի ճակնդեղ և շաքարեղեգ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3. Պարենային, ֆուրաժային և տեխնիկական հացահատիկ, կոպրա, սոլոդ (գարեջրի ածիկ), դեղագործական և բուսական հումք ու բուսական ծագում ունեցող այլ մթերք | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1001 |
ցորեն |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1002 |
տարեկան |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1003 |
գարի |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1004 |
վարսակ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1005 |
եգիպտացորեն |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1006 |
բրինձ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1007 |
հացահատիկային սորգո |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1008 |
հնդկացորեն և այլ հացահատիկներ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1107 |
գարեջրի ածիկ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1201 |
սոյա |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1208 |
ալյուր և քուսպ` ստացված յուղատու մշակաբույսերի սերմերից և պտուղներից |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1210 |
գայլուկի կոներ` թարմ կամ չոր բույսերը, |
վիզուալ, | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1211 |
նրանց առանձին մասերը, ներառյալ սերմերը և |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1212 |
և պտուղները, որոնք օգտագործվում են պարֆյումերիայում դեղագործական, ինսեկտիցիդ, ֆունգիցիդ նպատակներով (թարմ կամ չոր եղջերենու ծառի ունդեր, ծովային և այլ ջրիմուռներ, պտուղների կորիզներ, բուսական ծագում ունեցող այլ մթերք) |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1213 |
ծղոտ |
վիզուալ, վիզուալ և լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1214 |
խոտ, առվույտ, երեքնուկ, կորնգան, կերային ճակնդեղ, լյուպին, վիկ, գոնգեղ և այլ համանման կերեր |
վիզուալ, վիզուալ և լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1401 |
բուսական ծագում ունեցող նյութեր (բամբուկ, եղեգ, ուռենի, ռաֆիա) վիզուալ |
վիզուալ, վիզուալ և լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1402 |
բուսական ծագում ունեցող նյութեր, որոնք օգտագործվում են լցման համար |
վիզուալ, վիզուալ և լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1403 |
բուսական ծագում ունեցող նյութեր, որոնք հիմնականում օգտագործվում են խոզանակավոր ապրանքների և ավելների արտադրության համար |
վիզուալ, վիզուալ և լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1404 |
բուսական ծագում ունեցող նյութեր, որոնք օգտագործվում են ներկման դաբաղման համար (բուսական սպունգ, քարաքոսեր, սանրափուշ, օճառենու արմատներ և այլն) |
վիզուալ, վիզուալ և լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
210220 |
մահացած միաբջիջ օրգանիզմներ (բակտերիաներ և միաբջիջ ջրիմուռներ, որոնք օգտագործվում են որպես անասնակեր |
վիզուալ և լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2302 |
թեփ, մաղվածքներ և այլ մնացորդներ, ինչպես նաև հացահատիկային և ընդավոր մշակաբույսերի աղալուց հետո ստացված թափոններ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2304 |
քուսպ և այլ կարծր մնացորդներ, որոնք ստացվել են սոյայի յուղի լուծազատումից |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2305 |
քուսպ և այլ կարծր մնացորդներ, որոնք ստացվել են գետնընկույզի յուղի լուծազատումից |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2306 |
քուսպ և այլ կարծր մնացորդներ, որոնք ստացվել են վուշի, արևածաղկի սերմերի, կոկոսյան ընկույզի կամ կեղևի, բամբակի, քունջութի և ձիթապտղի սերմերի լուծազատումից |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2308 |
բուսական ծագում ունեցող մթերք, բուսական թափուկներ, մնացորդներ և կողմնակի մթերք, որոնք օգտագործվում են որպես անասնակեր |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3101 |
բուսական ծագում ունեցող պարարտանյութեր, կեղտոտված բրդի մնացորդներ, գոմաղբ, որոնք պիտանի չեն այլ նպատակներով օգտագործվելու, բացառությամբ որպես պարարտանյութ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3101 |
կոմպոստ (բաղադրյալ պարարտանյութ) |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3101 |
որդի մաքրումից ստացված մնացորդներ և թափոններ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4101 |
խոշոր եղջերավոր անասունների մորթիներ, որոնցից չի անջատվում նրբակաշին |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4102 |
ոչխարների և գառների չդաբաղված մորթիներ, որոնք չեն օգտագործվում որպես մագաղաթ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4103 |
կաշվե հումքի այլ տեսակներ (չդաբաղված, մագաղաթի համար չառանձնացված) |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4110 |
բնական և արհեստական կաշվի կտրտվածքներ և այլ մնացորդներ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5101 |
բուրդ, որը ենթակա չէ սանդերքագզման և սանրման |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5102 |
կենդանիների նուրբ և կոշտ մազեր, որոնք ենթակա չեն սանդերքագզման կամ սանրման |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5103 |
նուրբ կամ կոշտ մազավոր կենդանիների բրդի մնացորդներ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5201 |
բամբակի չսանրված թելեր |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5202 |
բամբակի մնացորդներ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5203 |
բամբակի սանրված թելեր |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5301 |
վուշի մշակված կամ չմշակված թելեր և այլ թափոններ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4. Կեղևահանված բրինձ, ալյուր, ձավար, սուրճի հատիկ, կակաոյի ունդեր, ծխախոտի հումք և համեմունքներ
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0901 |
սուրճի հատիկ, թեյ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0904 |
տաքդեղ` չորացած, ջարդած կամ աղացած |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0905 |
վանիլին |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0906 |
դարչին |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0907 |
մեխակ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0908 |
մշկընկույզ (մուսկատ) |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0909 |
անիսի, խորոմսամիթի, համեմի, քեմոնի սերմեր |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0910 |
իմբիր, քրքում, ուրց, դափնետերև և այլ համեմունքներ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
100630 |
կեղևահանված բրինձ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1101 |
ցորենի կամ այլ հացահատիկի ալյուր |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1102 |
տարեկանի, եգիպտացորենի, բրնձի, գարու, վարսակի ալյուր և այլն |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1103 |
ձավարեղեն |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1104 |
հացահատիկ` այլ եղանակներով վերամշակված (թեփահանված, տափակեցված դարմանի կամ ջարդվածքի ձևով) |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1106 |
ալյուր և ձավար` ստացված չոր ընդավոր մշակաբույսերից, բանջարեղենից, արմավենու միջուկից, արմատապտուղներից |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1105 |
կարտոֆիլի ալյուր |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1801 |
կակաոյի ունդեր |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1801 |
ծխախոտի հումք |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5. Հարուցիչներ հանդիսացող կենդանի սնկակիր, բակտերիակիր, վիրուսակիր, նեմատոդակիր, տզավոր և միջատավոր մշակաբույսեր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3002 |
բուսական ծագում ունեցող վիրուսներ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3321 |
պատրաստի միջավայրեր միկրոօրգանիզմների աճեցման համար |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
010600990 |
կենդանի միջատներ |
լաբորատոր | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6. Միջատների, բույսերի հիվանդությունների հարուցիչների հավաքածուներ, սերմերի և բույսերի հերբարիումներ ու հավաքածուներ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
9705 |
որևէ տեսակի պատկանող մահացած օրգանիզմներ, կենդանիներ, պահածոյացված չոր կամ հեղուկ միջավայրում, ինչպես նաև կենդանիների խրտվիլակներ` հավաքածուների համար |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
9705 |
միջատներ տուփերում |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
9705 |
սերմեր և բույսեր` չոր կամ պահածոյացված |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
հեղուկներում, հերբարիումներ |
վիզուալ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
7. Տարա (ապրանքափաթեթ), փայտանյութ, վառելափայտ, տաշեղներ կամ փայտանյութի այլ թափոններ | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|