Գլխավոր տեղեկություն
Номер
N 1052/3-2 զ
Տիպ
Կարգ
Тип
Исходный акт (11.04.1994-01.05.1994)
Статус
Գործում է
Первоисточник
Принят
ՀՀ հարկային պետական տեսչություն
Дата принятия
11.04.1994
Дата подписания
11.04.1994
Ուժը կորցնելու ամսաթիվ
01.05.1994

 

ՀՀ ՖԻՆԱՆՍՆԵՐԻ
ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
 

31 մարտի 1994 թ.
N 08003

ՀՀ ՀԱՐԿԱՅԻՆ ՊԵՏԱԿԱՆ
ՏԵՍՉՈՒԹՅՈՒՆ

11 ապրիլի 1994 թ. 
N 1052/3-2 զ

 

 

Մանրածախ առԵՎտրի ԵՎ հասարակական սննդի ոլորտում գործունեություն իրականացնող ձեռնարկությունների, կազմակերպությունների, ինչպես նաԵՎ այդ ոլորտում գործունեություն իրականացնող անհատ ձեռներեցների եկամուտների հաշվառման վերահսկման կարգ

 

1. ՀՀ տարածքում մանրածախ առևտրի և հասարարական սննդի ոլորտում գործունեություն իրականացնող յուրաքանչյուր ձեռնարկություն, կազմակերպություն` անկախ սեփականության ձևից և կազմակերպական իրավական տեսակից (հետագայում ձեռնարկություն), ինչպես նաև անհատ ձեռներեց պարտավոր է հաշվառման գործող կարգին զուգընթաց վարելու ապրանքանյութական արժեքների հաշվառման գլխավոր մուտքի և ելքի գիրք, որը համարվում է խիստ հաշվառման փաստաթուղթ` հերթական կարգով համարակալված, կարված համապատասխան էջերով և կնքված հարկային մարմինների կողմից (ձևը կցվում է):

Ընդ որում մի քանի կետերում մանրածախ առևտրի և հասարակական սննդի գործունեություն իրականացնելու դեպքում գլխավոր մուտքի և ելքի գիրք լրացվում է յուրաքանչյուր կետի համար առանձին առանձին:

Մանրածախ առևտրի կետերի միջոցով գործունեություն իրականացնող օբյեկտներում գլխավոր մուտքի և ելքի գրքերում գրանցման ենթակա են ձեռք բերված բոլոր ապրանքատեսակները` անկախ դրանց իրացման ձևից (կանխիկ կամ անկանխիկ, մանրածախ կամ մեծածախ):

Մանրածախ առևտրի և հասարակական սննդի ձեռնարկությունների, ինչպես նաև անհատ ձեռներեցների գլխավոր մուտքի և ելքի նոր գրքերը կնքվում են վարչատարածքային հարկային մարմիններում լրացված (ավարտված) գլխավոր մուտքի և ելքի գրքերը հանձնելուց հետո: Ընդ որում նոր գրքերում պետք է գրանցվեն լրացված (ավարտված) գրքում գրանցված, սակայն ամբողջությամբ չիրացված ապրանքները (մնացորդի չափով): Գլխավոր մուտքի և ելքի գրքերում հերթական համարով նշվում է ապրանքի անվանումը, տեսակը (մակնիշը), չափի միավորը, քանակը, միավորի գինը ըստ մուտքի փաստաթղթերի, ընդհանուր գումարը, մատակարարի անվանումը, մուտքի փաստաթղթի (բեռնագրի) համարը, ընդունման ամսաթիվը և ժամը, ընդունողի պաշտոնը, ազգանունը, ստորագրությունը և գնապիտակը լրացնելու պահին որոշված վաճառքի գինը:

Ապրանքի ստացումը գլխավոր մուտքի և ելքի գրքերում գրանցվում է անմիջապես ապրանքի ընդունումից հետո` բեռնագրի օրինակը մատակարարին վերադարձնելուց առաջ:

Գլխավոր մուտքի և ելքի գրքերում գրանցումները պետք է կատարվեն հստակ, ընթեռնելի ձեռագրով, առանց ջնջումների և տողեր բաց թողնելու:

Մանրածախ առևտրի, հասարակական սննդի ձեռնարկություններին, ինչպես նաև անհատ ձեռներեցներին արգելվում է իրականացնել ձեռքբերված ապրանքների վաճառք, առանց գլխավոր մուտքի և ելքի գրքերում համապատասխան գրանցման:

2. Մանրածախ առևտրի և հասարակական սննդի ոլորտում գործունեություն իրականացնող յուրաքանչյուր ձեռնարկություն, ինչպես նաև անհատ ձեռներեց պարտավոր են ապրանքների ձեռքբերումը ձևակերպել համապատասխան հաշիվ-ապրանքագրերով և այլ փաստաթղթերով, որոնցում պարտադիր պետք է նշվեն`

ձեռք բերված ապրանքի գինը և քանակը.

ձեռքբերման ամսաթիվը, մատակարարի (կոմիտենտի) տվյալները (անվանումը, հասցեն, հաշվարկային հաշիվը և այլն), իսկ քաղաքացիներից ապրանքներ ընդունելիս` նրանց անձնագրային տվյալները (այդ թվում գրանցման հասցեն):

Նշված տվյալները չլրացնելու դեպքում ապրանքների ձեռքբերման գինը համարվում է չհիմնավորված և դրանց վաճառքից ստացված եկամտի (շահույթի) որոշումը իրականացվում է ՀՀ օրենսդրությամբ սահմանված կարգով (մասնավորապես ելնելով շահութաբերության նորմայից կամ վերադիրի մեծությունից):

Հասարարական սննդի գործունեության գծով` սեփական արտադրության կարիքների համար անհատներից (շուկաներից) ապրանքների ձեռքբերումը բացառության կարգով թույլատրվում է ձևակերպել նաև միակողմանի ակտով:

3. Մանրածախ առևտրի բնագավառում գործունեություն իրականացնող ձեռնարկությունների, ինչպես նաև անհատ ձեռներեցների կողմից բոլոր ապրանքները պետք է պիտակավորվեն, իսկ ապրանքների վաճառքի գործարքը կատարվի դրամարկղային հաշվիչ ապարատների միջոցով, նշված ապարատների չաշխատելու դեպքում նրանք պարտավոր են ձեռագրով դուրս գրել իրացված ապրանքի համապատասխան կտրոն-չեկ, իսկ գնորդի պահանջով նաև անդորրագիր:

Նշված կարգը կիրառվում է նաև հասարակական սննդի ձեռնարկությունների և անհատ ձեռներեցների կողմից ոչ սեփական արտադրության ապրանքների վաճառքի դեպքում:

4. Մանրածախ առևտրի և հասարակական սննդի ձեռնարկությունները, ինչպես նաև անհատ ձեռներեցները ապրանքը վաճառքի հանելուց առաջ լրացնում են «Հայտարարություն-գնացուցակ», որը հանդիսանում է խիստ հաշվառման ձև` հերթական համարներով, կարված գրքի ձևով: Այն կազմված է երկու կեսից:

Երկրորդ կեսը կտրվում է և օգտագործվում է որպես պիտակ: Առաջին կեսում, որը կոչվում է արմատիկ, լրացվում է առևտրի կամ հասարակական սննդի օբյեկտի անվանումը, վաճառվող ապրանքի անվանումը, քանակը (մնացորդը), գինը, նշված գնով վաճառքի ամսաթիվը և ժամը, լրացնողի ազգանունը և ստորագրությունը:

 «Հայտարարություն-գնացուցակ»-ի երկրորդ կեսում, որը կոչվում է պիտակ, լրացվում է վաճառվող ապրանքի անվանումը, գինը, լրացման ամսաթիվը և ժամը:

Լրացնելուց հետո կտրվում է պիտակի մասը և վաճառվող ապրանքի հետ դրվում է ցուցափեղկում: Ապրանքի լրիվ իրացումից կամ գների փոփոխության դեպքում պիտակի մասը սոսնձվում է համապատասխան կեսին:

(փոփ. 06.05.1994թ. որոշում)

«Հայտարարություն-գնացուցակներ»-ը լրացվում են ընթեռնելի ձեռագրով, առանց ջնջումների, համարների հերթականությամբ: Դրանք պահվում են առևտրի օբյեկտներում և հանձնվում են համապատասխան վարչատարածքային հարկային մարմիններին լրացված (ավարտված) գլխավոր մուտքի և ելքի գրքի հետ միասին («Հայտարարություն-գնացուցակի»-ի ձևը կցվում է):

5. Հասարակական սննդի բնագավառում գործունեություն իրականացնող ձեռնարկություններում, ինչպես նաև անհատ ձեռներեցների մոտ, հաճախորդի համար երևացող մասում պետք է փակցված լինի օրվա ճաշացանկը (գնացուցակը, գնապիտակը):

Այն դեպքում, երբ կիրառվում է մատուցողներով սպասարկման ձև, ապա հաճախորդից գումարը գանձելուց առաջ պետք է լրացվի և նրան հանձնվի չեկ, որտեղ պետք է նշվի կերակրատեսակների գները, քանակը և գանձվող գումարի չափը: Այն դեպքում, երբ իրականացվում է ինքնասպասարկում (առանց մատուցողի սպասարկում), գումարի գանձումը կատարվում է նույն չեկերի լրացման միջոցով:

Չեկերը կազմված են երկու մասից: Առաջին մասում, որը կոչվում է արմատիկ, լրացվում է ձեռնարկության անվանումը, ամսաթիվը, մատուցված կերակրի տեսակների քանակը, գինը, գումարը: Երկրորդ մասը, որը տրվում է հաճախորդին, լրացվում է ձեռնարկության (անհատ ձեռներեցի) անվանումը, ամսաթիվը, գանձվող գումարը և գումարը ստացողի ստորագրությունը:

Չեկերը համարակալվում են հասարակական սննդի բնագավառում գործունեություն իրականացնող ձեռնարկության (անհատ ձեռներեցի) կողմից:

Չեկի առաջին մասը (արմատիկը) մնում է ձեռնարկության նյութական պատասխանատու անձի (անհատ ձեռներեցի) մոտ, որպես խիստ հաշվառման փաստաթուղթ (բլանկ), իսկ երկրորդ կեսը տրվում է հաճախորդի :

(փոփ. 06.05.1994թ. որոշում)

Չեկի արմատիկները պահվում են հասարակական սննդի ձեռնարկություններում և լրացված (ավարտված) գլխավոր մուտքի և ելքի գրքերի հետ միասին հանձնվում են համապատասխան վարչատարածքային մարմիններին (չեկի ձևը կցվում է):

Չեկերը չեն կիրառվում ձեռնարկության բանվորական ճաշարաններում, ուսումնական հաստատության ուսանողական և դպրոցական բուֆետներում:

6. Մանրածախ առևտրի և հասարակական սննդի ոլորտում գործունեություն իրականացնող ձեռնարկությունների, ինչպես նաև անհատ ձեռներեցների կողմից ապրանքի գները փոփոխելիս կազմում են համապատասխան ակտ երկու օրինակից իրենց գտնվելու վայրի հարկային տեսչությունների կողմից նախօրոք կնքված և համարակալված ակտի ձևերով, որոնք ձեռնարկություններին տրվում են 100-ական օրինակ: Նշված խմբաքանակը սպառելուց հետո տրվում է նոր խմբաքանակ: Ակտի 1-ին օրինակները պետք է կարվեն (սոսնձվեն) գլխավոր մուտքի և ելքի գրքի վերջին էջում, իսկ 2-րդ օրինակները յուրաքանչյուր եռամսյակ հաշվետվությունների և հաշվարկների հետ միասին ներկայացվում են համապատասխան հարկային մարմնին:

Ակտում նշվում է վաճառվող ապրանքի անվանումը, քանակը (մնացորդը), գրքում գրանցման հերթական համարը, վաճառքի գինը, նշված գնով վաճառքը սկսելու ամսաթիվը և ժամը (ակտի ձևը կցվում է):

7. Իրավաբանական անձ չհանդիսացող պետական և հայկոոպի համակարգի առևտրի և հասարակական սննդի ձեռնարկություններում ապրանքների գները սահմանում են համապատասխան վերադաս կազմակերպությունները:

8. Հանրապետության պետական ձեռնարկություններում արտադրվող` հաստատագրված մանրածախ գներ ունեցող բոլոր ապրանքատեսակների վաճառքը մանրածախ առևտրի և հասարակական սննդի ձեռնարկություններում, ինչպես նաև անհատ ձեռներեցների կողմից թույլատրվում է միայն պետության կողմից սահմանված գներով:

9. Սույն կարգը գործողության մեջ է դրվում 1994թ. մայիսի 1-ից:

 

ՄՈՒՏՔԻ ԵՎ ԵԼՔԻ ԳԼԽԱՎՈՐ ԳԻՐՔ

 

հ. Ապրանքի
անվանաումը
Մակնիշը Չափի
միավ.
Միավորի
գինը ըստ մուտքի փաստաթղթերի
Քանակը Ընդհանուր գումարը Մատակարարի անվանուոմը Մուտքի փաստաթղթի համարը ամիսը ամսաթիվը Ապրանքի ստացման ամսաթիվը ժամը Ապրանքի վաճառքի գինը Ապրանքն ընդունողի պաշտոնը ազգանունը և ստորագրությունը

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ԱԿՏ հ.____

ապրանքների գների փոփոխման վերաբերյալ

 

Ապրանքի անվանումը Գլխամուտքի և ելքի գրքում
գրանցման հերթական համարը
Մնացորդի քանակը Հին գինը Նոր գինը

Նոր գնով վաճառքը 
սկսելուամսաթիվը, ժամը

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

Ակտ կազմողի (կազմող  հանձնաժողովի
անդամների) ստորագրությունը
Շրջանային (քաղաքային)հարկային
պետական տեսչության կ.տ.

 

ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆ-ԳՆԱՑՈՒՑԱԿ

 

Գնապիտակի արմատիկ Գնապիտակ
1. (առևտրական կազմակերպության լրիվ անվանումը) 1. (առևտրական կազմակերպու թյան լրիվ անվանումը)
2. (ապրանքի լրիվ անվանումը, տեխնիկական բնութագիրը) 2. (ապրանքի լրիվ անվանումը, տեխնիկական բնութագիրը)
3. (ապրանքի ստացման ամսաթիվը, քանակը, մնացորդի քանակը, գնի փոփոխման ժամանակը, ժամը, ըստ գլխավոր մատյան-ձևի) 3. (ապրանքի վաճառքի գինը)
4. (ապրանքի վաճառքի գինը)
5. (ղեկավարի անուն-ազգանունը, ստորագրությունը)

 

Կ.Տ.

ԾԱՆՈԹՈՒԹՅՈՒՆ - գնի փոփոխման ժամանակ լրացվում է նոր գնապիտակ, նշելով նոր գինը, քանակը, (մնացորդը) և ժամանակը (ամսաթիվը, օրը, ժամը): Ապրանքի վաճառքից հետո գնապիտակը ենթակա է կցման արմատին:

Չեկի հ____ Չեկի հ____
(օբյեկտի անվանումը) (օբյեկտի անվանումը)
(ամիս, ամսաթիվ) Արմատիկ (ամիս, ամսաթիվ)
Կերակրատեսակի քանակը, գինը, գումարը, անվանումը Գանձվող գումարը
Նյութական պատասխանատու անձ`

 

Կ.Տ. (ստորագրություն)

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՀԱՐԿԱՅԻՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ՏԵՍՉՈՒԹՅՈՒՆ

 


6 մայիսի 1994 թվականի,
քաղ. Երևան
թ. 01344/3-2զ

 

Բոլոր շրջանային (քաղաքային)

հարկային պետական տեսչություններին

Հայտնվում է, որ 1994թ. մայիսի 1-ից ՀՀ ֆինանսների նախարարության 1994թ. մարտի 31-ի և ՀՀ հարկային պետական տեսչության 1994թ. ապրիլի 11-ի թիվ 08003/1052 /3-2զ կարգում 4-րդ կետից հանվում է 4-րդ պարբերության 1-ին նախադասությունը, իսկ 5-րդ կետի 4-րդ պարբերության 1-ին նախադասությունը խմբագրվում է հետևյալ կերպ «համարակալվում են հասարակական սննդի բնագավառում գործունեություն իրականացնող ձեռնարկության (անհատ ձեռներեցի) կողմից»: