Գլխավոր տեղեկություն
Номер
N 605
Տիպ
Որոշում
Тип
Исходный акт (09.01.1998-30.12.2002)
Статус
Չի գործում
Первоисточник
ՀՀՊՏ 1997.12.30/30
Принят
ՀՀ կառավարություն
Дата принятия
24.12.1997
Подписан
ՀՀ վարչապետ
Дата подписания
24.12.1997
Վավերացնող մարմին
ՀՀ Նախագահ
Վավերացման ամսաթից
24.12.1997
Дата вступления в силу
09.01.1998
Ուժը կորցնելու ամսաթիվ
01.01.2006

040.0605.24.12.97

«Վավերացնում եմ»

Հայաստանի Հանրապետության

Նախագահ Լ. ՏԵՐ-ՊԵՏՐՈՍՅԱՆ

24 դեկտեմբերի 1997 թ.

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

 

Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ

 

24 դեկտեմբերի 1997 թվականի N 605
քաղ. Երևան

 

ՀԱՆՐԱՅԻՆ ՍՆՆԴԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՄԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Հայաստանի Հանրապետության հանրային սննդի կազմակերպումը կանոնակարգելու նպատակով Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

Հաստատել հանրային սննդի կազմակերպման կանոնները (կցվում է):

 

Հայաստանի Հանրապետության
վարչապետ

Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ

 

Հաստատված է
ՀՀ կառավարության 1997 թ.
դեկտեմբերի 23-ի N 605 որոշմամբ

 

Կ Ա Ն Ո Ն Ն Ե Ր

 

ՀԱՆՐԱՅԻՆ ՍՆՆԴԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՄԱՆ

 

1. Սույն կանոններով սահմանվում են Հայաստանի Հանրապետությունում «Ձեռնարկությունների և ձեռնարկատիրական գործունեության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով նախատեսված կազմակերպական-իրավական բոլոր տեսակի ձեռնարկությունների և անհատ ձեռներեցների (այսուհետև` ձեռնարկություն) կողմից հանրային սննդի կազմակերպման կանոնները:

2. Կանոններում օգտագործվող հասկացությունները`

հանրային սնունդ` խոհարարական արտադրանքի պատրաստման, իրացման և սպառման կազմակերպում.

խոհարարական արտադրանք` կերակրատեսակների, խոհարարական արտադրատեսակների և կիսապատրաստվածների համախումբ.

ճաշացուցակ` կերակրատեսակների, խոհարարական արտադրատեսակների, խմորեղենի և հացաբուլկեղենի, գնովի ապրանքների ցուցակ, որը ձեռնարկության կողմից առաջարկվում է սպառողին` մասնաբաժնի և գնի նշումով.

հանրային սննդի սպասարկման սրահ` հատուկ կահավորված տարածք` նախատեսված պատրաստի խոհարարական արտադրանքի իրացման և սպառման կազմակերպման համար:

3. Հանրային սննդի զբաղվող ձեռնարկությունը ղեկավարվում է Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ, իր հիմնադիր փաստաթղթերով և սույն կանոններով:

4. Ձեռնարկության գործունեությունը (բացառությամբ արդեն գործող պետական և սեփականաշնորհված օբյեկտների) իրականացվում է տեխնոլոգիական նախագծի համաձայն, որը պետք է համապատասխանի հանրային սննդի ձեռնարկությունների համար նախատեսված շինարարական նորմերի և կանոնների պահանջներին:

5. Ձեռնարկությունը հանրային սննդի ոլորտում իր տնտեսական գործունեությունն իրականացնում է Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված համապատասխան լիցենզիայի առկայության դեպքում:

6. Ձեռնարկություններն ըստ «Հանրային սննդի տերմիններ և սահմանումներ» Հայաստանի Հանրապետության ստանդարտի դասակարգվում են տիպերի:

7. Վաճառողը ձեռնարկության սպասարկման սրահից դուրս իրացվող խոհարարական արտադրանքի համար պետք է ունենա փաստաթուղթ, որտեղ նշվում են`

արտադրվող ձեռնարկության անվանումը.

խոհարարական արտադրանքի անվանումը:

8. Ձեռնարկության մուտքի մոտ փակցվում է ցուցանակ, որտեղ նշվում են ձեռնարկության անվանումը, տիպը, կազմակերպական-իրավական տեսակը, իրավաբանական հասցեն և աշխատանքային ռեժիմը:

9. Ձեռնարկությունն աշխատանքային ռեժիմը սահմանում է ինքնուրույնաբար` պահպանելով Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված կարգը:

10. Ձեռնարկությունը պետք է ունենա ճաշացուցակ:

Սպառողին առաջարկվող խոհարարական արտադրանքը և գնովի ապրանքները պետք է ցուցադրվեն հստակ լրացված գնապիտակներով: Ձեռնարկությունն սպառողի պահանջով պարտավոր է նրան ներկայացնել ճաշացուցակը և լիցենզիան:

11. Ձեռնարկության սպասարկող անձնակազմի անդամները (խոհարար, հրուշակագործ, մատուցող, բուֆետապան, բարմեն) պետք է ունենան անձնական սանիտարական գրքույկ:

12. Խոհարարն ու հրուշակագործը պետք է ունենան մասնագիտական կրթություն կամ մասնագիտական որակավորումը հաստատող փաստաթուղթ, կամ առնվազն երկու տարվա մասնագիտական աշխատանքի ստաժ:

13. Ձեռնարկության սպասարկող անձնակազմի անդամները կրում են սանիտարական հագուստ:

14. Սպառողները սպասարկման ձևերը և մեթոդները որոշում է ձեռնարկությունը:

15. Ձեռնարկությունն արտադրության ընթացքում ղեկավարվում է արտադրության տեխնոլոգիական ռեժիմները սահմանող նորմատիվային փաստաթղթերի և սանիտարահիգիենիկ նորմերի պահանջներով:

16. Այն ձեռնարկություններում, որտեղ սպասարկումն իրականացնում է մատուցողը, վճարումը կատարում է ըստ մատուցողի կողմից ներկայացվող հաշվի, իսկ առանց մատուցողի սպասարկում իրականացնող ձեռնարկություններում գումարը մուծվում է դրամարկղ: Մատուցողի ներկայացրած հաշվում (որի երկրորդ օրինակը սահմանված կարգով մնում է ձեռնարկությունում) նշվում են նրա ազգանունը, սպասարկման օրը, կերակրատեսակների, խմիչքների ու մյուս ապրանքների անվանումը, քանակը և գինը:

Թույլատրվում է վճարումը կատարել ինչպես կանխիկ, այնպես էլ հանրապետությունում գործող այլ կարգով (փոխանցում, կրեդիտ քարտ և այլն):

17. Հանրային սննդի ոլորտին վերաբերվող այն նորմերը, որոնք սահմանված չեն սույն կանոններով, կարգավորվում են այլ իրավական ակտերով:

18. Սույն կանոնների խախտումն առաջացնում է պատասխանատվություն` Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրության սահմանված կարգով:

19. Սույն կանոնների պահպանման նկատմամբ վերահսկողությունն իրականացնում է պետական կառավարման համապատասխան լիազորված մարմինը: