ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎ
ԽՈՐՀՈՒՐԴ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
23 սեպտեմբերի 2022 թվականի |
թիվ 143 |
քաղ. Մոսկվա |
«ԿԱԹԻ ԵՎ ԿԱԹՆԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱՍԻՆ» ՄԱՔՍԱՅԻՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՈՒՄ (ՄՄ ՏԿ 033/2013) ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
«Եվրասիական տնտեսական միության մասին» 2014 թվականի մայիսի 29-ի պայմանագրի 52-րդ հոդվածին և Եվրասիական տնտեսական բարձրագույն խորհրդի 2014 թվականի դեկտեմբերի 23-ի թիվ 98 որոշմամբ հաստատված՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի աշխատանքի կանոնակարգի թիվ 1 հավելվածի 29-րդ կետին համապատասխան՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի խորհուրդը որոշեց.
1. Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի խորհրդի 2013 թվականի հոկտեմբերի 9-ի թիվ 67 որոշմամբ ընդունված՝ «Կաթի և կաթնամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգում (ՄՄ ՏԿ 033/2013) կատարել փոփոխություններ՝ հավելվածի համաձայն։
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում դրա պաշտոնական հրապարակման օրվանից 360 օրացուցային օրը լրանալուց հետո։
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի խորհրդի անդամներ՝
Հայաստանի Հանրապետությունից՝ |
Բելառուսի Հանրապետությունից՝ |
Ղազախստանի Հանրապետությունից՝ |
Ղրղզստանի Հանրապետությունից՝ |
Ռուսաստանի Դաշնությունից՝ |
Մ. Գրիգորյան |
Ի. Պետրիշենկո |
Ս. Ժումանգարին |
Ա. Կասիմալիև |
Ա. Օվերչուկ |
ՀԱՎԵԼՎԱԾ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի խորհրդի 2022 թվականի սեպտեմբերի 23-ի թիվ 143 որոշման |
ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ
«Կաթի և կաթնամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգում (ՄՄ ՏԿ 033/2013) կատարվող
1. Տեքստում «Մաքսային միության մաքսային տարածք» համապատասխան հոլովով բառերը փոխարինել «Միության մաքսային տարածք» համապատասխան հոլովով բառերով, «Մաքսային միության անդամ պետությունների շուկայում արտադրանքի շրջանառության միասնական նշան» համապատասխան հոլովով բառերը փոխարինել «Միության շուկայում արտադրանքի շրջանառության միասնական նշան» համապատասխան հոլովով բառերով, «Մաքսային միության և Միասնական տնտեսական տարածքի անդամ պետություն» համապատասխան թվով և հոլովով բառերը փոխարինել «Միության անդամ պետություն» համապատասխան թվով և հոլովով բառերով, «Մաքսային միության սերտիֆիկացման մարմինների և փորձարկման լաբորատորիաների (կենտրոնների) միասնական ռեեստր» համապատասխան հոլովով բառերը փոխարինել «Միության համապատասխանության գնահատման մարմինների միասնական ռեեստր» համապատասխան հոլովով բառերով, «Մաքսային միության այն տեխնիկական կանոնակարգերի, որոնց գործողությունը» համապատասխան հոլովով բառերը փոխարինել «Միության (Մաքսային միության) այն տեխնիկական կանոնակարգերի, որոնց գործողությունը» համապատասխան հոլովով բառերով։
2. Նախաբանում՝
ա) երկրորդ պարբերությունը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«Սույն տեխնիկական կանոնակարգով սահմանվում են Միության մաքսային տարածքում շրջանառության մեջ դրվող կաթի և կաթնամթերքի անվտանգությանը, դրանց արտադրության, պահման, փոխադրման, իրացման ու օգտահանման (ուտիլիզացման) գործընթացներին, ինչպես նաև դրանց ազատ տեղափոխումն ապահովելու համար կաթի և կաթնամթերքի մականշվածքին ու փաթեթվածքին ներկայացվող՝ Եվրասիական տնտեսական միության (այսուհետ՝ Միություն) մաքսային տարածքում կիրառման ու կատարման համար պարտադիր պահանջները։».
բ) երրորդ պարբերությունում «Մաքսային միության այլ տեխնիկական կանոնակարգեր» բառերը փոխարինել «Միության (Մաքսային միության) այլ տեխնիկական կանոնակարգեր» բառերով։
3. 5-րդ կետում՝
ա) վեցերորդ պարբերությունը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«վերականգնված կաթ»՝ կաթնային մթերք, այդ թվում՝ հագեցած, սպառողական տարայում բաժնեծրարված կաթնային մթերք կամ կաթի վերամշակումից ստացվող մթերքի արտադրության համար նախատեսված հումք՝ բացի խմելու կաթից, որն արտադրվել է կոնցենտրացված կամ խտացրած կամ չոր կաթնային մթերքից և ջրից՝ ավելացնելով կամ չավելացնելով յուղազերծված կաթ և (կամ) սերուցք՝ կաթի նորմալացման համար,».
բ) քառասունվեցերորդ պարբերությունից հետո լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ պարբերություն.
«կաթ պարունակող պաղպաղակ»՝ ճարպի ոչ ավելի, քան 6 տոկոս զանգվածային մասով պաղպաղակ (կաթ պարունակող արտադրանք),».
գ) քառասունութերորդ պարբերությունում «12» թիվը փոխարինել «15» թվով.
դ) հիսուներորդ պարբերությունը լրացնել «(օրինակ՝ այրան, սյուզմե, թան, չալապ, կայմակ, մածուն, քամած մածուն, չորաթան և այլն)» բառերով.
ե) հիսունմեկերորդ պարբերությունում «հավելումներ,» բառից հետո լրացնել «բուրավետիչներ,» բառը.
զ) վաթսուներկուերորդ պարբերությունից հետո լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ պարբերություն.
«կաթի վերամշակումից ստացվող կողմնակի մթերք՝ կոնցենտրացված, խտացրած»՝ կաթի վերամշակումից ստացվող կողմնակի մթերք, որն արտադրվել է դրա մեջ պարունակվող ջրի մասամբ հեռացման միջոցով՝ մինչև չոր նյութերի 16 տոկոսից ոչ պակաս զանգվածային բաժնին հասնելը,».
է) իննսունութերորդ պարբերությունը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ. «պաղպաղակի համար խառնուրդ չոր»՝ չոր կաթնային մթերք, չոր կաթնային բաղադրյալ մթերք կամ կաթ պարունակող չոր մթերք, որը վերականգնվելուց հետո պարունակում է պաղպաղակի արտադրության համար անհրաժեշտ բոլոր բաղադրիչները.
ը) հարյուր վեցերորդ պարբերությունում «42» թիվը փոխարինել «41.9» թվով.
թ) հարյուր իններորդ պարբերությունը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«շիճուկ կաթնային, չոր»՝ կաթի վերամշակումից ստացվող չոր կաթնային կողմնակի մթերք, որն արտադրվել է կաթնային շիճուկից ջրի հեռացման միջոցով՝ մինչև չոր նյութերի 95 տոկոսից ոչ պակաս զանգվածային բաժնին հասնելը,».
ժ) հարյուր քսաներեքերորդ պարբերությունը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«կաթնաշոռային զանգված»՝ կաթնային բաղադրյալ մթերք, որն արտադրվել է կաթնաշոռից, շաքարից և (կամ) աղից՝ ավելացնելով կամ չավելացնելով սերուցք, սերուցքային կարագ և ոչ կաթնային բաղադրիչներ, որոնց ներմուծման նպատակը կաթի բաղկացուցիչ մասերը փոխարինելը չէ,».
ժա) հարյուր քսանիններորդ պարբերությունում «ֆերմենտային պատրաստուկներ» բառերը փոխարինել «կաթ մակարդող ֆերմենտներ, լակտոզայի հիդրոլիզի համար նախատեսված ֆերմենտներ» բառերով։
4. 72-րդ կետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«72. Կաթի և կաթի վերամշակումից ստացվող մթերքների անվանումներից հետո կարող են զետեղվել այդ արտադրանքի հետ կապված այլ հասկացություններ, որոնցով բնութագրվում են արտադրության եղանակը, հումքի բաղադրության առանձնահատկությունները, մերանային միկրոօրգանիզմների օգտագործումը՝ մթերքի ստեղծված անվան նշմամբ, օրինակ՝ «կաթնաշոռային մթերք՝ բուրավետացված (բույրով)», «ըմպելիք թթվակաթնային», «Առավոտյան թարմություն», «սերուցք վերահամակցված»։ Կաթի և կաթի վերամշակումից ստացվող մթերքների անվանման մեջ առկա «նորմալացված» հասկացությունը կարելի է չնշել փաթեթվածքների պիտակների վրա։
Սույն տեխնիկական կանոնակարգով սահմանված հասկացությունների շարքում բացակայության դեպքում կաթնային մթերքի և կաթնային բաղադրյալ մթերքի անվանումները սահմանվում են արտադրողի կողմից՝ հաշվի առնելով մթերքի առանձնահատկությունները (զգայորոշման, հումքային, ֆիզիկաքիմիական, տեխնոլոգիական)։ Այնպիսի կաթնային մթերքի և կաթնային բաղադրյալ մթերքի անվանումների ձևավորման դեպքում, որոնք իրենց զգայորոշման և ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշներով համապատասխանում են սույն տեխնիկական կանոնակարգով սահմանված՝ մի քանի մթերքին ներկայացվող պահանջներին, թույլատրվում է մի քանի հասկացությունների զուգակցումն անվանման մեջ։»։
5. 86-րդ կետի «բ» ենթակետի հինգերորդ պարբերությունում «ճարպի զանգվածային բաժինը» բառերը փոխարինել «ճարպի՝ տոկոսներով զանգվածային բաժնի փոխարեն ճարպի պարունակությունը» բառերով։
6. 95-րդ կետում «մթերքի անվանումը» բառերից հետո լրացնել «՝բացառությամբ սույն տեխնիկական կանոնակարգով նախատեսված դեպքերի,» բառերը։
7. 96-րդ կետում «պատրաստողի անվանման» բառերից հետո լրացնել «հետևյալ տեղեկատվությամբ լրացված տեղեկատվական դաշտի՝ «Պարունակում է բուսական յուղեր» բառերը:
8. Նշված տեխնիկական կանոնակարգի թիվ 1 հավելվածում՝
ա) 1-ին աղյուսակում՝
չորրորդ դիրքը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«Ըմպելի սերուցքներ, այդ թվում՝ մանրէազերծված |
10-34 |
2,6-1,8 |
8-5,2 |
վեցերորդ դիրքը փոխարինել հետևյալ բովանդակությամբ դիրքերով.
«Կաթնաթթվային մթերք**, այդ թվում՝ կաթնաթթվային մթերք բիֆիդոբակտերիաներով և այլ պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմներով, բացի յոգուրտից, թթվասերից, կաթնաշոռից |
9,9-ից ոչ ավելի |
2,8 (4%-ից ավելի ճարպի զանգվածային բաժին ունեցող մթերքի համար՝ 2,6) |
7,8-ից ոչ պակաս |
կաթնաթթվային միկրոօրգանիզմներ՝ ոչ պակաս, քան 1 х 107 ԳԱՄ***/սմ3 (գ): Բիֆիդոբակտերիաներով և այլ պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմներով հարստացված մթերքի, բիֆիդոբակտերիաների և (կամ) այլ պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմների դեպքում՝ ոչ պակաս, քան 1 х 106 ԳԱՄ/սմ3 (գ)**: |
Կաթնաթթվային մթերք՝ արտադրված ջրի ավելացմամբ |
9,9-ից ոչ ավելի |
1.4 (4%-ից ավելի ճարպի զանգվածային բաժին ունեցող մթերքի համար՝ 1,3) |
3,9-ից ոչ պակաս |
կաթնաթթվային միկրոօրգանիզմներ՝ ոչ պակաս, քան 1 х 107 ԳԱՄ***/սմ3 (գ): Բիֆիդոբակտերիաներով և այլ պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմներով հարստացված մթերքի, բիֆիդոբակտերիաների և (կամ) այլ պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմների դեպքում՝ ոչ պակաս, քան 1 х 106 ԳԱՄ/սմ3 (գ)**». |
յոթերորդ դիրքը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«Յոգուրտ |
10-ից ոչ ավելի |
3.2 **** |
ոչ պակաս, քան 9,5***** |
կաթնաթթվային միկրոօրգանիզմներ՝ ոչ պակաս, քան 1 х 107 ԳԱՄ***/սմ3 (գ): Բիֆիդոբակտերիաներով և այլ պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմներով հարստացված մթերքի, բիֆիդոբակտերիաների և (կամ) այլ պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմների դեպքում՝ ոչ պակաս, քան 1 х 106 ԳԱՄ/սմ3 (գ)**». |
2-րդ սյունակի 19-րդ դիրքում «25» թիվը փոխարինել «35» թվով.
տասնիններորդ դիրքը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«Բարձր յուղայնություն ունեցող սերուցք |
60-82,5 |
0,5 |
1,5 |
*». |
քսաներորդ դիրքը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«Շիճուկ կաթնային, չոր |
2-ից ոչ ավելի |
8-ից ոչ պակաս******* |
92-ից ոչ պակաս |
«*****» նշանով տողատակի ծանոթագրությունը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«***** ՉՃԿՆ-ի զանգվածային մասը կաթնային բաղադրյալ մթերքների համար, որտեղ սննդահամային բաղադրիչների (մրգերի, հացահատիկի կտորներ և այլն) հեռացումը հնարավոր չէ, %-ը պարտադիր նորմավորվող և հսկվող ցուցանիշ չէ։».
լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ «*******» նշանով տողատակի ծանոթագրություն.
«******* Ենթապանրային չոր կաթնային շիճուկի դեպքում սպիտակուցի զանգվածային բաժինը, %՝ 10%-ից ոչ պակաս։».
բ) 4-րդ աղյուսակում 4-րդ սյունակի առաջին դիրքում «40» թիվը փոխարինել «60» թվով.
գ) 6-րդ աղյուսակում առաջին դիրքից հետո լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ դիրք.
«Կաթ պարունակող |
1 - 6 |
3-6 |
15,0 |
29,0 |
24 |
30 - 90». |
դ) նշված հավելվածի ծանոթագրությունները լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ 2-րդ կետով.
«2. «ՉՃԿՆ-ի զանգվածային բաժին, %» ցուցանիշը պարտադիր նորմավորվող և հսկվող ցուցանիշ չէ (խմելու կաթից, խմելու սերուցքից և յոգուրտից) և սահմանվում է արտադրողի հայեցողությամբ:
9. Նշված տեխնիկական կանոնակարգի թիվ 2 հավելվածում՝
ա) 1-րդ դիրքը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«1. Չոր կաթնային խառնուրդներ՝ արագ պատրաստման, անհամ, կաթնաթթվային |
2x103 ( 37 - 50° С ջերմաստիճանի դեպքում վերականգնվող խառնուրդների համար), 3x103( 70-85° ° С ջերմաստիճանի դեպքում վերականգնվող խառնուրդների համար) (բացի կաթնաթթվային խառնուրդներից և պրոբիոտիկներով կաթնային խառնուրդներից)։ Կաթնաթթվային խառնուրդներում և պրոբիոտիկներով կաթնային խառնուրդներում՝ Ացիդոֆիլային կաթնային ցուպիկը՝ ոչ պակաս, քան 1 х 107 (դրա օգտագործմամբ արտադրելու դեպքում), բիֆիդոբակտերիաներ՝ ոչ պակաս, քան 1 х 106 (դրանց օգտագործմամբ արտադրելու դեպքում), կաթնաթթվային միկրոօրգանիզմներ՝ ոչ պակաս, քան 1 х 107 (չորացումից հետո ավելացնելու դեպքում), կաթնաթթվային միկրոօրգանիզմներ՝ ոչ պակաս, քան 1 х 102 (առանց ավելացնելու չորացումից հետո) |
1 |
10 |
100 |
10 |
100 |
Խ՝ 10 |
բ) լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ 181-րդ և 182-րդ դիրքեր.
«181. Վերա-կանգնումից հետո ջերմային մշակում պահանջող չոր ըմպելիքներ |
2,5x104 |
1,0 |
50 |
1,0 |
Խ՝ 50 | ||
182. Արագ պատրաստման չոր ըմպելիքներ |
2,0 х 3 (37-50 °С ջեմաստիճանում վերականգնվող խառնուրդների համար). 3·103, ոչ ավելի, 70-85 °С ջեմաստիճանում վերականգնվող խառնուրդների համար |
1,0 |
10 |
100 |
10 |
100 |
Խ՝ 10 |
10. Նշված տեխնիկական կանոնակարգի թիվ 1 հավելվածում առաջին և երկրորդ դիրքերը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«Կաթ խմելու |
ոչ թափանցիկ հեղուկ |
հեղուկ համասեռ ոչ մածուցիկ |
կաթին բնորոշ՝ եռացման թեթև կողմնակի համով: Թույլատրվում է քաղցրավուն կողմնակի համ: |
սպիտակ, թույլատրվում է կապտավուն երանգով՝ յուղազերծված կաթի համար, բաց կրեմագույնից մինչև կրեմագույն՝ հալած, մանրէազերծված, ուլտրապաստերացված, ուլտրա բարձր ջերմաստիճանում մշակված կաթի համար, հարստացված կաթի համար՝ բաղադրիչի հարստացման համար օգտագործվող գույնով պայմանավորված |
Վերականգնված կաթ |
ոչ թափանցիկ հեղուկ |
հեղուկ համասեռ ոչ մածուցիկ |
կաթին բնորոշ՝ եռացման թեթև կողմնակի համով: Թույլատրվում է քաղցրավուն կողմնակի համ: Թույլատրվում է չոր կաթի կողմնակի համ, ոչ բավարար արտահայտված համ և հոտ |
սպիտակ, թույլատրվում է կապտավուն երանգով՝ յուղազերծված կաթի համար, բաց կրեմագույն երանգով՝ վերականգնված հալած, մանրէազերծված, ուլտրապաստերացված, ուլտրա բարձր ջերմաստիճանում մշակված մանրէազերծված կաթի համար, հարստացված վերականգնված կաթի համար՝ բաղադրիչի հարստացման համար օգտագործվող գույնով պայմանավորված։ |
11. Նշված տեխնիկական կանոնակարգի թիվ 7 հավելվածում 2-րդ սյունակի երկրորդ դիրքում «14» թիվը փոխարինել «10» թվով։
12. Նշված տեխնիկական կանոնակարգի թիվ 8 հավելվածում՝
ա) 2-րդ և 3-րդ կետերը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«2. Ջերմային մշակման, առնվազն «******» պաստերացման ենթարկված կաթ, կաթնային ըմպելիք տափակաշշերով և ցիստեռններով |
2x105 |
0,01 |
25 |
0,1 |
25 |
- |
- |
3. Կաթնային շիճուկ և թան՝ |
|||||||
ա) սպառողական տարայում |
1 х 105 |
0,01 |
25 |
1 |
25 |
- |
- |
բ) տափակաշշերով և ցիստեռններով |
2x105 |
0,01 |
25 |
0,1 |
25 |
- |
-». |
բ) 11-րդ կետի «բ» ենթակետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«բ) 72 ժամից ավելի պիտանիության ժամկետով |
կաթնաթթվային միկրոօրգանիզմներ՝ ոչ պակաս, քան 1 х 106 |
0,01 |
25 |
0,1 |
Խ՝ 100 Բ՝ 50». |
գ) 19-րդ կետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«19. Կաթ՝ խտացրած և կոնցենտրացված, շիճուկ կոնցենտրացված (խտացրած)՝ տրանսպորտային փաթեթվածքում, այդ թվում՝ տափակաշշերով և ցիստեռններով |
2x105 |
0,01 |
25 |
0,1 |
25 |
-». |
ա) 53-55-րդ կետերը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«53. Կեֆիրի համար մերաններ՝ կեֆիրային սնկերի հիմքով |
կաթնաթթվային և (կամ) այլ միկրոօրգանիզմների համար մերաններ, ոչ պակաս, քան 1 х 108 |
3 |
100 |
10 |
- |
Խ՝ ոչ պակաս, քան |
54. Կեֆիրային մթերքի համար մերաններ՝ սիմբիոտիկ (հեղուկ) |
կաթնաթթվային և (կամ) այլ միկրոօրգանիզմների համար մերաններ, ոչ պակաս, քան 1 х 108 |
3 |
100 |
10 |
- |
Խ՝ ոչ պակաս, քան |
55. Մաքուր կուլտուրաների հիմքով մերաններ՝ |
||||||
ա) հեղուկ, այդ թվում՝ սառեցված |
կաթնաթթվային և (կամ) այլ միկրոօրգանիզմների համար մերաններ, ոչ պակաս, քան 1 х 108 |
10 |
100 |
10 |
- |
5 գումարային |
կոնցենտրացված մերանների համար՝ ոչ պակաս, քան 1 х 1010 |
||||||
բ) չոր |
կաթնաթթվային և (կամ) այլ միկրոօրգանիզմների համար մերաններ, ոչ պակաս, քան 1 х 109 |
1 |
10 |
1 |
- |
5 գումարային». |
կոնցենտրացված մերանների համար՝ ոչ պակաս, քան 1 х 1010 |
ե) լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ «******» նշանով տողատակի ծանոթագրություն.
«****** Թունավոր տարրերի, հնարավոր վտանգավոր նյութերի, միկրոտոքսինների, հակաբիոտիկների, թունաքիմիկատների, ռադիոնուկլիդների, միկրոօրգանիզմների պարունակության և օքսիդացման փչացման մակարդակները չպետք է գերազանցեն հում կաթի մասով՝ «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 021/2011) թիվ 1-4 հավելվածներով և «Կաթի և կաթնամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 033/2013) թիվ 4 հավելվածով սահմանված թույլատրելի մակարդակները։ Նույնականացման ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն «Կաթի և կաթնամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 033/2013) թիվ 6 հավելվածի 1-ին աղյուսակում բերված պարամետրերին։»։
12. Նշված տեխնիկական կանոնակարգի թիվ 12 հավելվածում՝
ա) 1-3-րդ բաժինների «Լինոլաթթու» դիրքից «ճարպաթթուների ընդհանուր
քանակի %» բառերը հանել.
բ) 4-րդ բաժնի «Լինոլաթթու» դիրքից «ճարպաթթուների ընդհանուր քանակի % ոչ պակաս» բառերը հանել.
գ) 5-րդ և 6-րդ բաժիններից «մոխիր» դիրքը հանել.
դ) 9-րդ բաժնի անվանումը լրացնել «և կաթնային շիլաներ՝ պատրաստի օգտագործման համար» բառերով.
ե) 10-րդ բաժնում «Խոնավություն» դիրքը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«Խոնավություն******* |
գ, ոչ ավելի |
8 |
-». |
զ) լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ «*******» նշանով տողատակի ծանոթագրություն.
«******* Չոր մթերքների համար։»։
13. Նշված տեխնիկական կանոնակարգի թիվ 14 հավելվածում՝
ա) 1-ին կետից «մոխիր» դիրքը հանել.
բ) 2-րդ կետի «կալցիֆերոլ (Д)» դիրքում «12,5» թիվը փոխարինել «17,5» թվով.
գ) 3-րդ, 5-րդ և 7-րդ կետերից «մոխիր» դիրքը հանել.
14. Նշված տեխնիկական կանոնակարգի թիվ 16 հավելվածում՝
ա) 1-ին կետի 1-ին սյունակում՝
«Սպիտակուցներ» բառը փոխարինել «Ճարպեր, սպիտակուցներ» բառերով. «, ճարպաթթուներ» բառը հանել.
բ) ծանոթագրությունը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«Ճարպի, սպիտակուցի, ածխաջրերի, օրգանական թթուների, ալկոհոլի, բջջանյութերի, ճարպաթթուների, վիտամինների և հանքային նյութերի վերաբերյալ իրական ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն կազմակերպությունների նորմատիվ կամ տեխնիկական փաստաթղթերով կարգավորված այն պահանջներին, որոնց համաձայն արտադրվում և նույնականացվում է կաթնամթերքը»։
Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 5 մայիսի 2023 թվական: