ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
15 հուլիսի 2021 թվականի N 1154-Ն
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆ 2015 ԹՎԱԿԱՆԻ ԴԵԿՏԵՄԲԵՐԻ 3-Ի N 1456-Ն ՈՐՈՇՄԱՆ ՄԵՋ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Ղեկավարվելով «Նորմատիվ իրավական ակտերի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 33-րդ հոդվածով և 34-րդ հոդվածի 1-ին մասով` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2015 թվականի դեկտեմբերի 3-ի «Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության, Հայաստանի Հանրապետության կառավարությանն առընթեր ազգային անվտանգության ծառայության և Հայաստանի Հանրապետության կառավարությանն առընթեր Հայաստանի Հանրապետության ոստիկանության համակարգերի զինծառայողների, Հայաստանի Հանրապետության արտակարգ իրավիճակների նախարարության համակարգի փրկարարական ծառայողների պարենային ապահովության կարգը հաստատելու, ինչպես նաև Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 1998 թվականի նոյեմբերի 11-ի N 706 որոշման մեջ փոփոխություններ կատարելու մասին» N 1456-Ն որոշման (այսուհետ` որոշում) մեջ կատարել հետևյալ փոփոխությունները.
1. N 1 հավելվածի՝ ա. NN 1, 2, 3, 4, 5, 6 և 7 չափաքանակները շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«N 1. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ԶԻՆԾԱՅՈՂՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ
NN ը/կ |
Սննդամթերքի անվանումը |
Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ) |
Ծանոթագրություն |
1. |
Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի |
550 |
հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակաս 2 տեսակի, որից` 1 տեսակի լավաշ |
2. |
Ալյուր` ցորենի, 1-ին տեսակի |
5 |
|
3. |
Ձավարեղեն (տարբեր) |
120 |
|
4. |
Մակարոնեղեն |
40 |
|
5. |
Միս` տավարի, ոսկրոտ |
105 |
|
6. |
Միս` խոզի, ոսկրոտ |
70 |
|
7. |
Միս` հավի |
40 |
|
8. |
Եփած երշիկեղեն (նրբերշիկ, սարդելկա, երշիկ և այլն) |
30 |
հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երկու անգամ |
9. |
Ճարպ (սալ) |
20 |
հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երկու անգամ |
10. |
Ձուկ՝ առանց գլխի |
150 |
հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երկու անգամ |
11. |
Բուսական յուղ (ձեթ) |
20 |
|
12. |
Կարագ՝ սերուցքային |
30 |
|
13. |
Գլուխ պանիր |
20 |
|
14. |
Խտացրած կաթ՝ շաքարով |
30 |
|
15. |
Մածուն |
250 |
հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երեք անգամ |
16. |
Թթվասեր |
20 |
հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երկու անգամ |
17. |
Կաթնաշոռ |
10 |
հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երկու անգամ |
18. |
Հավի ձու |
4 հատ |
ձվի հատկացումը պետք է իրականացվի շաբաթական 4 անգամ |
19. |
Շաքարավազ |
40 |
|
20. |
Կերակրի աղ |
10 |
|
21. |
Թեյ |
1 |
|
22. |
Բնական կամ լուծվող սուրճ |
3 |
հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երեք անգամ |
23. |
Դափնե տերև |
0,1 |
|
24. |
Պղպեղ՝ կարմիր |
0,2 |
|
25. |
Պղպեղ՝ սև |
0,2 |
|
26. |
Քացախ |
1 |
|
27. |
Տոմատի մածուկ |
6 |
|
28. |
Կետչուպ |
10 |
|
29. |
Կարտոֆիլ |
350 |
|
30. |
Կաղամբ (տարբեր տեսակի) |
130 |
|
31. |
Գազար |
50 |
|
32. |
Բազուկ |
30 |
|
33. |
Գլուխ սոխ |
50 |
|
34. |
Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ, թարմ պղպեղ և այլն) |
250 |
|
35. |
Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ |
200 |
հատկացում է ամեն օր, յուրաքանչյուր տեսակը` օրը մեջ |
36. |
Լոլիկ և վարունգ |
40 |
հատկացվում է հուլիսսեպտեմբեր ամիսներին թարմ վիճակում, իսկ մնացած ամիսներին` խառը մարինացված |
37. |
Չորացրած կանաչի (տարբեր) |
0.5 |
|
38. |
Մրգեր |
150 |
հատկացվում է ըստ սեզոնայնության |
39. |
Մուրաբա (հոն, բալ, մորի) |
20 |
հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակա 2 տեսակի |
40. |
Մեղր և ջեմ |
20 |
հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ, յուրաքանչյուր օր՝ մեկ անվանում |
41. |
Վիտամին C |
0.1 |
հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ |
1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին N 1 չափաքանակներով ապահովվում են`
1) պարտադիր ժամկետային զինծառայողները.
2) Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության (այսուհետ՝ նախարարություն) համակարգի սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմերի պայմանագրային զինծառայողները, որոնք ծառայություն են անցնում անմիջականորեն պետական սահմանի վրա կամ մշտապես աշխատում են օդանավակայաններում, փորձադաշտերում, տեխնիկական և մեկնաթռիչքային կայաններում, ինչպես նաև զբաղվում են ինքնաթիռների, ուղղաթիռների անմիջական սպասարկմամբ.
3) ելնելով ծառայողական անհրաժեշտությունից՝ պետության հաշվին (անվճար) կերակրվելու անհրաժեշտություն ունեցող զորամասերի և անձնակազմի թվաքանակի տվյալները հաստատվում են Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարի հրամաններով.
4) այն զինծառայողները, որոնք գտնվում են կարգապահական վաշտերում.
5) զինապարտները` վարժական հավաքների, հրամանատարաշտաբային կամ շտաբային վարժանքների և զորախաղերի, ինչպես նաև ուսանողները` ուսումնական հավաքների ժամանակ.
6) հաստիքային նվագախմբի սաները.
7) զինվորական ծառայության զորակոչված քաղաքացիները` զորամաս մեկնելու համար հավաքակայան ներկայանալու օրվանից.
8) զինկոմիսարիատներից և հավաքակայաններից զինվորական հոսպիտալներ բժշկական հետազոտման ուղարկվող քաղաքացիները.
9) Զինված ուժերի հոգևոր ծառայողները.
10) սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմի պայմանագրային զինծառայողները, բանվոր ծառայողները` զորամասերում մարտավարաշարային հատուկ մասնագիտական պարապմունքների, հրամանատարական և մասնագիտական հավաքների, ինչպես նաև զորավարժությունների անցկացման ժամանակ, եթե այդ ժամանակամիջոցի համար լրացուցիչ հավելյալ վարձատրություն չի տրվում:
2. Ծովի մակերևույթից 2000 մետր և ավելի բարձր տեղաբաշխված զորամասերի զինծառայողներին, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն` |
70 գ. |
2) ճարպ (սալ)` |
20 գ. |
3) թխվածքաբլիթ` |
40 գ. |
4) խտացրած կաթ` շաքարով` |
20 գ: |
3. Պատվո պահակային վաշտում ծառայող զինծառայողներին, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) միս՝ տավարի, խոզի` ոսկրոտ, հավի` |
100 գ. |
2) կարագ՝ սերուցքային` |
10 գ. |
3) խտացրած կաթ` շաքարով` |
15 գ: |
4. Հաստիքային երաժշտական խմբերում ծառայություն անցնող պարտադիր ժամկետային զինծառայողներին (շարքայիններին), բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) խտացրած կաթ` շաքարով` |
20 գ. |
2) կարագ՝ սերուցքային` |
15 գ. |
3) շաքարավազ` |
10 գ: |
5. Այն պարտադիր ժամկետային զինծառայողներին (շարքայիններին), որոնք աշխատում (ծառայում) են թունավոր բաղադրամաս պարունակող վառելիքի առկայությամբ, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) միս՝ տավարի, խոզի` ոսկրոտ, հավի` |
55 գ. |
2) կարագ՝ սերուցքային` |
25 գ. |
3) խտացրած կաթ` շաքարով` |
20 գ: |
6. Նախարարության Վ. Սարգսյանի անվան ռազմական ինստիտուտի և Ա. Խանփերյանցի անվան ռազմական ավիացիոն ինստիտուտի կուրսանտներին, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում է՝
1) կարագ՝ սերուցքային` |
10 գ: |
7. Բանակի մարզիկների կենտրոնական ակումբի մարզիկներին, բացի հիմնական նորմայից, լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) շաքարավազ` |
35 գ. |
2) կարագ՝ սերուցքային` |
15 գ. |
3) հավի ձու` |
10 հատ (շաբաթական). |
4) հալած պանիր` |
30 գ. |
5) բնական կամ լուծվող սուրճ` |
5 գ. |
6) խտացրած կաթ` շաքարով` |
60 գ. |
7) մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ` |
200 գ: |
8. «Փամբակ» լեռնաուսումնական կենտրոնում լեռնային պատրաստականության պարապմունքներ անցնող զինծառայողներին լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) ձկան պահածո` |
40 գ. |
2) խտացրած կաթ` |
20 գ: |
9. Հատուկ հետախուզական ստորաբաժանումներում ծառայություն անցնող զինծառայողներին լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկ` |
40 գ. |
2) խտացրած կաթ` |
20 գ: |
10. Գիշերային պահակային ծառայություն իրականացնող (ժամը` 00.00-06.00) զինծառայողներին լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) թեյ` |
0,5 գ. |
2) շաքարավազ` |
15 գ: |
N 2. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՊԱՏԵՐԱԶՄԱԿԱՆ ԳՈՐԾՈՂՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻՆ ՄԱՍՆԱԿՑՈՂ ԶԻՆԾԱՌԱՅՈՂՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ
NN ը/կ |
Սննդամթերքի անվանումը |
Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ) |
1. |
Ալյուր՝ 1‐ին տեսակի (450 գրամ հացի փոխարեն), կամ հացիկներ (գալետներ)` բանակային, 1-ին տեսակի ցորենի ալյուրից |
379 |
250 | ||
2. |
Բուսական պահածո՝ տարբեր տեսակի (2-րդ ճաշատեսակ) |
250 |
3. |
Մսաբուսական պահածո՝ տարբեր տեսակի (2-րդ ճաշատեսակ) |
250 |
4. |
Բանջարեղենային պահածո՝ տարբեր տեսակի (2-րդ ճաշատեսակ) |
250 |
5. |
Պահածոյացված ապուրներ՝ տարբեր տեսակի (1-ին ճաշատեսակ) |
300 |
6. |
Մսի պահածո |
150 |
7. |
Հավի փափկամիս՝ պահածոյացված |
100 |
8. |
Աղ դրած խոզի ճարպ` պահածոյացված |
50 |
9. |
Մրգային պովիդլո (ջեմ)՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
30 |
10. |
Մեղր՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
20 |
11. |
Շոկոլադ դառը՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
30 |
12. |
Լուծվող սուրճ՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
2 |
13. |
Թեյ՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
4 |
14. |
Շաքարավազ՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
60 |
15. |
Հյութ |
200 |
16. |
Հալած պանիր՝ մանրէազերծված |
50 |
17. |
Կերակրի աղ՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
5 |
18. |
Սև պղպեղ՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
1 |
19. |
Սպիրտայրոց |
3 հատ |
20. |
Սպիրտայրոցի տակդիր |
1 հատ |
21. |
Թղթյա անձեռոցիկ |
3 հատ |
22. |
Մեկանգամյա օգտագործման գդալ |
3 հատ |
23. |
Կրակայրիչ |
1 հատ |
24. |
Խմելու ջուր՝ շշալցված |
2,5 լիտր |
25. |
Բուսական յուղ (ձեթ)* |
1 |
26. |
Թթխմոր* |
2 |
27. |
Կերակրի աղ* |
6 |
* Սույն չափաքանակների արևածաղկի ձեթը, թթխմորը և կերակրի աղը հատկացվում են զինվորական դաշտային մեխանիզացված հացի գործարաններին՝ հացաթխման համար, իսկ քաղաքացիական հացի գործարաններին հատկացվում է միայն ալյուր:
Պետության հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում է պատերազմական գործողությունների մասնակցող մարտիկների ամբողջ անձնակազմը:
Չափաքանակով նախատեսված սննդամթերքը պետք է լինի անհատական փաթեթավորմամբ:
N 3. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՕԴԱՉՈՒՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ
NN ը/կ |
Սննդամթերքի անվանումը |
Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ) |
Ծանոթագրություն |
1. |
Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի |
550 |
հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակաս 2 տեսակի, որից` 1 տեսակի լավաշ |
2. |
Ալյուր՝ ցորենի 1-ին տեսակի |
5 |
|
3. |
Ձավարեղեն (տարբեր) |
80 |
|
4. |
Բրինձ |
30 |
|
5. |
Մակարոնեղեն |
40 |
|
6. |
Միս` տավարի, ոսկրոտ |
180 |
|
7. |
Միս` խոզի, ոսկրոտ |
120 |
|
8. |
Միս` հավի |
50 |
|
9. |
Կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն |
25 |
|
10. |
Եփած երշիկեղեն (նրբերշիկ, սարդելկա, երշիկ և այլն) |
30 |
հատկացվում է շաբաթական երկու անգամ |
11. |
Ձուկ՝ սառեցված, առանց գլխի |
100 |
|
12. |
Բուսական յուղ (ձեթ) |
20 |
|
13. |
Կարագ՝ սերուցքային |
70 |
|
14. |
Գլուխ պանիր |
30 |
|
15. |
Խտացրած կաթ՝ շաքարով |
70 |
|
16. |
Մածուն |
250 |
Հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երեք անգամ |
17. |
Թթվասեր |
30 |
|
18. |
Կաթնաշոռ |
30 |
|
19. |
Հավի ձու |
1 հատ (օրական) |
|
20. |
Բնական կամ լուծվող սուրճ |
2.5 |
|
21. |
Շաքարավազ |
80 |
|
22. |
Կերակրի աղ |
10 |
|
23. |
Թեյ |
1.2 |
|
24. |
Դափնե տերև |
0,1 |
|
25. |
Պղպեղ՝ կարմիր |
0,2 |
|
26. |
Պղպեղ՝ սև |
0,2 |
|
27. |
Քացախ |
1 |
|
28. |
Տոմատի մածուկ |
6 |
|
29. |
Կետչուպ |
20 |
|
30. |
Կարտոֆիլ |
400 |
|
31. |
Կաղամբ՝ տարբեր տեսակի |
100 |
|
32. |
Գազար |
50 |
|
33. |
Բազուկ |
30 |
|
34. |
Գլուխ սոխ |
50 |
|
35. |
Սխտոր |
10 |
|
36. |
Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ, թարմ պղպեղ և այլն) |
250 |
|
37. |
Լոլիկ և վարունգ |
40 |
հատկացվում է հուլիսսեպտեմբեր ամիսներին թարմ վիճակում, իսկ մնացած ամիսներին՝ խառը մարինացված |
38. |
Չորացրած կանաչի (տարբեր) |
0.5 |
|
39. |
Մրգեր |
150 |
հատկացվում է ըստ սեզոնայնության |
40. |
Մուրաբա (հոն, բալ, մորի) |
20 |
հատկացվում է ամեն օր` ոչ պակաս 2 տեսակի |
41. |
Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ |
220 |
հատկացվում է ամեն օր` յուրաքանչյուր տեսակը՝ օրը մեջ |
42. |
Շոկոլադ |
15 |
|
43. |
Մեղր և ջեմ |
20 |
հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ՝ յուրաքանչյուր օր մեկ անվանում |
44. |
Վիտամին C |
0.1 |
հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ |
1. Սույն չափաքանակների 42-րդ տողում նշված շոկոլադը հատկացվում է միայն թռիչքային ռեակտիվ, տուրբոռեակտիվ, տուրբոպտուտակային մեքենաների թռիչքային անձնակազմերին:
2. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են օդաչուական կազմի այն զինծառայողները, որոնք ընդգրկված են թռիչքային սարքերի հաստիքային անձնակազմերում (այդ թվում՝ նրանց փոխարինողները), ինչպես նաև օդաչուներ և շտուրմաններ պատրաստող ռազմաուսումնական հաստատությունների կուրսանտները` գործնական թռիչքների սկսման օրից, համաձայն ուսումնական պլանի, մինչև ուսումնական հաստատությունն ավարտելու օրը (ներառյալ այլ զորամասերում թռիչքային պրակտիկա և ստաժավորում անցկացնելու ընթացքը):
N 4. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՀՈՍՊԻՏԱԼԱՅԻՆ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ
NN ը/կ |
Սննդամթերքի անվանումը |
Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ) |
Ծանոթագրություն |
1. |
Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի |
550 |
հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակաս 2 տեսակի, որից` 1 տեսակի լավաշ |
2. |
Ալյուր՝ ցորենի 1-ին տեսակի |
5 |
|
3. |
Ձավարեղեն (տարբեր) |
30 |
|
4. |
Սպիտակաձավար |
20 |
|
5. |
Բրինձ |
30 |
|
6. |
Մակարոնեղեն |
40 |
|
7. |
Միս` տավարի, ոսկրոտ |
105 |
|
8. |
Միս` խոզի, ոսկրոտ |
70 |
|
9. |
Միս` հավի |
50 |
|
10. |
Ձուկ` սառեցված, առանց գլխի |
100 |
|
11. |
Բուսական յուղ (ձեթ) |
20 |
|
12. |
Կարագ` սերուցքային |
40 |
|
13. |
Գլուխ պանիր |
30 |
|
14. |
Խտացրած կաթ` շաքարով* |
80 |
|
15. |
Մածուն |
250 |
հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երեք անգամ |
16. |
Թթվասեր* |
80 |
|
17. |
Կաթնաշոռ* |
80 |
|
18. |
Հավի ձու |
1 հատ (օրական) |
|
19. |
Մեղր կամ ջեմ |
20 |
հատկացվում է ամեն օր` յուրաքանչյուր օր՝ մեկ անվանում |
20. |
Շաքարավազ |
60 |
|
21. |
Կերակրի աղ |
10 |
|
22. |
Թեյ |
1 |
|
23. |
Դափնե տերև |
0,1 |
|
24. |
Պղպեղ` կարմիր |
0,2 |
|
25. |
Պղպեղ` սև |
0,2 |
|
26. |
Քացախ |
1 |
|
27. |
Տոմատի մածուկ |
6 |
|
28. |
Կետչուպ |
20 |
|
29. |
Կարտոֆիլ |
350 |
|
30. |
Կաղամբ` տարբեր տեսակի |
130 |
|
31. |
Գազար |
50 |
|
32. |
Բազուկ |
30 |
|
33. |
Գլուխ սոխ |
50 |
|
34. |
Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ, թարմ պղպեղ և այլն) |
250 |
|
35. |
Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ |
200 |
հատկացվում է ամեն օր` յուրաքանչյուր տեսակը՝ օրը մեջ |
36. |
Լոլիկ և վարունգ |
40 |
հատկացվում է հուլիսսեպտեմբեր ամիսներին թարմ վիճակում, իսկ մնացած ամիսներին` խառը մարինացված |
37. |
Չորացրած կանաչի (տարբեր) |
0.5 |
|
38. |
Մրգեր |
150 |
հատկացվում է ըստ սեզոնայնության |
39. |
Մուրաբա (հոն, բալ, մորի) |
20 |
հատկացվում է ամեն օր` ոչ պակա 2 տեսակի |
40. |
Վիտամին C |
0.1 |
հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ |
41. |
Բնական կամ լուծվող սուրճ* |
1 |
|
42. |
Թխվածքաբլիթ* |
30 |
* Սույն չափաքանակի սահմաններում մեկ զինծառայողի հաշվարկով հատկացվում է նաև կեսօրիկ՝ ժամը 12.00-ից մինչև 12.30՝ ներքոհիշյալ չափաքանակներով.
- թթվասեր` |
40 գրամ |
- կաթնաշոռ` |
40 գրամ |
- խտացրած կաթ` |
20 գրամ |
- բնական կամ լուծվող սուրճ` |
1 գրամ |
- թխվածքաբլիթ` |
30 գրամ: |
1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են`
1) զինվորական հոսպիտալներ բուժման մեկնող զինծառայողները (սպայական, ենթասպայական ու շարքային կազմերի պարտադիր և պայմանագրային զինծառայողներ), որոնք պարենային բավարարման համար հաշվառվում են զորամասի տված պարենային վկայականի հիման վրա, իսկ արտակարգ դեպքերում` հոսպիտալի պետի հրամանով, սակայն երկու օրվա ընթացքում պետք է ներկայացնեն պարենային վկայականը: Զինված ուժերի սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմի հիվանդ զինծառայողները, աշխատողները, զինծառայողների ընտանիքների անդամները, պատերազմի մասնակիցները, հաշմանդամները, զոհված ազատամարտիկների ընտանիքների անդամները, զինվորական կենսաթոշակառուները սննդով ապահովվում են պետական բյուջեի միջոցների հաշվին` անվճար, հոսպիտալային նորմաներով (N 4 չափաքանակներ, և հիվանդ զինծառայողներին՝ ըստ հիվանդության հատկացվող լրացուցիչ սննդամթերք).
2) ճառագայթահարված և այրվածքային վնասվածքներով հիվանդներին, բացի N 4 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝
ա. միս տավարի, խոզի` ոսկրոտ` |
50 գ, |
բ. կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն` |
20 գ, |
գ . մսի պահածո` |
50 գ, |
դ. ձուկ՝ սառեցված, առանց գլխի` |
30 գ, |
ե. թթվասեր` |
10 գ, |
զ. կաթնաշոռ` |
120 գ, |
է. հալած պանիր` |
20 գ, |
ը. մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ` |
200 գ, |
թ. բնական կամ լուծվող սուրճ` |
0,5 գ. |
3) երիկամային հիվանդություններով տառապող զինծառայողները, որոնք գտնվում են հոսպիտալներում, ապահովվում են սննդամթերքի հետևյալ քանակով՝
ա. հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի` |
300 գ, |
բ. ձավարեղեն և մակարոնեղեն` |
100 գ, |
գ. միս` տավարի, խոզի` ոսկրոտ` |
100 գ, |
դ. ձուկ՝ սառեցված, առանց գլխի` |
100 գ, |
ե. կարագ՝ սերուցքային` |
60 գ, |
զ. խտացրած կաթ` |
80 գ, |
է. հավի ձու` |
1 հատ, |
ը. շաքարավազ` |
100 գ, |
թ. թեյ` |
1 գ, |
ժ. կարտոֆիլ` |
700 գ, |
ժա. բանջարեղեն` |
300 գ, |
ժբ. արևածաղկի ձեթ` |
50 գ, |
ժգ. թթվասեր` |
35 գ, |
ժդ. կաթնաշոռ` |
100 գ, |
ժե. մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ` |
200 գ, |
ժզ. խնձոր` |
200 գ. |
4) տուբերկուլոզով հիվանդներին տրվում են՝
ա. հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի` |
435 գ, |
բ. ալյուր՝ ցորենի 1-ին տեսակի` |
75 գ, |
գ. ձավարեղեն և մակարոնեղեն` |
75 գ, |
դ. միս` հավի` |
100 գ, |
ե. ձուկ՝ սառեցված, առանց գլխի` |
100 գ, |
զ. կարագ՝ սերուցքային` |
60 գ, |
է. կերակրի աղ` |
10 գ, |
ը. խտացրած կաթ` |
60 գ, |
թ. շաքարավազ` |
20 գ, |
ժ. շոկոլադ` |
50 գ, |
ժա. թեյ` |
1 գ, |
ժբ. կարտոֆիլ` |
400 գ, |
ժգ. բանջարեղեն` |
500 գ, |
ժդ. թթվասեր` |
30 գ, |
ժե. կաթնաշոռ` |
70 գ, |
ժզ. տոմատի մածուկ` |
6 գ, |
ժէ. խնձոր` |
200 գ, |
ժը. հալած պանիր` |
15 գ, |
ժթ. արևածաղկի ձեթ` |
25 գ, |
իա. կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն` |
30 գ, |
իբ. բնական կամ լուծվող սուրճ` |
3 գ, |
իգ. միս` տավարի, խոզի` ոսկրոտ` |
100 գ, |
իդ. հավի ձու (օրական)` |
1 հատ: |
N 5. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՌԱԶՄԱՄԱՐԶԱԿԱՆ ՎԱՐԺԱՐԱՆՆԵՐԻ ՍԱՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ
NN ը/կ |
Սննդամթերքի անվանումը |
Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ) |
Ծանոթագրություն |
1. |
Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի |
600 |
հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակաս 2 տեսակի, որից` 1 տեսակի լավաշ |
2. |
Թխվածքաբլիթ |
45 |
|
3. |
Ալյուր՝ ցորենի 1-ին տեսակի |
5 |
|
4. |
Ձավարեղեն (տարբեր) |
60 |
|
5. |
Սպիտակաձավար |
20 |
|
6. |
Բրինձ |
40 |
|
7. |
Մակարոնեղեն |
40 |
|
8. |
Միս` տավարի, ոսկրոտ |
100 |
|
9. |
Միս` խոզի, ոսկրոտ |
70 |
|
10. |
Միս` հավի |
40 |
|
11. |
Կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն |
20 |
|
12. |
Եփած երշիկեղեն (նրբերշիկ, սարդելկա, երշիկ և այլն) |
30 |
հատկացվում է շաբաթական երկու անգամ |
13. |
Ձուկ` սառեցված, առանց գլխի |
100 |
|
14. |
Բուսական յուղ (ձեթ) |
20 |
|
15. |
Կարագ` սերուցքային |
40 |
|
16. |
Գլուխ պանիր |
30 |
|
17. |
Խտացրած կաթ` շաքարով |
20 |
|
18. |
Մածուն |
250 |
հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երեք անգամ |
19. |
Թթվասեր |
40 |
|
20. |
Կաթնաշոռ |
50 |
|
21. |
Հավի ձու |
4 հատ |
ձվի հատկացումը պետք է իրականացվի շաբաթական 4 անգամ |
22. |
Մրգեր |
150 |
հատկացվում է ըստ սեզոնայնության |
23. |
Շաքարավազ |
60 |
|
24. |
Կերակրի աղ |
10 |
|
25. |
Թեյ |
1 |
|
26. |
Դափնե տերև |
0,1 |
|
27. |
Պղպեղ` կարմիր |
0,2 |
|
28. |
Պղպեղ` սև |
0,2 |
|
29. |
Քացախ |
1 |
|
30. |
Տոմատի մածուկ |
6 |
|
31. |
Կետչուպ |
20 |
|
32. |
Կարտոֆիլ |
350 |
|
33. |
Կաղամբ (տարբեր տեսակի) |
130 |
|
34. |
Գազար |
50 |
|
35. |
Բազուկ |
30 |
|
36. |
Գլուխ սոխ |
50 |
|
37. |
Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ, թարմ պղպեղ և այլն) |
250 |
|
38. |
Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ |
200 |
|
39. |
Լոլիկ և վարունգ |
40 |
հատկացվում է հուլիսսեպտեմբեր ամիսներին թարմ վիճակում, իսկ մնացած ամիսներին` խառը մարինացված |
40. |
Չորացրած կանաչի (տարբեր) |
0.5 |
|
41. |
Մուրաբա (հոն, բալ, մորի) |
20 |
հատկացվում է ամեն օր` ոչ պակաս 2 տեսակի |
42. |
Մեղր կամ ջեմ |
20 |
հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ, յուրաքանչյուր օր՝ մեկ անվանում |
43. |
Վիտամին C |
0.1 |
հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ |
N 6. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ՍԱՀՄԱՆԻ ՄԱՐՏԱԿԱՆ ՀԵՐԹԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ ԿԱՏԱՐՈՂ ԱՆՁՆԱԿԱԶՄԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ
NN ը/կ |
Սննդամթերքի անվանումը |
Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ) |
Ծանոթագրություն |
1. |
Հաց՝ 1-ին տեսակի (կաղապարային, մատնաքաշ, հրազդան, լավաշ) |
600 |
Հացի տեսականին՝ ոչ պակաս երկու տեսակից, որոնցից լավաշը` պարտադիր |
2. |
Շաքարավազ՝ անհատական փաթեթավորված |
40 |
10 գ շաքարավազ հատկացնել ժամը 00.00-ից մինչև 06.00 մարտական հերթապահություն իրականացնող զինծառայողներին, իսկ մնացածը՝ թեյի և սուրճի համար |
3. |
Կարագ՝ անհատական փաթեթավորված |
20 |
|
4. |
Մսի պահածո |
150 |
Մսի պահածո 3 տեսակի` տավարի, խոզի, հավի փափուկ մսերից (աղացած մսի օգտագործումն արգելվում է). պետք է հատկացվի շաբաթվա յուրաքանչյուր օր՝ տարբեր տեսակի |
5. |
Մսաբուսական պահածո՝ տարբեր |
200 |
Մսաբուսական պահածոները օգտագործվելու են որպես 2-րդ ճաշատեսակ. պետք է լինի 7 տեսակից ոչ պակաս՝ յուրաքանչյուր օր ապահովելով մեկ տեսակ. 250 գրամից 50 գրամը պետք է լինի պատրաստի փափուկ միս (աղացած մսի օգտագործումն արգելվում է) |
6. |
Բուսական և բանջարեղենային պահածո |
400 |
Բուսական և բանջարեղենային պահածոները օգտագործվելու են որպես 2-րդ ճաշատեսակ. պետք է լինեն տարբեր տեսակի՝ յուրաքանչյուր օր ապահովելով մեկ տեսակ |
7. |
Պահածոյացված բանջարեղենով կամ ձավարեղենով կամ մակարոնեղենով ճաշատեսակ |
300 |
Պահածոյացված ճաշատեսակները օգտագործվելու են որպես 1-ին ճաշատեսակ՝ յուրաքանչյուր օր ապահովելով մեկ տեսակ |
8. |
Խավիար (սմբուկի) կամ լեչո կամ աջիկա կամ ախորժակ և այլն |
50 |
Պետք է հատկացվի յուրաքանչյուր օր` ապահովելով մեկ տեսակ |
9. |
Երշիկ (կիսաապխտած կամ ապխտած) |
40 |
|
10. |
Ճարպ (սալ) |
10 |
Հատկացվում է հոկտեմբեր-մարտ ամիսներին ներառյալ (կարող է հատկացվել երկու օրը մեկ անգամ 20 գրամից) |
11. |
Մածուն |
200 |
Մածունը հատկացվելու է շաբաթական 1 անգամ |
12. |
Պանիր |
30 |
|
13. |
Պահածոյացված մարինադ՝ տարբեր տեսակի |
40 |
Հատկացվում է հոկտեմբերմայիս ամիսներին ներառյալ |
14. |
Կետչուպ |
20 |
|
15. |
Թեյ |
1,5 |
0,5 գ թեյ հատկացնել ժամը 00.00-ից մինչև 06.00 մարտական հերթապահություն իրականացնող զինծառայողներին |
16. |
Բնական կամ լուծվող սուրճ |
12 |
|
17. |
Կերակրի աղ |
10 |
|
18. |
Պղպեղ՝ սև |
0,2 |
|
19. |
Պղպեղ՝ կարմիր |
0,2 |
|
20. |
Հավի ձու |
1 |
ձվի հատկացումը պետք է իրականացվի շաբաթական 4 անգամ |
21. |
Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ |
200 |
հատկացվում է ամեն օր՝ յուրաքանչյուր տեսակը՝ օրը մեջ |
22. |
Քաղցրավենիք (թխվածքաբլիթ, պրյանիկ, գաթա, վաֆլի և այլ նմանատիպ քաղցրավենիք, որոնք չեն պարունակի կրեմային հումքեր) |
30 |
|
23. |
Ջեմ՝ մրգային |
30 |
Հատկացվում է 2 օրը մեկ անգամ այն օրերին, երբ մեղրի հատկացում չի իրականացվում |
24. |
Մուրաբա (տարբեր) |
20 |
Հատկացվում է հոկտեմբերապրիլ ամիսներին ներառյալ |
25. |
Կոնֆետ՝ կարամել |
15 |
Հատկացնել ժամը 00.00-ից մինչև 06.00 մարտական հերթապահություն իրականացնող զինծառայողներին |
26. |
Թարմ սոխ |
10 |
Հատկացվում է ապրիլ-նոյեմբեր ամիսներին ներառյալ |
27. |
Սխտոր |
5 |
Հատկացվում է դեկտեմբեր-մարտ ամիսներին ներառյալ |
28. |
Թարմ վարունգ |
40 |
Հատկացվում է հունիս-հոկտեմբեր ամիսներին |
29. |
Թարմ լոլիկ |
40 |
Հատկացվում է հունիս-հոկտեմբեր ամիսներին |
30. |
Թարմ պղպեղ |
20 |
Հատկացվում է հունիս-հոկտեմբեր ամիսներին |
31. |
Մրգեր (խնձոր, տանձ, դեղձ, նարինջ, բանան, մանդարին և այլն) |
150 |
|
32. |
Կիտրոն |
10 |
Հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսներին ներառյալ |
33. |
Բնական մեղր |
20 |
Հատկացվում է 2 օրը մեկ անգամ այն օրերին, երբ ջեմի հատկացում չի իրականացվում |
34. |
Խտացրած կաթ՝ շաքարով |
20 |
|
35. |
Խմելու ջուր՝ շշալցված |
2,5 |
|
36. |
Լվացող հեղուկ |
10 |
|
37. |
Սպունգ |
2 |
Յուրաքանչյուր հենակետին 14 օրվա հաշվարկով հատկացնել 2 հատ |
38. |
Անձեռոցիկ |
3 |
Հատկացվում է մեկ զինծառայողի հաշվարկով օրական 3 հատ |
1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են՝
1) Զինված ուժերի այն անձնակազմերը, որոնք զորամասերի մշտական տեղակայման վայրերից դուրս ներգրավված են մարտական հերթապահություններում.
2) սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմի պայմանագրային զինծառայողները՝ ոչ ավելի, քան Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարի համապատասխան հրամանով հաստատված թվաքանակի համաձայն:
2. Անձնակազմին տվյալ նորմայով սննդի անընդմեջ հատկացումը չի կարող գերազանցել 15 օրը:
3. Ծովի մակերևույթից 2000 մետր և ավելի բարձր տեղաբաշխված ջոկի հենակետերի անձնակազմին, բացի N 6 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն` |
40 գ. |
2) խտացրած կաթ` |
20 գ: |
4. Ծովի մակերևույթից 2500 մետր և ավելի բարձր տեղաբաշխված ջոկի հենակետերի անձնակազմին, բացի N 6 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում է՝
ճարպ (սալ)` |
50 գ: |
Զինված ուժերում տոնական օրեր համարել հունվարի 1-ը, հունվարի 28-ը, մայիսի 9-ը, մայիսի 28-ը, սեպտեմբերի 2-ը (պաշտպանության բանակի զորամասերի համար), սեպտեմբերի 21-ը, երդման արարողության օրերը, և NN 1, 2, 3, 4, 5, 6 չափաքանակներին այդ օրերին մեկ զինծառայողի հաշվով լրացուցիչ հատկացվում են՝
1) հունվարի 28-ին, մայիսի 9-ին, մայիսի 28-ին, սեպտեմբերի 2-ին (պաշտպանության բանակի զորամասերի համար), սեպտեմբերի 21-ին, երդման արարողության և զորամասերի կազմավորման օրերին`
ա. հավի ձու` |
1 հատ, |
բ. թխվածքաբլիթ` |
60 գ, |
գ. շոկոլադ` |
50 գ, |
դ. ջեմ` |
45 գ. |
2) հունվարի 1-ին (Ամանորին)`
ա. խնձոր` |
200 գ, |
բ. մանդարին` |
200 գ, |
գ. թխվածքաբլիթ` |
60 գ, |
դ. շոկոլադ` |
50 գ, |
ե. բաստուրմա` |
20 գ, |
զ. սուջուխ` |
10 գ, |
է. ճարպ (սալ)` |
30 գ, |
ը. խոզապուխտ (վետչինա)` |
50 գ, |
թ. միս՝ ոսկրոտ |
300 գ, |
ժ. գազավորված ըմպելիք (կոկա-կոլա, ֆանտա, սփրայթ)` |
200 գ: |
N 7. ԶՈՐՔԵՐԻ ԱՄԵՆՕՐՅԱ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱՐ ՄԹԵՐՔԻ ԱՆՀԱՏԱԿԱՆ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ
NN ը/կ |
Սննդամթերքի անվանումը |
Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ) |
1. |
Հացիկներ (գալետներ)` բանակային, 1-ին տեսակի ցորենի ալյուրից |
250 |
2. |
Բուսական պահածո՝ տարբեր տեսակի (2-րդ ճաշատեսակ) |
250 |
3. |
Մսաբուսական պահածո՝ տարբեր տեսակի (2-րդ ճաշատեսակ) |
250 |
4. |
Մսի պահածո |
250 |
5. |
Աղ դրած խոզի ճարպ` պահածոյացված |
50 |
6. |
Մրգային պովիդլո (ջեմ)՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
40 |
7. |
Մեղր՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
20 |
8. |
Լուծվող սուրճ՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
2 |
9. |
Թեյ՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
4 |
10. |
Շաքարավազ՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
60 |
11. |
Հալած պանիր՝ մանրէազերծված |
50 |
12. |
Հյութ |
200 |
13. |
Կերակրի աղ՝ անհատական փաթեթավորմամբ |
5 |
14. |
Սպիրտայրոց |
3 հատ |
15. |
Սպիրտայրոցի տակդիր |
1 հատ |
16. |
Թղթյա անձեռոցիկ |
3 հատ |
17. |
Մեկանգամյա օգտագործման գդալ |
3 հատ |
18. |
Կրակայրիչ |
1 հատ |
1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են՝
1) Զինված ուժերի անձնակազմը ամենօրյա գործունեության ժամանակ, երբ տաք սննդի պատրաստումը N 1, 2, 3, 5 չափաքանակներով անհնարին է.
2) զինվորական բեռների պահպանման, պաշտպանության և ուղեկցման խնդիրներ իրականացնող անձնակազմը.
3) հատուկ նշանակության ստորաբաժանումների զինծառայողները, որոնք հատուկ ուսումնական կենտրոններում անցնում են կենսակայունության գործնական պարապմունքներ:
2. Վերը նշված բոլոր դեպքերում անձնակազմին տվյալ նորմայով սննդի անընդմեջ հատկացումը չի կարող գերազանցել 3 օրը (բացառությամբ հատուկ նշանակության խմբերի` Հայաստանի Հանրապետության զինված ուժերի Գլխավոր շտաբի պետի հրամանով առաջադրանք կատարելու դեպքում):».
բ. N 10 չափաքանակը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«N 10. ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՓՈԽԱՐԻՆՄԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ
NN ը/կ |
Սննդամթերքի անվանումը |
Փոխարինվող սննդամթերքի քանակը (գրամ) |
Փոխարինվող սննդամթերքի քանակը (գրամ) |
Բացի դրանից փոխարինել հետևյալ կետերով |
1. |
Հաց` թեփահան աշորայի ալյուրից` փոխարինել` պաքսիմատ` 1-ին տեսակի հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակիծ հաց` ցորենի 2-րդ տեսակի ցորենի ալյուր` 1-ին տեսակի թեփահան աշորայի ալյուր չոր հաց |
100 |
60 90 95 28 42 80 |
2 2 |
2. |
Հաց` սպիտակ ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի` փոխարինել՝ պաքսիմատ` ցորենի ալյուրից 1-ին տեսակի ալյուր` 1-ին տեսակի ցորենից հասարակ բատոններ՝ ցորենի 1-ին տեսակի ալյուրից հաց` ցորենի բարձր տեսակի ալյուրից հաց` ցորենի 2-րդ տեսակի ալյուրից հասարակ գալետներ` 1-ին տեսակի ցորենի ալյուրից վաֆլի |
100 |
65 75
95
85
105
65 55 |
1 20 18 |
3. |
Ցորենի ալյուր` 1-ին տեսակի` փոխարինել` բրինձ մակարոնեղեն սպիտակաձավար ալյուր` ցորենի բարձր տեսակի |
100 |
100 100 100 85 |
4 4 |
4. |
Տարբեր ձավարեղեն` փոխարինել՝ եփման կարիք չզգացող ձավարեղեն բրինձ մակարոնեղեն կոնցենտրացված ձավարեղեն ցորենի ալյուր` 2-րդ տեսակի թարմ կարտոֆիլ բնական կարտոֆիլ-կիսաֆաբրիկատ, պահածոյացված թարմ բանջարեղեն թթու կամ աղ դրած բանջարեղեն կարտոֆիլ և բանջարեղեն` չորացրած, կարտոֆիլի պյուրե` չորացրած, բանջարեղենի պահածո և մարինացված պահածո 1-ին տեսակի բանջարեղենի պահածո` առանց մսի բանջարեղենի պահածոներ` լիցքավորող (աջիկա, պահածոյացված եգիպտացորեն, ոլոռ, լոբի, սունկ և այլն) խորտիկային (լեչո, ախորժակ, խավիար, խորոված բանջարեղեն, գազարով լցոնած պղպեղ և այլն) արագ պատրաստվող կիսաֆաբրիկատներ |
100 |
100 100 100 100 100 500
500 500 500
100 500
375
250
375 100 |
3 3
5
5 5
5
10.23 |
5. |
Կարտոֆիլ, թարմ բանջարեղեն, թթու կամ աղ դրած բանջարեղեն` փոխարինել` գլուխ սոխ չորացրած սոխ կանաչ սոխ սխտոր |
100 |
50 5 100 25 |
4
6 |
6. |
Սոխ` փոխարինել` սխտոր կարտոֆիլ և բանջարեղեն |
100 |
50 200 |
5 5 |
7. |
Խտացրած թթխմոր` փոխարինել` չորացրած թթխմորով |
100 |
50 |
|
8. |
Միս` խոզի, տավարի, ոչխարի` ոսկրոտ փոխարինել` միս` առանց ոսկորի ենթամթերք` 1-ին կարգի նթամթերք` 2-րդ կարգի հավի միս` մաքրած հավի միս` կիսամաքրած և չմաքրած հավի ազդրամիս չորացրած միս երշիկ` եփած, նրբերշիկ ծխացրած միս (կիսաապխտած երշիկ, վետչինա) տարբեր տեսակի մսի պահածո պահածո` թռչնի մսից` ոսկորներով ձուկ` առանց գլխի (սառեցրած և աղ դրած) տարբեր տեսակի ձկան պահածո գլուխ պանիր՝ պինդ պանիր՝ հալեցրած հավի ձու, հատ խտացրած կաթ |
100 |
80 100 300 100 120 100 33 80 60 75 100 150 120 48 72 2 80 |
9 9
10.16 10 9.16 16 13.16 |
9. |
Երշիկ` հում ապխտած` փոխարինել` եփած երշիկ ծխացրած միս (կիսաապխտած երշիկ, վետչինա) գլուխ պանիր՝ պինդ |
100 |
265 200 160 |
8 8 8.16 |
10. |
Ձուկ` մաքրած, առանց գլխի (սառեցրած և աղ դրած)` փոխարինել` սելդ` աղ դրած և ապխտած, գլխով բոլոր տեսակի ձկներ՝ գլխով ձկան ֆիլե չորացրած ձուկ տարբեր տեսակի ձկան պահածոներ բանջարեղենի պահածո՝ խորտիկային ապխտած ձուկ խտացրած կաթ` շաքարով թթվասեր հալած պանիր միս՝ խոզի, տավարի, ոչխարի |
100 |
100 130 70 33 80
120 75 33.2 33.2 30 67 |
8
4.23 |
11. |
Կարագ` փոխարինել` ստերիլիզացված, պահածոյացված կարագ չոր կարագի կոնցենտրատ խտացրած կաթ |
100 |
100 70 400 |
12.13.16 |
12. |
Կենդանական յուղ` հալեցրած, մարգարին` փոխարինել` կարագ բուսական յուղ ճարպ` հումք սալ |
100 |
67 100 130 100 |
16 |
13. |
Պանիրը` փոխարինել` կարագ թթվասեր կաթնաշոռ կաթ խտացրած կաթ` շաքարով հավի ձու հալած պանիր թռչնի միս |
100 |
40 166 250 825 165 4 հատ 150 137.5 |
16 15 16 13.14.15.16 8.16 |
14. |
Թթվասեր` փոխարինել` խտացրած կաթ` շաքարով չոր կաթով կաթով |
100 |
100 75 500 |
13.15.16
16 |
15. |
Կաթնաշոռ` փոխարինել` խտացրած կաթ` շաքարով չոր կաթով կաթով պանրով |
100 |
67 50 334 40 |
13.14.16
16 13 |
16. |
Կովի կաթ` փոխարինել` չորացրած կաթ, չորացրած մածուն, թթու կաթնամթերք` չորացրած խտացրած կաթ` շաքարով խտացրած կաթ` ստերիլիզացված, առանց շաքարի բնական սուրճ և կակաո` խտացրած կաթով և շաքարով թթու կաթնամթերք (մածուն) կաթի սեր թթվասեր չոր թթվասեր կաթնաշոռ կարագ հալեցրած կարագ գլուխ պանիր` պինդ պանիր` հալեցրած հավի ձու խտացրած կաթի սեր` շաքարով պանիր «բրինզա» ձուկ` առանց գլխի |
100 |
15
20 30 20 100 20 20 10 30 5 5 12 18 0,5 հատ 20 24 60 |
13.14.15 |
17. |
Հավի ձու` փոխարինել` ձվի փոշի ձվի մելանժ պանիր թռչնի միս` կիսամաքրած և չմաքրած խտացրած կաթ |
1 հատ |
15 50 33 60 40 |
8.13.16
8.13.15.16 |
18. |
Շաքարավազ` փոխարինել` կարամել մուրաբա, ջեմ, պովիդլո մարմելադ թխվածքաբլիթ վաֆլի հալվա խտացրած կաթ` շաքարով շաքար |
100 |
50 140 130 100 100 120 75 100 |
22
20 2.20 19 |
19. |
Շոկոլադ` փոխարինել` փոշի կակաո բնական սուրճ և կակաո` խտացրած կաթով և շաքարով բնական սուրճ մեղր քաղցր սալիկ հալվա շաքարավազ ջեմ |
100 |
150 200 150 165 160 150 180 40 |
26
26
18 |
20. |
Թխվածքաբլիթ` փոխարինել` հասարակ գալետներ` 1-ին տեսակի ցորենի ալյուրից վաֆլի շաքարավազ |
100 |
100 85 100 |
2 2 18 |
21. |
Տոմատի մածուկ` փոխարինել` տոմատի պյուրե տոմատի սոուսներ տոմատի փոշի, կծու սոուսներ տոմատի հյութ, թարմ պոմիդոր կետչուպ |
100 |
200 100 33 500 150 |
|
22. |
Թարմ միրգ` փոխարինել` թարմ հատապտուղներ, նարինջ, մանդարին ձմերուկ սեխ չոր միրգ չորացրած միրգ և հատապտուղ պահածոյացված կոմպոտ պտղային և հատապտղային բնական հյութեր ըմպելիք` մրգային չորացրած հյութեր էքստրատներ` մրգապտղային մուրաբա, ջեմ, պովիդլո կիսելի կոնցենտրատ հյութ` բնական, գազավորված |
100 |
100 300 300 20 20 50 100 130 18 10 17 30 150 |
24
23
18 25,29 |
23. |
Մրգային և հատապտղային հյութեր` փոխարինել` բանջարեղենի պահածո՝ խորտիկային կիտրոնի թթու և շաքարով տոմատի հյութ, բանջարեղենի հյութ կովի կաթ հյութ` բնական, գազավորված |
100 |
50 0,5 15 300 100 150 |
22
4,10
16 24 |
24. |
Օշարակ՝ փոխարինել՝ հյութ կոմպոտ թեյ և շաքարավազ |
28 |
200 200 0.5 10 |
|
25. |
Հյութ` բնական՝ փոխարինել՝ կոմպոտ օշարակ |
100 |
100 14 |
|
26. |
Չորացրած մրգեր` փոխարինել` շաքար և թեյ ձմերուկ սեխ հյութ` բնական, գազավորված հյութ` բնական oշարակ |
100 |
75 3 1500 1000 1500 1000 140 |
22,25 |
27. |
Կիսելի կոնցենտրատ` փոխարինել` շաքար և թեյ չորացրած մրգեր |
100 |
50 2 67 |
22,29 |
28. |
Բնական սուրճ` փոխարինել լուծվող սուրճ սրճային ըմպելիք կակաոյի փոշի սև թեյ՝ 1-ին տեսակի |
100 |
40 200 100 25 |
19
19 27 |
29. |
Թեյ` փոխարինել` լուծվող թեյ սրճային ըմպելիք |
100 |
80 800 |
26
26 |
30. |
Մանանեխի փոշի` փոխարինել պատրաստի մանանեխով |
100 |
600 |
|
31. |
Կարտոֆիլի օսլա` փոխարինել կիսելի կոնցենտրատ թարմ կարտոֆիլ |
100 |
100 500 |
22,25 4,5 |
32. |
Քացախ` սպիրտային, բնական` փոխարինել քացախի էսենցիա |
100 |
5 |
|
33. |
Սիգարետ 5, 6, 7-րդ կարգի` փոխարինել` 5-րդ կարգի ծխախոտով |
20 հատ |
20 հատ |
|
34. |
Ծխախոտ` առանց ֆիլտրի` փոխարինել` ծխախոտ` ֆիլտրով |
20 հատ |
20 հատ |
|
35. |
Մսի պահածո տարբեր` փոխարինել` մսաբուսական պահածո մսաբանջարեղենային պահածո (2-րդ ճաշատեսակներ) |
250 |
500
500 |
|
36. |
Մսաբուսական պահածո՝ փոխարինել` մսաբանջարեղենային պահածո (2-րդ ճաշատեսակներ) բուսական պահածո և մսի պահածո |
100 |
100 88 12 |
1. Սույն աղյուսակի 12-րդ տողում նշված կարագի փոխարինումը թույլատրվում է միայն դիետիկ սնունդ կազմակերպելու ժամանակ:».
գ. N 12 չափաքանակը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«N 12. ԾԱԽՍՎԱԾ ՄԵԿ ՉԱՓԱԲԱԺԻՆ ՃԱՇԱՏԵՍԱԿԻ ԴԻՄԱՑ ՊԱՀՎՈՂ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ
1. Պահածոյացված ճաշատեսակներ, կիսաֆաբրիկատներ.
NN ը/կ |
Պահածոներ, կիսաֆաբրիկատներ |
Պահվող մթերքների քանակը (գրամ) |
Բացի դրանից փոխարինել հետևյալ կետերով | ||
միս |
ձավարեղեն, ալյուր և բանջարեղեն` ձավարեղենի հաշվարկով |
Կենդանական յուղ, մարգարին | |||
1. |
Մսաբուսական պահածո (տարբեր). 265 գրամ |
100 |
86 |
12.5 |
|
2. |
Արագ պատրաստվող կիսաֆաբրիկատ. 60 գրամ |
- |
60 |
- |
3,4 |
3. |
Պահածոյացրած 1-ին ճաշատեսակներ. 550 գրամ |
65 |
86 |
12.5 |
2,4 |
4. |
Արագ պատրաստվող ապուրներ. 150 գրամ |
- |
60 |
- |
2,3 |
5. |
Բուսական պահածո (տարբեր). 100 գրամ |
40 |
5 |
2. Հաստիքային ծառայողական շների համար չոր կեր.
Չոր կերի անվանումը |
Պահվող մթերքների քանակը (գրամ) | ||||
Միս |
Վարսակաձավար, կորեկաձավար |
Կենդանական յուղ, մարգարին |
Կարտոֆիլ և բանջարեղեն |
Կերակրի աղ | |
1. Հասունացած շների համար (քաշը` սկսած 24 կգ) | |||||
«Պեդիգրի», «Չապպի», «Բեսթ ին Շոու». 600 գրամ |
400 |
600 |
13 |
300 |
15 |
2. Ցեղական շների համար (քաշը` սկսած 24 կգ) | |||||
«Պեդիգրի», «Չապպի», «Բեսթ ին Շոու». 600 գրամ |
450 |
600 |
13 |
300 |
15 |
3. Յուրաքանչյուր շան քաշը մեկ կգ ավելանալու դեպքում լրացուցիչ հատկացնել 25 գրամ չոր կեր:»:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակմանը հաջորդող օրվանից:
Հայաստանի Հանրապետության |
Ն. Փաշինյան |
Երևան |
15.07.2021 ՀԱՎԱՍՏՎԱԾ Է ԷԼԵԿՏՐՈՆԱՅԻՆ ՍՏՈՐԱԳՐՈՒԹՅԱՄԲ |
Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 16 հուլիսի 2021 թվական: