Գլխավոր տեղեկություն
Номер
N 1154-Ն
Տիպ
Որոշում
Тип
Исходный акт (17.07.2021-по сей день)
Статус
Գործում է
Первоисточник
Միասնական կայք 2021.07.12-2021.07.25 Պաշտոնական հրապարակման օրը 16.07.2021
Принят
ՀՀ կառավարություն
Дата принятия
15.07.2021
Подписан
Վարչապետի պաշտոնակատար
Дата подписания
15.07.2021
Дата вступления в силу
17.07.2021

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

 

Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ

 

15 հուլիսի 2021 թվականի N 1154-Ն

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆ 2015 ԹՎԱԿԱՆԻ ԴԵԿՏԵՄԲԵՐԻ 3-Ի N 1456-Ն ՈՐՈՇՄԱՆ ՄԵՋ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Ղեկավարվելով «Նորմատիվ իրավական ակտերի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 33-րդ հոդվածով և 34-րդ հոդվածի 1-ին մասով` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

1. Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2015 թվականի դեկտեմբերի 3-ի «Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության, Հայաստանի Հանրապետության կառավարությանն առընթեր ազգային անվտանգության ծառայության և Հայաստանի Հանրապետության կառավարությանն առընթեր Հայաստանի Հանրապետության ոստիկանության համակարգերի զինծառայողների, Հայաստանի Հանրապետության արտակարգ իրավիճակների նախարարության համակարգի փրկարարական ծառայողների պարենային ապահովության կարգը հաստատելու, ինչպես նաև Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 1998 թվականի նոյեմբերի 11-ի N 706 որոշման մեջ փոփոխություններ կատարելու մասին» N 1456-Ն որոշման (այսուհետ` որոշում) մեջ կատարել հետևյալ փոփոխությունները.

1. N 1 հավելվածի՝ ա. NN 1, 2, 3, 4, 5, 6 և 7 չափաքանակները շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.

 

«N 1. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ԶԻՆԾԱՅՈՂՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

NN

ը/կ

Սննդամթերքի անվանումը

Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ)

Ծանոթագրություն

1.

Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի

550

հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակաս 2 տեսակի, որից` 1 տեսակի լավաշ

2.

Ալյուր` ցորենի, 1-ին տեսակի

5

 

3.

Ձավարեղեն (տարբեր)

120

 

4.

Մակարոնեղեն

40

 

5.

Միս` տավարի, ոսկրոտ

105

 

6.

Միս` խոզի, ոսկրոտ

70

 

7.

Միս` հավի

40

 

8.

Եփած երշիկեղեն (նրբերշիկ, սարդելկա, երշիկ և այլն)

30

հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երկու անգամ

9.

Ճարպ (սալ)

20

հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երկու անգամ

10.

Ձուկ՝ առանց գլխի

150

հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում

երկու անգամ

11.

Բուսական յուղ (ձեթ)

20

 

12.

Կարագ՝ սերուցքային

30

 

13.

Գլուխ պանիր

20

 

14.

Խտացրած կաթ՝ շաքարով

30

 

15.

Մածուն

250

հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում

երեք անգամ

16.

Թթվասեր

20

հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում

երկու անգամ

17.

Կաթնաշոռ

10

հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երկու անգամ

18.

Հավի ձու

4 հատ

ձվի հատկացումը պետք է իրականացվի շաբաթական 4 անգամ

19.

Շաքարավազ

40

 

20.

Կերակրի աղ

10

 

21.

Թեյ

1

 

22.

Բնական կամ լուծվող սուրճ

3

հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երեք անգամ

23.

Դափնե տերև

0,1

 

24.

Պղպեղ՝ կարմիր

0,2

 

25.

Պղպեղ՝ սև

0,2

 

26.

Քացախ

1

 

27.

Տոմատի մածուկ

6

 

28.

Կետչուպ

10

 

29.

Կարտոֆիլ

350

 

30.

Կաղամբ (տարբեր տեսակի)

130

 

31.

Գազար

50

 

32.

Բազուկ

30

 

33.

Գլուխ սոխ

50

 

34.

Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ, թարմ պղպեղ և այլն)

250

 

35.

Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ

200

հատկացում է ամեն օր, յուրաքանչյուր տեսակը` օրը մեջ

36.

Լոլիկ և վարունգ

40

հատկացվում է հուլիսսեպտեմբեր ամիսներին թարմ վիճակում, իսկ մնացած ամիսներին` խառը մարինացված

37.

Չորացրած կանաչի (տարբեր)

0.5

 

38.

Մրգեր

150

հատկացվում է ըստ սեզոնայնության

39.

Մուրաբա (հոն, բալ, մորի)

20

հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակա 2 տեսակի

40.

Մեղր և ջեմ

20

հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ, յուրաքանչյուր օր՝ մեկ անվանում

41.

Վիտամին C

0.1

հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ

 

1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին N 1 չափաքանակներով ապահովվում են`

1) պարտադիր ժամկետային զինծառայողները.

2) Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության (այսուհետ՝ նախարարություն) համակարգի սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմերի պայմանագրային զինծառայողները, որոնք ծառայություն են անցնում անմիջականորեն պետական սահմանի վրա կամ մշտապես աշխատում են օդանավակայաններում, փորձադաշտերում, տեխնիկական և մեկնաթռիչքային կայաններում, ինչպես նաև զբաղվում են ինքնաթիռների, ուղղաթիռների անմիջական սպասարկմամբ.

3) ելնելով ծառայողական անհրաժեշտությունից՝ պետության հաշվին (անվճար) կերակրվելու անհրաժեշտություն ունեցող զորամասերի և անձնակազմի թվաքանակի տվյալները հաստատվում են Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարի հրամաններով.

4) այն զինծառայողները, որոնք գտնվում են կարգապահական վաշտերում.

5) զինապարտները` վարժական հավաքների, հրամանատարաշտաբային կամ շտաբային վարժանքների և զորախաղերի, ինչպես նաև ուսանողները` ուսումնական հավաքների ժամանակ.

6) հաստիքային նվագախմբի սաները.

7) զինվորական ծառայության զորակոչված քաղաքացիները` զորամաս մեկնելու համար հավաքակայան ներկայանալու օրվանից.

8) զինկոմիսարիատներից և հավաքակայաններից զինվորական հոսպիտալներ բժշկական հետազոտման ուղարկվող քաղաքացիները.

9) Զինված ուժերի հոգևոր ծառայողները.

10) սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմի պայմանագրային զինծառայողները, բանվոր ծառայողները` զորամասերում մարտավարաշարային հատուկ մասնագիտական պարապմունքների, հրամանատարական և մասնագիտական հավաքների, ինչպես նաև զորավարժությունների անցկացման ժամանակ, եթե այդ ժամանակամիջոցի համար լրացուցիչ հավելյալ վարձատրություն չի տրվում:

2. Ծովի մակերևույթից 2000 մետր և ավելի բարձր տեղաբաշխված զորամասերի զինծառայողներին, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

1) կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն`

70 գ.

2) ճարպ (սալ)`

20 գ.

3) թխվածքաբլիթ`

40 գ.

4) խտացրած կաթ` շաքարով`

20 գ:

 

3. Պատվո պահակային վաշտում ծառայող զինծառայողներին, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

1) միս՝ տավարի, խոզի` ոսկրոտ, հավի`

100 գ.

2) կարագ՝ սերուցքային`

10 գ.

3) խտացրած կաթ` շաքարով`

15 գ:

 

4. Հաստիքային երաժշտական խմբերում ծառայություն անցնող պարտադիր ժամկետային զինծառայողներին (շարքայիններին), բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

1) խտացրած կաթ` շաքարով`

20 գ.

2) կարագ՝ սերուցքային`

15 գ.

3) շաքարավազ`

10 գ:

 

5. Այն պարտադիր ժամկետային զինծառայողներին (շարքայիններին), որոնք աշխատում (ծառայում) են թունավոր բաղադրամաս պարունակող վառելիքի առկայությամբ, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

1) միս՝ տավարի, խոզի` ոսկրոտ, հավի`

55 գ.

2) կարագ՝ սերուցքային`

25 գ.

3) խտացրած կաթ` շաքարով`

20 գ:

 

6. Նախարարության Վ. Սարգսյանի անվան ռազմական ինստիտուտի և Ա. Խանփերյանցի անվան ռազմական ավիացիոն ինստիտուտի կուրսանտներին, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում է՝

 

1) կարագ՝ սերուցքային`

10 գ:

 

7. Բանակի մարզիկների կենտրոնական ակումբի մարզիկներին, բացի հիմնական նորմայից, լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

1) շաքարավազ`

35 գ.

2) կարագ՝ սերուցքային`

15 գ.

3) հավի ձու`

10 հատ (շաբաթական).

4) հալած պանիր`

30 գ.

5) բնական կամ լուծվող սուրճ`

5 գ.

6) խտացրած կաթ` շաքարով`

60 գ.

7) մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ`

200 գ:

 

8. «Փամբակ» լեռնաուսումնական կենտրոնում լեռնային պատրաստականության պարապմունքներ անցնող զինծառայողներին լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

1) ձկան պահածո`

40 գ.

2) խտացրած կաթ`

20 գ:

 

9. Հատուկ հետախուզական ստորաբաժանումներում ծառայություն անցնող զինծառայողներին լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

1) կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկ`

 40 գ.

2) խտացրած կաթ`

 20 գ:

 

10. Գիշերային պահակային ծառայություն իրականացնող (ժամը` 00.00-06.00) զինծառայողներին լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

1) թեյ`

0,5 գ.

2) շաքարավազ`

15 գ:

 

N 2. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՊԱՏԵՐԱԶՄԱԿԱՆ ԳՈՐԾՈՂՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻՆ ՄԱՍՆԱԿՑՈՂ ԶԻՆԾԱՌԱՅՈՂՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

NN

ը/կ

Սննդամթերքի անվանումը

Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ)

1.

Ալյուր՝ 1‐ին տեսակի (450 գրամ հացի փոխարեն), կամ

հացիկներ (գալետներ)` բանակային, 1-ին տեսակի ցորենի ալյուրից

379

250

2.

Բուսական պահածո՝ տարբեր տեսակի (2-րդ

ճաշատեսակ)

250

3.

Մսաբուսական պահածո՝ տարբեր տեսակի (2-րդ

ճաշատեսակ)

250

4.

Բանջարեղենային պահածո՝ տարբեր տեսակի (2-րդ

ճաշատեսակ)

250

5.

Պահածոյացված ապուրներ՝ տարբեր տեսակի (1-ին

ճաշատեսակ)

300

6.

Մսի պահածո

150

7.

Հավի փափկամիս՝ պահածոյացված

100

8.

Աղ դրած խոզի ճարպ` պահածոյացված

50

9.

Մրգային պովիդլո (ջեմ)՝ անհատական

փաթեթավորմամբ

30

10.

Մեղր՝ անհատական փաթեթավորմամբ

20

11.

Շոկոլադ դառը՝ անհատական փաթեթավորմամբ

30

12.

Լուծվող սուրճ՝ անհատական փաթեթավորմամբ

2

13.

Թեյ՝ անհատական փաթեթավորմամբ

4

14.

Շաքարավազ՝ անհատական փաթեթավորմամբ

60

15.

Հյութ

200

16.

Հալած պանիր՝ մանրէազերծված

50

17.

Կերակրի աղ՝ անհատական փաթեթավորմամբ

5

18.

Սև պղպեղ՝ անհատական փաթեթավորմամբ

1

19.

Սպիրտայրոց

3 հատ

20.

Սպիրտայրոցի տակդիր

1 հատ

21.

Թղթյա անձեռոցիկ

3 հատ

22.

Մեկանգամյա օգտագործման գդալ

3 հատ

23.

Կրակայրիչ

1 հատ

24.

Խմելու ջուր՝ շշալցված

2,5 լիտր

25.

Բուսական յուղ (ձեթ)*

1

26.

Թթխմոր*

2

27.

Կերակրի աղ*

6

 

* Սույն չափաքանակների արևածաղկի ձեթը, թթխմորը և կերակրի աղը հատկացվում են զինվորական դաշտային մեխանիզացված հացի գործարաններին՝ հացաթխման համար, իսկ քաղաքացիական հացի գործարաններին հատկացվում է միայն ալյուր:

Պետության հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում է պատերազմական գործողությունների մասնակցող մարտիկների ամբողջ անձնակազմը:

Չափաքանակով նախատեսված սննդամթերքը պետք է լինի անհատական փաթեթավորմամբ:

 

N 3. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՕԴԱՉՈՒՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

NN

ը/կ

Սննդամթերքի անվանումը

Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ)

Ծանոթագրություն

1.

Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի

550

հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակաս 2 տեսակի, որից` 1 տեսակի լավաշ

2.

Ալյուր՝ ցորենի 1-ին տեսակի

5

 

3.

Ձավարեղեն (տարբեր)

80

 

4.

Բրինձ

30

 

5.

Մակարոնեղեն

40

 

6.

Միս` տավարի, ոսկրոտ

180

 

7.

Միս` խոզի, ոսկրոտ

120

 

8.

Միս` հավի

50

 

9.

Կիսաապխտած կամ ապխտած

երշիկեղեն

25

 

10.

Եփած երշիկեղեն (նրբերշիկ, սարդելկա, երշիկ և այլն)

30

հատկացվում է շաբաթական երկու անգամ

11.

Ձուկ՝ սառեցված, առանց գլխի

100

 

12.

Բուսական յուղ (ձեթ)

20

 

13.

Կարագ՝ սերուցքային

70

 

14.

Գլուխ պանիր

30

 

15.

Խտացրած կաթ՝ շաքարով

70

 

16.

Մածուն

250

Հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երեք անգամ

17.

Թթվասեր

30

 

18.

Կաթնաշոռ

30

 

19.

Հավի ձու

1 հատ (օրական)

 

20.

Բնական կամ լուծվող սուրճ

2.5

 

21.

Շաքարավազ

80

 

22.

Կերակրի աղ

10

 

23.

Թեյ

1.2

 

24.

Դափնե տերև

0,1

 

25.

Պղպեղ՝ կարմիր

0,2

 

26.

Պղպեղ՝ սև

0,2

 

27.

Քացախ

1

 

28.

Տոմատի մածուկ

6

 

29.

Կետչուպ

20

 

30.

Կարտոֆիլ

400

 

31.

Կաղամբ՝ տարբեր տեսակի

100

 

32.

Գազար

50

 

33.

Բազուկ

30

 

34.

Գլուխ սոխ

50

 

35.

Սխտոր

10

 

36.

Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ, թարմ պղպեղ և այլն)

250

 

37.

Լոլիկ և վարունգ

40

հատկացվում է հուլիսսեպտեմբեր ամիսներին թարմ վիճակում, իսկ մնացած ամիսներին՝ խառը մարինացված

38.

Չորացրած կանաչի (տարբեր)

0.5

 

39.

Մրգեր

150

հատկացվում է ըստ սեզոնայնության

40.

Մուրաբա (հոն, բալ, մորի)

20

հատկացվում է ամեն օր` ոչ պակաս 2 տեսակի

41.

Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ

220

հատկացվում է ամեն օր` յուրաքանչյուր տեսակը՝ օրը մեջ

42.

Շոկոլադ

15

 

43.

Մեղր և ջեմ

20

հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ՝ յուրաքանչյուր օր մեկ անվանում

44.

Վիտամին C

0.1

հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ

 

1. Սույն չափաքանակների 42-րդ տողում նշված շոկոլադը հատկացվում է միայն թռիչքային ռեակտիվ, տուրբոռեակտիվ, տուրբոպտուտակային մեքենաների թռիչքային անձնակազմերին:

2. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են օդաչուական կազմի այն զինծառայողները, որոնք ընդգրկված են թռիչքային սարքերի հաստիքային անձնակազմերում (այդ թվում՝ նրանց փոխարինողները), ինչպես նաև օդաչուներ և շտուրմաններ պատրաստող ռազմաուսումնական հաստատությունների կուրսանտները` գործնական թռիչքների սկսման օրից, համաձայն ուսումնական պլանի, մինչև ուսումնական հաստատությունն ավարտելու օրը (ներառյալ այլ զորամասերում թռիչքային պրակտիկա և ստաժավորում անցկացնելու ընթացքը):

 

N 4. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՀՈՍՊԻՏԱԼԱՅԻՆ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

NN

ը/կ

Սննդամթերքի անվանումը

Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ)

Ծանոթագրություն

1.

Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի

550

հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակաս 2 տեսակի, որից` 1 տեսակի լավաշ

2.

Ալյուր՝ ցորենի 1-ին տեսակի

5

 

3.

Ձավարեղեն (տարբեր)

30

 

4.

Սպիտակաձավար

20

 

5.

Բրինձ

30

 

6.

Մակարոնեղեն

40

 

7.

Միս` տավարի, ոսկրոտ

105

 

8.

Միս` խոզի, ոսկրոտ

70

 

9.

Միս` հավի

50

 

10.

Ձուկ` սառեցված, առանց գլխի

100

 

11.

Բուսական յուղ (ձեթ)

20

 

12.

Կարագ` սերուցքային

40

 

13.

Գլուխ պանիր

30

 

14.

Խտացրած կաթ` շաքարով*

80

 

15.

Մածուն

250

հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երեք անգամ

16.

Թթվասեր*

80

 

17.

Կաթնաշոռ*

80

 

18.

Հավի ձու

1 հատ (օրական)

 

19.

Մեղր կամ ջեմ

20

հատկացվում է ամեն օր` յուրաքանչյուր օր՝ մեկ անվանում

20.

Շաքարավազ

60

 

21.

Կերակրի աղ

10

 

22.

Թեյ

1

 

23.

Դափնե տերև

0,1

 

24.

Պղպեղ` կարմիր

0,2

 

25.

Պղպեղ` սև

0,2

 

26.

Քացախ

1

 

27.

Տոմատի մածուկ

6

 

28.

Կետչուպ

20

 

29.

Կարտոֆիլ

350

 

30.

Կաղամբ` տարբեր տեսակի

130

 

31.

Գազար

50

 

32.

Բազուկ

30

 

33.

Գլուխ սոխ

50

 

34.

Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ,

թարմ պղպեղ և այլն)

250

 

35.

Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ

200

հատկացվում է ամեն օր` յուրաքանչյուր տեսակը՝ օրը մեջ

36.

Լոլիկ և վարունգ

40

հատկացվում է հուլիսսեպտեմբեր ամիսներին թարմ վիճակում, իսկ մնացած ամիսներին` խառը մարինացված

37.

Չորացրած կանաչի (տարբեր)

0.5

 

38.

Մրգեր

150

հատկացվում է ըստ սեզոնայնության

39.

Մուրաբա (հոն, բալ, մորի)

20

հատկացվում է ամեն օր` ոչ պակա 2 տեսակի

40.

Վիտամին C

0.1

հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը

ներառյալ

41.

Բնական կամ լուծվող սուրճ*

1

 

42.

Թխվածքաբլիթ*

30

 

 

* Սույն չափաքանակի սահմաններում մեկ զինծառայողի հաշվարկով հատկացվում է նաև կեսօրիկ՝ ժամը 12.00-ից մինչև 12.30՝ ներքոհիշյալ չափաքանակներով.

 

- թթվասեր`

40 գրամ

- կաթնաշոռ`

40 գրամ

- խտացրած կաթ`

20 գրամ

- բնական կամ լուծվող սուրճ`

1 գրամ

- թխվածքաբլիթ`

30 գրամ:

 

1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են`

1) զինվորական հոսպիտալներ բուժման մեկնող զինծառայողները (սպայական, ենթասպայական ու շարքային կազմերի պարտադիր և պայմանագրային զինծառայողներ), որոնք պարենային բավարարման համար հաշվառվում են զորամասի տված պարենային վկայականի հիման վրա, իսկ արտակարգ դեպքերում` հոսպիտալի պետի հրամանով, սակայն երկու օրվա ընթացքում պետք է ներկայացնեն պարենային վկայականը: Զինված ուժերի սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմի հիվանդ զինծառայողները, աշխատողները, զինծառայողների ընտանիքների անդամները, պատերազմի մասնակիցները, հաշմանդամները, զոհված ազատամարտիկների ընտանիքների անդամները, զինվորական կենսաթոշակառուները սննդով ապահովվում են պետական բյուջեի միջոցների հաշվին` անվճար, հոսպիտալային նորմաներով (N 4 չափաքանակներ, և հիվանդ զինծառայողներին՝ ըստ հիվանդության հատկացվող լրացուցիչ սննդամթերք).

2) ճառագայթահարված և այրվածքային վնասվածքներով հիվանդներին, բացի N 4 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

 ա. միս տավարի, խոզի` ոսկրոտ`

50 գ,

 բ. կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն`

20 գ,

 գ . մսի պահածո`

50 գ,

 դ. ձուկ՝ սառեցված, առանց գլխի`

30 գ,

 ե. թթվասեր`

10 գ,

 զ. կաթնաշոռ`

120 գ,

 է. հալած պանիր`

20 գ,

 ը. մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ`

200 գ,

 թ. բնական կամ լուծվող սուրճ`

0,5 գ.

 

3) երիկամային հիվանդություններով տառապող զինծառայողները, որոնք գտնվում են հոսպիտալներում, ապահովվում են սննդամթերքի հետևյալ քանակով՝

 

ա. հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի`

300 գ,

բ. ձավարեղեն և մակարոնեղեն`

100 գ,

գ. միս` տավարի, խոզի` ոսկրոտ`

100 գ,

դ. ձուկ՝ սառեցված, առանց գլխի`

100 գ,

ե. կարագ՝ սերուցքային`

60 գ,

զ. խտացրած կաթ`

80 գ,

է. հավի ձու`

1 հատ,

ը. շաքարավազ`

100 գ,

թ. թեյ`

1 գ,

ժ. կարտոֆիլ`

700 գ,

ժա. բանջարեղեն`

300 գ,

ժբ. արևածաղկի ձեթ`

50 գ,

ժգ. թթվասեր`

35 գ,

ժդ. կաթնաշոռ`

100 գ,

ժե. մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ`

200 գ,

ժզ. խնձոր`

200 գ.

 

4) տուբերկուլոզով հիվանդներին տրվում են՝

 

ա. հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի`

435 գ,

բ. ալյուր՝ ցորենի 1-ին տեսակի`

75 գ,

գ. ձավարեղեն և մակարոնեղեն`

75 գ,

դ. միս` հավի`

100 գ,

ե. ձուկ՝ սառեցված, առանց գլխի`

100 գ,

 զ. կարագ՝ սերուցքային`

60 գ,

է. կերակրի աղ`

10 գ,

ը. խտացրած կաթ`

60 գ,

թ. շաքարավազ`

20 գ,

ժ. շոկոլադ`

50 գ,

ժա. թեյ`

1 գ,

ժբ. կարտոֆիլ`

400 գ,

ժգ. բանջարեղեն`

500 գ,

ժդ. թթվասեր`

30 գ,

ժե. կաթնաշոռ`

70 գ,

ժզ. տոմատի մածուկ`

6 գ,

ժէ. խնձոր`

200 գ,

ժը. հալած պանիր`

15 գ,

ժթ. արևածաղկի ձեթ`

25 գ,

իա. կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն`

30 գ,

իբ. բնական կամ լուծվող սուրճ`

3 գ,

իգ. միս` տավարի, խոզի` ոսկրոտ`

100 գ,

իդ. հավի ձու (օրական)`

1 հատ:

 

N 5. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՌԱԶՄԱՄԱՐԶԱԿԱՆ ՎԱՐԺԱՐԱՆՆԵՐԻ ՍԱՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

NN

ը/կ

Սննդամթերքի անվանումը

Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ)

Ծանոթագրություն

1.

Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի

600

հատկացվում է ամեն օր՝ ոչ պակաս 2 տեսակի, որից` 1 տեսակի լավաշ

2.

Թխվածքաբլիթ

45

 

3.

Ալյուր՝ ցորենի 1-ին տեսակի

5

 

4.

Ձավարեղեն (տարբեր)

60

 

5.

Սպիտակաձավար

20

 

6.

Բրինձ

40

 

7.

Մակարոնեղեն

40

 

8.

Միս` տավարի, ոսկրոտ

100

 

9.

Միս` խոզի, ոսկրոտ

70

 

10.

Միս` հավի

40

 

11.

Կիսաապխտած կամ ապխտած

երշիկեղեն

20

 

12.

Եփած երշիկեղեն (նրբերշիկ, սարդելկա, երշիկ և այլն)

30

հատկացվում է շաբաթական երկու

անգամ

13.

Ձուկ` սառեցված, առանց գլխի

100

 

14.

Բուսական յուղ (ձեթ)

20

 

15.

Կարագ` սերուցքային

40

 

16.

Գլուխ պանիր

30

 

17.

Խտացրած կաթ` շաքարով

20

 

18.

Մածուն

250

հատկացվում է շաբաթվա ընթացքում երեք անգամ

19.

Թթվասեր

40

 

20.

Կաթնաշոռ

50

 

21.

Հավի ձու

4 հատ

ձվի հատկացումը պետք է իրականացվի շաբաթական 4 անգամ

22.

Մրգեր

150

հատկացվում է ըստ սեզոնայնության

23.

Շաքարավազ

60

 

24.

Կերակրի աղ

10

 

25.

Թեյ

1

 

26.

Դափնե տերև

0,1

 

27.

Պղպեղ` կարմիր

0,2

 

28.

Պղպեղ` սև

0,2

 

29.

Քացախ

1

 

30.

Տոմատի մածուկ

6

 

31.

Կետչուպ

20

 

32.

Կարտոֆիլ

350

 

33.

Կաղամբ (տարբեր տեսակի)

130

 

34.

Գազար

50

 

35.

Բազուկ

30

 

36.

Գլուխ սոխ

50

 

37.

Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ, թարմ պղպեղ և այլն)

250

 

38.

Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ

200

 

39.

Լոլիկ և վարունգ

40

հատկացվում է հուլիսսեպտեմբեր ամիսներին թարմ վիճակում, իսկ մնացած ամիսներին` խառը մարինացված

40.

Չորացրած կանաչի (տարբեր)

0.5

 

41.

Մուրաբա (հոն, բալ, մորի)

20

հատկացվում է ամեն օր` ոչ պակաս 2 տեսակի

42.

Մեղր կամ ջեմ

20

հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ, յուրաքանչյուր օր՝ մեկ անվանում

43.

Վիտամին C

0.1

հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ ամիսը ներառյալ

 

N 6. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ՍԱՀՄԱՆԻ ՄԱՐՏԱԿԱՆ ՀԵՐԹԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ ԿԱՏԱՐՈՂ ԱՆՁՆԱԿԱԶՄԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

NN

ը/կ

Սննդամթերքի անվանումը

Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը (գրամ)

Ծանոթագրություն

1.

Հաց՝ 1-ին տեսակի (կաղապարային, մատնաքաշ, հրազդան, լավաշ)

600

Հացի տեսականին՝ ոչ պակաս երկու

տեսակից, որոնցից լավաշը` պարտադիր

2.

Շաքարավազ՝ անհատական փաթեթավորված

40

10 գ շաքարավազ հատկացնել ժամը 00.00-ից մինչև 06.00 մարտական հերթապահություն իրականացնող զինծառայողներին, իսկ մնացածը՝ թեյի և սուրճի համար

3.

Կարագ՝ անհատական փաթեթավորված

20

 

4.

Մսի պահածո

150

Մսի պահածո 3 տեսակի` տավարի, խոզի, հավի փափուկ մսերից (աղացած մսի օգտագործումն արգելվում է). պետք է հատկացվի շաբաթվա յուրաքանչյուր օր՝ տարբեր տեսակի

5.

Մսաբուսական պահածո՝ տարբեր

200

Մսաբուսական պահածոները օգտագործվելու են որպես 2-րդ ճաշատեսակ. պետք է լինի 7 տեսակից ոչ պակաս՝ յուրաքանչյուր օր ապահովելով մեկ տեսակ.

250 գրամից 50 գրամը պետք է լինի պատրաստի փափուկ միս (աղացած մսի օգտագործումն արգելվում է)

6.

Բուսական և բանջարեղենային պահածո

400

Բուսական և բանջարեղենային պահածոները օգտագործվելու են որպես 2-րդ ճաշատեսակ.

պետք է լինեն տարբեր տեսակի՝ յուրաքանչյուր օր ապահովելով մեկ տեսակ

7.

Պահածոյացված բանջարեղենով կամ ձավարեղենով կամ մակարոնեղենով ճաշատեսակ

300

Պահածոյացված ճաշատեսակները օգտագործվելու են որպես 1-ին ճաշատեսակ՝ յուրաքանչյուր օր ապահովելով մեկ տեսակ

8.

Խավիար (սմբուկի) կամ լեչո

կամ աջիկա կամ ախորժակ և այլն

50

Պետք է հատկացվի յուրաքանչյուր օր` ապահովելով մեկ տեսակ

9.

Երշիկ (կիսաապխտած կամ

ապխտած)

40

 

10.

Ճարպ (սալ)

10

Հատկացվում է հոկտեմբեր-մարտ ամիսներին ներառյալ (կարող է հատկացվել երկու օրը մեկ անգամ 20 գրամից)

11.

Մածուն

200

Մածունը հատկացվելու է շաբաթական 1 անգամ

12.

Պանիր

30

 

13.

Պահածոյացված մարինադ՝

տարբեր տեսակի

40

Հատկացվում է հոկտեմբերմայիս ամիսներին ներառյալ

14.

Կետչուպ

20

 

15.

Թեյ

1,5

0,5 գ թեյ հատկացնել ժամը 00.00-ից մինչև 06.00 մարտական հերթապահություն իրականացնող զինծառայողներին

16.

Բնական կամ լուծվող սուրճ

12

 

17.

Կերակրի աղ

10

 

18.

Պղպեղ՝ սև

0,2

 

19.

Պղպեղ՝ կարմիր

0,2

 

20.

Հավի ձու

1

ձվի հատկացումը պետք է իրականացվի շաբաթական 4 անգամ

21.

Մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ

200

հատկացվում է ամեն օր՝ յուրաքանչյուր տեսակը՝ օրը մեջ

22.

Քաղցրավենիք (թխվածքաբլիթ, պրյանիկ, գաթա, վաֆլի և այլ նմանատիպ քաղցրավենիք, որոնք չեն պարունակի կրեմային հումքեր)

30

 

23.

Ջեմ՝ մրգային

30

Հատկացվում է 2 օրը մեկ անգամ

այն օրերին, երբ մեղրի հատկացում չի իրականացվում

24.

Մուրաբա (տարբեր)

20

Հատկացվում է հոկտեմբերապրիլ ամիսներին ներառյալ

25.

Կոնֆետ՝ կարամել

15

Հատկացնել ժամը 00.00-ից մինչև

06.00 մարտական հերթապահություն իրականացնող զինծառայողներին

26.

Թարմ սոխ

10

Հատկացվում է ապրիլ-նոյեմբեր ամիսներին ներառյալ

27.

Սխտոր

5

Հատկացվում է դեկտեմբեր-մարտ ամիսներին ներառյալ

28.

Թարմ վարունգ

40

Հատկացվում է հունիս-հոկտեմբեր ամիսներին

29.

Թարմ լոլիկ

40

Հատկացվում է հունիս-հոկտեմբեր ամիսներին

30.

Թարմ պղպեղ

20

Հատկացվում է հունիս-հոկտեմբեր ամիսներին

31.

Մրգեր (խնձոր, տանձ, դեղձ,

նարինջ, բանան, մանդարին և այլն)

150

 

32.

Կիտրոն

10

Հատկացվում է հոկտեմբեր-ապրիլ

ամիսներին ներառյալ

33.

Բնական մեղր

20

Հատկացվում է 2 օրը մեկ անգամ այն օրերին, երբ ջեմի հատկացում չի իրականացվում

34.

Խտացրած կաթ՝ շաքարով

20

 

35.

Խմելու ջուր՝ շշալցված

2,5

 

36.

Լվացող հեղուկ

10

 

37.

Սպունգ

2

Յուրաքանչյուր հենակետին 14 օրվա հաշվարկով հատկացնել 2 հատ

38.

Անձեռոցիկ

3

Հատկացվում է մեկ զինծառայողի հաշվարկով օրական 3 հատ

 

1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են՝

1) Զինված ուժերի այն անձնակազմերը, որոնք զորամասերի մշտական տեղակայման վայրերից դուրս ներգրավված են մարտական հերթապահություններում.

2) սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմի պայմանագրային զինծառայողները՝ ոչ ավելի, քան Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարի համապատասխան հրամանով հաստատված թվաքանակի համաձայն:

2. Անձնակազմին տվյալ նորմայով սննդի անընդմեջ հատկացումը չի կարող գերազանցել 15 օրը:

3. Ծովի մակերևույթից 2000 մետր և ավելի բարձր տեղաբաշխված ջոկի հենակետերի անձնակազմին, բացի N 6 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են՝

 

 1) կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն`

40 գ. 

 2) խտացրած կաթ`

20 գ:

 

4. Ծովի մակերևույթից 2500 մետր և ավելի բարձր տեղաբաշխված ջոկի հենակետերի անձնակազմին, բացի N 6 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում է՝

 

ճարպ (սալ)`

50 գ:

 

Զինված ուժերում տոնական օրեր համարել հունվարի 1-ը, հունվարի 28-ը, մայիսի 9-ը, մայիսի 28-ը, սեպտեմբերի 2-ը (պաշտպանության բանակի զորամասերի համար), սեպտեմբերի 21-ը, երդման արարողության օրերը, և NN 1, 2, 3, 4, 5, 6 չափաքանակներին այդ օրերին մեկ զինծառայողի հաշվով լրացուցիչ հատկացվում են՝

1) հունվարի 28-ին, մայիսի 9-ին, մայիսի 28-ին, սեպտեմբերի 2-ին (պաշտպանության բանակի զորամասերի համար), սեպտեմբերի 21-ին, երդման արարողության և զորամասերի կազմավորման օրերին`

 

ա. հավի ձու`

1 հատ,

բ. թխվածքաբլիթ`

60 գ,

գ. շոկոլադ`

50 գ,

դ. ջեմ`

45 գ.

 

2) հունվարի 1-ին (Ամանորին)`

 

ա. խնձոր`

200 գ,

բ. մանդարին`

200 գ,

գ. թխվածքաբլիթ`

60 գ,

դ. շոկոլադ`

50 գ,

ե. բաստուրմա`

20 գ,

զ. սուջուխ`

10 գ,

է. ճարպ (սալ)`

30 գ,

ը. խոզապուխտ (վետչինա)`

50 գ,

թ. միս՝ ոսկրոտ

300 գ,

ժ. գազավորված ըմպելիք (կոկա-կոլա, ֆանտա, սփրայթ)`

200 գ:

 

N 7. ԶՈՐՔԵՐԻ ԱՄԵՆՕՐՅԱ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱՐ ՄԹԵՐՔԻ ԱՆՀԱՏԱԿԱՆ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

NN

ը/կ

Սննդամթերքի անվանումը

Մեկ մարդուն օրական հասանելիք մթերքի քանակը

(գրամ)

1.

Հացիկներ (գալետներ)` բանակային, 1-ին

տեսակի ցորենի ալյուրից

250

2.

Բուսական պահածո՝ տարբեր տեսակի

(2-րդ ճաշատեսակ)

250

3.

Մսաբուսական պահածո՝ տարբեր տեսակի

(2-րդ ճաշատեսակ)

250

4.

Մսի պահածո

250

5.

Աղ դրած խոզի ճարպ` պահածոյացված

50

6.

Մրգային պովիդլո (ջեմ)՝ անհատական

փաթեթավորմամբ

40

7.

Մեղր՝ անհատական փաթեթավորմամբ

20

8.

Լուծվող սուրճ՝ անհատական

փաթեթավորմամբ

2

9.

Թեյ՝ անհատական փաթեթավորմամբ

4

10.

Շաքարավազ՝ անհատական

փաթեթավորմամբ

60

11.

Հալած պանիր՝ մանրէազերծված

50

12.

Հյութ

200

13.

Կերակրի աղ՝ անհատական փաթեթավորմամբ

5

14.

Սպիրտայրոց

3 հատ

15.

Սպիրտայրոցի տակդիր

1 հատ

16.

Թղթյա անձեռոցիկ

3 հատ

17.

Մեկանգամյա օգտագործման գդալ

3 հատ

18.

Կրակայրիչ

1 հատ

 

1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են՝

1) Զինված ուժերի անձնակազմը ամենօրյա գործունեության ժամանակ, երբ տաք սննդի պատրաստումը N 1, 2, 3, 5 չափաքանակներով անհնարին է.

2) զինվորական բեռների պահպանման, պաշտպանության և ուղեկցման խնդիրներ իրականացնող անձնակազմը.

3) հատուկ նշանակության ստորաբաժանումների զինծառայողները, որոնք հատուկ ուսումնական կենտրոններում անցնում են կենսակայունության գործնական պարապմունքներ:

2. Վերը նշված բոլոր դեպքերում անձնակազմին տվյալ նորմայով սննդի անընդմեջ հատկացումը չի կարող գերազանցել 3 օրը (բացառությամբ հատուկ նշանակության խմբերի` Հայաստանի Հանրապետության զինված ուժերի Գլխավոր շտաբի պետի հրամանով առաջադրանք կատարելու դեպքում):».

բ. N 10 չափաքանակը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.

 

«N 10. ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՓՈԽԱՐԻՆՄԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

NN

ը/կ

Սննդամթերքի անվանումը

Փոխարինվող սննդամթերքի քանակը (գրամ)

Փոխարինվող սննդամթերքի քանակը (գրամ)

Բացի դրանից փոխարինել հետևյալ կետերով

1.

Հաց` թեփահան աշորայի ալյուրից` փոխարինել`

պաքսիմատ` 1-ին տեսակի

հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակիծ

հաց` ցորենի 2-րդ տեսակի

ցորենի ալյուր` 1-ին տեսակի

թեփահան աշորայի ալյուր

չոր հաց

100

 

 

60

90

95

28

42

80

 

 

 

 

2

2

2.

Հաց` սպիտակ ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի` փոխարինել՝

պաքսիմատ` ցորենի ալյուրից 1-ին տեսակի

ալյուր` 1-ին տեսակի ցորենից

հասարակ բատոններ՝ ցորենի 1-ին տեսակի ալյուրից

հաց` ցորենի բարձր տեսակի ալյուրից

հաց` ցորենի 2-րդ տեսակի ալյուրից

հասարակ գալետներ` 1-ին տեսակի ցորենի ալյուրից

վաֆլի

100

 

 

 

65

75

 

95

 

85

 

105

 

65

55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

20

18

3.

Ցորենի ալյուր` 1-ին տեսակի` փոխարինել`

բրինձ

մակարոնեղեն

սպիտակաձավար

ալյուր` ցորենի բարձր տեսակի

100

 

 

100

100

100

85

 

 

4

4

4.

Տարբեր ձավարեղեն` փոխարինել՝

եփման կարիք չզգացող ձավարեղեն բրինձ

մակարոնեղեն

կոնցենտրացված ձավարեղեն

ցորենի ալյուր` 2-րդ տեսակի

թարմ կարտոֆիլ

բնական կարտոֆիլ-կիսաֆաբրիկատ, պահածոյացված

թարմ բանջարեղեն

թթու կամ աղ դրած բանջարեղեն

կարտոֆիլ և բանջարեղեն` չորացրած, կարտոֆիլի պյուրե` չորացրած,

բանջարեղենի պահածո և մարինացված պահածո

1-ին տեսակի բանջարեղենի պահածո` առանց մսի

բանջարեղենի պահածոներ`

լիցքավորող (աջիկա, պահածոյացված եգիպտացորեն, ոլոռ, լոբի, սունկ և այլն)

խորտիկային (լեչո, ախորժակ, խավիար, խորոված բանջարեղեն, գազարով լցոնած պղպեղ և այլն)

արագ պատրաստվող կիսաֆաբրիկատներ

100

 

 

100

100

100

100

100

500

 

500

500

500

 

100

500

 

375

 

250

 

375

100

 

 

 

3

3

 

 

5

 

 

5

5

 

5

 

 

 

 

 

 

 

10.23

5.

Կարտոֆիլ, թարմ բանջարեղեն, թթու կամ աղ դրած բանջարեղեն`

փոխարինել`

գլուխ սոխ

չորացրած սոխ

կանաչ սոխ

սխտոր

100

 

 

 

50

5

100

25

4

 

 

 

 

 

6

6.

Սոխ` փոխարինել`

սխտոր

կարտոֆիլ և բանջարեղեն

100

 

50

200

 

5

5

7.

Խտացրած թթխմոր` փոխարինել`

չորացրած թթխմորով

100

 

50

 

8.

Միս` խոզի, տավարի, ոչխարի` ոսկրոտ փոխարինել`

միս` առանց ոսկորի

ենթամթերք` 1-ին կարգի

նթամթերք` 2-րդ կարգի

հավի միս` մաքրած

հավի միս` կիսամաքրած և չմաքրած

հավի ազդրամիս

չորացրած միս

երշիկ` եփած, նրբերշիկ

ծխացրած միս (կիսաապխտած երշիկ, վետչինա)

տարբեր տեսակի մսի պահածո

պահածո` թռչնի մսից` ոսկորներով

ձուկ` առանց գլխի (սառեցրած և աղ դրած)

տարբեր տեսակի ձկան պահածո

գլուխ պանիր՝ պինդ

պանիր՝ հալեցրած

հավի ձու, հատ

խտացրած կաթ

100

 

 

80

100

300

100

120

100

33

80

60

75

100

150

120

48

72

2

80

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

9

 

10.16

10

9.16

16

13.16

9.

Երշիկ` հում ապխտած` փոխարինել`

եփած երշիկ

ծխացրած միս (կիսաապխտած երշիկ, վետչինա)

գլուխ պանիր՝ պինդ

100

 

 

265

200

160

 

 

8

8

8.16

10.

Ձուկ` մաքրած, առանց գլխի (սառեցրած և աղ դրած)` փոխարինել`

սելդ` աղ դրած և ապխտած, գլխով

բոլոր տեսակի ձկներ՝ գլխով

ձկան ֆիլե

չորացրած ձուկ

տարբեր տեսակի ձկան պահածոներ

բանջարեղենի պահածո՝ խորտիկային

ապխտած ձուկ

խտացրած կաթ` շաքարով

թթվասեր

հալած պանիր

միս՝ խոզի, տավարի, ոչխարի

100

 

 

100

130

70

33

80

 

120

75

33.2

33.2

30

67

8

 

 

 

 

 

 

 

4.23

11.

Կարագ` փոխարինել`

ստերիլիզացված, պահածոյացված կարագ

չոր կարագի կոնցենտրատ

խտացրած կաթ

100

 

 

100

70

400

12.13.16

12.

Կենդանական յուղ` հալեցրած, մարգարին` փոխարինել`

կարագ

բուսական յուղ

ճարպ` հումք

սալ

100

 

 

67

100

130

100

 

 

 

16

13.

Պանիրը` փոխարինել`

կարագ

թթվասեր

կաթնաշոռ

կաթ

խտացրած կաթ` շաքարով

հավի ձու

հալած պանիր

թռչնի միս

100

 

40

166

250

825

165

4 հատ

150

137.5

 

 

16

15

16

13.14.15.16

8.16

14.

Թթվասեր` փոխարինել`

խտացրած կաթ` շաքարով

չոր կաթով

կաթով

100

 

100

75

500

 

13.15.16

 

16

15.

Կաթնաշոռ` փոխարինել`

խտացրած կաթ` շաքարով

չոր կաթով

կաթով

պանրով

100

 

67

50

334

40

 

13.14.16

 

16

13

16.

Կովի կաթ` փոխարինել`

չորացրած կաթ, չորացրած մածուն, թթու

կաթնամթերք` չորացրած

խտացրած կաթ` շաքարով

խտացրած կաթ` ստերիլիզացված, առանց շաքարի

բնական սուրճ և կակաո` խտացրած կաթով և շաքարով

թթու կաթնամթերք (մածուն)

կաթի սեր

թթվասեր

չոր թթվասեր

կաթնաշոռ

կարագ

հալեցրած կարագ

գլուխ պանիր` պինդ

պանիր` հալեցրած

հավի ձու

խտացրած կաթի սեր` շաքարով

պանիր «բրինզա»

ձուկ` առանց գլխի

100

 

 

15

 

20

30

20

100

20

20

10

30

5

5

12

18

0,5 հատ

20

24

60

 

 

 

 

13.14.15

17.

Հավի ձու` փոխարինել`

ձվի փոշի

ձվի մելանժ

պանիր

թռչնի միս` կիսամաքրած և չմաքրած

խտացրած կաթ

1 հատ

 

15

50

33

60

40

8.13.16

 

 

8.13.15.16

18.

Շաքարավազ` փոխարինել`

կարամել

մուրաբա, ջեմ, պովիդլո

մարմելադ

թխվածքաբլիթ

վաֆլի

հալվա

խտացրած կաթ` շաքարով

շաքար

100

 

50

140

130

100

100

120

75

100

 

 

22

 

20

2.20

19

19.

Շոկոլադ` փոխարինել`

փոշի կակաո

բնական սուրճ և կակաո` խտացրած կաթով և շաքարով

բնական սուրճ մեղր

քաղցր սալիկ

հալվա

շաքարավազ

ջեմ

100

 

150

200

150

165

160

150

180

40

 

26

 

 

26

 

 

18

20.

Թխվածքաբլիթ` փոխարինել`

հասարակ գալետներ` 1-ին տեսակի ցորենի ալյուրից

վաֆլի

շաքարավազ

100

 

 

100

85

100

 

 

2

2

18

21.

Տոմատի մածուկ` փոխարինել`

տոմատի պյուրե

տոմատի սոուսներ

տոմատի փոշի, կծու սոուսներ

տոմատի հյութ, թարմ պոմիդոր

կետչուպ

100

 

200

100

33

500

150

 

22.

Թարմ միրգ` փոխարինել`

թարմ հատապտուղներ, նարինջ, մանդարին

ձմերուկ

սեխ

չոր միրգ

չորացրած միրգ և հատապտուղ

պահածոյացված կոմպոտ

պտղային և հատապտղային բնական հյութեր

ըմպելիք` մրգային

չորացրած հյութեր

էքստրատներ` մրգապտղային

մուրաբա, ջեմ, պովիդլո

կիսելի կոնցենտրատ

հյութ` բնական, գազավորված

100

 

 

100

300

300

20

20

50

100

130

18

10

17

30

150

 

 

 

 

 

24

 

 

23

 

 

 

18

25,29

23.

Մրգային և հատապտղային հյութեր`

փոխարինել`

բանջարեղենի պահածո՝ խորտիկային

կիտրոնի թթու

և շաքարով

տոմատի հյութ, բանջարեղենի հյութ

կովի կաթ

հյութ` բնական, գազավորված

100

 

 

 

50

0,5

15

300

100

150

22

 

 

4,10

 

 

 

16

24

24.

Օշարակ՝ փոխարինել՝

հյութ

կոմպոտ

թեյ և

շաքարավազ

28

 

200

200

0.5

10

 

25.

Հյութ` բնական՝ փոխարինել՝

կոմպոտ

օշարակ

100

 

100

14

 

26.

Չորացրած մրգեր` փոխարինել`

շաքար

և թեյ

ձմերուկ

սեխ

հյութ` բնական, գազավորված

հյութ` բնական

oշարակ

100

 

75

3

1500

1000

1500

1000

140

22,25

27.

Կիսելի կոնցենտրատ` փոխարինել`

շաքար

և թեյ

չորացրած մրգեր

100

 

50

2

67

22,29

28.

Բնական սուրճ` փոխարինել

լուծվող սուրճ

սրճային ըմպելիք

կակաոյի փոշի

սև թեյ՝ 1-ին տեսակի

100

 

40

200

100

25

19

 

 

19

27

29.

Թեյ` փոխարինել`

լուծվող թեյ

սրճային ըմպելիք

100

 

80

800

26

 

26

30.

Մանանեխի փոշի` փոխարինել

պատրաստի մանանեխով

100

 

600

 

31.

Կարտոֆիլի օսլա` փոխարինել

կիսելի կոնցենտրատ

թարմ կարտոֆիլ

100

 

100

500

 

22,25

4,5

32.

Քացախ` սպիրտային, բնական` փոխարինել

քացախի էսենցիա

100

 

 

5

 

33.

Սիգարետ 5, 6, 7-րդ կարգի` փոխարինել`

5-րդ կարգի ծխախոտով

20 հատ

 

20 հատ

 

34.

Ծխախոտ` առանց ֆիլտրի` փոխարինել`

ծխախոտ` ֆիլտրով

20 հատ

 

20 հատ

 

35.

Մսի պահածո տարբեր` փոխարինել`

մսաբուսական պահածո

մսաբանջարեղենային պահածո (2-րդ

ճաշատեսակներ)

250

 

500

 

500

 

36.

Մսաբուսական պահածո՝ փոխարինել`

մսաբանջարեղենային պահածո (2-րդ ճաշատեսակներ)

բուսական պահածո և

մսի պահածո

100

 

 

100

88

12

 

 

1. Սույն աղյուսակի 12-րդ տողում նշված կարագի փոխարինումը թույլատրվում է միայն դիետիկ սնունդ կազմակերպելու ժամանակ:».

գ. N 12 չափաքանակը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.

 

«N 12. ԾԱԽՍՎԱԾ ՄԵԿ ՉԱՓԱԲԱԺԻՆ ՃԱՇԱՏԵՍԱԿԻ ԴԻՄԱՑ ՊԱՀՎՈՂ ՄԹԵՐՔՆԵՐԻ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

1. Պահածոյացված ճաշատեսակներ, կիսաֆաբրիկատներ.

 

NN

ը/կ

Պահածոներ, կիսաֆաբրիկատներ

Պահվող մթերքների քանակը (գրամ)

Բացի դրանից փոխարինել հետևյալ կետերով

միս

ձավարեղեն, ալյուր և բանջարեղեն` ձավարեղենի հաշվարկով

Կենդանական յուղ, մարգարին

1.

Մսաբուսական պահածո (տարբեր).

265 գրամ

100

86

12.5

 

2.

Արագ պատրաստվող կիսաֆաբրիկատ.

60 գրամ

-

60

-

3,4

3.

Պահածոյացրած

1-ին ճաշատեսակներ.

550 գրամ

65

86

12.5

2,4

4.

Արագ պատրաստվող ապուրներ.

150 գրամ

-

60

-

2,3

5.

Բուսական պահածո (տարբեր).

100 գրամ

 

40

5

 

 

2. Հաստիքային ծառայողական շների համար չոր կեր.

 

Չոր կերի անվանումը

Պահվող մթերքների քանակը (գրամ)

Միս

Վարսակաձավար,

կորեկաձավար

Կենդանական

յուղ, մարգարին

Կարտոֆիլ և

բանջարեղեն

Կերակրի

աղ

1. Հասունացած շների համար (քաշը` սկսած 24 կգ)

«Պեդիգրի»,

«Չապպի»,

«Բեսթ ին Շոու».

 600 գրամ

400

600

13

300

15

2. Ցեղական շների համար (քաշը` սկսած 24 կգ)

«Պեդիգրի»,

«Չապպի»,

«Բեսթ ին Շոու».

600 գրամ

450

600

13

300

15

 

3. Յուրաքանչյուր շան քաշը մեկ կգ ավելանալու դեպքում լրացուցիչ հատկացնել 25 գրամ չոր կեր:»:

2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակմանը հաջորդող օրվանից:

 

Հայաստանի Հանրապետության
վա
րչապետի պաշտոնակատար

Ն. Փաշինյան

 

Երևան


15.07.2021

ՀԱՎԱՍՏՎԱԾ Է

ԷԼԵԿՏՐՈՆԱՅԻՆ

ՍՏՈՐԱԳՐՈՒԹՅԱՄԲ

 

Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 16 հուլիսի 2021 թվական: