ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
16 օգոստոսի 2007 թվականի N 933-Ն
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆ 2006 ԹՎԱԿԱՆԻ ՀՈԿՏԵՄԲԵՐԻ 19-Ի N 1560-Ն ՈՐՈՇՄԱՆ ՄԵՋ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2006 թվականի հոկտեմբերի 19-ի «Մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգը հաստատելու մասին» N 1560-Ն որոշման մեջ կատարել հետևյալ փոփոխությունները`
1) որոշման հավելվածի 1-ին կետում «1602 00» թիվը փոխարինել «1602» թվով.
2) որոշման հավելվածի 3-րդ կետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«3. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի 1-ին կետում ներկայացված մսի և մսամթերքի արտադրատեսակները ենթակա են համապատասխանության պարտադիր հավաստման` բացառությամբ 0201, 0204, 0205 00, 0206, 0208 ծածկագրերով դասակարգված արտադրատեսակների և 0203, 0209 00 ծածկագրերով դասակարգված թարմ և պաղեցված արտադրատեսակների, որոնք օրենքով սահմանված կարգով ենթակա են անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության:».
3) որոշման հավելվածի 7-րդ կետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.
«7. Մսի և մսամթերքի անվտանգության ցուցանիշները սահմանված են սույն տեխնիկական կանոնակարգի NN 1-4 աղյուսակներում` բացառությամբ պեստիցիդների և նիտրատների առավելագույն մնացորդային քանակների, որոնք սահմանված են Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2006 թվականի դեկտեմբերի 14-ի «Կենդանական և բուսական ծագում ունեցող սննդամթերքում պեստիցիդների և նիտրատների առավելագույն մնացորդային քանակը հաստատելու մասին» N 1904-Ն որոշմամբ.
Աղյուսակ N 1
Մսի ԵՎ մսամթերքի մեջ թունավոր տարրերի, հակաբիոտիկների, նիտրոզամինների, բենզապիրենի, ռադիոնուկլիդների ԵՎ միկոտոքսինների նորմատիվները
Դասիչը, մթերքի խումբը | Ցուցանիշները | Թույլատրելի մակարդակները, մգ/կգ, ոչ ավելի |
Լրացումներ |
1 | 2 | 3 | 4 |
1.1. Բոլոր տեսակի մորթի, նաև որսի ենթակա վայրի կենդանիների միս, այդ թվում` կիսապատրաստվածքներ` թարմ, պաղեցված, քիչ սառեցված, սառեցված |
թունավոր տարրեր` | ||
կապար | 0,5 | ||
արսեն | 0,1 | ||
կադմիում | 0,05 | ||
սնդիկ | 0,03 | ||
հակաբիոտիկներ` | բացի վայրի կենդանիներից | ||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
գրիզին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
բացիտրացին | չի թույլատրվում | < 0.02 միավ./գ | |
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում-137 | 160 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
320 | նույնը, ոսկրահանված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
160 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
ստրոնցիում-90 | 50 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
100 | նույնը, ոսկրահանված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
200 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
1.2. Մորթի ենթակա և վայրի կենդանիների սպանդային են թամթերք (լյարդ, երիկամներ, լեզու, ուղեղ, սիրտ)` պաղեցված, սառեցված, սննդային արյուն և դրանից պատրաստված մթերք, խոզի կաշի |
թունավոր տարրեր` | ||
կապար | 0,6 | ||
1,0 | երիկամներ | ||
արսեն | 1,0 | ||
կադմիում | 0,3 | ||
1,0 | երիկամներ | ||
սնդիկ | 0,1 | ||
0,2 | երիկամներ | ||
հակաբիոտիկներ` | բացի վայրի կենդանիներից | ||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
գրիզին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
բացիտրացին | չի թույլատրվում | < 0.02 միավ./գ | |
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում-137 | 160 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
320 | նույնը, ոսկրահանված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
160 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
ստրոնցիում-90 | 50 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
100 | նույնը, ոսկրահան ված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
200 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
1.3. Բոլոր տեսակի մորթի ենթակա և վայրի թռչունների միս, դրանից կիսապատրաստվածքներ` թարմ, պաղեցված, սառեցված | թունավոր տարրեր` | ||
կապար | 0,5 | ||
արսեն | 0,1 | ||
կադմիում | 0,05 | ||
սնդիկ | 0,03 | ||
հակաբիոտիկներ` | բացի վայրի թռչուններից | ||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
գրիզին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
բացիտրացին | չի թույլատրվում | < 0.02 միավ./գ | |
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում-137 | 180 | բկ/կգ | |
ստրոնցիում-90 | 80 | բկ/կգ | |
1.4. Տավարի, խոզի, ոչխարի և մորթի ենթակա այլ կենդանիների ճարպային հումք, այդ թվում` խոզի ճարպ` պաղեցված, սառեցված, աղ դրած, ապխտած | թունավոր տարրեր` | ||
կապար | 0,1 | ||
արսեն | 0,1 | ||
կադմիում | 0,03 | ||
սնդիկ | 0,03 | ||
բենզապիրեն | 0,001 | խոզի ճարպ` ապխտած | |
հակաբիոտիկներ` | |||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
գրիզին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
բացիտրացին | չի թույլատրվում | < 0.02 միավ./գ | |
նիտրոզամիններ` | |||
ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի գումարը | 0.002 | ||
0.004 | խոզի ճարպ` ապխտած | ||
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում-137 | 100 | բկ/կգ | |
ստրոնցիում-90 | 50 | բկ/կգ | |
1.5. Կենդանական ծագում ունեցող հալեցված ճարպեր | օքսիդացման-փչացման ցուցանիշ` | ||
թթվայնության թիվ | 4,0 | մգ/գ | |
գերօքսիդացման թիվ | 10,0 | մմոլ ակտիվ թթվածին/կգ ճարպային ֆազայում | |
թունավոր տարրեր` | |||
կապար | 0,1 | ||
արսեն | 0,1 | ||
կադմիում | 0,03 | ||
սնդիկ | 0,03 | ||
պղինձ | 0,4 | որոնք ենթակա են պահպանման | |
երկաթ | 1,5 | որոնք ենթակա են պահպանման | |
հակաբիոտիկներ` | |||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
գրիզին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
բացիտրացին | չի թույլատրվում | < 0.02 միավ./գ | |
նիտրոզամիններ` | |||
ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի գումարը | 0.002 | ||
0.004 | խոզի ճարպ` ապխտած | ||
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում-137 | 100 | բկ/կգ | |
ստրոնցիում-90 | 50 | բկ/կգ | |
1.6. Ճարպային մթերք` կենդանականի (ներառյալ կաթնային ճարպը) և բուսական յուղերի համակցմամբ |
օքսիդացման-փչացման ցուցանիշ` | ||
Ճարպային ֆազայի թթվայնություն | 2,5 | կետտստոֆերի | |
գերօքսիդացման թիվ | 10,0 | մմոլ ակտիվ թթվածին/կգ ճարպային ֆազայում | |
թունավոր տարրեր` | |||
կապար | 0,1 | ||
0,3 | շոկոլադե բաղադրիչներով | ||
արսեն | 0,1 | ||
կադմիում | 0,03 | ||
0,2 | շոկոլադե բաղադրիչներով | ||
սնդիկ | 0,03 | ||
պղինձ | 0,4 | որոնք ենթակա են պահպանման | |
երկաթ | 1,5 | որոնք ենթակա են պահպանման | |
նիկել | 0,7 | հիդրոգենացված ճարպով մթերքի համար | |
միկոտոքսիններ` | |||
աֆլատոքսին M1 | 0,0005 | ||
հակաբիոտիկներ` | |||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
ստրեպտոմիցին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
պենիցիլին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում-137 | 100 | բկ/կգ | |
ստրոնցիում-90 | 80 | բկ/կգ | |
1.7. Երշիկեղեն, ապուխտներ, խոհարարական արտադրանք թռչնի, կենդանիների մսից | թունավոր տարրեր` | ||
կապար | 0,5 | ||
արսեն | 0,1 | ||
կադմիում | 0,05 | ||
սնդիկ | 0,03 | ||
բենզապիրեն | 0,001 | ապխտած մթերքի համար | |
հակաբիոտիկներ` | |||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
գրիզին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
բացիտրացին | չի թույլատրվում | < 0.02 միավ./գ | |
նիտրոզամիններ` | |||
ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի գումարը | 0.002 | ||
0.004 | ապխտած մթերքի համար | ||
ռադիոնուկլիդներ` թռչնի մսի դեպքում` | |||
ցեզիում-137 | 180 | բկ/կգ | |
ստրոնցիում-90 | 80 | բկ/կգ | |
ռադիոնուկլիդներ` կենդանիների մսի դեպքում` | |||
ցեզիում-137 | 160 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
320 | նույնը, ոսկրահան ված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
160 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
ստրոնցիում-90 | 50 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
100 | նույնը, ոսկրահանված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
200 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
1.8. Ենթամթերքից պատրաստված մսամթերք (պաշտետներ, լիվերային երշիկներ, զելցներ, դոնդողներ, արյունային երշիկներ) և արյուն: Ենթամթերքի, երշիկի արյան, լցոնքի օգտագործմամբ եփված արտադրանք (երշիկներ, արյունային երշիկներ, լցոնքով ուտեստներ) | թունավոր տարրեր` | ||
կապար | 0,6 | ||
1,0 | երիկամներ | ||
արսեն | 1,0 | ||
կադմիում | 0,3 | ||
1,0 | երիկամներ | ||
սնդիկ | 0,1 | ||
0,2 | երիկամներ | ||
հակաբիոտիկներ` | բացի վայրի կենդանիներից | ||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
գրիզին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
բացիտրացին | չի թույլատրվում | < 0.02 միավ./գ | |
բենզապիրեն | 0,001 | ապխտած մթերքի համար | |
նիտրոզամիններ` | |||
ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի գումարը | 0.002 | ||
0.004 | ապխտած մթերքի համար | ||
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում -137 | 160 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
320 | նույնը, ոսկրահանված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
160 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
ստրոնցիում-90 | 50 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
100 | նույնը, ոսկրահանված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
200 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
1.9. Պահածոներ` մսից, մսաբուսային | թունավոր տարրեր` | ||
կապար | 0,5 | ||
1,0 | թիթեղյա տարայով պահածոների համար | ||
արսեն | 0,1 | ||
կադմիում | 0,05 | ||
0,1 | թիթեղյա տարայով պահածոների համար | ||
սնդիկ | 0,03 | ||
քրոմ | 0,5 | թիթեղյա տարայով պահածոների համար | |
անագ | 200 | թիթեղյա տարայով պահածոների համար | |
նիտրոզամիններ` | |||
ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի գումարը | 0.002 | նատրիումի նիտրիտի ավելացմամբ պահածոների համար | |
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում -137 | 160 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
320 | նույնը, ոսկրահանված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
160 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
ստրոնցիում-90 | 50 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկրահանված միս | |
100 | նույնը, ոսկրահանված վայրի կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
200 | նույնը, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
1.10. Պահածոներ` ենթամթերքից, այդ թվում` պաշտետային (բոլոր տեսակների մորթի և որսի ենթակա կենդանիներից) | թունավոր տարրեր` | ||
կապար | 0,6 | ||
1,0 | թիթեղյա տարայով պահածոների համար | ||
արսեն | 1,0 | ||
կադմիում | 0,3 | ||
0,6 | երիկամներ | ||
սնդիկ | 0,1 | ||
0,2 | երիկամներ | ||
քրոմ | 0,5 | քրոմապատ տարայով պահածոների համար | |
անագ | 200 | թիթեղյա տարայով պահածոների համար | |
հակաբիոտիկներ` | բացի վայրի կենդանիներից | ||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
գրիզին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
բացիտրացին | չի թույլատրվում | < 0.02 միավ./գ | |
նիտրոզամիններ` | |||
ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի գումարը | 0.002 | ||
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում-137 | 160 | բկ/կգ, ոսկրահանված միս | |
320 | բկ/կգ, ոսկրահանված կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
160 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
ստրոնցիում-90 | 50 | բկ/կգ, ոսկրահանված միս | |
100 | բկ/կգ, ոսկրահանված կենդանիների միս, ոսկրահանված եղջերուի միս | ||
200 | բկ/կգ, բոլոր տեսակի կենդանիների ոսկորներ | ||
1.11. Պահածոներ` թռչնամսից (մսաբուսային, այդ թվում` պաշտետային և խճողակային): Թռչնամիս` տաք և սուբլիմացված, չորացված |
թունավոր տարրեր` | ||
կապար | 0,5 | ||
0,6 | պաշտետային | ||
1,0 | թիթեղյա տարայով պահածոների համար | ||
արսեն | 0,1 | ||
1,0 | պաշտետային | ||
կադմիում | 0,05 | ||
0,3 | պաշտետային | ||
0,1 | թիթեղյա տարայով պահածոների համար | ||
սնդիկ | 0,03 | ||
0.1 | պաշտետային | ||
անագ | 200 | պաշտետային թիթեղյա տարայով պահածոների համար | |
քրոմ | 0,5 | նույնը | |
հակաբիոտիկներ` | բացի վայրի թռչուններից | ||
լևոմիցիտին | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
տետրացիկլինի խումբ | չի թույլատրվում | < 0.01 միավ./գ | |
գրիզին | չի թույլատրվում | < 0.5 միավ./գ | |
բացիտրացին | չի թույլատրվում | < 0.02 միավ./գ | |
նիտրոզամիններ` | |||
ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի գումարը | 0.002 | ||
ռադիոնուկլիդներ` | |||
ցեզիում-137 | 180 | բկ/կգ | |
ստորնցիում – 90 | 80 | բկ/կգ |
Աղյուսակ N 2
Մսի եվ մսամթերքի մանրէաբանական ցուցանիշները
Բորբոս (գաղութ առաջացնող միավորների քանակը) ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի աղիքային ցուպիկի խմբի ախտածին մանրէներ` ԱՑԽՄ (կոլի ձևեր) սուլֆիտ վերականգնող կլոստրիդիաներ ոսկեգույն ստաֆիլա- ախտածին, մանրէներ, այդ թվում` սալմոնելաներ 1 8 -
Դասիչը, մթերքի խումբը
ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ, ոչ ավելի (մեզո-ֆիլային աերոբ և ֆակուլտատիվ անաերոբ մանրէների գաղութ առաջացնող միավորների քանակը)
Մթերքի զանգված, որում
չի թույլատրվում (գ)
Լրացումներ
կոկ
S. aureus
2
3
4
5
6
7
1.1. Բոլոր տեսակի մորթի, նաև որսի ենթակա վայրի կենդանիների միս` թարմ, պաղեցված, քիչ սառեցված, սառեցված
1.1.1. Մորթի ենթակա բոլոր կենդանիների թարմ, պաղեցված միս
նմուշառումը` խոր շերտից
1.1.1.1. թարմ մսեղիք, կիսամսեղիք` քառորդված և կտրատված
10
1,0
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.1.1.2. պաղեցված և թեթև պաղեցված մսեղիք, կիսամսեղիք` քառորդված և կտրատված
1x103
0,1
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.1.2. Մորթի ենթակա կենդանիների սառեցված միս
1.1.2.1 մսեղիք, կիսամսեղիք` քառորդված և կտրատված
1x104
0,01
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.1.2.2. ոսկրով, ոսկրահանված ջլային մսի զանգված
5x105
0,001
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.1.2.3. մսային զանգված` մինչև ոսկրահանումը
5x106
0,0001
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում նմուշապատրաստումը` առանց մակերեսի ֆլամբիացման
1.1.3. Բոլոր տեսակի մորթի, նաև որսի ենթակա վայրի կենդանիների մսից կիսապատրաստվածքներ
1.1.3.1. Մսային կիսապատրաստվածքներ` ոչ ոսկրային (պաղեցված, թերպաղեցված, սառեցված), այդ թվում` մարինացված
1.1.3.1.1. խոշոր կտորներով
5x105
0,001
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.1.3.1.2. մանր կտորներով
1x106
0,001
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.1.3.2. Մսի կտրտված կիսապատրաստվածքներ (պաղեցված և սառեցված)
1.1.3.2.1. ձև տված, այդ թվում` թաթախած
5x106
0,0001
-
-
25
500*
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում բորբոսի դեպքում` 500` 1 ամսից ավելի պահման ժամկետ ունեցող կիսապատրաստվածքների համար
1.1.3.2.2. կիսապատրաստվածքներ խմորի մեջ, լցոնքային (դդմիկներ, դոլմա)
2x106
0,0001
-
-
25
500*
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում բորբոսի դեպքում` 500` 1 ամսից ավելի պահման ժամկետ ունեցող կիսապատրաստվածքների համար
1.1.3.2.3. խոզի, տավարի և այլ մորթի ենթակա կենդանիների լցոնք
5x106
0,0001
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.1.3.3. Մսաոսկրային կիսապատրաստվածքներ
1.1.3.3.1. մանր, խոշոր կտորներով (մասնաբաժիններով)
5x106
0,0001
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.2. Մորթի ենթակա և վայրի կենդանիների սպանդային ենթամթերք (լյարդ, երիկամներ, լեզու, ուղեղ, սիրտ)` պաղեցված, սառեցված: Խոզի կաշի, սննդային արյուն և դրանցից պատրաստված մթերք
1.2.1. մորթի ենթակա կենդանիների ենթամթերք` պաղեցված, սառեցված, պաղեցված զանգվածով, խոզի կաշի
-
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում նմուշապատրաստում պաղեցված զանգվածների ֆլամբիացմամբ
1.2.2. սննդային արյուն
5x105
0,1
1,0
-
25
-
S. aureus 1.0 գ չի թույլատրվում
Արյան վերամշակմամբ մթերք
1.2.3. սննդային ալբումին
2.5x104
0,1
1,0
-
25
-
S. aureus և Proteus չի թույլատրվում 1 գ-ում
1.2.4. արյան պլազմայի չոր խտանյութ
5x104
0,1
1,0
-
25
-
1.3. Բոլոր տեսակի մորթի ենթակա և վայրի թռչունների միս, դրանից կիսապատրաստվածքներ` թարմ, պաղեցված, սառեցված
1.3.1. Թռչնի մսեղիք և միս (նմուշները վերցնել խոր շերտերից)
1.3.1.1. պաղեցված
1x104
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.1.2. սառեցված
1x105
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.1.3. փաթեթավորված, պաղեցված, քիչ պաղեցված, սառեցված
5x105
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.2. Կիսապատրաստվածքներ` թռչնի մսից, բնական
1.3.2.1. մսաոսկրային, ոչ ոսկրային` առանց թաթախման
1x105
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.2.2. մսաոսկրային, ոչ ոսկրային` թաթախված սոուսով, համեմունքներով մարինացված
1x106
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.2.3. միս` կտորներով, ոչ ոսկրային զանգվածով
1x106
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.3. Կիսապատրաստվածքներ` թռչնի մսից` մասնատված (սառեցված, թեթև պաղեցված, պաղեցված)
1.3.3.1. խմորի թաղանթում
1x106
0.0001
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.3.2. բնական թաղանթով, այդ թվում` կուպատներ
1x106
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.3.3. թաթախված և ոչ թաթախված
1x106
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.3.4. թռչնի միս` մեխանիկական ոսկրահանված, ոսկրային մնացորդ` սառեցված, պաղեցված զանգվածով: Կիսապատրաստվածքներ` ոսկրային, պաղեցված
1x106
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.3.5. թռչնի կաշի
1x106
-
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.3.4. Թռչնամիս` տաք և սուբլիմացված, չորացված
1.3.4.1. սուբլիմացիոն չորացմամբ ճտի խճողակ
1x104
0,01
-
0,1
25
-
Proteus 1.0 գ չի թույլատրվում
1.3.4.2. հավի խճողակ` ջերմային չորացմամբ
5x103
0,1
-
0,1
25
-
Proteus 1.0 գ չի թույլատրվում
1.3.4.3. չորացված մթերք` թռչնամսից
1x104
0,1
-
0,01
25
-
Proteus 1.0 գ չի թույլատրվում
1.4. Տավարի, խոզի, ոչխարի և մորթի ենթակա այլ կենդանիների ճարպային հումք, այդ թվում` խոզի ճարպ` պաղեցված, սառեցված, աղ դրած, ապխտած
1.4.1. խոզի ճարպ` սառեցված, պաղեցված, անալի
5x104
0,001
-
-
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.4.2. խոզի ճարպից և կրծքամսից մթերք` աղ դրած, ապխտած, ապխտած եփած
5x103
1,0
0,1
-
25
-
նույնը, աղ դրած և ապխտած մթերքի համար
1.5. Կենդանական ծագում ունեցող հալեցված ճարպ
1.5.1. տարբեր կենդանատեսակների
-
-
-
-
-
-
1.6. Ճարպային մթերք` կենդանական (ներառյալ կաթնային ճարպը) և բուսական յուղերի համակցմամբ
1.6.1. ճարպային մթերք` կենդանական (ներառյալ կաթնային ճարպը) և բուսական յուղերի (ճարպի կշռային մասը` 60% և ավելի) համակցմամբ
1x105
0.01
0.01
0.1
25
100
խմորասնկեր` 100 ԳԱՄ/գ-ից ոչ ավելի, L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.6.2. ճարպային մթերք` կենդանական (ներառյալ կաթնային ճարպը) և բուսական յուղերի (ճարպի կշռային մասը` 30-59% և ավելի) համակցմամբ
-
0.01
0.01
0.01
25
200*
* խմորասնկերի հետ գումարված: L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.7. Երշիկեղեն, ապուխտներ, խոհարարական արտադրանք` թռչնի, կենդանիների մսից
1.7.1. Երշիկեղեն, ապուխտներ, խոհարարական արտադրանք թռչնի մսից
1.7.1.1. հում ապխտած
-
0,1
0,01
1,0
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում, E.coli
1.0 գ չի թույլատրվում
1.7.1.2. հում ապխտած, կտրատված և վակուում փաթեթավորված
-
0,1
0,1
1,0
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում, E.coli
1.0 գ չի թույլատրվում
1.7.1.3. կիսաապխտած
-
1,0
0,01
1,0
25
-
1.7.1.4. կիսաապխտած, կտրատված և վակուում փաթեթավորված
-
1,0
0,1
1,0
25
-
1.7.1.5. եփած (երշիկ, նրբերշիկ, թռչնապուխտ և այլն)
1x103
1.0
0.1
1.0
25
-
նրբերշիկների և սարդելկաների համար L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.7.1.6. եփածապխտած
-
1,0
0,1
1,0
25
-
1.7.1.7. թռչնի մսեղիք, մսեղիքի մասեր և արտադրանք` թխված, եփած-ապխտած, ապխտած
1x103
1.0
0.1
1.0
25
-
1.7.1.8. թռչնի մսեղիք, մսեղիքի մասեր և արտադրանք` հում եփած, հում ապխտած
1x103
1.0
0.1
1.0
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում, E.coli
1.0 գ չի թույլատրվում
1.7.1.9. խոհարարական արտադրանք` կտրտած մսից
1x103
1.0
0.1
1.0
25
-
1.7.1.10. թռչնի մսից պատրաստի, արագ պաղեցված ուտեստներ` եփած, տապակած
1x104
0.1
-
1.0
25
-
Enterococcus ԳԱՄ/գ 1x103 -ից ոչ ավելի
1.7.1.11. թռչնի մսից արագ սառեցված պատրաստի ուտեստներ` եփած, տապակած
1x104
0.1
-
1.0
25
-
Enterococcus ԳԱՄ/գ 1x103-ից ոչ ավելի
1.7.1.12. թռչնի մսից արագ սառեցված պատրաստի ուտեստներ` կտրտած մսից` սոուսով և (կամ) խավարտով
2x104
0.1
-
1.0
25
-
Enterococcus ԳԱՄ/գ 1x103 -ից ոչ ավելի
1.7.2. Մորթի ենթակա կենդանիների մսից երշիկեղեն, մսամթերք, խոհարարական արտադրանք
1.7.2.1. երշիկներ և մորթի ենթակա կենդանիների մսից հում ապխտած և թորշոմած արտադրանք, այդ թվում` կտրտված և վակուում փաթեթավորված
-
0,1
0,01
1,0
25
-
E-coli` 1 գ-ում չի թույլատրվում; L.monocytogenes` 25 գ չի թույլատրվում
1.7.2.2. երշիկներ` կիսաապխտած և եփած-ապխտած
-
1,0
0,01
1,0
25
-
L.monocytogenes` 25 գ չի թույլատրվում
1.7.2. 3. երշիկեղեն` եփած-ապխտած, կիսաապխտած, որոնց պահպանման ժամկետը 5 օրից ավելի է, այդ թվում` կտրտված և վակուում փաթեթավորված
-
1,0
0,1
1,0
25
-
L.monocytogenes` 25 գ չի թույլատրվում
1.7.2. 4. եփած երշիկեղեն (երշիկներ, նրբերշիկներ, սարդելկաներ, մսային հացեր)` բարձր և առաջին տեսակների
1x103
1,0
0,01
1,0
25
-
սարդելկաներում և նրբերշիկներում` L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.7.2.5. եփած երշիկեղեն (երշիկներ, նրբերշիկներ, սարդելկաներ, մսային հացեր)` երկրորդ տեսակի
2.5x103
1,0
0,01
1,0
25
-
սարդելկաներում և նրբերշիկներում` L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.7.2.6. երշիկներ` եփած` պահածոյացնող նյութերով, այդ թվում` դելիկատեսային
1x103
1,0
0,1
1,0
25
-
1.7.2.7. երշիկեղեն` եփած, որոնց պահպանման ժամկետը 5 օրից ավելի է, կտրտված և վակուում փաթեթավորված
1x103
1,0
0,1
1,0
25
-
ձևավոր կտրատման դեպքում` ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ 2.5x103-ից ոչ ավելի
1.7.2.8. մսային եփած արտադրանք` տավարի և խոզի ազդրեր, ռուլետներ, տավարի և խոզի մամլած միս (այդ թվում` մամլած բեկոն, խոզի գլխի մամլած միս), խոզապուխտ` թաղանթում
1x103
1,0
0,1
-
25
-
1.7.2. 9. մսային եփած-ապխտած արտադրանք` ազդրեր, ռուլետներ, կորեյկաներ, կրծքամիս, վզիկներ, խոզի բալիկ` նաև թաղանթով
1x103
1,0
0,1
-
25
-
1.7.2.10. եփած-ապխտած թշեր, բուլկաներ
1x103
1,0
0,01
-
25
-
1.7.2.11. տապակած, տապակած-ապխտած մսային արտադրանք
1x103
1,0
0,1
-
25
-
1.7.2.12. եփած և տապակած, ապխտած-տապակած արտադրանք, որոնց պահպանման ժամկետը 5 օրից ավելի է, կտրատված և վակուում փաթեթավորված
1x103
1,0
0,1
1,0
25
-
ձևավոր կտրատման դեպքում` ՄԱՖԱՄ, ԳԱՄ/գ 2.5x103-ից ոչ ավելի
1.7.2.13. արագ սառեցված պատրաստի մսային ուտեստներ` մսի չափաբաժանված կտորներով (առանց սոուսի), տապակած, խաշված
1x104
0.01
-
1.0
25
-
Enterococcus ԳԱՄ/գ 1x103-ից ոչ ավելի
1.7.2.14. արագ սառեցված պատրաստի մսային ուտեստներ` կտրտված մսից` սոուսով, բլինչիկներ` մսով կամ ենթամթերքով և այլն
2x104
0.01
-
1.0
25
-
Enterococcus ԳԱՄ/գ 1x103 -ից ոչ ավելի
1.8. Ենթամթերքից պատրաստված մսամթերք (պաշտետներ, լիվերային երշիկներ, գելեցներ, դոնդողներ, արյունային երշիկներ) և արյուն: Ենթամթերքի, երշիկի արյան, լցոնքի օգտագործմամբ եփված արտադրանք (երշիկներ, արյունային երշիկներ, լցոնքով ուտեստներ)
1.8.1. արյունային երշիկներ
2x103
1,0
0,01*
-*
25
-
*այն մթերքի համար, որի պահման ժամկետը 2 օրից ավելի է: S.aureus 1.0 գ չի թույլատրվում, սուլֆիտ վերականգնող կլոստրիդիաներ 0.1 գ չի թույլատրվում
1.8.2. զելցներ
2x103
1,0
0,1
-*
25
-
*S. aureus 1.0 գ չի թույլատրվում
1.8.3. լիվերային երշիկներ
2x103
1,0
0,01*
-*
25
-
*այն մթերքի համար, որի պահման ժամկետը 2 օրից ավելի է։ S.aureus 1.0 գ չի թույլատրվում, սուլֆիտ վերականգնող կլոստրիդիաներ 0.1 գ չի թույլատրվում
1.8.4. պաշտետներ` լյարդից, մսից, այդ թվում` թաղանթով
1x103
1,0
0,1
0.1*
25
-
*այն մթերքի համար, որի պահման ժամկետը 2 օրից ավելի է: S.aureus 1.0 գ չի թույլատրվում, L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.8.5. դոնդողային մսամթերք (լցոնք)
2x103
0,1
0,1
0,1*
25
-
*այն մթերքի համար, որի պահման ժամկետը 2 օրից ավելի է։ S.aureus 1.0 գ չի թույլատրվում, L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.8.6. հավի պաշտետներ, այդ թվում` փորոտիքի օգտագործմամբ
2x103
1,0
0,1
1,0
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.8.7. պաշտետներ` թռչնի լյարդից
5x103
1,0
0,1
0,1
25
-
L.monocytogenes 25 գ չի թույլատրվում
1.8.8. թռչնամսից դոնդողանման մթերք` զելցներ, լցոնք և այլն
2x103
1,0
0,1
1,0
25
-
1.8.9. լիվերային երշիկ` թռչնամսից և ենթամթերքից
5x103
1,0
0,1
1,0
25
-
1.8.10. չոր սննդային խտանյութեր` մսից կամ ենթամթերքից
2.5x104
1,0
-
-
25
100
1.9. Պահածոներ` կենդանիների և թռչնի մսից (մսաբուսային)
1.9.1. մանրէազերծված` տավարի, խոզի, ձիու և այլ կենդանիների մսից
-
-
-
-
-
-
B.subtilis խմբի սպոր առաջացնող ՄԱՖԱՄ մթերքի 1գ (սմ3)-ում ոչ ավելի, քան 11 բջիջ: B.cereus և (կամ) B.polymyxa խմբի սպոր առաջացնող ՄԱՖԱՄ չի թույլատրվում: Մեզոֆիլ կլոստրիդիաները մթերքի 1գ(սմ3)-ում ոչ ավելի, քան 1 բջիջ, C.botulinum և (կամ) C.perfringens չի թույլատրվում: Սպոր չառաջացնող մանրէներ, բորբոսասնկեր, խմորասնկեր չեն թույլատրվում:
Սպոր առաջացնող թերմոֆիլ անաերոբ, աերոբ և ֆակուլտատիվանաերոբ մանրէների հայտնաբերման դեպքում պահման ջերմաստիճանը` 20օ C-ից ոչ ավելի
1.9.2. մանրէազերծված` տավարի, խոզի, ձիու և այլ կենդանիների մսից և խավարտով (բանջարեղենի, ձավարեղենի)
-
-
-
-
-
-
նույնը
1.9.3. պաստերիզացված` տավարի և խոզի մսից
2x102
1.0
0.1
1.0
25
-
B.cereus 1 գ չի թույլատրվում
1.9.4. պաստերիզացված` ապխտած միս` մասնատված և սիրողական
2x102
1.0
0.1
1.0
25
-
B.cereus 1 գ չի թույլատրվում
1.9.5. մանրէազերծված թռչնամսից` բուսական լցոններով և առանց դրանց, այդ թվում` պաշտետային
-
-
-
-
-
-
B.subtilis խմբի սպոր առաջացնող ՄԱՖԱՄ մթերքի 1 գ (սմ3)-ում ոչ ավելի, քան 11 բջիջ: B.cereus և (կամ) B.polymyxa խմբի սպոր առաջացնող ՄԱՖԱՄ չի թույլատրվում: Մեզոֆիլ կլոստրիդիաները մթերքի
1 գ (սմ3)-ում ոչ ավելի, քան 1 բջիջ, C.botulinum և (կամ) C.perfringens չի թույլատրվում:
Սպոր չառաջաց
նող մանրէներ, բորբոսասնկեր, խմորասնկեր չեն թույլատրվում:
Սպոր առաջացնող թերմոֆիլ անաերոբ, աերոբ և ֆակուլտատիվանաերոբ մանրէների հայտնաբերման դեպքում պահման ջերմաստիճանը` 20օ C-ից ոչ ավելի
1.9.6. Պաստերիզացված` թռչնամսից
2x102
1.0
0.1
1.0
25
-
B.cereus 1 գ չի թույլատրվում
Աղյուսակ N 3
Մսի եվ թռչնամսի վերամշակված մթերքների սննդային արժեքը`
100 Գ ՄԹԵՐՔՈՒՄ
Մթերքի անվանումը | Սպիտակուցներ, գ | Ճարպեր, գ | Ածխաջրեր, գ |
Երշիկեղեն | |||
Եփած երշիկ | առնվազն 11 | ոչ ավելի 25 | 2-ից պակաս |
Նրբերշիկ և սարդելկա | առնվազն 10 | ոչ ավելի 30 | 1-ից պակաս |
Մսային հաց | առնվազն 11 | ոչ ավելի 30 | 2-ից պակաս |
Եփած-ապխտած երշիկ | առնվազն 16 | ոչ ավելի 38 | 1-ից պակաս |
Կիսաապխտած երշիկ | առնվազն 16 | ոչ ավելի 45 | 1-ից պակաս |
Հում ապխտած երշիկ | առնվազն 20 | ոչ ավելի 50 | 1-ից պակաս |
Մթերք խոզի մսից | առնվազն 10 | ոչ ավելի 50 | 1-ից պակաս |
Պահածոներ | |||
Տավարի մսից | առնվազն 17 | ոչ ավելի 17 | 1-ից պակաս |
Ոչխարի մսից | առնվազն 16 | ոչ ավելի 15 | 1-ից պակաս |
Խոզի մսից | առնվազն 15 | ոչ ավելի 32 | 1-ից պակաս |
Թռչնի մսից | առնվազն 16 | ոչ ավելի 18 | 1-ից պակաս |
Աղյուսակ N 4
Օդի ջերմաստիճանի եվ հարաբերական խոնավության նորմավորվող մեծություններն արտադրական շենքերի աշխատանքային օդում
|
». |
4) որոշման հավելվածի 74-րդ կետում «2ս, 3ս, 4ս, 5ս կամ 6ս սխեմաներով հավաստված համապատասխանության սերտիֆիկատ» բառերը փոխարինել «2հ, 3հ, 4հ հայտարարագրման սխեմաներից որևէ մեկով հավաստված համապատասխանության հայտարարագիր կամ 2u, 3u, 4u, 5u կամ 6u սերտիֆիկացման սխեմաներից որևէ մեկով հավաստված համապատասխանության սերտիֆիկատ» բառերով.
5) որոշման հավելվածի 77-րդ կետում «2ս կամ 6ս սխեմայի դեպքում` 12 ամիս, 3ս սխեմայի դեպքում` 24 ամիս, 4ս կամ 5ս սխեմայի դեպքում` 36 ամիս:» բառերը փոխարինել «2հ, 4հ, 2u կամ 6u սխեմայի դեպքում` 12 ամիս, 3u սխեմայի դեպքում` 24 ամիս, 3հ, 4u կամ 5u սխեմայի դեպքում` 36 ամիս:» բառերով.
6) որոշման հավելվածի 78-րդ կետում «2ս, 3ս, 4ս, 5ս կամ 6ս սխեմաներով» բառերը փոխարինել «2ս - 5ս սխեմաներից որևէ մեկով» բառերով:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվանից վեց ամիս հետո:
Հայաստանի Հանրապետության |
Հ. Աբրահամյան |
|
Փոփոխող ակտ | Համապատասխան ինկորպորացիան |
---|
Փոփոխող ակտ | Համապատասխան ինկորպորացիան |
---|