«Գրանցված է»
ՀՀ արդարադատության
նախարարության կողմից
7 հոկտեմբերի 2010 թ.
Պետական գրանցման թիվ 10010358
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ
8 սեպտեմբերի 2010 թ. |
N 16-Ն |
Հ Ր Ա Մ Ա Ն
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐԻ 2010 ԹՎԱԿԱՆԻ ՄԱՐՏԻ 10-Ի N 06-Ն ՀՐԱՄԱՆՈՒՄ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Ղեկավարվելով «Իրավական ակտերի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 70-րդ հոդվածի պահանջներով, ինչպես նաև հիմք ընդունելով Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2002 թվականի օգոստոսի 15-ի N 1300-Ն որոշմամբ հաստատված Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության կանոնադրության 12-րդ կետի դ) ենթակետը.
Հրամայում եմ`
1. Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարի 2010 թվականի մարտի 10-ի N 06-Ն հրամանով հաստատված «Պարենային հումքի և սննդամթերքի անվտանգությանը և սննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-4.9-01-2010 հիգիենիկ նորմատիվների հավելված N 4-ը շարադրել նոր խմբագրությամբ՝ համաձայն հավելվածի։
Նախարար` |
Հ. Քուշկյան |
Հավելված ՀՀ առողջապահության նախարարի 2010 թվականի սեպտեմբերի 8-ի N 16-Ն հրամանի |
«Հավելված 4 ՀՀ առողջապահության նախարարի 2010 թվականի մարտի 10-ի N 06-Ն հրամանի |
ԳԵՆԵՏԻԿՈՐԵՆ ՁԵՎԱՓՈԽՎԱԾ ՄԻԿՐՈՕՐԳԱՆԻԶՄՆԵՐԻՑ ԿԱՄ ԳԵՆԵՏԻԿՈՐԵՆ ՁԵՎԱՓՈԽՎԱԾ ՄԻԿՐՈՕՐԳԱՆԻԶՄՆԵՐԻ ԿԵՆՍԱԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՈՒՄ ՍՏԱՑՎԱԾ, ԿԱՄ ԱՅԴՊԻՍԻ ԱՐԴՅՈՒՆՔ ՊԱՐՈՒՆԱԿՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔ
1. Գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների (այսուհետ` ԳՁՄ) և/կամ գենետիկորեն ձևափոխված նմանակ ունեցող միկրոօրգանիզմների (այսուհետ`ԳՁՄՆ) առկայության փորձաքննության ենթակա սննդամթերքը սահմանված է աղյուսակ 1-ով:
2. Սննդի արտադրությունում օգտագործման համար թույլատրված գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմներ և սննդամթերք՝ գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների հիմքով սահմանված է աղյուսակ 2-ով:
3. Սննդի արտադրությունում օգտագործման համար թույլատրված և առաջարկվող միկրոօրգանիզմները սահմանված է աղյուսակ 3-ով:
4. Սննդամթերքի նմուշառման նորմերը գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների և/կամ գենետիկորեն ձևափոխված նմանակ ունեցող միկրոօրգանիզմների լաբորատոր հետազոտության համար սահմանված են աղյուսակ 4-ով:
5. ԳՁՄ-ի և ԳՁՄՆ-ի հիմքով սննդամթերքի լաբորատոր հետազոտությունների սխեման սահմանված է աղյուսակ 5-ով:
6. Հիգիենիկ փորձարկումների լրացուցիչ ձևերը գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների (գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների նմանակ) փորձաքննության ժամանակ սահմանված է աղյուսակ 6-ով:
7. Կենդանի ԳՁՄՆ պարունակող մթերքի լաբորատոր հետազոտությունների սխեման սահմանված է աղյուսակ 7-ով:
8. Սույն հավելվածում օգտագործվող հապավումներ.
1) ՀՏՄ- հետադարձ տրանսկրիպցիայի մեթոդ,
2) ՊՇՌ - պոլիմերիզացիոն շղթայական ռեակցիաներ,
3) ԷԲՄ-ՊԱԳ-էլեկտրոֆորետիկ բաժանման մեթոդ պոլիակրիլամիդային գելում:
Աղյուսակ 1
Գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների ԵՎ/կամ գենետիկորեն ձեվափոխված նմանակ ունեցող միկրոօրգանիզմների առկայության փորձաքննության ենթակա սննդամթերք
Արտադրանքի խումբ, կախված նրանցում տեխնոլոգիական միկրոֆլորայի կամ միկրոօրգանիզմներ-պրոդուցենտների պարունակությունից |
Կիրառման ոլորտ և մթերքի |
1 |
2 |
1-ին խումբ - կենսունակ տեխնոլոգիական միկրոֆլորա պարունակող հումք, սննդամթերք և սննդային բաղադրամասեր |
Կաթնաթթվային, կաթնաճարպային արտադրություն և պանրագործություն |
Մերաններ, բակխտանյութեր և կենսազանգվածներ` մաքուր կուլտուրաների և կաթնաթթվային բնական սիմբիոզների, պրոբիոտիկների, պրոպիոնաթթուների (բիֆիդոմանրէներ, լակտոբացիլներ), քացախաթթվայինների, լեուկոնոստոկների, թերմոֆիլ ստրեպտոկոկերի և այլ միկրոօրգանիզմների հիմքով, խմորիչների բորբոսասնկերի արտադրության մեջ: | |
Կաթնաթթվային մթերք և յոգուրտներ, այդ թվում դիետիկ և մանկական սննդի համար, պրոբիոտիկ, կաթնաշոռ, թթվասեր և այլն | |
Բոլոր տեսակի պանիրներ | |
Կարագ թթվասերուցքային և մթերք դրա հիմքով | |
Մանկական չոր կաթնաթթվային խառնուրդներ, մթերք կաթնաթթվային` չոր համընդհանուր օգտագործման և դիետիկ | |
Մարգարին, մայոնեզ | |
Կենսաբանական ակտիվ սննդային հավելումների (ԿԱՀ) արտադրություն | |
ԿԱՀ սննդում պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմների, դրանց արտադրության համար կենսազանգվածների և բակխտանյութերի հիմքով | |
ԿԱՀ սննդում բուսական հիմքով, միկրոօրգանիզմներ պրոբիոտիկների հավելումով | |
Մսի և թռչնամսի վերամշակման արտադրություն | |
Ելակետային կուլտուրաներ մսի ֆերմենտացիայի համար, կաթնաթթվային, պրոպիոնաթթվային միկրոօրգանիզմների, միրոկոկկերի, ոչ պաթոգեն ստաֆիլոկոկերի, պեդիոկոկկերի, բորբոսասնկերի, խմորիչների և այլնի հիմքով | |
Հում ապխտած և հում ծխեցրած մսա- և թռչնամթերք | |
Ձկնավերամշակման արտադրություն | |
Ֆերմենտացված ձկնամթերք և պրեսերվներ | |
Հացաթխման արտադրություն, խմորման ըմպելիքների արտադրություն, գարեջրի, սպիրտի և օղու արտադրություն, օսլամաթային և շաքարի արտադրություն | |
Գարեջուր | |
Կվաս, ըմպելիք թեյի սնկի հիմքով և այլն | |
Խմորասնկեր | |
Մերաններ, խմոր պատրաստելու համար կաթնաթթվային և այլ միկրոօրգանիզմների հիմքով հացաբուլկեղենի պատրաստման համար | |
Միկրոօրգանիզմների և խմորիչների կուլտուրաներ-տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցներ հումքի նպատակային խմորման` սպիրտի, շաքարի, քացախի և այլ արտադրության ժամանակ | |
Պտուղ-բանջարեղենային և բուսական մթերքի վերամշակում | |
Աղ դրած և թթվեցրած պտուղ-բանջարեղենային, սնկային և ձավարեղենային մթերք, մեկնարկային կուլտուրաներ նրանց արտադրության համար | |
Թթվեցրած, մարինացված և աղ դրած բանջարեղեն և մրգեր | |
Թթվեցրած մթերք բուսական սոյայի կաթի հիմքով | |
Ֆերմենտացված սոյայի և ձավարեղենային մթերք (սոուսներ, ազգային կերակրատեսակներ և այլ) | |
Այլ | |
Միկրոօրգանիզմների կուլտուրաներ, որպես տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցներ օգտագործելու համար | |
Շտամ-պրոդուցենտներ ֆերմենտների, վիտամինների, կենսախտանյութերի և այլ արտադրության համար | |
2-րդ խումբ - ոչ կենսունակ տեխնոլոգիական միկրոֆլորա պարունակող մթերք |
Հացաթխման արտադրություն |
Հաց, խմորիչով և թթխմորով պատրաստված արտադրանք | |
Կաթնամթերքի արտադրություն | |
Թերմամշակված կաթնաթթվային մթերք | |
Կաթնային և կաթ պարունակող պահածոներ` կաթնաթթվային բաղադրամասերի հիմքով կամ կաթնաթթվային բաղադրամասերի ավելացմամբ, այդ թվում մանկական սննդի համար | |
Հյութերի և հյութ պարունակող ըմպելիքների արտադրություն, գինեգործություն | |
Պարզեցրած մրգային և ցիտրուսային հյութեր, խաղողի և հատապտղային գինիներ | |
ԿԱՀ-ի արտադրություն, հարստացված և մասնագիտացված արտադրանքի սննդային խտանյութերի արտադրություն | |
Էկստրակտներ, լիզատներ, սպիտակուցներ, սպիտակուցային մթերք, նուկլիդային խառնուրդներ խմորիչների և այլ ինակտիվացված մանրէների հիմքով | |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Օսլա ձևափոխված` ստացված մանրէների ֆերմենտացիայի հետևանքով | |
3-րդ խումբ - սննդային բաղադրամասեր և նյութեր, սննդային հավելումներ և միկրոնուտրիենտներ, արտադրված շտամ-պրոդուցենտների մասնակցությամբ, սակայն ազատված տեխնոլոգիական գործընթացի ժամանակ |
Ֆերմենտանյութեր սննդաարտադրության համար |
Վիտամիններ (բետա-կարոտին, ռիբոֆլամին), ճարպաթթուներ, ամինաթթուներ | |
Քաղցրացուցիչներ, բուրավետիչներ | |
Կոնսերվանտներ (նիզին, կաթնաթթու և այլն) | |
Տեխնոլոգիական օժանդակ նյութեր սպիրտի արտադրության համար | |
Քացախ | |
Սննդային օրգանական թթուներ (կիտրոնաթթու, գինեթթու, խնձորաթթու և այլն) | |
Պրեբիոտիկ (մրգաօլիգոշաքարներ), դեկստրիններ և այլն, օսլամաթային արտադրության մթերք | |
Սպիտակուցային հիդրոլիզատներ կաթնային հումքի, մսա-թռչնային հումքի, ձկնային և ոչ ձկնային արտադրանքի, բուսական հումքի, այդ թվում սոյայի հիմքով | |
Գլյուկոզա-գալակտոզային օշարակներ |
Աղյուսակ 2
Սննդի արտադրությունում օգտագործման համար թույլատրված գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմներ ԵՎ սննդամթերք՝ գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների հիմքով
ՀՀ |
Պարենային հումքի կամ սննդամթերքի տեսակ |
Դրանց ստացման համար օգտագործվող միկրոօրգանիզմներ (խումբ, ցեղ, տեսակ) |
Օգտագործման ոլորտ` արտադրություն | |
Ավանդական բնական շտամներ |
Գենետիկորեն ձևափոխված շտամներ | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Մերաններ, բակխտանյութեր, մեկնարկային կուլտուրաներ | |||
Խմորասնկային կուլտուրաներ |
Սախարոմիցես ցերեվիզե (Saccharomyces cerevisiae) |
Շտամներ պարունակող ամիլազայի գեն Սախարոմիցես դիաստատիկուսից (Saccharomyces diastaticus) |
Գարեջրի, գինու, սպիրտի և օղու արտադրություն | |
2 |
Ֆերմենտային պրեպարատներ սննդարտադրության համար, | |||
Հեմիցելյուլոզա |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillus oryzae) |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillus oryzae), հեմոցելյուլոզա և էնդո- -1,4 –ա-քսիլանազա պարունակող գեն Ասպերգիլլուս ակուլիտուսից (Aspergillus aculeatus) |
Հատիկավորների և բանջարեղենի վերամշակման արտադրություն | |
Քսիլանազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger) |
Ֆուզարիում վենետատում |
Հացաբուլկեղեն | |
Լիպազա մոնոցիլգլիցերոլ |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
-- |
Պանրի արտադրություն | |
Լիպազա տրիացիլգլի-ցերոլ |
Ասպերգիլլուս օրիզե |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillus oryzae) |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | |
Լակտազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | ||
Ինվերտազա |
Սախարոմիցես ցեռևիզիե (Saccharomyces cerevisiae) |
Օշարակներ, օսլաներ | ||
Հեմիցելյուլոզա (բազմաբաղա-դրիչ ֆերմենտ) |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Կաթնամթերքի, հրուշակեղենի, մսամթերքի արտադրություն | ||
Ինուլինազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger) |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | ||
Մալտոգենազա (մալտոգեն-ամիլազա) |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) |
Բ. սուբտիլիս |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | |
Ալֆա-ամիլազա |
Բ. սուբտիլիս շտ. ֆ |
Բ. սուբտիլիս |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | |
Դեկստրանազա |
Կետոմիում երատիկում |
|||
Ֆրուկտոզիլ-տրանս |
Ասպերգիլլուս ջապոնիկաս |
Կարագաճար-պային արտադրանք, Հացաբուլկեղեն, ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ | ||
Գլիկոգենազա |
Բ.Ստեարոթերմոֆիլիուս |
-- |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ամիլոգլյուկո-զոիդազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Կարբո-հիդրազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր վառ. |
-- |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Կատալազա |
Միկրոկոկկուս լիզոդեիկտիկուս |
Ասպերգիլլուս նիգեր- |
Պանրի արտադրություն | |
Ցելյուլազա |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում |
Տրիխոդերմա ռեզիե |
Պանրի արտադրություն | |
Խիմոզին Ա (ռենին) պանրագործու-թյան համար |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
Ա. Ցուպիկ Կ-12ԻԱ 198 (E. coli K-12 IA 198,) |
Պանրի արտադրություն | |
Խիմոզին Ա պանրագործու-թյան համար |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillus oryzae) |
Ասպերգիլլուս նիգեր վառ. |
Պանրի արտադրություն | |
Խիմոզին Բ պանրագործու-թյան համար |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Կլյուվերոմիցես լակտիս |
Պանրի արտադրություն | |
Խիմոզին Բ պանրագործու-թյան համար |
Սախարոմիցես ցերևիզիե |
Տրիխոդերմա րիզեի (Trichoderma reesei) |
Պանրի արտադրություն | |
Բ-գլյուկոնազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger) |
Գարեջրի արտադրություն | ||
Բ-գլյուկոնազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր-օրգանիզմ |
Գարեջրի արտադրություն | |
Քսիլոզոիզո-մերազա |
Բ. սուբտիլիս |
Պանրի արտադրություն | ||
Գլյուկոօքսի-դազաներ և կատալազաներ |
Բ. սուբտիլիս շտ. Ֆ |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Պանրի արտադրություն | |
Հեմիցելյու- |
Խետոմիում երատիկում |
_- |
Հրուշակեղենի, կաթնամթերքի, մսամթերքի արտադրություն | |
Լիպազա |
Ասպերգիլլուս ջապոնիկաս |
Օրգանիզմ-դոնոր |
Տրիգլիցերիդ կարագաճարպային արտադրանք, Հացաբուլկեղենում ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ | |
(Candida Antarctica) լիպազաի գենով |
||||
Կարբոամինհիդ-րազաների և պրոտեազների խառնուրդ |
Բ.Ստեարոթերմոֆիլիուս |
- |
Պանիրների արտադրություն | |
Պեկտինազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillus oryzae) Ասպերգիլլուս ակուլիտուս |
Հացամթերքի, ալյուրի, ձկան և մսի արտադրություն | |
Պրոտեազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր օրգանիզմ |
Կաթնամթերքի արտադրություն | |
Պուլլուլանազա |
Միկրոկոկկուս լիզոդեկտիկուս |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս |
Պանրի, գարեջրի արտադրություն | |
Խիմոզին (ռենին պանրա-գործության համար |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում |
Կրիֆոնեկտրիա պարազիտիկա) |
Պանիրներ | |
Ալֆա-ամիլա-զա+գլյուկոմի-լազա |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
- |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Բետա գլյուկանազա |
Ասպերգիլլուս օրիզե |
-- |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Ալֆա-ացետոլլակտա- դեկարբոկիս-լազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Բ. սուբտիլիս |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Ալֆա-ացետո-ացետատ-դեկարբոքսի-լազա |
Սախարոմիցես ցերևիզիե |
Բ. սուբտիլիս |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Հեմիցելյուլազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր օրգանիզմ Բացիլուս սպպ. |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Լակտազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ասպերգիլլուս օրիզեի |
Տրիգլիցերիդ կարագաճար-պային արտադրանք, Հացաբուլկեղե-նում ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ, պանիրներ | |
Կսիլանազա |
Բ. սուբտիլիս |
Ֆուզարիում վենետատում |
Տրիգլիցերիդ կարագաճար-պային արտադրանք, Հացաբուլկեղե-նում ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ, պանիրներ | |
Ինվերտազա |
Բ. սուբտիլիս շտ. ֆ |
-- |
Տրիգլիցերիդ կարագաճար-պային արտադրանք, Հացաբուլկեղե-նում ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ, պանիրներ | |
Գլյուկոամի-լազա |
Խետոմիում երատիկում |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ամինոպեպտի-դազա |
Ասպերգիլլուս ջապոնիկաս |
Դոնոր օրգանիզմ Ասպերգիլլուս սպպ. (Aspergillus spp.) |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Արաբինոֆու-րանոզիդազա |
Բ. Ստեարոթերմոֆիլիուս |
Դոնոր օրգանիզմ Ասպերգիլլուս նիգեր |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ցիկլո-դեկստռին-գլյուկոզիլ-տրանսֆեռազա |
Բ. Լիխենիֆորմիս |
Դոնոր օրգանիզմ Թերմոանաէրոբակտեր |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Գլյուկոա-միլազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր վառ. |
Դոնոր օրգանիզմ Ասպերգիլլուս սպպ. |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Գլյուկոզոիզո-մերազա |
Միկրոկոկկուս լիզոդեկտիկուս |
Ստրեպտոմիցես ռուբիգինոզուս |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Հեմիցելյուլոզա |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում |
Դոնոր օրգանիզմ |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ածիկային ամիլազա |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
Դոնոր օրգանիզմ |
Հացաբուլկեղենի արտադրություն | |
Պեկտինլիազա |
Ասպերգիլլուս օրիզե |
Դոնոր օրգանիզմ Ասպերգիլլուս սպպ. |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Պեկտին-էստերազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր օրգանիզմ |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ֆոսֆոլիպազա Ա |
Սախարոմիցես ցերևիզիե |
Դոնոր օրգանիզմ |
Հատիկավորների մշակման արտադրություն | |
Ֆոսֆոլիպազա Բ |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր օրգանիզմ |
Հատիկավորների մշակման արտադրություն | |
Ֆոսֆոլիպազա Ա2 |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ստրեպտոմիցես վիոլացերուբեր |
Սոյայի և ձվի դեղնուցի լեկտինի հիդրոլիզ | |
Ֆոսֆոլիպազա Ա2 |
Բ. սուբտիքիս |
Ասպերգիլուս նիգեր ՊԼԱ-54 (Aspergillus niger PLA-54) |
Հացաբուլկեղեն, ֆոսֆոլիպիդների հիդրոլիզ | |
Ֆոսֆոլիպազա Ց |
Բ. սուբտիլիս շտ. ֆ |
Պիխիա պաստորիս |
Բուսական յուղեր | |
Պոլիգալակտո-ուրոնիդազա |
Խետոմիում երատիկում |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Հացաբուլկեղեն | |
Պոլլուլանազա |
Ասպերգիլլուս ջապոնիկաս |
Դոնոր օրգանիզմ |
Գարեջուր | |
Բ.Ստեարոթերմոֆիլիուս |
- |
Գարեջուր | ||
Ասպարագի-նազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ասպերգիլիուս նիգեր |
Հաց, հատիկավոր և կարտոֆիլից ստացված մթերքներ | |
Ասպարագի-նազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր վառ. |
Ա. օրիզե (A. oryzae) |
Հաց, հատիկավոր և կարտոֆիլից ստացված մթերքներ | |
Միզանյութի ամիդոլիազա |
Միկրոկոկկուս լիզոդեկտիկուս |
Սախարոմիցես ցերևիզիե |
Էթիլկարբոնատի քանակի նվազում ֆերմենտացված հյութերում | |
Գլյուտամի- |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում |
- |
Հաց, հատիկավոր և կարտոֆիլից ստացված մթերք | |
Բ-Դ գլյուկոզիդազա |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
- |
Հաց, հատիկավոր և կարտոֆիլից ստացված մթերք | |
Ուրեազա |
Ասպերգիլլուս օրիզե |
- |
Շաքարից և շաքարային ճակնդեղից | |
α-գալակտո-զիդազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
- |
Շաքարից և շաքարային ճակնդեղից | |
3 |
Սննդանյութեր, միկրոնուտրիենտներ և սննդային հավելումներ | |||
Ռիբոֆլավին |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Բ. Սուբտիլուս (B.sսbtilսs) Ռիբոֆլավինի գերարտադրանք |
ԿԱՀ սննդում, հարստացված արտադրանքում | |
Բետա կարոտին |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Բլակեսլեա տրիսպորա (Blakeslea trispora), ստացված երկու սնկի շտամների կոֆերմենտա-ցիայից (+) և (-) |
ԿԱՀ սննդում, հարստացված արտադրանքում | |
Նիզին (Խտանյութ |
Բ. սուբտիլիս |
Լակտոկոկկուս լակտիս սուբս.Լակտիս (Lactococcus lactis subs. Lactis) բակտե-րիոֆագերի հանդեպ կայու-նությունը կոդավորող գեն |
Հալեցրած պանիրներ, Բանջարեղենային պահածոներ | |
Լիկոպին |
Բ. սուբտիլիս շտ. ֆ |
Ռեկոմբինացիոն շտամ |
ԿԱՀ սննդում, հարստացված արտադրանքում | |
Պսևդոմոնաս ֆլուորեսցենս |
||||
Կիտրոնաթթու |
Խետոմիում երատիկում |
Ռեկոմբինատ շտամ |
ԿԱՀ սննդում, հարստացված արտադրանքում |
9. ԳՁՄ հիմքով օգտագործվում են`
1) ֆերմենտային պատրաստուկների արտադրությունում,
2) պանրի, օսլամաթային, հացաթխման, ըմպելիքների, սպիրտի, օղու, ԳՁՄ շտամ-պրոդուցենտներ սննդանյութերի և սննդային հավելումների արտադրությունում,
3) խմորիչի, գարեջրի, գինու, սպիրտի, օղու արտադրությունում։
10. ԳՁՄՆ հիմքով`
1) մերաններ, մակարդ, մեկնարկային, պրոբիոտիկ, խմորիչ կուլտուրաներ՝ որպես հումք օգտագործվող,
2) պանիրներ, կաթնաթթվային և պրոբիոտիկ սննդամթերք, կենսաբանական ակտիվ հավելումներ ԿԱՀ, երշիկեղենի, ֆերմենտացված մսամթերքի արտադրությունում,
3) գարեջուր, կվաս և խմորիչներով ըմպելիքներ,
4) թթվասերուցքային կարագ, մարգարին, մայոնեզ,
5) ֆերմենտացված մթերք սոյայի հիմքով,
6) ֆերմենտացված մթերք հատապտղից և բանջարեղենից,
7) ֆերմենտային պատրաստուկներ,
8) սննդանյութի և սննդային հավելումների շտամ- պրոդուցենտներ,
9) թթխմորից և խմորով արտադրանք,
10) սպիտակուցային մթերքներ խմորիչների և այլ ինակտիվացված մանրէական կենսամասսաների հիմքով,
11) օսլա ձևափոխված՝ ստացված մանրէական ֆերմենտացիայի հետևանքով,
12) գունաբացված մրգային և ցիտրուսային հյութեր, խաղողի և հատապտղային գինիներ:
Աղյուսակ 3
Սննդի արտադրությունում օգտագործման համար թույլատրված ԵՎ առաջարկվող միկրոօրգանիզմներ
Միկրոօրգանիզմներ (խումբ, ցեղ, տեսակ) բնական ծագման |
Գենետիկորեն ձևափոխված |
1 |
2 |
Մեզոֆիլ լակտոկոկկեր | |
Լակտոկոկկուս լակտիս սուբսպ.լակտիս (Lactococcus lactis subsp. Lactis) |
Լակտոկոկուս ԴՆԹ հաջորդականություն պարունակող Լակտոկոկկուս ցեղի մանրէներ, |
Լակտոկոկկուս լակտիս սուբսպ.կրեմորիս (Lactococcus lactis subsp. cremoris) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոկոկկուս լակտիս սուբսպ.լակտիս բիովառ դիացետիլակտիս (Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetilactis) |
Նմանակներ չկան |
Լեյկոնոստոկեր | |
Լեյկոնոստոկ լակտիս |
Նմանակներ չկան |
Լեյկոնոստոկ մեզենտերոիդես սուբսպ.դեքստրանիկում (Leuconostoc mesenteroides subsp. Dextranicum) |
Նմանակներ չկան |
Լեյկոնոստոկ Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides |
Նմանակներ չկան |
Թերմոֆիլ ստրեպտոկոկկեր | |
Ստրեպտոկոկկուս սալիվարիուս (Streptococcus salivarius) |
Նմանակներ չկան |
Ստրեպտոկոկկուս թերմոֆիլուս (Streptococcus thermophilus) |
Ս. թերմոֆիլուս (S.thermophilus) ԷՊՍ սինթեզի գեն պարունակող, |
Լակտոբացիլուս (LactoBacillus ) ցեղի մանրէներ | |
Լակտոբացիլուս ացիդոֆիլուս (Lactobacillus acidophilus) |
Շտամներ, Լակտոբացիլուս ացիդոֆիլուսից (Lactobacillus acidophilus) պլազմիդներ պարունակող, որոնք կոդավորում են բակտերիոցինների արտադրանքը |
Լակտոբացիլուս ալիմենտարիուս (Lactobacillus alimentarius) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս ամիլովորուս (Lactobacillus amylovorus) |
Դոնոր օրգանիզմ |
Լակտոբացիլուս բավարիկուս (Lactobacillus bavaricus) |
Ասպերգիլլուս սպպ. (Aspergillus spp.) |
Լակտոբացիլուս բրևիս (Lactobacillus brevis) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս բուխների (Lactobacillus buchneri) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կասեի (Lactobacillus casei) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կասեի (Lactobacillus casei) |
Շտամ՝ Լակտոբացիլուս սպպ. (Lactobacillus spp) գեն պարունակող, որոնք հսկում են ստարտերային կուլտուրաների կայունությունը pH-ի ցածր ցուցմունքների նկատմամբ |
Լակտոբացիլուս կասեի սուբսպ. Ռանքոսուոս (Lactobacillus casei, subsp. rhamnosus GG) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կորինեֆորմիս (Lactobacillus coryneformis) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կուրվատուս (Lactobacillus curvatus) |
Լ. կասեի (L.casei ) շ-գալակտոզիդազայի գենով |
Լակտոբացիլուս կրիսպատուս (Lactobacillus crispatus) |
Աղիքային ցուպիկ (E. Coli) |
Լակտոբացիլուս դելբրուէկի սուբսպ. դելբրուէկի (Lactobacillus delbruecki subsp. delbrueckii) |
Լ. կասեյ (L.casei ) ալկոլդեհիդրոգենազայի գենով Զիմոմոնաս մոբիլիս (Zymomonas mobilis) |
Լակտոբացիլուս դելբրուէկի սուբսպ. Բուլգարիկուս (Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) |
Լ. կասեյ (L.casei ) -շ-լակտոմազայի գենով Աղիքային ցուպիկ (E.coli) |
Լակտոբացիլուս դելբրուէկի սուբսպ. Լակտիս (Lactobacillus delbrueckii subsp. Lactis) |
Լ. կասեյ (L.casei ) խոլեստերինօքսիդազայի գենով Ստրեպտոմիցես սպպ. (Streptomyces spp) |
Լակտոբացիլուս ֆարցիմինիս (Lactobacillus farciminis) |
նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս ֆերմենտում (Lactobacillus fermentum) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս գասսերի |
Ռեոկոմբինատային շտամ մսի կենսակայունության համար |
Լակտոբացիլուս ջոնսոնի |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս հելվետիկուս (Lactobacillus helveticus) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս հետերոհիոխի (Lactobacillus heterohiochi) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս հիլգարդիի (Lactobacillus hilgardii) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս քսիլոզուս (Lactobacillus xylosus) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս զեե (Lactobacillus zeae) (= L. casei subsp. casei /L. rhamnosus) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս սակեի սուբսպ. սակեի (Lactobacillus sakei subsp. sakei) |
Լ. Գասսերի (L. Gasseri) գենով msd աղիքային ցուպիկից սուպերքսիդդուսմուտազայի արտադրման համար |
Լակտոբացիլուս սակեի սուբսպ. արնոզուս ( Lactobacillus sakei subsp.) carnosus (= L. cսrvatսs) |
Լ. Գասսերի (L. Gasseri) քրոմոսոմի մեջ մեղմ ֆագով տեղադրում |
Լակտոբացիլուս սալջվարիուս (Lactobacillus salivarius) |
Շտամ՝ Կլոստրիդիում տերմոցելումից |
Լակտոբացիլուս սանֆրանցիսկո (Lactobacillus sanfrancisco) |
Կլոստրիդիում տերմոցելումից (Clostridium thermocellum) էնդոնուկլեազների գեներ պարունակող |
Լակտոբացիլուս սանֆրանցիսցենսիս (Lactobacillus sanfranciscensis) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կեֆիրգրանում (Lactobacillus kefirgranum) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կեֆիրի |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս լակտիս |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս պարացասեի |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս պենտոսուս (Lactobacillus pentosus) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս պլանտարում (Lactobacillus plantarum) |
Նույնատիպ շտամեր համեմատած՝ |
Լակտոբացիլուս րեուտերի |
Շտամներ` Նեոկալիմաստիկս պատրիցիառումից (Neocallimastix patriciarսm) քսիլանազայի գեն պարունակող, Ֆիբրոլակտեր սուկցինոգենեզից (Fibrobacter succinogenes) β–գլյուկոնազայի գեն պարունակող, Պիրոմիցես ռիզինաֆլատա-յից (Piromyces rhizinflata) ցելյուլազայի գեն պարունակող |
Լակտոբացիլուս ռամֆոզուս (Lactobacillus rhamnosus) |
նմանակներ չկան |
Ստաֆիլոկոկեր, պեդիոկոկեր, բրեվիբակտերիաներ | |
Ստաֆիլակոկուս կարնոզուս (Staphylococcus carnosus) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս կարնոզուս սուբսպ. կարնոզուս (Staphylococcus carnosus subsp. carnosus) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս կարնոզուս սուբսպ. ուտիլիս (Staphylococcus carnosus subsp. Utilis) (= S. carnosus) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս եքվորում |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս սցիուրի (Staphylococcus sciսri) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս քսիլոզուս (Staphylococcus xylosus) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս վիտուլինուս |
Նմանակներ չկան |
Բրեվիբակտերիում կասեի (Brevibacterium casei) |
Նմանակներ չկան |
Բրեվիբակտերիում լինենս (Brevibacterium linens) |
Նմանակներ չկան |
Պեդիոկոկուս ացիդիլակտիցի (Pediococcus acidilactici) |
Նմանակներ չկան |
Պեդիոկոկուս պենտոզացեուս (Pediococcus pentosaceus) |
Նմանակներ չկան |
Կորինեբակտերիում (Corynebacterium) | |
Կորինեբակտերիում ամմոնիագենեզ (Corynebacterium ammoniagenes) |
Նմանակներ չկան |
Կորինեբակտերիում ֆլավենսցենս (Corynebacterium flavescens) |
Նմանակներ չկան |
Էնտերոկոկկուս (Enterococcus) | |
Էնտերոկոկկուս դուրանս (Enterococcus durans) |
Նմանակներ չկան |
Էնտերոկոկկուս ֆեցիում (Enterococcus faecium) |
Նմանակներ չկան |
Արտրոբակտեր (Arthrobacter) | |
Արտրոբակտեր նիկոտիանե (Arthrobacter nicotianae) |
Նմանակներ չկան |
Ացետոբակտեր (Acetobacter) | |
Ացետոբակտեր քսիլինում (Acetobacter xylinum) |
Նմանակներ չկան |
Ացետոբակտեր սուբօքսիդանս (Acetobacter suboxydans) |
Նմանակներ չկան |
Ացետոբակտեր ացետի (Acetobacter aceti) |
Նմանակներ չկան |
Պրոպիոնիբակտերիում (Propionibacterium) | |
Պրոպիոնիբակտերիում ացիդիպրոպիոնիցի (Propionibacterium acidipropionici) |
Նմանակներ չկան |
Պրոպիոնիբակտերիում արաբինոզում (Propionibacterium arabinosum) |
Նմանակներ չկան |
Պրոպիոնիբակտերիում ֆրեուդենրեիխի սուբսպ. ֆրեուդենրեխիի (Propionibacterium freudenreichii subsp. freudenreichii) |
Ռեկոմբինատիվ շտամ Պրոպիոնիբակտերիում ֆրեուդենրեիխի (Propionibacterium freudenreichii) պրոպիոցենին Տ1-ի բարձր արտադրությամբ |
Պրոպիոնիբակտերիում ֆրեուդենրեիխի սուբսպ. շերմանի (Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii) |
Նմանակներ չկան |
Պրոպիոնիբակտերիում |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում (Bifidobacterium) | |
Բիֆիդոբակտերիում ադոլեսցենտիս (Bifidobacterium adolescentis) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում անիմալիս (Bifidobacterium animalis) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում բիֆիդում (Bifidobacterium bifidսm) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում բրեվե (Bifidobacterium breve) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում Bifidobacterium infantis |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում լակտիս (Bifidobacterium lactis) = (Բ. անիմալիս B. animalis) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում լոնգում (Bifidobacterium longum) |
Բ. լոնգում- Ա. ցուպիկի ( B.longum-Escհericհia coli ) վեկտրով շտամեր ռեպլիկոնների հիմքի վրա |
Բիֆիդոբակտերիում պսեուդոլոնգում (Bifidobacterium pseudolongum) |
Նմանակներ չկան |
Բացիլուս (Bacillus ) | |
Բացիլուս ցեռեուս (B. cereսs) |
Նմանակներ չկան |
Բացիլուս կոագուլանս (Bacillus coagulans) |
Գեների Դոնոր օրգանիզմ բակտերիոցին կոագուլինի արտադրման համար |
Բացիլուս լիխենիֆոռմիս (Bacillus licheniformis) |
Դոնոր օրգանիզմ Թերմոանաէրոբակտեր (Thermoanaerobacter) |
Բ. մեզենտերիկուս (B.mesentericus) |
Նմանակներ չկան |
Բ. խուբտիլիս (B.subtilis) կամ ամիլոլիկվիֆացիենցես (amyloliquefaciences) |
Դոնոր օրգանիզմ |
Բ. ամիլոլիկվիֆացիենցես |
Բ. ամիլոլիկվիֆացիենցես |
Բ. ամիլոլիկվիֆացիենցես (Bacillus amyloliquefaciencs) |
Բ. ամիլոլիկվիֆացիենցես (Bacillus amyloliquefaciencs) |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս (Bacillus licheniformis) |
Բացիլուս լիխենիֆոռմիս և |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս (Bacillus licheniformis) |
Բացիլուս լիխենիֆորմիսի (B.licheniformis) |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս (Bacillus licheniformis) |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս, Բ. դերամիֆիկանսի (Bacillus licheniformis Bacillus deramificans) պուլլուլանազա կոդավորող գենով |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) |
Բ. սուբտիլիս (Bacillus subtilis) Բ. բրևիսի (B.brevis) ՈՒՎ-193 (UW-193) ալֆա-դեկարբոկսիլազայի գենով |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) |
ՊՈՒՎ 235 (PUW 235) պլազմիդայի վրա |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) |
B.subtilis B. Brevis-ի ալֆա-դեկարբոկսիլազա գենով |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) |
Բ. սուբտիլիս (Bacillus subtilis) |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) ռիբոֆլովինի գերարտադրանքով |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis), Բ. ստերոտերմոֆիլուս (B.stearothermophilus) գենով Բ. սուբտիլիս (B.subtilis), Բ. բրևիս (B.brevis) գենով |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) Ֆ (F) շտամ |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis), |
Բ. ստերոտերմոֆիլուս |
Բ. սուբտիլիս (B.subtilis) Բ. մեգատերիումից (B.megaterium) ալֆա ամիլազայի գենով ներդրված pCPC800 պլազմիդայում |
Բ. ջերմորտոտիոլիտիկուս |
Բ. սուբտիլիս և ալֆա-ամիլազայի գենով, ներդրված պՍՊՍ 720 (pCPC 720) պլազմիդայում |
Միկրոկոկուս (Micrococcus) | |
Միկրոկոկուս վարիանս (Micrococcus varians) (= Կուցուրիա վարիանս (Kսcսria varians) |
Նմանակներ չկան |
Միկրոկոկուս լիզոդեյցտիկուս (Micrococcus lysodeicticus) |
Նմանակներ չկան |
Աղիքային ցուպիկ (E. coli) | |
Աղիքային ցուպիկ (E. coli) |
Աղիքային ցուպիկ Կ-12 ԻԱ 198 (E. coli K-12 IA 198)՝ սինթեզված քիմիապես կոդավորող ԴՆԹ հաջորդականություն պարունակող, |
Կլեբսիելլա (Klebsiella) | |
Կլեբսիելլա (Klebsiella alrogenes) |
Նմանակներ չկան |
Կլեբսիելլա (Klebsiella planticola) |
Կլեբսիելլա սպպ. (Klebsiella spp) |
Տերմոկոկկալես (Thermococcales) |
Պսեուդոմոնաս ֆլուորեսցենս (Pseսdomonas fluorescens) ալֆաամիլազայի գենով |
Միցելային սնկեր (բորբոսասունկ) | |
Ֆուզարիում (Fսsariսm) | |
Ֆուզարիում սոլանի (Fusarium solani) |
Նմանակներ չկան |
Ֆուզարիում վենետատում (Fusarium venetatum) |
Ֆուզարիում վենետատում (Fusarium venetatum) գենով Տերմոմիցես լանգինոզում (Thermomyces lanuginosum) |
Ասպերգիլլուս (Aspergillus) | |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger) |
Նմանակներ չկան |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger) |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger) վառ. ավամորի (var. awamori) պարունակում է ցուլի պրոխիմոզին գենը ՆՌՌԶ3112 (NRRZ3112) |
վեկտոր – պգ ԱՄպՌ (pgAMpR) | |
Բ. ամիլոլիքվիֆացիենս կամ սուբտիլիս (B.amyloliquefaciens ՌսՌ subtilis) |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger) Կանդիդա անտարկտիկաի (Candida antarctica) ցլիպազայի գենով |
Ասպերգիլլուս ավամորի (Aspergillus awamori) |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger), կրող գեն նույն տեսակի շտամների ամիլոգլյուկոզիդազա կոդավորող |
Ասպերգիլլուս օրիզեա (Aspergillus oryzae) |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger) |
Ասպերգիլլուս օրիզեա (Aspergillus oryzae) |
2 Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillus niger) գեներով էնդո-1,4-քսիլանազայի արտադրանքի կոդավորմամբ |
Ասպերգիլլուս օրիզե վառ. (Aspergillus oryzae var.) |
3. Ա. Նիդուլանսից (A. Nidulans) ացետոմիդազայի գեներով |
Պենիցիլիում (Penicilliսm) | |
Պենիցիլիում ալբում (Penicillium albսm) (= P. caseicolum, P.candidum, or |
Նմանակներ չկան |
Պենիցիլիում կամեմբերտի (Penicillium camembertii) |
Նմանակներ չկան |
Պենիցիլիում կնդիդում (Penicillium candidum) |
Նմանակներ չկան |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում (Penicillium funiculosum) |
Նմանակներ չկան |
Պենիցիլիում ռոքիֆորտի (Penicillium roquefortii) |
Նմանակներ չկան |
Վերտիցիլիում (Verticillium) | |
Վերտիցիլիում լեկանիի (Verticilliսm lecanii) |
Նմանակներ չկան |
Տրիխոդերմա (Trichoderma) | |
Տրիխոդերման րիզեյի (Trichoderma reesei) կամ լոնգիբրախիատում |
Նույն տեսակի դոնոր-օրգանիզմ |
Տրիխոդերմա րիզեի (Trichoderma reesei) |
ցլի խիմոզին B գեն պարունակող |
Տրիխոդերմա հարզիանում |
դոնոր-օրգանիզմ |
Տրիքոտեցիում (Trichothecium) | |
Տրիխոտեցիում դոմեստիկուս (Trichothecium domesticum) |
Նմանակներ չկան |
Հումիկոլա (Humicola) | |
Հումիկոլա ինսոլենս (Humicola insolens) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոպուս (Rhizopus) | |
Ռիզոպուս արխիզուս (Rhizopus arrhizus) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոպուս նիվեուս (Rhizophus niveus) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոպուս օռիզե (Rhizophus oryzae) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոպուս օռիզե (Rhizophus oryzae) վառ. Խախառօմիցես սպպ. (var. |
Նմանակներ չկան |
Մուկոր (Mucor) | |
Մուկոր միեհեյ (Mucor miehei) |
Նմանակներ չկան |
Մուկոր պուսիլլուս (Mucor pusillus) |
Նմանակներ չկան |
Մուկոր լուսիտանիկուս (Mucor lusitanicus) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոմուկոր (Rhizomucor) | |
Ռիզոմուկոր միհեյ (Rhizomucor mieհei) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոմուկոր Rhizomucorpusillus |
Նմանակներ չկան |
Ստրեպտոմիցես (Streptomyces) | |
Ստրեպտոմիցես օլիվացեուս (Streptomyces olivaceous) |
Նմանակներ չկան |
Ստրեպտոմիցես ռուբիգինոզուս (Streptomyces rubiginosus) |
դոնոր-օրգանիզմ |
Ստրեպտոմիցես ռուբիգինոզուս (Streptomyces rubiginosus) |
Ստրեպտոմիցես սպպ. (Streptomyces spp.) և |
Ստրեպտոմիցես վիոլացեոնիգեր (Streptomyces violaceoniger) |
Ացինոպլանես սպպ. (Acinoplanes spp.) |
Ստրեպտոմիցես Ֆրադիաս (Streptomyces fradias) |
Նմանակներ չկան |
Ստրեպտոմիցես լիվանդաս (Streptomyces livadans) |
Ստրեպտոմիցես ռուբիգինոզուսի (Streptomyces rubiginosus) գենով, որը առաջացնում է իմմոբիլիզացված գլյուկոզամերազա |
Ակտինոպլանես (Actinoplanes) | |
Ակտինոպլանես միսսիոուրենտիս (Actinoplanes missiouriensis) |
Նմանակներ չկան |
Նմանակներ չկան | |
Բլակեսլեա (Blakeslea) | |
Բլակեսլեա տրիսպորա (Blakeslea trispora) |
Բլակեսլեա տրիսպորա (Blakeslea trispora), ստացված սնկի երկու շտամների (+) և (-) կոֆերմենտացիայից |
Բլակեսլեա տրիսպորա (Blakeslea trispora), Խմորիչներ | |
Սախարոմիցես (Saccharomyces) | |
Սախարոմիցես բայանուս (Saccharomyces bayanus) |
Նմանակներ չկան |
Սախարոմիցես ցեռեվիզիե (Saccharomyces cerevisiae) |
Ամիլազայի գեն պարունակող Սախարոմիցես դիաստատիկուսի (Saccharomyces diastaticus) շտամներ |
Սախարոմիցես ցեռեվիզիե (Saccharomyces cerevisiae) |
|
Սախարոմիցես ցեռեվիզիե (Saccharomyces cerevisiae) |
Ս. ցեռեվիզիե (S.cerevisieae) |
Սախարոմիցես ցեռեվիզիե սուբսպ. բօլարդի (Saccharomyces cerevisiae subsp. boulardii) |
(Y)-1986 ա-ամիլազայի գենով |
Սախարոմիցես ֆլորենտիուս (Saccharomyces florentius) |
Ս. ցեռեվիզե ԵՍՄՕ01 (ECMo01) ամիդոլիազա միզանյութի մեծացված էքսպրեսիայով |
Սախարոմիցես ֆրագիլիս (Saccharomyces fragilis) |
Նմանակներ չկան |
Սախարոմիցես լակտիս (Saccharomyces lactis) |
Նմանակներ չկան |
Սախարոմիցես ունիսպոռուս (Saccharomyces unisporus) |
Նմանակներ չկան |
Կլուիվերոմիցես (Kluyveromyces) | |
Կլուիվերոմիցես ֆրագիլիս (Kluyveromyces fragilis) |
Նմանակներ չկան |
Կլուիվերոմիցես լակտիս |
Կլուվերոմիցես (Kluyveromyces) |
Կլուիվերոմիցես մարկսիանուս (Kluyveromyces marxianus) |
Նմանակներ չկան |
Հանսենուլա (Hansenula) | |
Հանսենուլա մրակի (Hansenula mrakii |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա (Candida) | |
Կանդիդա ֆամատա (Candida famata) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա կեֆուր (Candida kefyr |
Կանդիդա (Candida) |
Կանդիդա ֆրիդրիցխի (Candida friedriccհi) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա հոլմի (Candida holmii) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա կրուզեի (Candida krusei) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա պսևդոտրոպիկալիս (Candida pseudotropicalis) (= C. kefyr) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա ուտիլիս (Candida սtilis) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա վալիդա (Candida valida) |
Նմանակներ չկան |
Դեբարիոմիցես (Debaryomyces) | |
Դեբարիոմիցես հանսենի (Debaryomyces hansenii) |
Նմանակներ չկան |
Գեոտրիկում (Geotrichum) | |
Գեոտրիկում կանդիդում (Geotrichum candidum) |
Նմանակներ չկան |
Վիլիոպսիս (Williopsis) | |
Վիլիոպսիս մրակի (Williopsis mrakii) Հանզենուլա մրակի (Hansenula mrakii) |
Նմանակներ չկան |
Պիխիա (Pichia) | |
Պիխիա պաստորիս (Pichia pastoris) |
Նմանակներ չկան |
Կարմոբակտերիում մալտարոմատիկում (Carnobacterium maltaromaticum) |
Պիխիա (Pichia) |
Մորտեիռելա վինացե վառ. լաֆինոզեուտիլիզեր (Morteirella vinaceae var. Raffinoseutilizer) |
Նմանակներ չկան |
Պսևդոմոնս ֆլուոռեզցենս (Pseudomonas fluorescens) |
Նմանակներ չկան |
Աղյուսակ 4
Սննդամթերքի նմուշառման նորմերը գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների ԵՎ/կամ գենետիկորեն ձԵՎափոխված նմանակ ունեցող միկրոօրգանիզմների լաբորատոր հետազոտության համար
Սննդամթերքի անվանում |
Մանրէաբանական և |
Կաթնամթերք |
|
Յոգուրտ և մածուցիկ կաթնաթթվային մթերք (կեֆիռ, կումիս և այլն) և դրա հիմքով ջերմամշակված մթերք, այդ թվում պրոբիոտիկ, |
0,5լ |
Թթվասեր բոլոր տեսակի և դրա հիմքով ջերմամշակված մթերք, այդ թվում պրոբիոտիկ |
0,5 կգ կամ երկու փաթեթ ոչ պակաս 250 գ |
կաթնաշոռ, կաթնաշոռով արտադրանք և դրա հիմքով ջերմամշակված մթերք, այդ թվում պրոբիոտիկ |
ոչ պակաս քան 200գ |
Կաթնաթթվային հիմքով պաղպաղակ, այդ թվում պրոբիոտիկ |
0,5 կգ կամ երկու փաթեթ ոչ պակաս 250 գ |
Չոր և կաթնաթթվային մթերքներ, այդ թվում պրոբիոտիկ |
ոչ պակաս քան 200 գ |
Կովի կարագ թթվասերուցքային, |
300 գ կամ երկու փաթեթ ոչ պակաս 250 գ |
Սիճուկային պինդ պանիրներ, փափուկ, աղաջուր դրած և այլն, այդ թվում պրոբիոտիկ |
200 գ կամ ոչ պակաս 250 գ |
Հալեցված պանիրներ |
ոչ պակաս քան 200գ |
Կաթնաշաքար, կաթնային սպիտակուցներ սիճուկային |
ոչ պակաս քան 200գ |
Մսամթերք |
|
Երշիկ |
400 գ |
Ֆերմենտացված մսամթերք |
500 գ |
Ձկնամթերք, ոչ ձկնարդյունաբերական |
|
Պահածոներ, ձկան պրեսերվներ, այդ թվում ձկան խավիար |
3 փաթեթ մինչև 1 կգ քաշով, 1 փաթեթ ավելի քան 1կգ, 125 գ-ձկան խավիար |
Փափկամարմինների, խեցգետնակերպերի, անողնաշարավորների, ծովային ջրիմուռների վերամշակման մթերք |
500 գ |
Հյութեր |
|
Գինի, գինիներից մթերք, կոնյակ |
0,5 լ |
Գարեջուր (շշալցված, լցովի) |
1 շիշ կամ 0,5 լ |
Կվաս |
0,5 լ |
Ոչ ալկոհոլային խմիչքներ, հյութեր |
1 լ (թարմ մզված-200 մլ) |
Պտուղ -բանջարեղեն |
|
Պտուղ, բանջարեղեն, սունկ (մարինացված, թթվեցրած, աղ դրած |
500 գ |
Հաց, հացաբուլկեղեն, |
|
Հաց, հացաբուլկեղեն, քաղցրավենիք, թխվածքներ |
2 փաթեթ (ոչ պակաս 500գ) |
Օղաբլիթ |
հատիկով -3 հատ (ոչ պակաս 300գ) |
Թխվածքներ. քաղցրաբլիթ, գալետներ, պրյանիկ, վաֆլի, կրեմներ, արևելյան քաղցրավենիքներ, կեկսեր, տորթեր, փքաբլիթներ, կարկանդակներ |
500 գ |
Ճարպ-հումք, ճարպային մթերք |
|
Մայոնեզ |
300 գ կամ 1 փաթեթ |
Մարգարին, ճարպեր, քաղցրավենիքներ, հացաբուլկեղեն, խոհարարական արտադրանք |
200 գ |
ԿԱՀ |
|
Պրոբիոտիկ և կաթնաթթվային հիմքով միկրոօրգանիզմներ |
200 գ |
Կենսատեխնոլոգիական ճանապարհով (օլիգոշաքարներ, վիտամիններ և այլն) |
200 գ |
Մանկական և դիետիկ սնունդ |
|
Կրծքի կաթի փոխարինիչներ, հարստացված կաթնաթթվով և պրոբիոտիկներով |
200 գ |
Կերակրման մթերք |
|
Շիլաներ հարստացված պրոբիոտիկներով |
200 գ |
Կերակրման սննդից մրգաբանջարեղենային հիմքով, յոգուրտի, կաթնաթթվային մթերքի, թթվասերի, կաթնաշոռի ավելացումով ջերմամշակված և պահածոյացված |
3 բանկա, քաշը ոչ պակաս քան 200գ |
Սննդի արդյունաբերության համար ֆերմենտային պրեպարատներ |
50 գ |
Բակտերիալ թթվեցումներ, բակխտանյութեր, բիոծավալներ, պրոբիոտիկ և խմորիչ նյութեր |
200 մլ 50 գ |
Մեկնարկային կուլտուրաներ մսամթերքների արտադրման համար |
200 մլ 50 գ |
Հացի մեջ օգտագործվող խմորիչներ, գարեջրի, գինու, խմորիչներ |
100 գ |
Սննդահամային հավելումներ |
|
Խմորիչների լիզատներ |
100 գ |
Ֆերմենտացված սոյայից մթերք (տոֆու, սոյայի սոուս, թթվեցրած խմիչքներ, պաղպաղակ, մայոնեզ) |
200 գ, 100մլ, 0,5 կգ, 300 մլ |
օսլամաթային արդյունաբերության մթերքներ (եգիպտացորեն էքստրատ, կրախմալ, մուլտիդեկստրին, սիրոպներ, մաթ և այլն) |
100 գ |
Աղյուսակ 5
ԳՁՄ-ի ԵՎ ԳՁՄՆ-ի հիմքով սննդամթերքի լաբորատոր հետազոտությունների սխեմա
Մեթոդների խումբ |
Հսկող ցուցանիշներ և թեստեր |
I խումբ |
II խումբ |
III խումբ | |
Կենսունակ գենետիկորեն ձևափոխված միկրոֆլորայով պարենային հումք և սննդամթերք |
Սննդամթերք ոչ կենսատու գենետիկորեն ձևափոխված միկրո-ֆլորայով |
Սննդա-մթերք ազատված գենետի-կորեն ձևա-փոխված միկրո-ֆլորայից | |||
Մերաններ և շտամ-պրոդու-ցենտներ |
Օգտա-գործման համար պատրաստի սննդամթերք | ||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |
Մանրէա-բանական և իմունոլո- |
ԳՁՄ (ԳՁՄՆ) արտազատումը և հայտնաբերումը 1գ մթերքում տեսակի հաստատումը, պատկանելությունը համեմատ րեֆերենտ շտամների հետ |
+ |
+ |
-- | |
Միկրոօրգանիզմների պրոդուցենտ բջիջների բացակայություն |
-- |
-- |
+ | ||
Հարուցիչ շտամների առկայությունը, այդ թվում թունավորությունը (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
+ |
+ |
-- | ||
Մոլեկուլյար գենետիկա | |||||
Տեսակի հաստատման շտամային պատկանելություն ՊՇՌ մեթոդը ԳՁՄ (ԳՁՄՆ), արտազատված մթերքից, կամ շտամ պրոդուցենտից, այդ թվում ռեֆերենս շտամով |
+ |
+ |
+ | ||
ԳՁՄ (ԳՁՄՆ) Սելեկտիվ մարկերների առկայության հակաբիոտիկորեզիստենտ և այլ արտազատված սննդից, կամ հենց սննդում |
+ |
+ |
+ | ||
ԳՁՄ ուղղորդված գենի էքսպրեսիայի նույնականացումը մթերքում (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
-- |
+ |
+ | ||
Կոնկրետ ուղղորդված գենով ԳՁՄ նույնականացում |
--
|
+ |
+ | ||
Պլազմային ուղղվածություն ԳՁՄ (ԳՁՄՆ), արտազատված մթերքից համեմատ ռեֆերենս-շտամով (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
+
|
+ |
-- | ||
Մանրէաբանական և քիմիական անվտանգության հետազոտություն համաձայն |
+ |
+ |
+ | ||
in vitro և in vivo թեստերի թունավորություն (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
--/-- |
--/+ |
--/+ | ||
Գենոթունավորության Էմսայի թեսթ (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
--/-- |
+/+ |
+/+ |
Աղյուսակ 6
Հիգիենիկ փորձարկումների լրացուցիչ ձԵՎերը գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների (գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների նմանակ) փորձաքննության ժամանակ
Ցեղի (տեսակի) պատկանելու- |
Պոտենցիալ ռիսկի |
Կաթնաթթվի ավելցուկային առաջացում |
Բորբոսասունկ |
Հակաբիոտիկների և միկոտոքսինների արտադրանք |
ԳՁՄ միկոտոքսիկոգենի որոշումը, գենով՝ միկոտոքսինով կոդավորված մթերքում, միկոտոքսինի որոշումը սննդամթերքում ստացված և/կամ օգտագործված ԳՁՄ կամ |
Խմորիչներ-շաքարամիցետներ |
Էտանոլի ավելցուկային քանակ՝ ալերգոգեն |
Էտանոլի խտությունը սննդամթերքում, կառուցվածքաքանակական բաշխումը (սպիտակուցային ուղղվածություն) սննդամթերքում, կամ այլ թեստեր հաստատող ալերգենությունը |
Ստրեպտոմիցետներ |
Էտանոլի ավելցուկային քանակ՝ ալերգեն |
Հակաբիոտիկների որոշումը մթերքում |
Սպոռային բացիլներ |
Ավելցուկային պրոտեոլիտիկ ակտիվություն, հեմոտոլոգիական ակտիվություն, հակաբիոտիկ նյութերի առաջացում |
Մթերքի սուր տոկսիք թեստեր, էրիտրոցիտներով հեմոլիզի |
Էնտերակոկկեր |
Ն-նիտրոզամինների, գիստամինի առաջացում հակաբիոտիկ կայունություն |
Գիստամինի, Ն-նիտրազամինի որոշումը մթերքում, կայուն գենի հայտնաբերումը վանկոմիցինի և ռիֆամպիցինի հանդեպ |
Հետերոֆերմենտատիվ լակտոբացիլներ |
Կաթնաթթվի ավելցուկային առաջացում |
Կաթնաթթվի խտության որոշումը Դ(-)-մթերքում |
Աղյուսակ 7
Կենդանի ԳՁՄՆ պարունակող մթերքի լաբորատոր հետազոտությունների սխեմա
Փորձարկ-վող նմուշներ Փորձարկման պարունակություն Հետազոտման Որոշում 1 2 3 4 I և II խմբի մթերք Տեխնոլոգիական միկրոֆլորայի և կենսատու ԳՁՄՆ քանակի որոշում 1 գ մթերքում Միկրոօրգանիզմի քանակը սննդամթերքում համապատասխան նորմավորված և հայտարարված արտադրողի քանակին Փորձաքննության արդյունքների դրական եզրակացու-թյուն Միկրոօրգանիզմների տիպի և տեսակի պատկանելության հավաստում Հաստատված է տեսակի և տիպի միկրոօրգանիզմները համաձայն հայտատուին ներկայացված փաստաթղթերի Սննդամթերքում ԴՆԹ-ի մարկերային վեկտորային գեների հայտնաբերում ԴՆԹի մարկերային գենի բացակայություն, պլազմիդային ԴՆԹ Սննդամթերքի անվտանգության և որակի լրացուցիչ փորձարկում` վիճաբանության դեպքում Չի հայտնաբերվել ոչ մի բացասական, անբարենպաստ հատկանիշ սպառողի համար I և II խմբի մթերք Կենսունակ ԳՁՄՆ քանակի որոշումը տեխնոլոգիական միկրոֆլորայում 1 գ մթերքում Մթերքում միկրոօրգանիզմների քանակը չի համապատասխանում արտադրողի կողմից նորմավորված կամ հայտարարված աստիճանին Փորձաքննության արդյունքների բացասական եզրակացություն Միկրոօրգանիզմի ցեղային Հավաստված չի մի ցեղի կամ տեսակի պատկանելությունը Սննդի նմուշում ԴՆԹ հայտնաբերումը վեկտորային գեների (օրինակ` հակակայունության գեն) Բացահայտված է մարկերային գեների ԴՆԹ Սննդամթերքի որակի և անվտանգության լրացուցիչ հետազոտություններ Հայտնաբերված է պաթոգեն պլազմիդային ԴՆԹ, կամ չեն համապատասխանում սույն հիգիենիկ նորմատիվների պահանջներին
արդյունք
և/ կամ տեսակային պատկանելության հաստատում
»: