«Գրանցված է»
ՀՀ արդարադատության
նախարարության կողմից
29 մարտի 2010 թ.
Պետական գրանցման թիվ 10010144
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ
10 մարտի 2010 թ. |
N 06-Ն |
Հ Ր Ա Մ Ա Ն
«ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-4.9-01-2010 ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԱՏԻՎՆԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Համաձայն «Հայաստանի Հանրապետության բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման մասին» Հայաստանի Հանրապետության oրենքի 4-րդ հոդվածի, «Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայությունը և դրա ենթակայության մարմինները վերակազմակերպելու և Հայաստանի Հանրապետության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրությունն ու կառուցվածքը հաստատելու մասին» Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2002 թվականի օգոստոսի 15-ի N 1316-Ն որոշման 2-րդ կետի ա) ենթակետով հաստատված` Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրության 7-րդ կետի «ե» ենթակետի, ելնելով բնակչության առողջության պահպանման շահերից` պարենային հումքի և սննդամթերքի անվտանգությանը և սննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանելու նպատակով,
Հրամայում եմ`
1. Հաստատել «Պարենային հումքի և սննդամթերքի անվտանգությանը և սննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-4.9-01-2010 հիգիենիկ նորմատիվները` համաձայն հավելվածի:
2. Ուժը կորցրած ճանաչել Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարի 2003 թվականի մարտի 28-ի «Պարենային հումքի և սննդամթերքի անվտանգությանը և սննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-4.9-01-2003 սանիտարական կանոնները և հիգիենիկ նորմերը հաստատելու մասին» N 181 հրամանը:
Նախարար՝ |
Հ. Քուշկյան |
Հավելված
Հաստատված է Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարի 2010 թվականի մարտի 10-ի N 06-Ն հրամանով |
ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ
Հիգիենիկ նորմատիվներ
N 2-III-4.9-01-2010
I. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ
1. Սույն հիգիենիկ նորմատիվները սահմանում են պարենային հումքի և սննդամթերքի անվտանգությանը և սննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ:
II. ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ
1. Պարենային հումքի և սննդամթերքի անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանվում են հավելված 1-ով:
2. Սննդամթերքի սննդային արժեքին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանվում են հավելված 2-ով:
3. Մանկական սննդամթերքի սննդային արժեքին և անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանվում են հավելված 3-ով:
4. Սննդամթերք ստացված գենետիկորեն ձևափոխված աղբյուրներից սահմանվում են հավելված 4-ով:
5. Կենսաբանական ակտիվ նյութեր, դրանց աղբյուր հանդիսացող սննդամթերք և սննդի բաղադրիչներ, որոնք օգտագործելիս, սննդի կենսաբանական ակտիվ հավելումներ պատրաստելիս չեն թողնում վնասակար ազդեցություն մարդու առողջության վրա և կենսաբանական ակտիվ նյութեր, դրանց աղբյուր հանդիսացող սննդամթերք և սննդի բաղադրիչներ, որոնք օգտագործելիս, սննդի կենսաբանական ակտիվ հավելումներ պատրաստելիս կարող են վնասակար ազդեցություն թողնել մարդու առողջության վրա սահմանվում են հավելված 5-ով:
6. Ձկների, խեցգետնակերպերի, փափկամորթների, երկկենցաղների, սողունների և դրանց վերամշակման մթերքի մակաբուծաբանական ցուցանիշները սահմանվում են հավելված 6-ով:
7. Մարդու առողջության վրա վնասակար ազդեցություն չառաջացնող սննդային հավելումները, որոնք օգտագործվում են սննդամթերք պատրաստելիս սահմանվում են հավելված 7-ով:
8. Պահածոյացված սննդամթերքի անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանվում են հավելված 8-ով:
9. Սույն սանիտարական կանոններում կիրառվում են հետևյալ հապավումները.
1) ՄԱՖԱՄՔ` մեզոֆիլային աերոբ և ֆակուլտատիվ անաերոբ մանրէների քանակ,
2) ԱՑԽՄ` Աղիքային ցուպիկների խմբի մանրէներ,
3) ԳԱՄ` գաղութ առաջացնող մանրէներ,
4) ՀՔՑՀ` հեքսաքլորցիկլոհեքսան,
5) ԴԴՏ` 1,1- դի-(4-քլորֆենիլ)-2,2,2-տրիքլորէթան,
6) ԲՐԻԿՍ (ԲRIX)` լուծվող սախարոզայի չափաբաժինը ջրի նկատմամբ հեղուկում,
7) Ջրածնային ցուցանիշ` pH:
ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ՀՈՒՄՔԻ ԵՎ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ
ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ
ՄԱՆԿԱԿԱՆ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ԱՐԺԵՔԻՆ ԵՎ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ
Հավելված 4 Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարի 2010 թվականի մարտի 10-ի N 06-Ն հրամանի |
ԳԵՆԵՏԻԿՈՐԵՆ ՁԵՎԱՓՈԽՎԱԾ ՄԻԿՐՈՕՐԳԱՆԻԶՄՆԵՐԻՑ ԿԱՄ ԳԵՆԵՏԻԿՈՐԵՆ ՁԵՎԱՓՈԽՎԱԾ ՄԻԿՐՈՕՐԳԱՆԻԶՄՆԵՐԻ ԿԵՆՍԱԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՈՒՄ ՍՏԱՑՎԱԾ, ԿԱՄ ԱՅԴՊԻՍԻ ԱՐԴՅՈՒՆՔ ՊԱՐՈՒՆԱԿՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔ
1. Գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների (այսուհետ` ԳՁՄ) և/կամ գենետիկորեն ձևափոխված նմանակ ունեցող միկրոօրգանիզմների (այսուհետ`ԳՁՄՆ) առկայության փորձաքննության ենթակա սննդամթերքը սահմանված է աղյուսակ 1-ով:
2. Սննդի արտադրությունում օգտագործման համար թույլատրված գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմներ և սննդամթերք՝ գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների հիմքով սահմանված է աղյուսակ 2-ով:
3. Սննդի արտադրությունում օգտագործման համար թույլատրված և առաջարկվող միկրոօրգանիզմները սահմանված է աղյուսակ 3-ով:
4. Սննդամթերքի նմուշառման նորմերը գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների և/կամ գենետիկորեն ձևափոխված նմանակ ունեցող միկրոօրգանիզմների լաբորատոր հետազոտության համար սահմանված են աղյուսակ 4-ով:
5. ԳՁՄ-ի և ԳՁՄՆ-ի հիմքով սննդամթերքի լաբորատոր հետազոտությունների սխեման սահմանված է աղյուսակ 5-ով:
6. Հիգիենիկ փորձարկումների լրացուցիչ ձևերը գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների (գենետիկորեն ձևափոխված միկրոօրգանիզմների նմանակ) փորձաքննության ժամանակ սահմանված է աղյուսակ 6-ով:
7. Կենդանի ԳՁՄՆ պարունակող մթերքի լաբորատոր հետազոտությունների սխեման սահմանված է աղյուսակ 7-ով:
8. Սույն հավելվածում օգտագործվող հապավումներ.
1) ՀՏՄ- հետադարձ տրանսկրիպցիայի մեթոդ,
2) ՊՇՌ - պոլիմերիզացիոն շղթայական ռեակցիաներ,
3) ԷԲՄ-ՊԱԳ-էլեկտրոֆորետիկ բաժանման մեթոդ պոլիակրիլամիդային գելում:
Աղյուսակ 1
Գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների ԵՎ/կամ գենետիկորեն ձեվափոխված նմանակ ունեցող միկրոօրգանիզմների առկայության փորձաքննության ենթակա սննդամթերք
Արտադրանքի խումբ, կախված նրանցում տեխնոլոգիական միկրոֆլորայի կամ միկրոօրգանիզմներ-պրոդուցենտների պարունակությունից |
Կիրառման ոլորտ և մթերքի |
1 |
2 |
1-ին խումբ - կենսունակ տեխնոլոգիական միկրոֆլորա պարունակող հումք, սննդամթերք և սննդային բաղադրամասեր |
Կաթնաթթվային, կաթնաճարպային արտադրություն և պանրագործություն |
Մերաններ, բակխտանյութեր և կենսազանգվածներ` մաքուր կուլտուրաների և կաթնաթթվային բնական սիմբիոզների, պրոբիոտիկների, պրոպիոնաթթուների (բիֆիդոմանրէներ, լակտոբացիլներ), քացախաթթվայինների, լեուկոնոստոկների, թերմոֆիլ ստրեպտոկոկերի և այլ միկրոօրգանիզմների հիմքով, խմորիչների բորբոսասնկերի արտադրության մեջ: | |
Կաթնաթթվային մթերք և յոգուրտներ, այդ թվում դիետիկ և մանկական սննդի համար, պրոբիոտիկ, կաթնաշոռ, թթվասեր և այլն | |
Բոլոր տեսակի պանիրներ | |
Կարագ թթվասերուցքային և մթերք դրա հիմքով | |
Մանկական չոր կաթնաթթվային խառնուրդներ, մթերք կաթնաթթվային` չոր համընդհանուր օգտագործման և դիետիկ | |
Մարգարին, մայոնեզ | |
Կենսաբանական ակտիվ սննդային հավելումների (ԿԱՀ) արտադրություն | |
ԿԱՀ սննդում պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմների, դրանց արտադրության համար կենսազանգվածների և բակխտանյութերի հիմքով | |
ԿԱՀ սննդում բուսական հիմքով, միկրոօրգանիզմներ պրոբիոտիկների հավելումով | |
Մսի և թռչնամսի վերամշակման արտադրություն | |
Ելակետային կուլտուրաներ մսի ֆերմենտացիայի համար, կաթնաթթվային, պրոպիոնաթթվային միկրոօրգանիզմների, միրոկոկկերի, ոչ պաթոգեն ստաֆիլոկոկերի, պեդիոկոկկերի, բորբոսասնկերի, խմորիչների և այլնի հիմքով | |
Հում ապխտած և հում ծխեցրած մսա- և թռչնամթերք | |
Ձկնավերամշակման արտադրություն | |
Ֆերմենտացված ձկնամթերք և պրեսերվներ | |
Հացաթխման արտադրություն, խմորման ըմպելիքների արտադրություն, գարեջրի, սպիրտի և օղու արտադրություն, օսլամաթային և շաքարի արտադրություն | |
Գարեջուր | |
Կվաս, ըմպելիք թեյի սնկի հիմքով և այլն | |
Խմորասնկեր | |
Մերաններ, խմոր պատրաստելու համար կաթնաթթվային և այլ միկրոօրգանիզմների հիմքով հացաբուլկեղենի պատրաստման համար | |
Միկրոօրգանիզմների և խմորիչների կուլտուրաներ-տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցներ հումքի նպատակային խմորման` սպիրտի, շաքարի, քացախի և այլ արտադրության ժամանակ | |
Պտուղ-բանջարեղենային և բուսական մթերքի վերամշակում | |
Աղ դրած և թթվեցրած պտուղ-բանջարեղենային, սնկային և ձավարեղենային մթերք, մեկնարկային կուլտուրաներ նրանց արտադրության համար | |
Թթվեցրած, մարինացված և աղ դրած բանջարեղեն և մրգեր | |
Թթվեցրած մթերք բուսական սոյայի կաթի հիմքով | |
Ֆերմենտացված սոյայի և ձավարեղենային մթերք (սոուսներ, ազգային կերակրատեսակներ և այլ) | |
Այլ | |
Միկրոօրգանիզմների կուլտուրաներ, որպես տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցներ օգտագործելու համար | |
Շտամ-պրոդուցենտներ ֆերմենտների, վիտամինների, կենսախտանյութերի և այլ արտադրության համար | |
2-րդ խումբ - ոչ կենսունակ տեխնոլոգիական միկրոֆլորա պարունակող մթերք |
Հացաթխման արտադրություն |
Հաց, խմորիչով և թթխմորով պատրաստված արտադրանք | |
Կաթնամթերքի արտադրություն | |
Թերմամշակված կաթնաթթվային մթերք | |
Կաթնային և կաթ պարունակող պահածոներ` կաթնաթթվային բաղադրամասերի հիմքով կամ կաթնաթթվային բաղադրամասերի ավելացմամբ, այդ թվում մանկական սննդի համար | |
Հյութերի և հյութ պարունակող ըմպելիքների արտադրություն, գինեգործություն | |
Պարզեցրած մրգային և ցիտրուսային հյութեր, խաղողի և հատապտղային գինիներ | |
ԿԱՀ-ի արտադրություն, հարստացված և մասնագիտացված արտադրանքի սննդային խտանյութերի արտադրություն | |
Էկստրակտներ, լիզատներ, սպիտակուցներ, սպիտակուցային մթերք, նուկլիդային խառնուրդներ խմորիչների և այլ ինակտիվացված մանրէների հիմքով | |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Օսլա ձևափոխված` ստացված մանրէների ֆերմենտացիայի հետևանքով | |
3-րդ խումբ - սննդային բաղադրամասեր և նյութեր, սննդային հավելումներ և միկրոնուտրիենտներ, արտադրված շտամ-պրոդուցենտների մասնակցությամբ, սակայն ազատված տեխնոլոգիական գործընթացի ժամանակ |
Ֆերմենտանյութեր սննդաարտադրության համար |
Վիտամիններ (բետա-կարոտին, ռիբոֆլամին), ճարպաթթուներ, ամինաթթուներ | |
Քաղցրացուցիչներ, բուրավետիչներ | |
Կոնսերվանտներ (նիզին, կաթնաթթու և այլն) | |
Տեխնոլոգիական օժանդակ նյութեր սպիրտի արտադրության համար | |
Քացախ | |
Սննդային օրգանական թթուներ (կիտրոնաթթու, գինեթթու, խնձորաթթու և այլն) | |
Պրեբիոտիկ (մրգաօլիգոշաքարներ), դեկստրիններ և այլն, օսլամաթային արտադրության մթերք | |
Սպիտակուցային հիդրոլիզատներ կաթնային հումքի, մսա-թռչնային հումքի, ձկնային և ոչ ձկնային արտադրանքի, բուսական հումքի, այդ թվում սոյայի հիմքով | |
Գլյուկոզա-գալակտոզային օշարակներ |
Աղյուսակ 2
Սննդի արտադրությունում օգտագործման համար թույլատրված գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմներ ԵՎ սննդամթերք՝ գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների հիմքով
ՀՀ |
Պարենային հումքի կամ սննդամթերքի տեսակ |
Դրանց ստացման համար օգտագործվող միկրոօրգանիզմներ (խումբ, ցեղ, տեսակ) |
Օգտագործման ոլորտ` արտադրություն | |
Ավանդական բնական շտամներ |
Գենետիկորեն ձևափոխված շտամներ | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Մերաններ, բակխտանյութեր, մեկնարկային կուլտուրաներ | |||
Խմորասնկային կուլտուրաներ |
Սախարոմիցես ցերեվիզե (Saccհaromyces cerevisiae) |
Շտամներ պարունակող ամիլազայի գեն Սախարոմիցես դիաստատիկուսից (Saccհaromyces diastaticսs) |
Գարեջրի, գինու, սպիրտի և օղու արտադրություն | |
2 |
Ֆերմենտային պրեպարատներ սննդարտադրության համար, | |||
Հեմիցելյուլոզա |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillսs oryzae) |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillսs oryzae), հեմոցելյուլոզա և էնդո- -1,4 –ա-քսիլանազա պարունակող գեն Ասպերգիլլուս ակուլիտուսից (Aspergillսs acսleatսs) |
Հատիկավորների և բանջարեղենի վերամշակման արտադրություն | |
Քսիլանազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger) |
Ֆուզարիում վենետատում |
Հացաբուլկեղեն | |
Լիպազա մոնոցիլգլիցերոլ |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
-- |
Պանրի արտադրություն | |
Լիպազա տրիացիլգլի-ցերոլ |
Ասպերգիլլուս օրիզե |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillսs oryzae) |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | |
Լակտազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | ||
Ինվերտազա |
Սախարոմիցես ցեռևիզիե (Saccհaromyces cerevisiae) |
Օշարակներ, օսլաներ | ||
Հեմիցելյուլոզա (բազմաբաղա-դրիչ ֆերմենտ) |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Կաթնամթերքի, հրուշակեղենի, մսամթերքի արտադրություն | ||
Ինուլինազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger) |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | ||
Մալտոգենազա (մալտոգեն-ամիլազա) |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) |
Բ. սուբտիլիս |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | |
Ալֆա-ամիլազա |
Բ. սուբտիլիս շտ. ֆ |
Բ. սուբտիլիս |
Հացաբուլկեղեն, ըմպելիքներ, օսլա | |
Դեկստրանազա |
Կետոմիում երատիկում |
|||
Ֆրուկտոզիլ-տրանս |
Ասպերգիլլուս ջապոնիկաս |
Կարագաճար-պային արտադրանք, Հացաբուլկեղեն, ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ | ||
Գլիկոգենազա |
Բ.Ստեարոթերմոֆիլիուս |
-- |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ամիլոգլյուկո-զոիդազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Կարբո-հիդրազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր վառ. |
-- |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Կատալազա |
Միկրոկոկկուս լիզոդեիկտիկուս |
Ասպերգիլլուս նիգեր- |
Պանրի արտադրություն | |
Ցելյուլազա |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում |
Տրիխոդերմա ռեզիե |
Պանրի արտադրություն | |
Խիմոզին Ա (ռենին) պանրագործու-թյան համար |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
Ա. Ցուպիկ Կ-12ԻԱ 198 (E. coli K-12 IA 198,) |
Պանրի արտադրություն | |
Խիմոզին Ա պանրագործու-թյան համար |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillսs oryzae) |
Ասպերգիլլուս նիգեր վառ. |
Պանրի արտադրություն | |
Խիմոզին Բ պանրագործու-թյան համար |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Կլյուվերոմիցես լակտիս |
Պանրի արտադրություն | |
Խիմոզին Բ պանրագործու-թյան համար |
Սախարոմիցես ցերևիզիե |
Տրիխոդերմա րիզեի (Tricհoderma reesei) |
Պանրի արտադրություն | |
Բ-գլյուկոնազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger) |
Գարեջրի արտադրություն | ||
Բ-գլյուկոնազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր-օրգանիզմ |
Գարեջրի արտադրություն | |
Քսիլոզոիզո-մերազա |
Բ. սուբտիլիս |
Պանրի արտադրություն | ||
Գլյուկոօքսի-դազաներ և կատալազաներ |
Բ. սուբտիլիս շտ. Ֆ |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Պանրի արտադրություն | |
Հեմիցելյու- |
Խետոմիում երատիկում |
_- |
Հրուշակեղենի, կաթնամթերքի, մսամթերքի արտադրություն | |
Լիպազա |
Ասպերգիլլուս ջապոնիկաս |
Օրգանիզմ-դոնոր |
Տրիգլիցերիդ կարագաճար-պային արտադրանք, Հացաբուլկե-ղենում ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ | |
(Candida Antarctica) լիպազաի գենով |
||||
Կարբոամինհիդ-րազաների և պրոտեազների խառնուրդ |
Բ.Ստեարոթերմոֆիլիուս |
- |
Պանիրների արտադրություն | |
Պեկտինազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ասպերգիլլուս օրիզե (Aspergillսs oryzae) Ասպերգիլլուս ակուլիտուս |
Հացամթերքի, ալյուրի, ձկան և մսի արտադրություն | |
Պրոտեազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր օրգանիզմ |
Կաթնամթերքի արտադրություն | |
Պուլլուլանազա |
Միկրոկոկկուս լիզոդեկտիկուս |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս |
Պանրի, գարեջրի արտադրություն | |
Խիմոզին (ռենին պանրա-գործության համար |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում |
Կրիֆոնեկտրիա պարազիտիկա) |
Պանիրներ | |
Ալֆա-ամիլա-զա+գլյուկոմի-լազա |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
- |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Բետա գլյուկանազա |
Ասպերգիլլուս օրիզե |
-- |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Ալֆա-ացետոլլակտա- դեկարբոկիս-լազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Բ. սուբտիլիս |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Ալֆա-ացետո-ացետատ-դեկարբոքսի-լազա |
Սախարոմիցես ցերևիզիե |
Բ. սուբտիլիս |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Հեմիցելյուլազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր օրգանիզմ Բացիլուս սպպ. |
Օսլամաթային արտադրություն | |
Լակտազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ասպերգիլլուս օրիզեի |
Տրիգլիցերիդ կարագաճարպային արտադրանք, Հացաբուլկեղենում ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ, պանիրներ | |
Կսիլանազա |
Բ. սուբտիլիս |
Ֆուզարիում վենետատում |
Տրիգլիցերիդ կարագաճարպային արտադրանք, Հացաբուլկեղենում ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ, պանիրներ | |
Ինվերտազա |
Բ. սուբտիլիս շտ. ֆ |
-- |
Տրիգլիցերիդ կարագաճարպային արտադրանք, Հացաբուլկեղենում ալկոհոլ պարունակող ապրանքներ, պանիրներ | |
Գլյուկոամիլազա |
Խետոմիում երատիկում |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ամինոպեպտի-դազա |
Ասպերգիլլուս ջապոնիկաս |
Դոնոր օրգանիզմ Ասպերգիլլուս սպպ. (Aspergillսs spp.) |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Արաբինոֆու-րանոզիդազա |
Բ. Ստեարոթերմոֆիլիուս |
Դոնոր օրգանիզմ Ասպերգիլլուս նիգեր |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ցիկլո-դեկստռին-գլյուկոզիլ-տրանսֆեռազա |
Բ. Լիխենիֆորմիս |
Դոնոր օրգանիզմ Թերմոանաէրոբակտեր |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Գլյուկոամիլազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր վառ. |
Դոնոր օրգանիզմ Ասպերգիլլուս սպպ. |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Գլյուկոզոիզո-մերազա |
Միկրոկոկկուս լիզոդեկտիկուս |
Ստրեպտոմիցես ռուբիգինոզուս |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Հեմիցելյուլոզա |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում |
Դոնոր օրգանիզմ |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ածիկային ամիլազա |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
Դոնոր օրգանիզմ |
Հացաբուլկեղենի արտադրություն | |
Պեկտինլիազա |
Ասպերգիլլուս օրիզե |
Դոնոր օրգանիզմ Ասպերգիլլուս սպպ. |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Պեկտին-էստերազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր օրգանիզմ |
Գարեջրի, սպիրտի, գինու արտադրություն | |
Ֆոսֆոլիպազա Ա |
Սախարոմիցես ցերևիզիե |
Դոնոր օրգանիզմ |
Հատիկավորների մշակման արտադրություն | |
Ֆոսֆոլիպազա Բ |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Դոնոր օրգանիզմ |
Հատիկավորների մշակման արտադրություն | |
Ֆոսֆոլիպազա Ա2 |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ստրեպտոմիցես վիոլացերուբեր |
Սոյայի և ձվի դեղնուցի լեկտինի հիդրոլիզ | |
Ֆոսֆոլիպազա Ա2 |
Բ. սուբտիքիս |
Ասպերգիլուս նիգեր ՊԼԱ-54 (Aspergillսs niger PLA-54) |
Հացաբուլկեղեն, ֆոսֆոլիպիդների հիդրոլիզ | |
Ֆոսֆոլիպազա Ց |
Բ. սուբտիլիս շտ. ֆ |
Պիխիա պաստորիս |
Բուսական յուղեր | |
Պոլիգալակտո-ուրոնիդազա |
Խետոմիում երատիկում |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Հացաբուլկեղեն | |
Պոլլուլանազա |
Ասպերգիլլուս ջապոնիկաս |
Դոնոր օրգանիզմ |
Գարեջուր | |
Բ.Ստեարոթերմոֆիլիուս |
- |
Գարեջուր | ||
Ասպարագի-նազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Ասպերգիլիուս նիգեր |
Հաց, հատիկավոր և կարտոֆիլից ստացված մթերքներ | |
Ասպարագի-նազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր վառ. |
Ա. օրիզե (A. oryzae) |
Հաց, հատիկավոր և կարտոֆիլից ստացված մթերքներ | |
Միզանյութի ամիդոլիազա |
Միկրոկոկկուս լիզոդեկտիկուս |
Սախարոմիցես ցերևիզիե |
Էթիլկարբոնատի քանակի նվազում ֆերմենտացված հյութերում | |
Գլյուտամի- |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում |
- |
Հաց, հատիկավոր և կարտոֆիլից ստացված մթերք | |
Բ-Դ գլյուկոզիդազա |
Պենիցիլիում կամեմբերտի |
- |
Հաց, հատիկավոր և կարտոֆիլից ստացված մթերք | |
Ուրեազա |
Ասպերգիլլուս օրիզե |
- |
Շաքարից և շաքարային ճակնդեղից | |
α-գալակտո-զիդազա |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
- |
Շաքարից և շաքարային ճակնդեղից | |
3 |
Սննդանյութեր, միկրոնուտրիենտներ և սննդային հավելումներ | |||
Ռիբոֆլավին |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Բ. Սուբտիլուս (B.sսbtilսs) Ռիբոֆլավինի գերարտադրանք |
ԿԱՀ սննդում, հարստացված արտադրանքում | |
Բետա կարոտին |
Ասպերգիլլուս նիգեր |
Բլակեսլեա տրիսպորա (Blakeslea trispora), ստացված երկու սնկի շտամների կոֆերմենտացիայից (+) և (-) |
ԿԱՀ սննդում, հարստացված արտադրանքում | |
Նիզին (Խտանյութ |
Բ. սուբտիլիս |
Լակտոկոկկուս լակտիս սուբս.Լակտիս (Lactococcսs lactis sսbs. Lactis) բակտերիոֆագերի հանդեպ կայունությունը կոդավորող գեն |
Հալեցրած պանիրներ, Բանջարեղենային պահածոներ | |
Լիկոպին |
Բ. սուբտիլիս շտ. ֆ |
Ռեկոմբինացիոն շտամ |
ԿԱՀ սննդում, հարստացված արտադրանքում | |
Պսևդոմոնաս ֆլուորեսցենս |
||||
Կիտրոնաթթու |
Խետոմիում երատիկում |
Ռեկոմբինատ շտամ |
ԿԱՀ սննդում, հարստացված արտադրանքում |
9. ԳՁՄ հիմքով օգտագործվում են`
1) ֆերմենտային պատրաստուկների արտադրությունում,
2) պանրի, օսլամաթային, հացաթխման, ըմպելիքների, սպիրտի, օղու, ԳՁՄ շտամ-պրոդուցենտներ սննդանյութերի և սննդային հավելումների արտադրությունում,
3) խմորիչի, գարեջրի, գինու, սպիրտի, օղու արտադրությունում։
10. ԳՁՄՆ հիմքով`
1) մերաններ, մակարդ, մեկնարկային, պրոբիոտիկ, խմորիչ կուլտուրաներ՝ որպես հումք օգտագործվող,
2) պանիրներ, կաթնաթթվային և պրոբիոտիկ սննդամթերք, կենսաբանական ակտիվ հավելումներ ԿԱՀ, երշիկեղենի, ֆերմենտացված մսամթերքի արտադրությունում,
3) գարեջուր, կվաս և խմորիչներով ըմպելիքներ,
4) թթվասերուցքային կարագ, մարգարին, մայոնեզ,
5) ֆերմենտացված մթերք սոյայի հիմքով,
6) ֆերմենտացված մթերք հատապտղից և բանջարեղենից,
7) ֆերմենտային պատրաստուկներ,
8) սննդանյութի և սննդային հավելումների շտամ-պրոդուցենտներ,
9) թթխմորից և խմորով արտադրանք,
10) սպիտակուցային մթերքներ խմորիչների և այլ ինակտիվացված մանրէական կենսամասսաների հիմքով,
11) օսլա ձևափոխված՝ ստացված մանրէական ֆերմենտացիայի հետևանքով,
12) գունաբացված մրգային և ցիտրուսային հյութեր, խաղողի և հատապտղային գինիներ:
Աղյուսակ 3
Սննդի արտադրությունում օգտագործման համար թույլատրված ԵՎ առաջարկվող միկրոօրգանիզմներ
Միկրոօրգանիզմներ (խումբ, ցեղ, տեսակ) բնական ծագման |
Գենետիկորեն ձևափոխված |
1 |
2 |
Մեզոֆիլ լակտոկոկկեր | |
Լակտոկոկկուս լակտիս սուբսպ.լակտիս (Lactococcսs lactis sսbsp. Lactis) |
Լակտոկոկուս ԴՆԹ հաջորդականություն պարունակող Լակտոկոկկուս ցեղի մանրէներ, |
Լակտոկոկկուս լակտիս սուբսպ.կրեմորիս (Lactococcսs lactis sսbsp. cremoris) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոկոկկուս լակտիս սուբսպ.լակտիս բիովառ դիացետիլակտիս (Lactococcսs lactis sսbsp. lactis biovar diacetilactis) |
Նմանակներ չկան |
Լեյկոնոստոկեր | |
Լեյկոնոստոկ լակտիս |
Նմանակներ չկան |
Լեյկոնոստոկ մեզենտերոիդես սուբսպ.դեքստրանիկում (Leսconostoc mesenteroides sսbsp. Dextranicսm) |
Նմանակներ չկան |
Լեյկոնոստոկ Leսconostoc mesenteroides sսbsp. mesenteroides |
Նմանակներ չկան |
Թերմոֆիլ ստրեպտոկոկկեր | |
Ստրեպտոկոկկուս սալիվարիուս (Streptococcսs salivariսs) |
Նմանակներ չկան |
Ստրեպտոկոկկուս թերմոֆիլուս (Streptococcսs tհermopհilսs) |
Ս. թերմոֆիլուս (S.tհermopհilսs) ԷՊՍ սինթեզի գեն պարունակող, |
Լակտոբացիլուս (Lactobacillսs) ցեղի մանրէներ | |
Լակտոբացիլուս ացիդոֆիլուս (Lactobacillսs acidopհilսs) |
Շտամներ, Լակտոբացիլուս ացիդոֆիլուսից (Lactobacillսs acidopհilսs) պլազմիդներ պարունակող, որոնք կոդավորում են բակտերիոցինների արտադրանքը |
Լակտոբացիլուս ալիմենտարիուս (Lactobacillսs alimentariսs) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս ամիլովորուս (Lactobacillսs amylovorսs) |
Դոնոր օրգանիզմ |
Լակտոբացիլուս բավարիկուս (Lactobacillսs bavaricսs) |
Ասպերգիլլուս սպպ. (Aspergillսs spp.) |
Լակտոբացիլուս բրևիս (Lactobacillսs brevis) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս բուխների (Lactobacillսs bսcհneri) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կասեի (Lactobacillսs casei) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կասեի (Lactobacillսs casei) |
Շտամ՝ Լակտոբացիլուս սպպ. (Lactobacillսs spp) գեն պարունակող, որոնք հսկում են ստարտերային կուլտուրաների կայունությունը pH-ի ցածր ցուցմունքների նկատմամբ |
Լակտոբացիլուս կասեի սուբսպ. Ռանքոսուոս (Lactobacillսs casei, sսbsp. rհamnosսs GG) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կորինեֆորմիս (Lactobacillսs coryneformis) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կուրվատուս (Lactobacillսs cսrvatսs) |
Լ. կասեի (L.casei ) շ-գալակտոզիդազայի գենով |
Լակտոբացիլուս կրիսպատուս (Lactobacillսs crispatսs) |
Աղիքային ցուպիկ (E. Coli) |
Լակտոբացիլուս դելբրուէկի սուբսպ. դելբրուէկի (Lactobacillսs delbrսecki sսbsp. delbrսeckii) |
Լ. կասեյ (L.casei ) ալկոլդեհիդրոգենազայի գենով Զիմոմոնաս մոբիլիս (Zymomonas mobilis) |
Լակտոբացիլուս դելբրուէկի սուբսպ. Բուլգարիկուս (Lactobacillսs delbrսeckii sսbsp. Bսlgaricսs) |
Լ. կասեյ (L.casei ) -շ-լակտոմազայի գենով Աղիքային ցուպիկ (E.coli) |
Լակտոբացիլուս դելբրուէկի սուբսպ. Լակտիս (Lactobacillսs delbrսeckii sսbsp. Lactis) |
Լ. կասեյ (L.casei ) խոլեստերինօքսիդազայի գենով Ստրեպտոմիցես սպպ. (Streptomyces spp) |
Լակտոբացիլուս ֆարցիմինիս (Lactobacillսs farciminis) |
նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս ֆերմենտում (Lactobacillսs fermentսm) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս գասսերի |
Ռեոկոմբինատային շտամ մսի կենսակայունության համար |
Լակտոբացիլուս ջոնսոնի |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս հելվետիկուս (Lactobacillսs հelveticսs) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս հետերոհիոխի (Lactobacillսs հeteroհiocհi) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս հիլգարդիի (Lactobacillսs հilgardii) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս քսիլոզուս (Lactobacillսs xylosսs) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս զեե (Lactobacillսs zeae) (= L. casei sսbsp. casei /L. rհamnosսs) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս սակեի սուբսպ. սակեի (Lactobacillսs sakei sսbsp. sakei) |
Լ. Գասսերի (L. Gasseri) գենով msd աղիքային ցուպիկից սուպերքսիդդուսմուտազայի արտադրման համար |
Լակտոբացիլուս սակեի սուբսպ. արնոզուս ( Lactobacillսs sakei sսbsp.) carnosսs (= L. cսrvatսs) |
Լ. Գասսերի (L. Gasseri) քրոմոսոմի մեջ մեղմ ֆագով տեղադրում |
Լակտոբացիլուս սալջվարիուս (Lactobacillսs salivariսs) |
Շտամ՝ Կլոստրիդիում տերմոցելումից |
Լակտոբացիլուս սանֆրանցիսկո (Lactobacillսs sanfrancisco) |
Կլոստրիդիում տերմոցելումից (Clostridiսm tհermocellսm) էնդոնուկլեազների գեներ պարունակող |
Լակտոբացիլուս սանֆրանցիսցենսիս (Lactobacillսs sanfranciscensis) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կեֆիրգրանում (Lactobacillսs kefirgranսm) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս կեֆիրի |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս լակտիս |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս պարացասեի |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս պենտոսուս (Lactobacillսs pentosսs) |
Նմանակներ չկան |
Լակտոբացիլուս պլանտարում (Lactobacillսs plantarսm) |
Նույնատիպ շտամեր համեմատած՝ |
Լակտոբացիլուս րեուտերի |
Շտամներ` Նեոկալիմաստիկս պատրիցիառումից (Neocallimastix patriciarսm) քսիլանազայի գեն պարունակող, Ֆիբրոլակտեր սուկցինոգենեզից (Fibrobacter sսccinogenes) β–գլյուկոնազայի գեն պարունակող, Պիրոմիցես ռիզինաֆլատա-յից (Piromyces rհizinflata) ցելյուլազայի գեն պարունակող |
Լակտոբացիլուս ռամֆոզուս (Lactobacillսs rհamnosսs) |
նմանակներ չկան |
Ստաֆիլոկոկեր, պեդիոկոկեր, բրեվիբակտերիաներ | |
Ստաֆիլակոկուս կարնոզուս (Stapհylococcսs carnosսs) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս կարնոզուս սուբսպ. կարնոզուս (Stapհylococcսs carnosսs sսbsp. carnosսs) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս կարնոզուս սուբսպ. ուտիլիս (Stapհylococcսs carnosսs sսbsp. Utilis) (= S. carnosսs) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս եքվորում |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս սցիուրի (Stapհylococcսs sciսri) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս քսիլոզուս (Stapհylococcսs xylosսs) |
Նմանակներ չկան |
Ստաֆիլակոկուս վիտուլինուս |
Նմանակներ չկան |
Բրեվիբակտերիում կասեի (Brevibacteriսm casei) |
Նմանակներ չկան |
Բրեվիբակտերիում լինենս (Brevibacteriսm linens) |
Նմանակներ չկան |
Պեդիոկոկուս ացիդիլակտիցի (Pediococcսs acidilactici) |
Նմանակներ չկան |
Պեդիոկոկուս պենտոզացեուս (Pediococcսs pentosaceսs) |
Նմանակներ չկան |
Կորինեբակտերիում (Corynebacteriսm) | |
Կորինեբակտերիում ամմոնիագենեզ (Corynebacteriսm ammoniagenes) |
Նմանակներ չկան |
Կորինեբակտերիում ֆլավենսցենս (Corynebacteriսm flavescens) |
Նմանակներ չկան |
Էնտերոկոկկուս (Enterococcսs) | |
Էնտերոկոկկուս դուրանս (Enterococcսs dսrans) |
Նմանակներ չկան |
Էնտերոկոկկուս ֆեցիում (Enterococcսs faeciսm) |
Նմանակներ չկան |
Արտրոբակտեր (Artհrobacter) | |
Արտրոբակտեր նիկոտիանե (Artհrobacter nicotianae) |
Նմանակներ չկան |
Ացետոբակտեր (Acetobacter) | |
Ացետոբակտեր քսիլինում (Acetobacter xylinսm) |
Նմանակներ չկան |
Ացետոբակտեր սուբօքսիդանս (Acetobacter sսboxydans) |
Նմանակներ չկան |
Ացետոբակտեր ացետի (Acetobacter aceti) |
Նմանակներ չկան |
Պրոպիոնիբակտերիում (Propionibacteriսm) | |
Պրոպիոնիբակտերիում ացիդիպրոպիոնիցի (Propionibacteriսm acidipropionici) |
Նմանակներ չկան |
Պրոպիոնիբակտերիում արաբինոզում (Propionibacteriսm arabinosսm) |
Նմանակներ չկան |
Պրոպիոնիբակտերիում ֆրեուդենրեիխի սուբսպ. ֆրեուդենրեխիի (Propionibacteriսm freսdenreicհii sսbsp. freսdenreicհii) |
Ռեկոմբինատիվ շտամ Պրոպիոնիբակտերիում ֆրեուդենրեիխի (Propionibacteriսm freսdenreicհii) պրոպիոցենին Տ1-ի բարձր արտադրությամբ |
Պրոպիոնիբակտերիում ֆրեուդենրեիխի սուբսպ. շերմանի (Propionibacteriսm freսdenreicհii sսbsp. sհermanii) |
Նմանակներ չկան |
Պրոպիոնիբակտերիում |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում (Bifidobacteriսm) | |
Բիֆիդոբակտերիում ադոլեսցենտիս (Bifidobacteriսm adolescentis) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում անիմալիս (Bifidobacteriսm animalis) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում բիֆիդում (Bifidobacteriսm bifidսm) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում բրեվե (Bifidobacteriսm breve) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում Bifidobacteriսm infantis |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում լակտիս (Bifidobacteriսm lactis) = (Բ. անիմալիս B. animalis) |
Նմանակներ չկան |
Բիֆիդոբակտերիում լոնգում (Bifidobacteriսm longսm) |
Բ. լոնգում- Ա. ցուպիկի ( B.longսm-Escհericհia coli ) վեկտրով շտամեր ռեպլիկոնների հիմքի վրա |
Բիֆիդոբակտերիում պսեուդոլոնգում (Bifidobacteriսm pseսdolongսm) |
Նմանակներ չկան |
Բացիլուս (Bacillսs) | |
Բացիլուս ցեռեուս (B. cereսs) |
Նմանակներ չկան |
Բացիլուս կոագուլանս (Bacillսs coagսlans) |
Գեների Դոնոր օրգանիզմ բակտերիոցին կոագուլինի արտադրման համար |
Բացիլուս լիխենիֆոռմիս (Bacillսs licհeniformis) |
Դոնոր օրգանիզմ Թերմոանաէրոբակտեր (Tհermoanaerobacter) |
Բ. մեզենտերիկուս (B.mesentericսs) |
Նմանակներ չկան |
Բ. խուբտիլիս (B.sսbtilis) կամ ամիլոլիկվիֆացիենցես (amyloliqսefaciences) |
Դոնոր օրգանիզմ |
Բ. ամիլոլիկվիֆացիենցես |
Բ. ամիլոլիկվիֆացիենցես |
Բ. ամիլոլիկվիֆացիենցես (Bacillսs amyloliqսefaciencs) |
Բ. ամիլոլիկվիֆացիենցես (Bacillսs amyloliqսefaciencs) |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս (Bacillսs licհeniformis) |
Բացիլուս լիխենիֆոռմիս և |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս (Bacillսs licհeniformis) |
Բացիլուս լիխենիֆորմիսի (B.licհeniformis) |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս (Bacillսs licհeniformis) |
Բացիլուս լիխենիֆորմիս, Բ. դերամիֆիկանսի (Bacillսs licհeniformis Bacillսs deramificans) պուլլուլանազա կոդավորող գենով |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) |
Բ. սուբտիլիս (Bacillսs sսbtilis) Բ. բրևիսի (B.brevis) ՈՒՎ-193 (UW-193) ալֆա-դեկարբոկսիլազայի գենով |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) |
ՊՈՒՎ 235 (PUW 235) պլազմիդայի վրա |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) |
B.sսbtilis B. Brevis-ի ալֆա-դեկարբոկսիլազա գենով |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) |
Բ. սուբտիլիս (Bacillսs sսbtilis) |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) ռիբոֆլովինի գերարտադրանքով |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis), Բ. ստերոտերմոֆիլուս (B.stearotհermopհilսs) գենով Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis), Բ. բրևիս (B.brevis) գենով |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) Ֆ (F) շտամ |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis), |
Բ. ստերոտերմոֆիլուս |
Բ. սուբտիլիս (B.sսbtilis) Բ. մեգատերիումից (B.megateriսm) ալֆա ամիլազայի գենով ներդրված pCPC800 պլազմիդայում |
Բ. ջերմորտոտիոլիտիկուս |
Բ. սուբտիլիս և ալֆա-ամիլազայի գենով, ներդրված պՍՊՍ 720 (pCPC 720) պլազմիդայում |
Միկրոկոկուս (Micrococcսs) | |
Միկրոկոկուս վարիանս (Micrococcսs varians) (= Կուցուրիա վարիանս (Kսcսria varians) |
Նմանակներ չկան |
Միկրոկոկուս լիզոդեյցտիկուս (Micrococcսs lysodeicticսs) |
Նմանակներ չկան |
Աղիքային ցուպիկ (E. coli) | |
Աղիքային ցուպիկ (E. coli) |
Աղիքային ցուպիկ Կ-12 ԻԱ 198 (E. coli K-12 IA 198)՝ սինթեզված քիմիապես կոդավորող ԴՆԹ հաջորդականություն պարունակող, |
Կլեբսիելլա (Klebsiella) | |
Կլեբսիելլա (Klebsiella alrogenes) |
Նմանակներ չկան |
Կլեբսիելլա (Klebsiella planticola) |
Կլեբսիելլա սպպ. (Klebsiella spp) |
Տերմոկոկկալես (Tհermococcales) |
Պսեուդոմոնաս ֆլուորեսցենս (Pseսdomonas flսorescens) ալֆաամիլազայի գենով |
Միցելային սնկեր (բորբոսասունկ) | |
Ֆուզարիում (Fսsariսm) | |
Ֆուզարիում սոլանի (Fսsariսm solani) |
Նմանակներ չկան |
Ֆուզարիում վենետատում (Fսsariսm venetatսm) |
Ֆուզարիում վենետատում (Fսsariսm venetatսm) գենով Տերմոմիցես լանգինոզում (Tհermomyces lanսginosսm) |
Ասպերգիլլուս (Aspergillսs) | |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger) |
Նմանակներ չկան |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger) |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger) վառ. ավամորի (var. awamori) պարունակում է ցուլի պրոխիմոզին գենը ՆՌՌԶ3112 (NRRZ3112) |
վեկտոր – պգ ԱՄպՌ (pgAMpR) | |
Բ. ամիլոլիքվիֆացիենս կամ սուբտիլիս (B.amyloliqսefaciens ՌսՌ sսbtilis) |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger) Կանդիդա անտարկտիկաի (Candida antarctica) ցլիպազայի գենով |
Ասպերգիլլուս ավամորի (Aspergillսs awamori) |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger), կրող գեն նույն տեսակի շտամների ամիլոգլյուկոզիդազա կոդավորող |
Ասպերգիլլուս օրիզեա (Aspergillսs oryzae) |
Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger) |
Ասպերգիլլուս օրիզեա (Aspergillսs oryzae) |
2 Ասպերգիլլուս նիգեր (Aspergillսs niger) գեներով էնդո-1,4-քսիլանազայի արտադրանքի կոդավորմամբ |
Ասպերգիլլուս օրիզե վառ. (Aspergillսs oryzae var.) |
3. Ա. Նիդուլանսից (A. Nidսlans) ացետոմիդազայի գեներով |
Պենիցիլիում (Penicilliսm) | |
Պենիցիլիում ալբում (Penicilliսm albսm) (= P. caseicolսm, P.candidսm, or |
Նմանակներ չկան |
Պենիցիլիում կամեմբերտի (Penicilliսm camembertii) |
Նմանակներ չկան |
Պենիցիլիում կնդիդում (Penicilliսm candidսm) |
Նմանակներ չկան |
Պենիցիլիում ֆունիկուլոզում (Penicilliսm fսnicսlosսm) |
Նմանակներ չկան |
Պենիցիլիում ռոքիֆորտի (Penicilliսm roqսefortii) |
Նմանակներ չկան |
Վերտիցիլիում (Verticilliսm) | |
Վերտիցիլիում լեկանիի (Verticilliսm lecanii) |
Նմանակներ չկան |
Տրիխոդերմա (Tricհoderma) | |
Տրիխոդերման րիզեյի (Tricհoderma reesei) կամ լոնգիբրախիատում |
Նույն տեսակի դոնոր-օրգանիզմ |
Տրիխոդերմա րիզեի (Tricհoderma reesei) |
ցլի խիմոզին B գեն պարունակող |
Տրիխոդերմա հարզիանում |
դոնոր-օրգանիզմ |
Տրիքոտեցիում (Tricհotհeciսm) | |
Տրիխոտեցիում դոմեստիկուս (Tricհotհeciսm domesticսm) |
Նմանակներ չկան |
Հումիկոլա (Hսmicola) | |
Հումիկոլա ինսոլենս (Hսmicola insolens) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոպուս (Rհizopսs) | |
Ռիզոպուս արխիզուս (Rհizopսs arrհizսs) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոպուս նիվեուս (Rհizopհսs niveսs) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոպուս օռիզե (Rհizopհսs oryzae) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոպուս օռիզե (Rհizopհսs oryzae) վառ. Խախառօմիցես սպպ. (var. |
Նմանակներ չկան |
Մուկոր (Mսcor) | |
Մուկոր միեհեյ (Mսcor mieհei) |
Նմանակներ չկան |
Մուկոր պուսիլլուս (Mսcor pսsillսs) |
Նմանակներ չկան |
Մուկոր լուսիտանիկուս (Mսcor lսsitanicսs) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոմուկոր (Rհizomսcor) | |
Ռիզոմուկոր միհեյ (Rհizomսcor mieհei) |
Նմանակներ չկան |
Ռիզոմուկոր Rհizomսcorpսsillսs |
Նմանակներ չկան |
Ստրեպտոմիցես (Streptomyces) | |
Ստրեպտոմիցես օլիվացեուս (Streptomyces olivaceoսs) |
Նմանակներ չկան |
Ստրեպտոմիցես ռուբիգինոզուս (Streptomyces rսbiginosսs) |
դոնոր-օրգանիզմ |
Ստրեպտոմիցես ռուբիգինոզուս (Streptomyces rսbiginosսs) |
Ստրեպտոմիցես սպպ. (Streptomyces spp.) և |
Ստրեպտոմիցես վիոլացեոնիգեր (Streptomyces violaceoniger) |
Ացինոպլանես սպպ. (Acinoplanes spp.) |
Ստրեպտոմիցես Ֆրադիաս (Streptomyces fradias) |
Նմանակներ չկան |
Ստրեպտոմիցես լիվանդաս (Streptomyces livadans) |
Ստրեպտոմիցես ռուբիգինոզուսի (Streptomyces rսbiginosսs) գենով, որը առաջացնում է իմմոբիլիզացված գլյուկոզամերազա |
Ակտինոպլանես (Actinoplanes) | |
Ակտինոպլանես միսսիոուրենտիս (Actinoplanes missioսriensis) |
Նմանակներ չկան |
Նմանակներ չկան | |
Բլակեսլեա (Blakeslea) | |
Բլակեսլեա տրիսպորա (Blakeslea trispora) |
Բլակեսլեա տրիսպորա (Blakeslea trispora), ստացված սնկի երկու շտամների (+) և (-) կոֆերմենտացիայից |
Բլակեսլեա տրիսպորա (Blakeslea trispora), Խմորիչներ | |
Սախարոմիցես (Saccհaromyces) | |
Սախարոմիցես բայանուս (Saccհaromyces bayanսs) |
Նմանակներ չկան |
Սախարոմիցես ցեռեվիզիե (Saccհaromyces cerevisiae) |
Ամիլազայի գեն պարունակող Սախարոմիցես դիաստատիկուսի (Saccհaromyces diastaticսs) շտամներ |
Սախարոմիցես ցեռեվիզիե (Saccհaromyces cerevisiae) |
|
Սախարոմիցես ցեռեվիզիե (Saccհaromyces cerevisiae) |
Ս. ցեռեվիզիե (S.cerevisieae) |
Սախարոմիցես ցեռեվիզիե սուբսպ. բօլարդի (Saccհaromyces cerevisiae sսbsp. boսlardii) |
(Y)-1986 ա-ամիլազայի գենով |
Սախարոմիցես ֆլորենտիուս (Saccհaromyces florentiսs) |
Ս. ցեռեվիզե ԵՍՄo01 (ECMo01) ամիդոլիազա միզանյութի մեծացված էքսպրեսիայով |
Սախարոմիցես ֆրագիլիս (Saccհaromyces fragilis) |
Նմանակներ չկան |
Սախարոմիցես լակտիս (Saccհaromyces lactis) |
Նմանակներ չկան |
Սախարոմիցես ունիսպոռուս (Saccհaromyces սnisporսs) |
Նմանակներ չկան |
Կլուիվերոմիցես (Klսyveromyces) | |
Կլուիվերոմիցես ֆրագիլիս (Klսyveromyces fragilis) |
Նմանակներ չկան |
Կլուիվերոմիցես լակտիս |
Կլուվերոմիցես (Klսyveromyces) |
Կլուիվերոմիցես մարկսիանուս (Klսyveromyces marxianսs) |
Նմանակներ չկան |
Հանսենուլա (Hansenսla) | |
Հանսենուլա մրակի (Hansenսla mrakii |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա (Candida) | |
Կանդիդա ֆամատա (Candida famata) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա կեֆուր (Candida kefyr |
Կանդիդա (Candida) |
Կանդիդա ֆրիդրիցխի (Candida friedriccհi) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա հոլմի (Candida հolmii) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա կրուզեի (Candida krսsei) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա պսևդոտրոպիկալիս (Candida pseսdotropicalis) (= C. kefyr) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա ուտիլիս (Candida սtilis) |
Նմանակներ չկան |
Կանդիդա վալիդա (Candida valida) |
Նմանակներ չկան |
Դեբարիոմիցես (Debaryomyces) | |
Դեբարիոմիցես հանսենի (Debaryomyces հansenii) |
Նմանակներ չկան |
Գեոտրիկում (Geotricհսm) | |
Գեոտրիկում կանդիդում (Geotricհսm candidսm) |
Նմանակներ չկան |
Վիլիոպսիս (Williopsis) | |
Վիլիոպսիս մրակի (Williopsis mrakii) Հանզենուլա մրակի (Hansenսla mrakii) |
Նմանակներ չկան |
Պիխիա (Picհia) | |
Պիխիա պաստորիս (Picհia pastoris) |
Նմանակներ չկան |
Կարմոբակտերիում մալտարոմատիկում (Carnobacteriսm maltaromaticսm) |
Պիխիա (Picհia) |
Մորտեիռելա վինացե վառ. լաֆինոզեուտիլիզեր (Morteirella vinaceae var. Raffinoseսtilizer) |
Նմանակներ չկան |
Պսևդոմոնս ֆլուոռեզցենս (Pseսdomonas flսorescens) |
Նմանակներ չկան |
Աղյուսակ 4
Սննդամթերքի նմուշառման նորմերը գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների ԵՎ/կամ գենետիկորեն ձԵՎափոխված նմանակ ունեցող միկրոօրգանիզմների լաբորատոր հետազոտության համար
Սննդամթերքի անվանում |
Մանրէաբանական և |
Կաթնամթերք |
|
Յոգուրտ և մածուցիկ կաթնաթթվային մթերք (կեֆիռ, կումիս և այլն) և դրա հիմքով ջերմամշակված մթերք, այդ թվում պրոբիոտիկ, |
0,5լ |
Թթվասեր բոլոր տեսակի և դրա հիմքով ջերմամշակված մթերք, այդ թվում պրոբիոտիկ |
0,5 կգ կամ երկու փաթեթ ոչ պակաս 250 գ |
կաթնաշոռ, կաթնաշոռով արտադրանք և դրա հիմքով ջերմամշակված մթերք, այդ թվում պրոբիոտիկ |
ոչ պակաս քան 200գ |
Կաթնաթթվային հիմքով պաղպաղակ, այդ թվում պրոբիոտիկ |
0,5 կգ կամ երկու փաթեթ ոչ պակաս 250 գ |
Չոր և կաթնաթթվային մթերքներ, այդ թվում պրոբիոտիկ |
ոչ պակաս քան 200 գ |
Կովի կարագ թթվասերուցքային, |
300 գ կամ երկու փաթեթ ոչ պակաս 250 գ |
Սիճուկային պինդ պանիրներ, փափուկ, աղաջուր դրած և այլն, այդ թվում պրոբիոտիկ |
200 գ կամ ոչ պակաս 250 գ |
Հալեցված պանիրներ |
ոչ պակաս քան 200գ |
Կաթնաշաքար, կաթնային սպիտակուցներ սիճուկային |
ոչ պակաս քան 200գ |
Մսամթերք |
|
Երշիկ |
400 գ |
Ֆերմենտացված մսամթերք |
500 գ |
Ձկնամթերք, ոչ ձկնարդյունաբերական |
|
Պահածոներ, ձկան պրեսերվներ, այդ թվում ձկան խավիար |
3 փաթեթ մինչև 1 կգ քաշով, 1 փաթեթ ավելի քան 1կգ, 125 գ-ձկան խավիար |
Փափկամարմինների, խեցգետնակերպերի, անողնաշարավորների, ծովային ջրիմուռների վերամշակման մթերք |
500 գ |
Հյութեր |
|
Գինի, գինիներից մթերք, կոնյակ |
0,5 լ |
Գարեջուր (շշալցված, լցովի) |
1 շիշ կամ 0,5 լ |
Կվաս |
0,5 լ |
Ոչ ալկոհոլային խմիչքներ, հյութեր |
1 լ (թարմ մզված-200 մլ) |
Պտուղ -բանջարեղեն |
|
Պտուղ, բանջարեղեն, սունկ (մարինացված, թթվեցրած, աղ դրած |
500 գ |
Հաց, հացաբուլկեղեն, |
|
Հաց, հացաբուլկեղեն, քաղցրավենիք, թխվածքներ |
2 փաթեթ (ոչ պակաս 500գ) |
Օղաբլիթ |
հատիկով -3 հատ (ոչ պակաս 300գ) |
Թխվածքներ. քաղցրաբլիթ, գալետներ, պրյանիկ, վաֆլի, կրեմներ, արևելյան քաղցրավենիքներ, կեկսեր, տորթեր, փքաբլիթներ, կարկանդակներ |
500 գ |
Ճարպ-հումք, ճարպային մթերք |
|
Մայոնեզ |
300 գ կամ 1 փաթեթ |
Մարգարին, ճարպեր, քաղցրավենիքներ, հացաբուլկեղեն, խոհարարական արտադրանք |
200 գ |
ԿԱՀ |
|
Պրոբիոտիկ և կաթնաթթվային հիմքով միկրոօրգանիզմներ |
200 գ |
Կենսատեխնոլոգիական ճանապարհով (օլիգոշաքարներ, վիտամիններ և այլն) |
200 գ |
Մանկական և դիետիկ սնունդ |
|
Կրծքի կաթի փոխարինիչներ, հարստացված կաթնաթթվով և պրոբիոտիկներով |
200 գ |
Կերակրման մթերք |
|
Շիլաներ հարստացված պրոբիոտիկներով |
200 գ |
Կերակրման սննդից մրգաբանջարեղենային հիմքով, յոգուրտի, կաթնաթթվային մթերքի, թթվասերի, կաթնաշոռի ավելացումով ջերմամշակված և պահածոյացված |
3 բանկա, քաշը ոչ պակաս քան 200գ |
Սննդի արդյունաբերության համար ֆերմենտային պրեպարատներ |
50 գ |
Բակտերիալ թթվեցումներ, բակխտանյութեր, բիոծավալներ, պրոբիոտիկ և խմորիչ նյութեր |
200 մլ 50 գ |
Մեկնարկային կուլտուրաներ մսամթերքների արտադրման համար |
200 մլ 50 գ |
Հացի մեջ օգտագործվող խմորիչներ, գարեջրի, գինու, խմորիչներ |
100 գ |
Սննդահամային հավելումներ |
|
Խմորիչների լիզատներ |
100 գ |
Ֆերմենտացված սոյայից մթերք (տոֆու, սոյայի սոուս, թթվեցրած խմիչքներ, պաղպաղակ, մայոնեզ) |
200 գ, 100մլ, 0,5 կգ, 300 մլ |
օսլամաթային արդյունաբերության մթերքներ (եգիպտացորեն էքստրատ, կրախմալ, մուլտիդեկստրին, սիրոպներ, մաթ և այլն) |
100 գ |
Աղյուսակ 5
ԳՁՄ-ի և ԳՁՄՆ-ի հիմքով սննդամթերքի լաբորատոր հետազոտությունների սխեմա
Մեթոդների խումբ |
Հսկող ցուցանիշներ և թեստեր |
I խումբ |
II խումբ |
III խումբ | |
Կենսունակ գենետիկորեն ձևափոխված միկրոֆլորայով պարենային հումք և սննդամթերք |
Սննդամթերք ոչ կենսատու գենետիկորեն ձևափոխված միկրո-ֆլորայով |
Սննդա-մթերք ազատ-ված գենետի-կորեն ձևա-փոխված միկրո-ֆլորայից | |||
Մերաններ և շտամ-պրոդու-ցենտներ |
Օգտա-գործման համար պատրաստի սննդամթերք | ||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |
Մանրէա-բանական և իմունոլո- |
ԳՁՄ (ԳՁՄՆ) արտազատումը և հայտնաբերումը 1գ մթերքում տեսակի հաստատումը, պատկանելությունը համեմատ րեֆերենտ շտամների հետ |
+ |
+ |
-- | |
Միկրոօրգանիզմների պրոդուցենտ բջիջների բացակայություն |
-- |
-- |
+ | ||
Հարուցիչ շտամների առկայությունը, այդ թվում թունավորությունը (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
+ |
+ |
-- | ||
Մոլեկուլյար գենետիկա | |||||
Տեսակի հաստատման շտամային պատկանելություն ՊՇՌ մեթոդը ԳՁՄ (ԳՁՄՆ), արտազատված մթերքից, կամ շտամ պրոդուցենտից, այդ թվում ռեֆերենս շտամով |
+ |
+ |
+ | ||
ԳՁՄ (ԳՁՄՆ) Սելեկտիվ մարկերների առկայության հակաբիոտիկորեզիստենտ և այլ արտազատված սննդից, կամ հենց սննդում |
+ |
+ |
+ | ||
ԳՁՄ ուղղորդված գենի էքսպրեսիայի նույնականացումը մթերքում (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
-- |
+ |
+ | ||
Կոնկրետ ուղղորդված գենով ԳՁՄ նույնականացում |
--
|
+ |
+ | ||
Պլազմային ուղղվածություն ԳՁՄ (ԳՁՄՆ), արտազատված մթերքից համեմատ ռեֆերենս-շտամով (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
+
|
+ |
-- | ||
Մանրէաբանական և քիմիական անվտանգության հետազոտություն համաձայն |
+ |
+ |
+ | ||
in vitro և in vivo թեստերի թունավորություն (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
--/-- |
--/+ |
--/+ | ||
Գենոթունավորության Էմսայի թեսթ (նշանակվում է լրացուցիչ հետազոտություն) |
--/-- |
+/+ |
+/+ |
Աղյուսակ 6
Հիգիենիկ փորձարկումների լրացուցիչ ձԵՎերը գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների (գենետիկորեն ձԵՎափոխված միկրոօրգանիզմների նմանակ) փորձաքննության ժամանակ
Ցեղի (տեսակի) պատկանելու- |
Պոտենցիալ ռիսկի |
Կաթնաթթվի ավելցուկային առաջացում |
Բորբոսասունկ |
Հակաբիոտիկների և միկոտոքսինների արտադրանք |
ԳՁՄ միկոտոքսիկոգենի որոշումը, գենով՝ միկոտոքսինով կոդավորված մթերքում, միկոտոքսինի որոշումը սննդամթերքում ստացված և/կամ օգտագործված ԳՁՄ կամ |
Խմորիչներ-շաքարամիցետներ |
Էտանոլի ավելցուկային քանակ՝ ալերգոգեն |
Էտանոլի խտությունը սննդամթերքում, կառուցվածքաքանակական բաշխումը (սպիտակուցային ուղղվածություն) սննդամթերքում, կամ այլ թեստեր հաստատող ալերգենությունը |
Ստրեպտոմիցետներ |
Էտանոլի ավելցուկային քանակ՝ ալերգեն |
Հակաբիոտիկների որոշումը մթերքում |
Սպոռային բացիլներ |
Ավելցուկային պրոտեոլիտիկ ակտիվություն, հեմոտոլոգիական ակտիվություն, հակաբիոտիկ նյութերի առաջացում |
Մթերքի սուր տոկսիք թեստեր, էրիտրոցիտներով հեմոլիզի |
Էնտերակոկկեր |
Ն-նիտրոզամինների, գիստամինի առաջացում հակաբիոտիկ կայունություն |
Գիստամինի, Ն-նիտրազամինի որոշումը մթերքում, կայուն գենի հայտնաբերումը վանկոմիցինի և ռիֆամպիցինի հանդեպ |
Հետերոֆերմենտատիվ լակտոբացիլներ |
Կաթնաթթվի ավելցուկային առաջացում |
Կաթնաթթվի խտության որոշումը Դ(-)-մթերքում |
Աղյուսակ 7
Կենդանի ԳՁՄՆ պարունակող մթերքի լաբորատոր հետազոտությունների սխեմա
Փորձարկ-վող նմուշներ |
Փորձարկման պարունակություն |
Հետազոտման |
Որոշում |
1 |
2 |
3 |
4 |
I և II խմբի մթերք |
Տեխնոլոգիական միկրոֆլորայի և կենսատու ԳՁՄՆ քանակի որոշում 1 գ մթերքում |
Միկրոօրգանիզմի քանակը սննդամթերքում համապատասխան նորմավորված և հայտարարված արտադրողի քանակին |
Փորձաքննության արդյունքների դրական եզրակացություն |
Միկրոօրգանիզմների տիպի և տեսակի պատկանելության հավաստում |
Հաստատված է տեսակի և տիպի միկրոօրգանիզմները համաձայն հայտատուին ներկայացված փաստաթղթերի | ||
Սննդամթերքում ԴՆԹ-ի մարկերային վեկտորային գեների հայտնաբերում |
ԴՆԹի մարկերային գենի բացակայություն, պլազմիդային ԴՆԹ | ||
Սննդամթերքի անվտանգության և որակի լրացուցիչ փորձարկում` վիճաբանության դեպքում |
Չի հայտնաբերվել ոչ մի բացասական, անբարենպաստ հատկանիշ սպառողի համար | ||
I և II խմբի մթերք |
Կենսունակ ԳՁՄՆ քանակի որոշումը տեխնոլոգիական միկրոֆլորայում 1 գ մթերքում |
Մթերքում միկրոօրգանիզմների քանակը չի համապատասխանում արտադրողի կողմից նորմավորված կամ հայտարարված աստիճանին |
Փորձաքննության արդյունքների բացասական եզրակացություն |
Միկրոօրգանիզմի ցեղային |
Հավաստված չի մի ցեղի կամ տեսակի պատկանելությունը | ||
Սննդի նմուշում ԴՆԹ հայտնաբերումը վեկտորային գեների (օրինակ` հակակայունության գեն) |
Բացահայտված է մարկերային գեների ԴՆԹ | ||
Սննդամթերքի որակի և անվտանգության լրացուցիչ հետազոտություններ |
Հայտնաբերված է պաթոգեն պլազմիդային ԴՆԹ, կամ չեն համապատասխանում սույն հիգիենիկ նորմատիվների պահանջներին |
(հավելվածը խմբ. 08.09.10 N 16-Ն)
ԱՆՆԴԱՄԹԵՐՔ ՍՏԱՑՎԱԾ ԳԵՆԵՏԻԿՈՐԵՆ ՁԵՎԱՓՈԽՎԱԾ ԱՂԲՅՈՒՐՆԵՐԻՑ
ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ԱԿՏԻՎ ՆՅՈՒԹԵՐ, ԴՐԱՆՑ ԱՂԲՅՈՒՐ ՀԱՆԴԻՍԱՑՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔ ԵՎ ՍՆՆԴԻ ԲԱՂԱԴՐԻՉՆԵՐ, ՈՐՈՆՔ ՕԳՏԱԳՈՐԾԵԼԻՍ, ՍՆՆԴԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ԱԿՏԻՎ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐ ՊԱՏՐԱՍՏԵԼԻՍ ՉԵՆ ԹՈՂՆՈՒՄ ՎՆԱՍԱԿԱՐ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆ ՄԱՐԴՈՒ ԱՌՈՂՋՈՒԹՅԱՆ ՎՐԱ ԵՎ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ԱԿՏԻՎ ՆՅՈՒԹԵՐ, ԴՐԱՆՑ ԱՂԲՅՈՒՐ ՀԱՆԴԻՍԱՑՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔ ԵՎ ՍՆՆԴԻ ԲԱՂԱԴՐԻՉՆԵՐ, ՈՐՈՆՔ ՕԳՏԱԳՈՐԾԵԼԻՍ, ՍՆՆԴԻ ԿԵՆՍԱԲԱՆԱԿԱՆ ԱԿՏԻՎ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐ ՊԱՏՐԱՍՏԵԼԻՍ ԿԱՐՈՂ ԵՆ ՎՆԱՍԱԿԱՐ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆ ԹՈՂՆԵԼ ՄԱՐԴՈՒ ԱՌՈՂՋՈՒԹՅԱՆ ՎՐԱ
ՁԿՆԵՐԻ, ԽԵՑԳԵՏՆԱԿԵՐՊԵՐԻ, ՓԱՓԿԱՄՈՐԹԵՐԻ, ԵՐԿԿԵՆՑԱՂՆԵՐԻ, ՍՈՂՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՎԵՐԱՄՇԱԿՄԱՆ ՄԹԵՐՔԻ ՄԱԿԱԲՈՒԾԱԲԱՆԱԿԱՆ ՑՈՒՑԱՆԻՇՆԵՐ
ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐ, ՈՐՈՆՔ ՕԳՏԱԳՈՐԾԵԼԻՍ, ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔ ՊԱՏՐԱՍՏԵԼԻՍ ՉԵՆ ԱՌԱՋԱՑՆՈՒՄ ՎՆԱՍԱԿԱՐ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆ ՄԱՐԴՈՒ ԱՌՈՂՋՈՒԹՅԱՆ ՎՐԱ
ՊԱՀԱԾՈՅԱՑՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ
Փոփոխող ակտ | Համապատասխան ինկորպորացիան | |
---|---|---|
08.09.2010, N 16-Ն | 25.10.2010, N 06-Ն |
Փոփոխող ակտ | Համապատասխան ինկորպորացիան |
---|