ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՌԵՎՏՐԻ, ՍՊԱՍԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ ԵՎ ԶԲՈՍԱՇՐՋԻԿՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
Հ Ր Ա Մ Ա Ն
27 մարտի 1996 թ. N 93
ՀՀ ՆԱԽԿԻՆ ԱՌԵՎՏՐԻ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ 12.06.1995 Թ. N 85 ՀՐԱՄԱՆՈՒՄ ԼՐԱՑՈՒՄ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
Հաշվի առնելով ՀՀ էկոնոմիկայի նախարարության համաձայնությունը (07.12.1995 թ. N ՀՀ 18 ձդ-410 գրությունը, կցվում է), և ի լրումն ՀՀ նախկին առևտրի նախարարության 12.06.1995 թ. «Հացի և հացաբուլկեղենի մանրածախ առևտրի կանոնները հաստատելու մասին» N 85 հրամանի 6-րդ կետի հրամայում եմ՝
1. ՀՀ նախկին առևտրի նախարարության 12.06.1995 թ. «Հացի և հացաբուլկեղենի մանրածախ առևտրի կանոնները հաստատելու մասին» N 85 հրամանի 6-րդ կետում կատարել հետևյալ լրացումը.
«Կոնցենտրատների» բառից հետո ավելացնել «ալկոհոլային խմիչքներ» բառերը։
2. Ուժը կորցրած ճանաչել ՀՀ նախկին առևտրի նախարարության 12 հունիսի 1995 թ. N 85 հրամանով հաստատված «Հացի և հացաբուլկեղենի մանրածախ առևտրի կանոնների» 6-րդ կետը.
3. «Հացի և հացաբուլկեղենի մանրածախ առևտրի կանոնները»՝ 6-րդ կետի նոր խմբագրությամբ ուղարկել ՀՀ արդարադատության նախարարություն պետական գրանցման համար.
4. «Հացի և հացաբուլկեղենի մանրածախ առևտրի կանոնների» 6-րդ կետը ուժի մեջ է մտնում ՀՀ արդարադատության նախարարությունում գրանցվելու պահից։
Նախարար |
Վ. Մելքոնյան |
Հաստատված է |
|
Գրանցված է |
ՀԱՑԻ ԵՎ ՀԱՑԱԲՈՒԼԿԵՂԵՆԻ ՄԱՆՐԱԾԱԽ ԱՌԵՎՏՐԻ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ
1. Հացի և հացաբուլկեղենի մանրածախ վաճառքը կարգավորվում է Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 19.05.95 թ. «Մանրածախ առևտրի հիմնական կանոնները հաստատելու մասին» N 272 որոշմամբ և սույն կանոններով։
2. Հացի և հացաբուլկեղենի մանրածախ վաճառքը կատարվում է հացի և հացաբուլկեղենի մասնագիտացված խանութներում, պարենային ապրանքների խանութներում, ոչ պարենային ապրանքների խանութների առանձնացված բաժիններում, տաղավարներում, կրպակներում, ավտոմեքենա-խանութներում։
3. Աշխատանքային ռեժիմով սահմանված ժամերին հացի և հացաբուլկեղենի մանրածախ վաճառք իրականացնող մասնագիտացված խանութներում, ըստ մատակարարման գրաֆիկի, պետք է լինի հացի որոշակի տեսականի՝ համաձայն խանութի ու մատակարարի միջև կնքված պայմանագրի։
4. Հացը և հացաբուլկեղենը խանութներում վաճառքում կարող են գտնվել թխվելու պահից սկսած ոչ ավելի՝
36 ժամ — տարեկանի և ցորեն-տարեկանի թեփահան և կեղևահան ալյուրից, ինչպես նաև ցորենի և տարեկանի տեսակավորված ալյուրի խառնուրդից հացը.
24 ժամ — ցորեն-տարեկան և ցորենի թեփահան ալյուրից հացը, ցորեն -տարեկանի մաղած տեսակավորված ալյուրից 200 գրամից ավելի քաշով հացը և հացաբուլկեղենը.
16 ժամ — 200 գրամ և պակաս քաշով մանր-հատային արտադրանքը։
5. Հացի և հացաբուլկեղենի ընդունման ժամանակ վաճառողը պարտավոր է ստուգել լիցենզիայի առկայությունը, արտադրանքի որակը ըստ օրգանոլեպտիկ ցուցանիշների, յուրաքանչյուր արտադրանքի քաշի համապատասխանությունը գործող ստանդարտներին։
6. Հացի և հացաբուլկեղենի խանութներում բացի հացից, հացաբուլկեղենից և շաքարային ու ջրային հրուշակեղենից կարելի է կատարել նաև շաքարի, թեյի, սուրճի, կակաոյի, ալյուրի, ձավարեղենի, մակարոնեղենի, մանկական սննդի, սննդային կոնցենտրատների, ոչ ոգելից և ալկոհոլային խմիչքների, իսկ սրճարանային բաժին ունեցող խանութներում նաև տաք ըմպելիքների վաճառք։
7. Ինքնասպասարկման կարգով հացի և հացաբուլկեղենի մանրածախ վաճառք իրականացնող խանութներում հացը և հացաբուլկեղենը ընտրելու համար պետք է լինեն բռնիչներ, թիակներ, երկուական հատից ոչ պակաս` հացի և հացաբուլկեղենի ցուցադրման սարքավորման յուրաքանչյուր գծամետրի հաշվով։
8. Գնորդների ցանկությամբ 0,4 կգ և ավելի հաստատուն քաշ ունեցող (բացի փաթեթավորված արտադրանքից) հացը և հացաբուլկեղենը թույլատրվում է կտրատել 2-4 հավասար մասերի և վաճառել առանց կշռելու։
9. Անորակ հացի և հացաբուլկեղենի վաճառքի հայտնաբերման դեպքում խանութների աշխատողները պարտավոր են գնորդի պահանջով փոխել այն կամ վերադարձնել դրամը։ Գնորդի կողմից վերադարձված անորակ հացը և հացաբուլկեղենը համարվում են սանիտարական խոտան, հանվում են վաճառքից և վերադարձման դեպքում կազմվում է համապատասխան ակտ։
10. Հացի և հացաբուլկեղենի խանութներում հացի և հացաբուլկեղենի պաշարները պետք է պահվեն մաքուր, չոր, լավ օդափոխվող և համաչափ ջերմաստիճանի պայմաններում, փակ պահարաններում, ստացիոնար նամ շարժական դարակաշարերում կամ տարասարքավորումներում։
Հացի և հացաբուլկեղենի թարմությունը պահպանելու համար վերջիններս ծածկվում են ծածկոցներով կամ առողջապահության նախարարության կողմից թույլատրված այլ միջոցներով։
11. Արգելվում է հացը և հացաբուլկեղենը պահել սուր կամ ուժեղ հոտ ունեցող ապրանքների հարևանությամբ (ձուկ, օճառ, օծանելիք և այլն) մինչև 5 մետր հեռավորության վրա։
12. Լացի և հացաբուլկեղենի վաճառք իրականացնող խանութներում սույն կանոնները փակցվում են գնորդներին տեսանելի տեղերում։
13. Սույն կանոններն ուժի մեջ են մտնում 1995 թ. հունիսի 15-ից։