| 
 Ինդեքսը  | 
 Սննդային հավելումների անվանումները 
(լատինական գրառումներով)  | 
 Տեխնոլոգիական 
ֆունկցիաները  | 
| 
 E103  | 
 Ալկանետ, Ալկանին (ALKANET)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 Е107  | 
 Դեղին 2G(YELLOW 2G)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 E121  | 
 Ցիտրուսային կարմիր 2 (Օրսեին, Orcein, 
Օրխիլ, Orchil)2  | 
 ներկանյութ (կարմիր)  | 
| 
 E123  | 
 Ամարանտ (Amaranth), FD&C Red (Կարմիր) 2  | 
 ներկանյութ (կարմիր)  | 
| 
 E128  | 
 Կարմիր 2G ( Red 2 G)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 E152  | 
 Ածուխ (CARBON BLACK (hydrocarbon)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 E161a  | 
 Ֆլավոքսանտին (FLAVOXANTHIN)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 E161c  | 
 Կրիպտոկսանտին (KRYPTOXANTHIN)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 E161d  | 
 Ռուբիկսանտին (RUBIXANTHIN)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 E161e  | 
 Վիոլակսանտին (VIOLOXANTHIN)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 E161f  | 
 Ռոդոկսանտին (RHODOXANTHIN)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 E161g  | 
 Կանտաքսանտին (CANTHAXANTHIN)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 E181  | 
 Տանիններ սննդային (TANNINS, FOOD GRADE)  | 
 ներկանյութ էմուլգատոր, կայունացուցիչ  | 
| 
 E182  | 
 Օրսել, Օրսին (ORCHIL)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 Е201  | 
 Նատրիումի սորբատ (SODIUM SORBATE)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 Е203  | 
 Կալցիումի սորբատ (CALCIUM SORBATE)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 E209  | 
 Պարաօքսիբենզոյաթթվի հեպտիլային եթեր (HEPTYL p- 
HYDROXYBENZOATE)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 E216  | 
 Պարաօքսիբենզոյաթթվի պրոպիլային եթեր 
(Propyl para-hydroxybenzoate)  | 
 պահածոյացնող նյութ (բենզոատներ)  | 
| 
 E217  | 
 Պարաօքսիբենզոյաթթվի պրոպիլային եթերի  | 
 պահածոյացնող  | 
|   | 
 նատրիումական աղ (Sodium propyl para- 
hydroxybenzoate)  | 
 նյութ (բենզոատներ)  | 
| 
 E230  | 
 Դիֆենիլ (DIPHENYL)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 E236  | 
 Մրջնաթթու (FORMIC ACID)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 E237  | 
 Նատրիումի ֆորմիատ (Sodium Formate)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 E238  | 
 Կալցիումի ֆորմիատ (CALCIUM FORMATE)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 E239  | 
 Հեքսամեթիլենտետրամին (HEXAMETHYLENE TETRAMINE)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 E240  | 
 Ֆորմալդեհիդ (Formaldehyde)  | 
 պահածոյացնող նյութ  | 
| 
 E241  | 
 Գվայակի խեժ (GUM GUAICUM)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 Е264  | 
 Ամոնիումի ացետատ (AMMONIUM ACETATE)  | 
 թթվայնության կարգավորիչ  | 
| 
 E317  | 
 Կալիումի իզոասկորբատ (POTASSIM ISOASCORBATE)  | 
 հակաօքսիդիչ  | 
| 
 E318  | 
 Կալցիումի իզոասկորբատ (CALCIUM ISOASCORBATE)  | 
 հակաօքսիդիչ  | 
| 
 E323  | 
 Անոկսոմեր (ANOXOMER)  | 
 հակաօքսիդիչ  | 
| 
 Е328  | 
 Ամոնիումի լակտատ (AMMONIUM LACTATE)  | 
 թթվայնության կարգավորիչ, նյութ՝ ալյուրի մշակման համար  | 
| 
 E345  | 
 Մագնեզումի ցիտրարտ Цитрат магния (MAGNESIUM 
CITRATE)  | 
 թթվայնության կարգավորիչ  | 
| 
 E349  | 
 Ամոնիումի մալատ Малат аммония (AMMONIUM MALATE)  | 
 թթվայնության կարգավորիչ  | 
| 
 E366  | 
 Կալիումի ֆումարատներ (POTASSIUM FUMARATES)  | 
 թթվայնության կարգավորիչ  | 
| 
 E367  | 
 Կալցիումի ֆումարատներ (CALCIUM FUMARATES)  | 
 թթվայնության կարգավորիչ  | 
| 
 E368  | 
 Ամոնիումի ֆումարատ (AMMONIUM FUMARATE)  | 
 թթվայնության կարգավորիչ  | 
| 
 E375  | 
 Նիկոտինաթթու (NICOTINIC ACID)  | 
 գույնի կայունացուցիչ  | 
| 
 E383  | 
 Կալցիումի գլիցերոֆոսֆատ (CALCIUM 
GLYCEROPHOSPHATE)  | 
 խտացնող, կայունացուցիչ  | 
| 
 Е387  | 
 Օքսիստեարին (OXYSTEARIN)  | 
 հակաօքսիդիչ  | 
| 
 E391  | 
 Ֆիտինաթթու (PHYTIC ACID)  | 
 հակաօքսիդիչ  | 
| 
 E411  | 
 Վարսակի խեժ (OAT GUM)  | 
 կայունացուցիչ, խտացնող  | 
| 
 E446  | 
 Սուկցիստեարին (Succistearin)  | 
 էմուլգատոր  | 
| 
 E472g  | 
 Մոնոգլիցերիդների և սաթաթթվի եթերներ (SUCCINYLATED MONOGLYCERIDES)  | 
 էմուլգատոր, կայունացուցիչ, համալիր առաջացնող  | 
| 
 E478  | 
 Լակտիրիլացված ճարպաթթուների և գլիցերինի ու 
պրոպիլենգլիկոյի եթերներ (LACTYLATED FATTY ACID ESTERS OF GLYCEROL AND PROPYLENE GLYCOL)  | 
 էմուլգատոր  | 
| 
 Е480  | 
 Նատրիումի դիօկտիլսուլֆոսուկցինատ (DIOCTYL SODIUM SULPHOSUCCINATE)  | 
 էմուլգատոր, խոնավությունը պահպանող ազդանյութ  | 
| 
 E496  | 
 Սորբիտան Տրիօլեատ, հկնծ 85 (SORBITAN TRIOLEAT)  | 
 էմուլգատոր, կայունացուցիչ  | 
| 
 E505  | 
 Երկաթի կարբոնատ (FERROUS CARBONATE)  | 
 թթվայնության կարգավորիչ  | 
| 
 E519  | 
 Պղնձի սուլֆատ (CUPRIC SULPHATE)  | 
 գույնի ֆիքսատոր կոնսերվանտ  | 
| 
 E539  | 
 Նատրիումի տիոսուլֆատ (SODIUM THIOSULPHATE)  | 
 հակաօքսիդիչ  | 
| 
 Е555  | 
 Կալիումի ալյումոսիլիկատ (POTASSIUM ALUMINIUM 
SILICATE)  | 
 պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ  | 
| 
 Е556  | 
 Կալցիումի ալյումոսիլիկատ (CALCIUM ALUMINIUM 
SILICATE)  | 
 պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ  | 
| 
 Е558  | 
 Բենտոնիտ (BENTONITE)  | 
 պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ, կրիչ  | 
| 
 Е559  | 
 Ալյումոսիլիկատ (կաոլին) - ALUMINIUM SILICATE (KAOLIN)  | 
 պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ, կրիչ  | 
| 
 E560  | 
 Կալիումի սիլիկատ (POTASSIUM SILICATE)  | 
 պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ, կրիչ  | 
| 
 Е636  | 
 Մալթոլ (MALTOL)  | 
 համի և բույրի ուժեղացուցիչ  | 
| 
 Е637  | 
 Էթիլմալթոլ (ETHYL MALTOL)  | 
 համի և բույրի ուժեղացուցիչ  | 
| 
 E641  | 
 L-Լեյցին (L-LEUCINE)  | 
 համի և բույրի ուժեղացուցիչ, կրիչ  | 
| 
 E642  | 
 Լիզին հիդրոքլորիդ (LYSIN HYDROCHLORID)  | 
 համի և բույրի ուժեղացուցիչ  | 
| 
 E905a  | 
 Վազելինի յուղ «սննդային» (MINERAL OIL, FOOD GRADE)  | 
 ջնարակիչ  | 
| 
 E905b  | 
 Վազելին (PETROLATUM (PETROLEUM JELLY)  | 
 ջնարակիչ  | 
| 
 E906  | 
 Բենզոյախեժ (BENZOIN GUM)  | 
 ջնարակիչ  | 
| 
 E908  | 
 Բրնձի թեփի մոմ (RICE BRAN WAX)  | 
 ջնարակիչ  | 
| 
 E909  | 
 Սպերմացետային մոմ (SPERMACETI WAX)  | 
 ջնարակիչ  | 
| 
 E910  | 
 Մոմի եթերներ (WAX ESTERS)  | 
 ջնարակիչ  | 
| 
 E911  | 
 Ճարպաթթուների մեթիլային եթերներ (METHYL ESTERS OF 
FATTY ACIDS)  | 
 ջնարակիչ  | 
| 
 Е912  | 
 Մոնտանաթթվի (օկտակոզանաթթվի) եթերներ (MONTANIC 
ACID ESTERS)  | 
 ջնարակիչ  | 
| 
 E913  | 
 Լանոլին (LANOLIN)  | 
 ջնարակիչ  | 
| 
 E924a  | 
 Կալիումի բրոմատ (Potassium bromate)  | 
 որակը լավացնող նյութ (ալյուրի և հացի բարելավիչ)  | 
| 
 E924b  | 
 Կալցիումի բրոմատ (Calcium bromate)  | 
 որակը լավացնող նյութ (ալյուրի և հացի բարելավիչ)  | 
| 
 E927a  | 
 Ազոդիկարբոնամիդ (AZODICARBONAMIDE)  | 
 հացի և այլուրի որակը 
լավացնող  | 
| 
 E940  | 
 Երկքլորերկֆտորմեթան /խլադոն-12/ 
(Dichlorodifluoromethane)  | 
 հացի և այլուրի որակը լավացնող  | 
| 
 E945  | 
 Քլորպենտաֆտորէթան (CHLOROPENTAFLUOROETHANE)  | 
 պրոպելենտ  | 
| 
 E946  | 
 Օկտաֆտորցիկլոբութան (OCTAFLUOROCYCLOBUTANE)  | 
 պրոպելենտ  | 
| 
 E958  | 
 Գլիցիրիզին (GLYCYRRHIZIN)  | 
 քաղցրացուցիչ, համի և բույրի ուժեղացուցիչ  | 
| 
 E1000  | 
 Խոլաթթու (CHOLIC ACID)  | 
 էմուլգատոր  | 
| 
 E1001  | 
 Խոլին, աղեր և եթերներ (CHOLINE SALTS AND ESTERS)  | 
 էմուլգատոր  | 
| 
 E1100  | 
 Ամիլազաներ (AMYLASES)  | 
 hացի և ալյուրի որակը 
լավացնող  | 
| 
 E1101  | 
 Պրոտեազաններ (Proteases) 
(i) Պրոտեազա (Protease) 
(ii) Պապային (Papain) 
(iii) Բրոմելայն (Bromelain) 
(iv) Ֆիցին (Ficin)  | 
 hացի և ալյուրի որակը լավացնող, կայունացնող, ձկան և մսի հասունացումը արագացնող, համ և բույր ուժեղացնող  | 
| 
 E1102  | 
 Գլյուկոզոօքսիդազա (GLUCOSE OXIDASE)  | 
 հակաօքսիդիչ  | 
| 
 E1103  | 
 Ինվերտազներ (INVERTASES)  | 
 կայունացուցիչ  | 
| 
 E1104  | 
 Լիպազի (LIPASES)  | 
 համի և բույրի 
ուժեղացուցիչ  | 
| 
 E1105  | 
 Լիզոցիմ (LYSOZYME)  | 
 կոնսերվանտ  | 
| 
 E1411  | 
 Երկօսլագլիցերին «կարած» (DISTARH GLICEROL)  | 
 կայունացուցիչ, 
թանձրացուցիչ  | 
| 
 E1421  | 
 Օսլաացետատայի եթերացված վինիլացետատով (STARCH  | 
 կայունացուցիչ,  | 
|   | 
 ACETATE ESTERIFIED WITH VINYL ACETATE  | 
 թանձրացուցիչ  | 
| 
 E1423  | 
 Երկօսլագլիցերին ացետիլացված (ACETYLATED DISTARCH 
GLYCEROL)  | 
 կայունացուցիչ, թանձրացուցիչ, կրիչ  | 
| 
 E1443  | 
 Երկօսլագլիցերին օքսիպրոպիլացված (HYDROXYPROPYL 
DISTARCH GLYCEROL)  | 
 կայունացուցիչ, թանձրացուցիչ  | 
| 
 -  | 
 Կարմիր բրնձային (RED RICE)  | 
 ներկանյութ  | 
| 
 -  | 
 Ստեվիա (Stevia rebaudiana Bertoni), տերևների փոշի և դրանցից օշարակ, ստեվիայի լուծամզուքներ  | 
 քաղցրացուցիչ  | 
| 
 -  | 
 Մանրէաբանական տրանսգլուտամինազ 
microbial TGase  | 
 ապրանքի ծավալը մեծացնելու համար  |