Գլխավոր տեղեկություն
Համար
թիվ 21
Տիպ
Որոշում
Ակտի տիպ
Ինկորպորացիա (27.02.2024-մինչ օրս)
Կարգավիճակ
Գործում է
Սկզբնաղբյուր
Միասնական կայք 2022.06.13-2022.06.26 Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 22.06.2022
Ընդունող մարմին
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիա
Ընդունման ամսաթիվ
07.02.2018
Ստորագրող մարմին
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի նախագահ
Ստորագրման ամսաթիվ
07.02.2018
Ուժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
14.03.2018

ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎ

ԿՈԼԵԳԻԱ

 

Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ

 

7 փետրվարի 2018 թվականի

թիվ 21

քաղ. Մոսկվա

 

ԱՅՆ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԵՎ ՏԱՐԱԾԱՇՐՋԱՆԱՅԻՆ (ՄԻՋՊԵՏԱԿԱՆ) ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ, ԻՍԿ ԴՐԱՆՑ ԲԱՑԱԿԱՅՈՒԹՅԱՆ ԴԵՊՔՈՒՄ`ԱԶԳԱՅԻՆ (ՊԵՏԱԿԱՆ) ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՑԱՆԿԻ ՄԱՍԻՆ, ՈՐՈՆՑ ԿԱՄԱՎՈՐ ՀԻՄՈՒՆՔՆԵՐՈՎ ԿԻՐԱՌՄԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՈՒՄ ԱՊԱՀՈՎՎՈՒՄ Է «ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ, ԲՈՒՐԱՎԵՏԻՉՆԵՐԻ ԵՎ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՕԺԱՆԴԱԿ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» ՄԱՔՍԱՅԻՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԻ (ՄՄ ՏԿ 029/2012) ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ՊԱՀՊԱՆՈՒՄԸ, ԵՎ ԱՅՆ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԵՎ ՏԱՐԱԾԱՇՐՋԱՆԱՅԻՆ (ՄԻՋՊԵՏԱԿԱՆ) ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ, ԻՍԿ ԴՐԱՆՑ ԲԱՑԱԿԱՅՈՒԹՅԱՆ ԴԵՊՔՈՒՄ՝ ԱԶԳԱՅԻՆ (ՊԵՏԱԿԱՆ) ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՑԱՆԿԻ ՄԱՍԻՆ, ՈՐՈՆՔ ՊԱՐՈՒՆԱԿՈՒՄ ԵՆ «ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ, ԲՈՒՐԱՎԵՏԻՉՆԵՐԻ ԵՎ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՕԺԱՆԴԱԿ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» ՄԱՔՍԱՅԻՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԻ (ՄՄ ՏԿ 029/2012) ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ ԿԻՐԱՌԵԼՈՒ ԵՎ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՈՒ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՄԱՆ ՕԲՅԵԿՏՆԵՐԻ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄ ԻՐԱԿԱՆԱՑՆԵԼՈՒ ՀԱՄԱՐ ԱՆՀՐԱԺԵՇՏ՝ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ (ՓՈՐՁԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ) ԵՎ ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ՈՒ ՄԵԹՈԴՆԵՐ, ԱՅԴ ԹՎՈՒՄ՝ ՆՄՈՒՇԱՌՄԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐ

 

«Եվրասիական տնտեսական միության շրջանակներում տեխնիկական կանոնակարգման մասին» արձանագրության («Եվրասիական տնտեսական միության մասին» 2014 թվականի մայիսի 29-ի պայմանագրի թիվ 9 հավելված) 4-րդ կետին և Եվրասիական տնտեսական բարձրագույն խորհրդի 2014 թվականի դեկտեմբերի 23-ի թիվ 98 որոշմամբ հաստատված՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի աշխատանքի կանոնակարգի թիվ 2 հավելվածի 5-րդ կետին համապատասխան՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիան որոշեց.

1. Հաստատել կից ներկայացվող՝

այն միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ ազգային (պետական) ստանդարտների ցանկը, որոնց կամավոր հիմունքներով կիրառման արդյունքում ապահովվում է «Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների անվտանգությանը ներկայացվող պահանջներ» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 029/2012) պահանջների պահպանումը.

այն միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ ազգային (պետական) ստանդարտների ցանկը, որոնք պարունակում են «Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների անվտանգությանը ներկայացվող պահանջներ» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 029/2012) պահանջները կիրառելու և կատարելու ու տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների համապատասխանության գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ՝ հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների կանոններ ու մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոններ:

2. Ուժը կորցրած ճանաչել Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի 2012 թվականի հոկտեմբերի 2-ի ««Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների անվտանգության պահանջները» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգը (ՄՄ ՏԿ 029/2012) գործողության մեջ դնելու կարգի մասին» թիվ 258 որոշման 1-ին կետը։

3. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում դրա պաշտոնական հրապարակման օրվանից 30 օրացուցային օրը լրանալուց հետո:

 

Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի նախագահ՝

Տ. Սարգսյան

 

ՀԱՍՏԱՏՎԱԾ Է

Եվրասիական տնտեսական

հանձնաժողովի կոլեգիայի

018 թվականի փետրվարի 7-ի

թիվ 21 որոշմամբ

 

ՑԱՆԿ

 

այն միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ ազգային (պետական) ստանդարտների, որոնց կամավոր հիմունքներով կիրառման արդյունքում ապահովվում է «Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների անվտանգությանը ներկայացվող պահանջներ» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 029/2012) պահանջների պահպանումը

 

Համարը՝ ը/կ

Եվրասիական տնտեսական միության տեխնիկական կանոնակարգման կառուցվածքային տարրը կամ օբյեկտը

Ստանդարտի նշագիրը և անվանումը

Ծանոթագրություն

1

2

3

4

1

հոդված 6

ԳՕՍՏ 32770-2014 «Հավելումներ սննդային. Սննդամթերքի էմուլսարարներ. Եզրույթներ և սահմանումներ»

 

2

ԳՕՍՏ 33308-2015 «Հավելումներ սննդային. Սննդամթերքի ջնարակիչներ. Եզրույթներ և սահմանումներ»

 

3

ԳՕՍՏ 33310-2015 «Հավելումներ սննդային. Սննդամթերքի խտարարներ. Եզրույթներ և սահմանումներ»

 

4

ԳՕՍՏ 33782-2016 «Հավելումներ սննդային. Սննդամթերքի կայունարարներ. Եզրույթներ և սահմանումներ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

5

ՍՏ ՂՀ ԳՕՍՏ Ռ 53045-2010 «Հավելումներ սննդային. Սննդային թթուներ և սննդամթերքի թթվայնության կարգավորիչներ. Եզրույթներ և սահմանումներ»

 

6

(դիրքը հանվել է ԵՏՀԿ 10.01.24 թիվ 2)

(դիրքը հանվել է ԵՏՀԿ 10.01.24 թիվ 2)

71

ԳՕՍՏ Ռ 57095-2016 «Կեսատեխնոլոգիաներ. Եզրույթներ և սահմանումներ»  

8

6-րդ և 7-րդ հոդվածներ

ԳՕՍՏ 490-2006, 3.1.3-3.1.5 կետեր

«Կաթնաթթու սննդային. Տեխնիկական պայմաններ»

 

9

ԳՕՍՏ 908-2004, 3.1.3-3.1.5 կետեր

«Կիտրոնաթթու մոնոհիդրատ սննդային. Տեխնիկական պայմաններ»

 

10

ԳՕՍՏ 2156-76, 1.1 կետ

«Նատրիում երկածխաթթվային. Տեխնիկական պայմաններ»

 

11

ԳՕՍՏ 2918-79, 1.2 կետ

«Անհիդրիդ ծծմբային, հեղուկ, տեխնիկական. Տեխնիկական պայմաններ»

 

12

ԳՕՍՏ 6034-2014, 5.2.2 և 5.2.3 կետեր

«Դեքստրիններ. Տեխնիկական պայմաններ»

 

13

ԳՕՍՏ 7699-78, 1.4 կետ

«Օսլա կարտոֆիլի. Տեխնիկական պայմաններ»

 

14

ԳՕՍՏ 16280-2002, 3.2.2 և 3.2.3 կետեր

«Ագար սննդային. Տեխնիկական պայմաններ»

 

15

ԳՕՍՏ 16599-71, 1.2 կետ

«Վանիլին. Տեխնիկական պայմաններ»

 

16

ԳՕՍՏ 21205-83, 1.4 և 1.5 կետեր

«Գինեթթու սննդային. Տեխնիկական պայմաններ»

 

161 

ԳՕՍՏ 22840-77, 1.2 կետ «Մատուտակի արմատի լուծամզվածք. Տեխնիկական պայմաններ»

 

17

ԳՕՍՏ 29186-91, 1.4 և 1.5 կետեր

«Պեկտին. Տեխնիկական պայմաններ»

 

18

ԳՕՍՏ 31227-2013, 4.1.3-4.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի ցիտրատներ Е331. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

19

ԳՕՍՏ 31638-2012, 3.1.3-3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի և կալիումի տրիֆոսֆատներ Е451. Տեխնիկական պայմաններ»

 

20

ԳՕՍՏ 31642-2012, 3.1.2-3.1.4 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիում կաթնաթթվային (նատրիումի լակտատ) Е325. Տեխնիկական պայմաններ»

 

21

ԳՕՍՏ 31656-2012, 3.1.3-3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիում կաթնաթթվային, սննդային (կալիումի լակտատ) Е326. Տեխնիկական պայմաններ»

 

22

ԳՕՍՏ 31686-2012, 3.1.3-3.1.7 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի պոլիֆոսֆատ Е452(i). Տեխնիկական պայմաններ»

 

23

ԳՕՍՏ 31687-2012, 4.1.3-4.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի ֆոսֆատներ Е340. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

24

 

ԳՕՍՏ 31725-2012, 4.1.3-4.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի ֆոսֆատներ Е339. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

25

ԳՕՍՏ 31726-2012, 3.1.3-3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կիտրոնաթթու անջուր Е330. Տեխնիկական պայմաններ»

 

26

ԳՕՍՏ 31905-2012, 3.1.3-3.1.7 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի լակտատ Е327. Տեխնիկական պայմաններ»

 

27

ԳՕՍՏ 32007-2012, 4.1.3-4.1.7 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի ֆոսֆատներ Е341. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

28

ԳՕՍՏ 32034-2013, 3.1.2-3.1.4 կետեր

«Օսլայի հիդրոլիզատներ. Ընդհանուր տեխնիկական

պայմաններ»

 

29

ԳՕՍՏ 32049-2013, 5.1.2 և 5.1.5-5.1.12 կետեր

«Բուրավետիչներ սննդային. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

30

ԳՕՍՏ 32052-2013, 5.1.3-5.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Լեցիտիններ Е322. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

31

ԳՕՍՏ 32053-2013, 3.1.3-3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի ացետատ Е261(I). Տեխնիկական պայմաններ»

 

32

ԳՕՍՏ 32159-2013, 4.1.1-4.1.3 կետեր

«Օսլա եգիպտացորենի. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

33

ԳՕՍՏ 32745-2014, 3.1.3-3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Ներկանյութեր տրիարիլմեթանային. Տեխնիկական պայմաններ»

 

34

ԳՕՍՏ 32746-2014, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Պրոպիոնաթթու Е280. Տեխնիկական պայմաններ»

 

35

ԳՕՍՏ 32747-2014, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Գլյուկոնա-դելտա-լակտոն E575. Տեխնիկական պայմաններ»

 

36

ԳՕՍՏ 32748-2014, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Խնձորաթթու Е296. Տեխնիկական պայմաններ»

 

37

ԳՕՍՏ 32777-2014, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի բենզոատ Е211. Տեխնիկական պայմաններ»

 

38

 

ԳՕՍՏ 32778-2014, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի բենզոատ Е212. Տեխնիկական պայմաններ»

 

39

ԳՕՍՏ 32779-2014, 3.1.3-3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Սորբինաթթու Е200. Տեխնիկական պայմաններ»

 

40

ԳՕՍՏ 32781-2014, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի նիտրիտ Е250. Տեխնիկական պայմաններ»

 

41

ԳՕՍՏ 32802-2014, 4.1.3-4.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի կարբոնատներ Е500. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

411 

ԳՕՍՏ 32891-2014, կետ 4.1.2 «Հորթի, գառան, կաթնակեր ուլիկների շրդան՝ կաթամակարդման ֆերմենտային պատրաստուկների համար. Տեխնիկական պայմաններ»  

42

ԳՕՍՏ 33268-2015, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի բենզոատ Е213. Տեխնիկական պայմաններ»

 

43

ԳՕՍՏ 33269-2015, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Ֆումարաթթու Е297. Տեխնիկական պայմաններ»

 

44

ԳՕՍՏ 33270-2015, 4.1.3-4.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի մալատներ Е350. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

45

ԳՕՍՏ 33333-2015, 3.1.3-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Բուսախեժ քսանտանային Е415. Տեխնիկական պայմաններ»

 

46

ԳՕՍՏ 33504-2015, 4.1.4-4.1.7 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Դիհիդրոկվերցետին. Տեխնիկական պայմաններ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

47

ԳՕՍՏ 33764-2016, 3.1.4-3.1.7 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի ասկորբատ Е301. Տեխնիկական պայմաններ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

48

ԳՕՍՏ 33765-2016, 3.1.4-3.1.7 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի նիտրատ Е252. Տեխնիկական պայմաններ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

49

ԳՕՍՏ 33766-2016, 3.1.4-3.1.7 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Ադիպինաթթու Е355. Տեխնիկական պայմաններ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

50

ԳՕՍՏ 33773-2016, 3.1.3-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի պոլիֆոսֆատ E452(ii). Տեխնիկական պայմաններ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

501

ԳՕՍՏ 34097-2017, 3.1.4 և 3.1.5 կետեր «Հավելումներ սննդային. Երկաթի լակտատ Е585. Տեխնիկական պայմաններ»

 
 502 ԳՕՍՏ 34098-2017, 3.1.4 և 3.1.5 կետեր «Հավելումներ սննդային. Նատրիումի նիտրատ Е251. Տեխնիկական պայմաններ»  

503 

ԳՕՍՏ 34353-2017, 5.1.2 և 5.1.3 կետեր «՝ Կենդանական ծագման կաթամակարդման ֆերմենտային պատրաստուկներ չոր. Տեխնիկական պայմաններ»  

504 

ԳՕՍՏ 35030-2023, 4.1.2 և 4.1.3 կետեր «Համակցված սննդային հավելումներ՝ ալյուրի մշակման համար. Տեխնիկական պայմաններ»  
 505 ԳՕՍՏ 35031-2023, 4.1.2 և 4.1.3 կետեր «Համակցված սննդային հավելում՝ խմորի ծավալի ավելացման համար. Տեխնիկական պայմաններ»  

51

ՍՏԲ 1924-2008, 2.2-2.3 կետեր

«Քացախաթթու սննդային նպատակների համար. Տեխնիկական պահանջներ»

կիրառվում է մինչև 2020 թվականի հունվարի 1-ը

52

 

ԳՕՍՏ Ռ 53876-2010, 4.1.1 և 4.1.2 կետեր

«Օսլա կարտոֆիլի. Տեխնիկական պայմաններ»

 

53

ԳՕՍՏ Ռ 54537-2011, 3.1.4 և 3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի ացետատ E263. Տեխնիկական պայմաններ»

 

54

ԳՕՍՏ Ռ 54538-2011, 3.1.4 և 3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի ցիտրատ ЕЗЗЗ(iii). Տեխնիկական պայմաններ»

 

55

ԳՕՍՏ Ռ 54572-2011, 4.1.2 և 4.1.3 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի ցիտրատ Е332. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

56

ԳՕՍՏ Ռ 54573-2011, 4.1.3 և 4.1.4 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Մագնիումի ֆոսֆատներ Е343. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

57

ԳՕՍՏ Ռ 54626-2011, 4.1.3 և 4.1.4 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի ացետատներ Е262. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

58

ԳՕՍՏ Ռ 54981-2012, 3.1.4 և 3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի պրոպիոնատ Е281. Տեխնիկական պայմաններ»

 

59

ԳՕՍՏ Ռ 55053-2012, 4.1.2 և 4.1.3 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի կարբոնատներ Е501. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

60

ԳՕՍՏ Ռ 55054-2012, 4.1.3 և 4.1.4 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Պիրոֆոսֆատներ Е450. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

61

ԳՕՍՏ Ռ 55579-2013, 3.1.3, 3.1.5 և 3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Ազոներկանյութեր. Տեխնիկական պայմաններ»

 

62

ԳՕՍՏ Ռ 55580-2013, 4.1.2-4.1.4 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Ամոնիումի կարբոնատներ Е503. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

63

ԳՕՍՏ Ռ 55581-2013, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի պրոպիոնատ Е283. Տեխնիկական պայմաններ»

 

64

ԳՕՍՏ Ռ 55582-2013, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի պրոպիոնատ Е282. Տեխնիկական պայմաններ»

 

65

ԳՕՍՏ Ռ 55583-2013, 3.1.4-3.1.6 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի սորբատ Е202. Տեխնիկական պայմաններ»

 

66 

  ԳՕՍՏ Ռ 55973-2014, 3.1.3 և 3.1.5 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի քլորիդ Е509. Տեխնիկական պայմաններ»

 

661

  ԳՕՍՏ Ռ 57646-2017, 3.2.2 - 3.2.4 կետեր «Մանրէաբանական արտադրանք. Սննդային հավելում՝ նիզին. Տեխնիկական պայմաններ»  

67

8-րդ և 9-րդ հոդվածներ 

ԳՕՍՏ Ռ 57249-2016 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Փաթեթավորում, մակնշում, տրանսպորտային փոխադրում և պահպանում»

 
(հավելվածը փոփ., լրաց. ԵՏՀԿ 10.01.24 թիվ 2)

 

ՀԱՍՏԱՏՎԱԾ Է

Եվրասիական տնտեսական

հանձնաժողովի կոլեգիայի

018 թվականի փետրվարի 7-ի

թիվ 21 որոշմամբ

 

ՑԱՆԿ

 

այն միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ ազգային (պետական) ստանդարտների, որոնք պարունակում են «Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների անվտանգությանը ներկայացվող պահանջներ» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 029/2012) պահանջները կիրառելու և կատարելու ու տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների համապատասխանության գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ՝ հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների կանոններ ու մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոններ

 

Համարը՝

ը/կ

Եվրասիական տնտեսական միության տեխնիկական կանոնակարգման կառուցվածքային տարրը կամ օբյեկտը

Ստանդարտի նշագիրը և անվանումը

Ծանոթագրություն

1

2

3

4

1

7-րդ հոդվածի 4-րդ, 6-րդ կետեր և 9-րդ կետի 1-ին և 2-րդ ենթակետեր

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 7218-2015 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի մանրէաբանություն. Ընդհանուր պահանջներ և առաջարկություններ` մանրէաբանական հետազոտությունների մասով»

 

2

ԳՕՍՏ 29185-2014 (ԻՍՕ 15213։2003) «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի մանրէաբանություն. Անաերոբ պայմաններում աճող՝ սուլֆիտվերականգնող բակտերիաների հայտնաբերման և հաշվարկման մեթոդներ»

 

3

ԳՕՍՏ 31659-2012 (ԻՍՕ 6579:2002) «Սննդամթերք. Salmonella ցեղի բակտերիաների հայտնաբերման մեթոդ»

 

4

ԳՕՍՏ 31708–2012 (ԻՍՕ 7251։2005) «Սննդամթերքի և կերերի մանրէաբանություն. Escherichia coli պրեզումպտիվ բակտերիաների հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդ. Առավել հավանական թվի մեթոդ»

 

5

 

ԳՕՍՏ 31747-2012 (ԻՍՕ 4831:2006, ԻՍՕ 4832-2006) «Սննդամթերք. Աղիքային ցուպիկների խմբի բակտերիաների (կոլիձև բակտերիաների) հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

 

6

ԳՕՍՏ 31748-2012 (ԻՍՕ 16050:2003) «Սննդամթերք. В1 աֆլատոքսինի և В1, В2, G1 և G2 աֆլատոքսինների ընդհանուր պարունակության որոշում հացահատիկային մշակաբույսերում, ընկույզներում և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքներում. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ»

 

7

ԳՕՍՏ ԵՆ 14083-2013 «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Կապարի, կադմիումի, քրոմի և մոլիբդենի որոշում՝ գրաֆիտային վառարանում ատոմիզացմամբ ատոմակլանման սպեկտրաչափության օգնությամբ՝ փորձանմուշը բարձր ճնշման պայմաններում նախապես հանքայնացնելով»

 

8

ԳՕՍՏ ԵՆ 14084-2014 «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Միկրոալիքային քայքայումից հետո կապարի, կադմիումի, ցինկի, պղնձի և երկաթի պարունակության որոշում՝ ատոմակլանման սպեկտրաչափության օգնությամբ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

9

ԳՕՍՏ ԵՆ 14132-2013 «Սննդամթերք. Գարու և բոված սուրճի մեջ Ա օքրատոքսինի որոշում. ԲԱՀՔ մեթոդ՝ լուծամզուքի իմունաաֆինային գաղութային մաքրման կիրառմամբ»

 

10

ԳՕՍՏ 31671-2012 (ԵՆ 13805:2002) «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Փորձանմուշների պատրաստում՝ բարձր ճնշման պայմաններում հանքայնացման մեթոդով

 

11

ԳՕՍՏ 31707-2012 (ԵՆ 14627:2005) «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Ճնշման տակ փորձանմուշի նախնական հանքայնացման միջոցով հիդրիդների առաջացմամբ ատոմակլանման սպեկտրաչափության մեթոդով ընդհանուր արսենի և սելենի որոշում»

 

12

 

ԳՕՍՏ 2156-76, 3.4 և 3.5 կետեր

«Նատրիում երկածխաթթվային. Տեխնիկական պայմաններ»

 

13

ԳՕՍՏ 2918-79, 4.2 և 4.3 կետեր

«Անհիդրիդ ծծմբային, հեղուկ, տեխնիկական. Տեխնիկական պայմաններ»

 

14

ԳՕՍՏ 10444.12-2013 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի մանրէաբանություն. Խմորասնկերի և բորբոսասնկերի հայտնաբերման և քանակության հաշվարկման մեթոդ»

 

15

ԳՕՍՏ 10444.15-94 «Սննդամթերք. Մեզոֆիլային աերոբ և ֆակուլտատիվ անաերոբ միկրոօրգանիզմների քանակության որոշման մեթոդներ»

 
 151  ԳՕՍՏ 20264.0-74 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Ընդունման կանոններ և նմուշառման մեթոդներ»  
152  ԳՕՍՏ 20264.1-89 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Զգայորոշման, ֆիզիկաքիմիական և մանրէաբանական ցուցանիշների որոշման մեթոդներ»  

16

ԳՕՍՏ 26927-86 «Հումք և սննդամթերք. Սնդիկի որոշման մեթոդներ»

 

17

ԳՕՍՏ 26929-94 «Հումք և սննդամթերք. Փորձանմուշների նախապատրաստում. Հանքայնացում՝ թունավոր տարրերի պարունակության որոշման համար

 

18

ԳՕՍՏ 26930-86 «Հումք և սննդամթերք. Արսենի որոշման մեթոդ»

 

19

ԳՕՍՏ 26932-86 «Հումք և սննդամթերք. Կապարի որոշման մեթոդներ»

 

20

ԳՕՍՏ 26933-86 «Հումք և սննդամթերք. Կադմիումի որոշման մեթոդներ»

 

21

ԳՕՍՏ 30178-96 «Հումք և սննդամթերք. Թունավոր տարրերի որոշման ատոմակլանման մեթոդ»

 

22

ԳՕՍՏ 30538-97 «Սննդամթերք. Ատոմային էմիսիոն մեթոդով թունավոր տարրերի որոշման մեթոդիկա»

 

23

ԳՕՍՏ 30615-99 «Հումք և սննդամթերք. Ֆոսֆորի որոշման մեթոդ»

 

24

ԳՕՍՏ 30711-2001 «Սննդամթերք. В1 և М1 աֆլատոքսինների պարունակության հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

25

ԳՕՍՏ 30726-2001 «Սննդամթերք. Escherichia coli տեսակի բակտերիաների հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

 

26

ԳՕՍՏ 31227-2013, 7.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի ցիտրատներ Е331. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

27

 

ԳՕՍՏ 31266-2004 «Հումք և սննդամթերք. Արսենի որոշման ատոմակլանման մեթոդ»

 
 271 ԳՕՍՏ 31487-2012 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Ֆիտազի ֆերմենտատիվ ակտիվության որոշման մեթոդներ»  
 272 ԳՕՍՏ 31488-2012 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Քսիլանազի ֆերմենտատիվ ակտիվության որոշման մեթոդներ»  

28

ԳՕՍՏ 31628-2012 «Սննդամթերք և պարենային հումք. Արսենի զանգվածային խտության որոշման ինվերսիոն վոլտամպերաչափական մեթոդ»

 

29

ԳՕՍՏ 31638-2012, 6.6 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի և կալիումի տրիֆոսֆատներ Е451. Տեխնիկական պայմաններ»

 

30

ԳՕՍՏ 31642-2012, 6.7 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիում կաթնաթթվային (նատրիումի լակտատ) Е325. Տեխնիկական պայմաններ»

 

31

ԳՕՍՏ 31656-2012, 6.7 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կալիում կաթնաթթվային սննդային (կալիումի լակտատ) Е326. Տեխնիկական պայմաններ»

 
 311 ԳՕՍՏ 31662-2012 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Ցելյուլազի ֆերմենտատիվ ակտիվության որոշման մեթոդներ»  

32

ԳՕՍՏ 31686-2012, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի պոլիֆոսֆատ Е452(i). Տեխնիկական պայմաններ»

 

33

ԳՕՍՏ 31687-2012, 7.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի ֆոսֆատներ Е340. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

34

ԳՕՍՏ 31725-2012, 7.6 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի ֆոսֆատներ Е339. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

35

ԳՕՍՏ 31726-2012, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կիտրոնաթթու անջուր Е330. Տեխնիկական պայմաններ»

 

36

ԳՕՍՏ 31745-2012 «Սննդամթերք. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով բուրավետ բազմացիկլային ածխաջրածինների պարունակության որոշում»

 

37

ԳՕՍՏ 31904-2012 «Սննդամթերք. Մանրէաբանական փորձարկումների համար փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

38

ԳՕՍՏ 31905-2012, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի լակտատ Е327. Տեխնիկական պայմաններ»

 

39

ԳՕՍՏ 32007-2012, 7.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի ֆոսֆատներ Е341. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

40

 

ԳՕՍՏ 32052-2013, 8.8 կետ

«Հավելումներ սննդային. Լեցիտիններ Е322. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

41

ԳՕՍՏ 32053-2013, 6.6 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի ացետատ Е261(I). Տեխնիկական պայմաններ»

 
 411 ԳՕՍՏ 32364-2013 «Բուրավետիչներ սննդային. Խոնավության զանգվածային մասի որոշման մեթոդ»  

412

 
ԳՕՍՏ 32365-2013 «Բուրավետիչներ սննդային. Էթիլային սպիրտի պարունակության որոշման մեթոդներ»  

42

ԳՕՍՏ 32743-2014 «Սննդային հավելումներ. Համալիր սննդային հավելումներում կիտրոնաթթվի և ցիտրատ իոնների պոտենցաչափական որոշման մեթոդ»

 

43

ԳՕՍՏ 32745-2014, 6.4 կետ

«Հավելումներ սննդային. Ներկանյութեր տրիարիլմեթանային. Տեխնիկական պայմաններ»

 

44

ԳՕՍՏ 32746-2014, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Պրոպիոնաթթու Е280. Տեխնիկական պայմաններ»

 

45

ԳՕՍՏ 32747-2014, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Գլյուկոնա-դելտա-լակտոն E575. Տեխնիկական պայմաններ»

 

46

ԳՕՍՏ 32748-2014, 6.3 կետ

«Հավելումներ սննդային. Խնձորաթթու Е296. Տեխնիկական պայմաններ»

 

47

ԳՕՍՏ 33268-2015, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կալցիումի բենզոատ Е213. Տեխնիկական պայմաններ»

 

48

ԳՕՍՏ 33269-2015, 6.3 կետ

«Հավելումներ սննդային. Ֆումարաթթու Е297. Տեխնիկական պայմաններ»

 

49

ԳՕՍՏ 33270-2015, 7.6 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի մալատներ Е350. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

50

ԳՕՍՏ 33292-2015 «Սննդային հավելումներ. Խինոլինային դեղին Е104 սննդային ներկանյութում հիմնական ներկող նյութի զանգվածային մասի հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

51

ԳՕՍՏ 33293-2015 «Սննդային հավելումներ. Ինդիգոկարմին Е132 սննդային ներկանյութում հիմնական ներկող նյութի զանգվածային մասի հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

52

 

ԳՕՍՏ 33294-2015 «Սննդային հավելումներ. Կալիումի նիտրիտ Е249 սննդային հավելման մեջ հիմնական նյութի զանգվածային մասի որոշման մեթոդներ»

 

53

ԳՕՍՏ 33767-2016 «Հավելումներ սննդային. Անտոցիաններ Е132 սննդային ներկանյութում հիմնական ներկող նյութի զանգվածային մասի հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

54

ԳՕՍՏ 32777-2014, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի բենզոատ Е211. Տեխնիկական պայմաններ»

 

55

ԳՕՍՏ 32778-2014, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի բենզոատ Е212. Տեխնիկական պայմաններ»

 

56

ԳՕՍՏ 32779-2014, 6.7 կետ

«Հավելումներ սննդային. Սորբինաթթու Е200. Տեխնիկական պայմաններ»

 

57

ԳՕՍՏ 32781-2014, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի նիտրիտ Е250. Տեխնիկական պայմաններ»

 

58

ԳՕՍՏ 32802-2014, 7.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի կարբոնատներ Е500. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ»

 

59

ԳՕՍՏ 33333-2015, 6.7 և 6.14 կետեր

«Հավելումներ սննդային. Բուսախեժ քսանտանային Е415. Տեխնիկական պայմաններ»

 

60

ԳՕՍՏ 33334-2015 «Հավելումներ սննդային. Կալցիումի գլյուկոնատ Е578 սննդային հավելման մեջ հիմնական նյութի զանգվածային մասի որոշման կոմպլեքսաչափական մեթոդ»

 

61

ԳՕՍՏ 33411-2015 «Հումք և սննդամթերք. Արսենի զանգվածային մասի որոշում՝ հիդրիդների առաջացմամբ ատոմակլանման մեթոդով»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

62

ԳՕՍՏ 33412-2015 «Հումք և սննդամթերք. Սնդիկի զանգվածային մասի որոշում՝ անբոց ատոմակլանման մեթոդով»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

63

ԳՕՍՏ 33682-2015 «Սննդամթերք. Քրոմատագրման մեթոդով Т-2 տոքսինի որոշում»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

64

 

ԳՕՍՏ 33764-2016, 6.6 կետ

«Հավելումներ սննդային. Նատրիումի ասկորբատ Е301. Տեխնիկական պայմաններ»

 

65

ԳՕՍՏ 33765-2016, 6.5 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի նիտրատ Е252. Տեխնիկական պայմաններ»

 

66

ԳՕՍՏ 33766-2016, 6.3 կետ

«Հավելումներ սննդային. Ադիպինաթթու Е355. Տեխնիկական պայմաններ»

 

67

ԳՕՍՏ 33773-2016, 6.7 կետ

«Հավելումներ սննդային. Կալիումի պոլիֆոսֆատ E452(ii). Տեխնիկական պայմաններ»

 

68

ԳՕՍՏ 33824-2018 «Սննդամթերք և պարենային հումք. Թունավոր տարրերի (կադմիումի, կապարի, պղնձի և ցինկի) պարունակության որոշման վոլտամպերաչափական մեթոդ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

681  ԳՕՍՏ 34097-2017, 6.8 կետ «Հավելումներ սննդային. Երկաթի լակտատ Е585. Տեխնիկական պայմաններ»  

682 

 ԳՕՍՏ 34098-2017, 6.6 կետ «Հավելումներ սննդային. Նատրիումի նիտրատ Е251. Տեխնիկական պայմաններ»  

683 

 ԳՕՍՏ 34146-2017 «Հավելումներ սննդային. Կուրկումին E100 սննդային ներկանյութի հիմնական ներկող նյութի զանգվածային մասի նույնականացման և որոշման մեթոդներ»  
684  ԳՕՍՏ 34176-2017 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ. Էնդո-բետա-գլյուկանազի ֆերմենտատիվ ակտիվության որոշման մեթոդներ»  

685 

 ԳՕՍՏ 34412-2018 «Պեկտին. Նույնականացումը. Ամիդացված պեկտինների էքսպրես նույնականացման մեթոդ»

կիրառվում է Հայաստանի Հանրապետության միանալու օրվանից

 
686 ԳՕՍՏ 34413-2018 «Պեկտին. Նույնականացումը. Պեկտինների էքսպրես նույնականացման մեթոդ»

կիրառվում է Հայաստանի Հանրապետության միանալու օրվանից

 

687 

ԳՕՍՏ 34430-2018 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. Պրոտեոլիտիկ ակտիվության որոշման մեթոդ»  
688 ԳՕՍՏ 34440-2018 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. Ամիլոլիտիկ ակտիվության որոշման մեթոդներ»  
689 ԳՕՍՏ 34985-2023 «Հավելումներ սննդային։ Ռիբոֆլավին Е101 ներկանյութի որոշման մեթոդներ»  

6810 

ԳՕՍՏ 34990-2023, 3.1.5 և 3.1.6 կետեր «Հավելումներ սննդային. Նատրիումի իզոասկորբատ Е316. Տեխնիկական պայմաններ»  

69

ԳՕՍՏ Ռ 53183-2008 (ԵՆ 13806:2002) «Սննդամթերք. Հետքային տարրերի որոշում. Սնդիկի որոշում՝ սառը գոլորշու ատոմակլանման սպեկտրաչափական մեթոդով՝ ճնշման տակ փորձանմուշի նախնական հանքայնացմամբ»

 

70

ՍՏԲ 1313-2002 «Սննդամթերք և պարենային հումք. Թունավոր տարրերի (ցինկի, կադմիումի, կապարի և պղնձի) պարունակության որոշման մեթոդիկա՝ ТА տիպի անալիզատորներով ինվերսիոն վոլտամպերաչափման մեթոդով

կիրառվում է մինչև 2019 թվականի հունվարի 1-ը

71

ՍՏԲ ԳՕՍՏ Ռ 51650-2001 «Սննդամթերք. Բենզ(ա)պիրենի զանգվածային մասի որոշման մեթոդներ»

 

72

ՍՏ ՂՀ 2350-2013 «Սննդամթերք, պարենային հումք, կենդանիների համար նախատեսված կերեր. Էլեկտրաջերմային ատոմիզացմամբ ատոմակլանման մեթոդով կադմիումի, կապարի, արսենի, սնդիկի, քրոմի պարունակության որոշում»

կիրառվում է մինչև 2019 թվականի հունվարի 1-ը

73

ՍՏ ՂՀ ԳՕՍՏ Ռ 51301-2005 «Սննդամթերք և պարենային հումք. Թունավոր տարրերի (կադմիում, կապար, պղինձ, ցինկ) պարունակության որոշման ինվերսիոն վոլտամպերաչափական մեթոդներ»

կիրառվում է մինչև 2019 թվականի հունվարի 1-ը

 731  

ԳՕՍՏ Ռ 53969-2010 «Կիտրոնաթթվի աղեր (ցիտրատներ) սննդային. Խոնավության զանգվածային մասի որոշման մեթոդ»

 

732 

ԳՕՍՏ Ռ 53973-2010 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. -գլյուկանազային ակտիվության որոշման մեթոդներ»  

74

ԳՕՍՏ Ռ 54639-2011 «Սննդամթերք և կենդանիների համար նախատեսված կերեր. Սնդիկի որոշում՝ ատոմակլանման սպեկտրաչափության մեթոդով՝ Զեեմանի էֆեկտի հիման վրա»

 
 75 ԳՕՍՏ Ռ 51650-2000 «Սննդամթերք. Բենզ(ա)պիրենի զանգվածային մասի որոշման մեթոդներ»  
 751 ԳՕՍՏ Ռ 55228-2012 «Հավելումներ սննդային։ Կիտրոնաթթվի արտադրության մեջ կիտրոնաթթվի և հարակից թթուների զանգվածային մասի որոշման մեթոդ»  

752 

ԳՕՍՏ Ռ 55229-2012 «Հավելումներ սննդային. Կիտրոնաթթվի արտադրության համար հումքի մեջ ընդհանուր ֆոսֆորի զանգվածային մասի որոշման գունաչափական մեթոդ»

 

753

ԳՕՍՏ Ռ 55298-2012 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. Պեկտոլիտիկ ակտիվության որոշման մեթոդներ»  

754

ԳՕՍՏ Ռ 55979-2014 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. Պեկտատ- և պեկտին- լիազայի ակտիվությունների որոշման մեթոդներ»  
 755 ԳՕՍՏ Ռ 57248-2016 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ. Ընդունման կանոններ և նմուշառման մեթոդներ»  

756

ԳՕՍՏ Ռ 70224-2022 «Հավելումներ սննդային. Համալիր սննդային հավելումներում պրոպիոնատ իոնների որոշման մեթոդ»

 

76

7-րդ հոդվածի 13-րդ և 15-17-րդ կետեր

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 9231-2015 «Կաթ և կաթնամթերք. Կաթի և կաթնամթերքի մեջ սորբինաթթվի և բենզոյաթթվի պարունակության որոշում»

 

77

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 9233-2-2017 «Պանիրներ, պանրի կեղևներ և հալած պանիրներ. Նատամիցինի պարունակության որոշում. Մաս 2. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ՝ պանիրների, պանրի կեղևների և հալած պանիրների համար»

կիրառվում է

2018 թվականի հուլիսի 1-ից

771 

ԳՕՍՏ ISO 11815-2015 «Կաթ. Տավարի շրդանային ֆերմենտի ընդհանուր կաթամակարդման ակտիվության որոշում»  

772 

ԳՕՍՏ ISO 15163-2014 «Կաթ և կաթնամթերք. Շրդանային ֆերմենտ՝ ստացված հորթերի շրդաններից և ֆերմենտային պատրաստուկ՝ ստացված խոշոր եղջերավոր անասունների շրդաններից. Քրոմատագրման մեթոդով քիմոզինի և տավարի պեպսինի պարունակության որոշում»  
773 ԳՕՍՏ ISO /TS 18083-2015 «Մթերքներ՝ հալած պանրից. Ավելացված ֆոսֆատի պարունակության հաշվարկ՝ արտահայտված ֆոսֆորի տեսքով»  
774 ԳՕՍՏ ISO 22160-2015 «Կաթ և կաթնային ըմպելիքներ. Հիմնային ֆոսֆատազի ակտիվության որոշում. Մեթոդ՝ ֆոտոակտիվ ֆերմենտային համակարգի կիրառմամբ (EPAS)»  

78

ԳՕՍՏ 29299-92 (ԻՍՕ 2918-75) Միս և մսամթերք. Նիտրիտի որոշման մեթոդ»

 

79

ԳՕՍՏ 29300-92 (ԻՍՕ 3091-75) «Միս և մսամթերք. Նիտրատի որոշման մեթոդ»

 
 

791

ԳՕՍՏ 32009-2013 (ISO 13730:1996) «Միս և մսամթերք. Ընդհանուր ֆոսֆորի զանգվածային մասի որոշման սպեկտրալուսաչափական մեթոդ»  
 

792

ԳՕՍՏ EN 12014-3-2015 «Սննդամթերք. Նիտրատի և(կամ) նիտրիտի պարունակության որոշումը. Մաս 3. Մսամթերքում նիտրատի և նիտրիտի պարունակության որոշումը՝ սպեկտրալուսաչափական մեթոդով նիտրատը նիտրիտի ֆերմենտատիվ վերականգնմամբ»  
 

793

ԳՕՍՏ EN 12014-4-2015 «Սննդամթերք. Նիտրատի և(կամ) նիտրիտի պարունակության որոշումը. Մաս 4. Մսամթերքում նիտրատի և նիտրիտի պարունակության որոշումը իոնային քրոմատագրմամբ»  

80

ԳՕՍՏ ԵՆ 12856-2015 «Սննդամթերք. Կալիումի ացեսուլֆամի, ասպարտամի և սախարինի որոշում բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

81

ԳՕՍՏ ԵՆ 12857-2015 «Սննդամթերք. Ցիկլամատի որոշում բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

811 

ԳՕՍՏ EN 13196-2015 «Բանջարեղենային և մրգային հյութեր. Ծծմբի ընդհանուր դիօքսիդի պարունակության որոշումը թորման մեթոդով»  

82

ԳՕՍՏ ԵՆ 15086-2015 «Սննդամթերք. Սննդամթերքում իզոմալտի, լակտիտի, մալտիտի, մանիտի, սորբիտի և քսիլիտի պարունակության որոշում»

 

83

ԳՕՍՏ 8558.2-78 «Մսամթերք. Նիտրատի որոշման մեթոդ»

կիրառվում է մինչև 2019 թվականի հունվարի 1-ը

84

ԳՕՍՏ 8558.2-2016 «Մսամթերք. Նիտրատների պարունակության որոշման մեթոդ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

85

ԳՕՍՏ 8558.1-2015 «Մսամթերք. Նիտրիտի որոշման մեթոդներ»

 

86

 

ԳՕՍՏ 8756.22-80 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Կարոտինի որոշման մեթոդ»

 

87

ԳՕՍՏ 9794-2015 «Մսամթերք. Ընդհանուր ֆոսֆորի պարունակության որոշման մեթոդներ»

 

88

ԳՕՍՏ 13685-84, 2.20 կետ

«Աղ կերակրի. փորձարկման մեթոդներ»

 

89

ԳՕՍՏ 11254-85 «Հալեցրած կենդանական ճարպեր և կենդանական ծագման կերային ալյուր. Հակաօքսիդիչների որոշման մեթոդներ»

 

90

ԳՕՍՏ 16155-2015 «Սննդամթերք. Սուկրալոզի որոշում բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

91

ԳՕՍՏ 24556-89 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. C վիտամինի որոշման մեթոդ»

 

92

ԳՕՍՏ 25268-82 «Արտադրատեսակներ հրուշակեղենային. Քսիլիտի և սորբիտի որոշման մեթոդներ»

 

93

ԳՕՍՏ 25555.5-2014 «Մրգերի և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Ծծմբի երկօքսիդի որոշման մեթոդներ»

 

94

ԳՕՍՏ 26181-84 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Սորբինաթթվի որոշման մեթոդներ»

 

95

ԳՕՍՏ 26467-90 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Բենզոյաթթվի որոշման մեթոդ»

 

96

ԳՕՍՏ 26811-2014 «Արտադրատեսակներ հրուշակեղենային. Ընդհանուր ծծմբաթթվի զանգվածային մասի որոշման յոդաչափական մեթոդ»

 

97

ԳՕՍՏ 27001-86 «Խավիար և պրեսերվներ ձկից և ծովամթերքից. Կոնսերվանտների որոշման մեթոդներ»

 

98

ԳՕՍՏ 30059-93 «Ըմպելիքներ ոչ ալկոհոլային. Ասպարտամի, սախարինի, կոֆեինի և նատրիումի բենզոատի որոշման մեթոդներ»

 

99

ԳՕՍՏ 30615-99 «Հումք և սննդամթերք. Ֆոսֆորի որոշման մեթոդ»

 

100

ԳՕՍՏ 30627.3-98 «Կաթնամթերք` մանկական սննդի համար. Е վիտամինի (տոկոֆերոլի) զանգվածային մասի չափման մեթոդ»

 

101

 

ԳՕՍՏ 30627.6-98 «Կաթնամթերք` մանկական սննդի համար. В2 վիտամինի (ռիբոֆլավինի) զանգվածային մասի չափման մեթոդներ»

 

102

ԳՕՍՏ 30669-2000 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Բենզոյաթթվի պարունակության որոշման գազաքրոմատագրման մեթոդ»

 

103

ԳՕՍՏ 30670-2000 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Սորբինաթթվի պարունակության որոշման գազաքրոմատագրման մեթոդ»

 

104

ԳՕՍՏ 31503-2012 «Կաթ և կաթնամթերք. Կայունարարների պարունակության որոշում գազաքրոմատագրման մեթոդով

 

105

ԳՕՍՏ 31504-2012 «Կաթ և կաթնամթերք. Կոնսերվանտների և ներկանյութերի պարունակության որոշում բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

106

ԳՕՍՏ 31701-2012 «Սննդամթերք. Համեմանքներում սինթետիկ ներկանյութերի առկայության որոշման մեթոդ»

 
 1061  ԳՕՍՏ 31765-2012 «Գինիներ և գինենյութեր. Կաթիլային էլեկտրաֆորեզի մեթոդով սինթետիկ ներկանյութերի որոշում»  
 1062 ԳՕՍՏ 32037-2013 «Ոչ ալկոհոլային և թույլ ալկոհոլային խմիչքներ, կվասներ. Ածխածնի երկօքսիդի հայտնաբերման մեթոդ»  
 1063 ԳՕՍՏ 32113-2013 «Արտադրանք ալկոհոլային և հումք դրա արտադրության համար. Կիտրոնաթթվի զանգվածային կոնցենտրացիայի որոշման ֆերմենտային մեթոդ»  

107

ԳՕՍՏ 32050-2013 «Սննդամթերք. Կարամելի մեջ սինթետիկ ներկանյութերի զանգվածային մասի հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

108

ԳՕՍՏ 32073-2013 «Սննդամթերք. Ալկոհոլային արտադրանքում սինթետիկ ներկանյութերի զանգվածային մասի հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

109

ԳՕՍՏ 32115-2013 «Արտադրանք ալկոհոլային և հումք՝ դրա արտադրության համար. Ազատ և ընդհանուր ծծմբի երկօքսիդի զանգվածային խտության որոշման մեթոդ»

 
 1091 ԳՕՍՏ 32771-2014 «Հյութամթերք. Օրգանական թթուների որոշումը ֆազային բարձր արդյունավետության հեղուկային քրոմատագրմամբ»  

110

ԳՕՍՏ 32780-2014 «Սննդամթերք. Սառեցված աղանդերի մեջ սինթետիկ ներկանյութերի զանգվածային մասի հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

111

 

ԳՕՍՏ 33277-2015 «Արտադրանք հյութային. Կարոտինոիդների զանգվածային խտության որոշում` բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

112

ԳՕՍՏ 33278-2015 «Պահածոներ մրգային. Սննդային սինթետիկ ներկանյութերի զանգվածային մասի որոշում` նրբաշերտ քրոմատագրման մեթոդով»

 

113

ԳՕՍՏ 33279-2015 «Պահածոներ մրգային. Խինոլինային, տրիարիլմեթանային ներկանյութերի և ազոներկանյութերի առկայության որոշում նրբաշերտ քրոմատագրման մեթոդով»

 

114

ԳՕՍՏ 33332-2015 «Մրգերի և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով սորբինաթթվի և բենզոյաթթվի զանգվածային մասերի որոշման մեթոդ»

 

115

ԳՕՍՏ 33406-2015 «Արտադրանք ալկոհոլային, ոչ ալկոհոլային և հյութային, հավելումներ համաբուրավետիչ. Սինթետիկ ներկանյութերի պարունակության որոշում բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

116

ԳՕՍՏ 33409-2015 «Արտադրանք` ալկոհոլային և հյութային. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով ածխաջրերի և գլիցերինի պարունակության որոշում»

 

117

ԳՕՍՏ 33410-2015 «Արտադրանք` ոչ ալկոհոլային, թույլ ալկոհոլային, գինեգործական և հյութային. Օրգանական թթուների պարունակության որոշում բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

118

ԳՕՍՏ 33429-2015 «Միս և մսամթերք. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով կաթնաթթվի և լակտատների պարունակության որոշում»

 

119

ԳՕՍՏ 33457-2015 «Մրգերի և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Իոն-զույգային լուծամզման կիրառմամբ սինթետիկ ներկանյութերի որակական որոշման մեթոդ»

 

120

 

ԳՕՍՏ 33460-2015 «Արտադրանք հյութային. Քսիլիտի, սորբիտի և մաննիտի որոշում` բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

121

ԳՕՍՏ 33808-2016 «Միս և մսամթերք. Կիտրոնաթթվի որոշում` բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

 1211 ԳՕՍՏ 33627-2015 «Ածուխ ակտիվացված. Ադսորբենտների կլանման բնութագրերի որոշման ստանդարտ մեթոդ»  

122

ԳՕՍՏ 33809-2016 «Միս և մսամթերք. Սորբինաթթվի և բենզոյաթթվի որոշում` բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

123

ԳՕՍՏ 33835-2016 «Արտադրանք հյութային. Կիտրոնաթթվի որոշման մեթոդ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից

124 

ԳՕՍՏ 33839-2016 «Արտադրատեսակներ հրուշակեղենային. Բենզոյաթթվի զանգվածային մասի որոշման մեթոդ»

կիրառվում է

2019 թվականի հունվարի 1-ից 

1241 

ԳՕՍՏ 34201-2017 «Շաքար. Ծծմբի երկօքսիդի որոշումը յոդաչափական մեթոդով»  

1242

ԳՕՍՏ 34228-2017 «Հյութամթերք. Կոնսերվանտների որոշումը բարձր արդյունավետության հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»  

1243

ԳՕՍՏ 34229-2017 «Հյութամթերք. Սինթետիկ ներկանյութերի որոշումը բարձր արդյունավետության հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»  
 1244  ԳՕՍՏ 34409-2018 «Հյութամթերք. Ֆերմենտատիվ մեթոդով L-խնձորաթթվի որոշում.  
 1245 ԳՕՍՏ 34420-2018 «Պանիրներ և հալած պանիրներ. Կիտրոնաթթվի և ցիտրատների զանգվածային մասի չափման մեթոդիկա»  

1246 

ԳՕՍՏ 34882-2022 «Սննդային հավելումներ. Կոմպլեքսային սննդային հավելումներում կոնսերվանտների (բենզոյական թթվի և սորբինաթթվի և դրանց աղերի) քանակական որոշումը քրոմատագրական մեթոդով»  

1247

ԳՕՍՏ 34990-2023, 6.7 կետ «Սննդային հավելումներ․ Նատրիումի իզոասկորբատ Е316․ Տեխնիկական պայմաններ»

125

ՍՏԲ 1181-99 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Սորբինաթթվի և բենզոյաթթվի համատեղ առկայության դեպքում սպեկտրալուսաչափական և քրոմատագրման մեթոդներով դրանց պարունակության որոշման մեթոդիկաներ»

 

126

ՍՏԲ 1982-2009 «Գինեգործական արտադրանք և գինեգործական հումք. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգտագործմամբ օրգանական թթուների պարունակության որոշման մեթոդ»

 

1261 

ՍՏԲ 2547-2019 «Սննդամթերք. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգտագործմամբ ներկանյութերի որոշման մեթոդ»  

127

ՍՏԲ ԳՕՍՏ Ռ 51428-2006 «Մրգահյութեր. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգնությամբ գինեթթվի պարունակության որոշման մեթոդ»

 

128

ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 9233-2-2011 «Պանիրներ և հալած պանիրներ. Նատամիցինի պարունակության որոշում։ Մաս 2. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ»

կիրառվում է մինչև

2019 թվականի հուլիսի 1-ը

 1281 ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 13496-2013 «Միս և մսամթերք. Ներկանյութերի հայտնաբերում. Նրբաշերտ քրոմատագրման մեթոդ»  
 1282 ԳՕՍՏ Ռ EN 14105-2008 «Ճարպերի և յուղերի ածանցյալներ․ Ճարպաթթուների մեթիլային եթերներ (FAME). Ազատ և ընդհանուր գլիցերինի, մոնո-, դի-, տրիգլիցերիդների պարունակության որոշում (համեմատման մեթոդ)»  

129

ԳՕՍՏ Ռ ԵՆ 14130-2010 «Սննդամթերք. С վիտամինի որոշում` բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգնությամբ»

 

130

 

ԳՕՍՏ Ռ 51239-98 (ԴԻՆ 1138-94) «Հյութեր` մրգային և բանջարեղենային. L-խնձորաթթվի որոշման մեթոդ»

 

131

ԳՕՍՏ Ռ 50206-92 «Ճարպեր և յուղեր` կենդանական և բուսական. Բութիլօքսիանիզոլի (ԲՕԱ) և բութիլօքսիտոլուոլի (ԲՕՏ) որոշում` գազահեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

132

ԳՕՍՏ Ռ 50476-93 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք. Սորբինաթթվի և բենզոյաթթվի համատեղ առկայության դեպքում դրանց պարունակության որոշման մեթոդ»

 

133

ԳՕՍՏ Ռ 51197-98 (ԻՍՕ 4133-79) «Միս և մսամթերք. Գլյուկոնա-դելտա-լակտոնի որոշման մեթոդ»

 

134

ԳՕՍՏ Ռ 51198-98 (ԻՍՕ 4134-78) «Միս և մսամթերք. L-(+)-գլուտամինաթթվի որոշման մեթոդ»

 

135

ԳՕՍՏ Ռ 51257-99 «Պանիրներ հալած. Կիտրոնաթթվի որոշման մեթոդ»

 

136

ԳՕՍՏ Ռ 51428-99 «Մրգահյութեր. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգնությամբ գինեթթվի պարունակության որոշման մեթոդ»

 

137

ԳՕՍՏ Ռ 51460-99 «Պանիր. Նիտրատների և նիտրիտների զանգվածային մասերի որոշման մեթոդ»

 

138

ԳՕՍՏ Ռ 52690-2006 «Սննդամթերք. C վիտամինի զանգվածային խտության որոշման վոլտամպերաչափական մեթոդ»

 

139

ԳՕՍՏ Ռ 53193-2010 «Ըմպելիքներ` ալկոհոլային և ոչ ալկոհոլային. Կոֆեինի, ասկորբինաթթվի և դրա աղերի, կոնսերվանտների և քաղցրացուցիչների որոշում` մազանոթային էլեկտրաֆորեզի մեթոդով»

 

140

ԳՕՍՏ Ռ 54066-2010 «Պեկտին. Նույնականացում. Ամիդացված պեկտինների հայտնաբերման էքսպրես մեթոդ»

 

141

ԳՕՍՏ Ռ 54067-2010 «Պեկտին. Նույնականացում. Պեկտինների հայտնաբերման էքսպրես մեթոդ»

 

142

ԳՕՍՏ Ռ 54068-2010 «Պահածոներ մրգային. Էրիտրոզինի և B ֆլոկսինի սինթետիկ ներկանյութերի առկայության որոշման մեթոդ»

 

1421 

 

ԳՕՍՏ Ռ 54744-2011 «Հյութամթերք. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով լոռամրգից և խնձորից ստացված մթերքներում խինաթթվի, խնձորաթթվի և կիտրոնաթթվի որոշում»

 
 1422 ԳՕՍՏ Ռ 54948-2012 «Մեղր. Գլիցերինի որոշման մեթոդ»  

143

ԳՕՍՏ Ռ 55328-2012 «Սննդամթերք. Մարմելադում սինթետիկ ներկանյութերի զանգվածային մասի հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

144

ԳՕՍՏ Ռ 54979-2012 «Սննդային հավելումներ. Լակտատ պարունակող սննդային հավելումներում յոդ պարունակող բաղադրիչի զանգվածային մասի հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

145

ԳՕՍՏ Ռ 54980-2012 «Հավելումներ սննդային. Լակտատ պարունակող սննդային հավելումներում կալցիում պարունակող բաղադրիչի զանգվածային մասի հայտնաբերման և որոշման մեթոդներ»

 

1451

ԳՕՍՏ Ռ 57990-2017 «Հատուկ նշանակության սննդամթերք, կենսաբանական ակտիվ սննդային հավելումներ. Կվերցետինի որոշման մեթոդ»  

146

ՉԿՄ ՉՎ 806-98 «Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով սննդամթերքում սորբինաթթվի և բենզոյաթթվի խտությունների որոշման մեթոդիկա» (1998 թվականի հունիսի 23-ի վկայագրման մասին վկայական թիվ 69/987)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտը ստանդարտների ցանկում ներառելը

147

ՉԿՄ ՉՎ 3239-2009 «В-կարոտինի որոշում մասնագիտացված սննդամթերքում» (2009 թվականի հոկտեմբերի 7-ի վկայագրման մասին վկայական թիվ 536/2009)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտը ստանդարտների ցանկում ներառելը

1471

 

ՉԿՄ.ՄՆ 6028-2018 «Դոնդողանյութի մեջ ծծմբաթթվի զանգվածային խտության որոշում (SՕ2 -ի վերահաշվարկով): Չափումների կատարման մեթոդիկա» (2018 թվականի հուլիսի 30-ի վկայագրման մասին վկայական թիվ 1118/2018)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտը ստանդարտների ցանկում ներառելը

 1472

 

ՉԿՄ.ՄՆ 6323-2020 «Սննդամթերքում կոնսերվանտների զանգվածային մասը. Դիոդա-մատրիցային դետեկտմամբ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով չափումների կատարման մեթոդիկա» (2020 թվականի դեկտեմբերի 8-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 1272/2020)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտը ստանդարտների ցանկում ներառելը  

 I473   ՉՄ թիվ К961 «Սննդամթերքի փորձանմուշներում մանրէային տրանսգլուտամինազի զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային անալիզի մեթոդով՝ «ԽԵՄԱ» ՍՊԸ-ի արտադրության «ՄՏԳ-ԻՖԱ» ռեագենտների հավաքածուի օգնությամբ (2019 թվականի փետրվարի 11-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 241.0002/RA.RU.311866/2019)  

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտը ստանդարտների ցանկում ներառելը

148

հոդված 10

ԳՕՍՏ CEN/TS 15568-2015 «Սննդամթերք. Անալիզի մեթոդներ՝ գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար. Փորձանմուշներ վերցնելու ռազմավարություններ»

 

149

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21569-2009 «Սննդամթերք. Անալիզի մեթոդներ՝ գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար. Որակական հայտնաբերման մեթոդներ՝ նուկլեինաթթուների վելուծության հիման վրա»

 

150

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21570-2009 «Սննդամթերք. Անալիզի մեթոդներ՝ գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար. Քանակական մեթոդներ՝ հիմնված նուկլեինաթթվի վրա»

 

151

 

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21571-2009 «Սննդամթերք. Անալիզի մեթոդներ՝ գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար. Նուկլեինաթթուների լուծահանում»

 

152

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21572-2009 «Սննդամթերք. Անալիզի մեթոդներ՝ գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար. Պրոտեինի վրա հիմնված մեթոդներ»

 

(հավելվածը փոփ., լրաց. ԵՏՀԿ 25.08.20 թիվ 105, լրաց. ԵՏՀԿ 10.01.24 թիվ 2)

 

Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 22 հունիսի 2022 թվական: