Գլխավոր տեղեկություն
Համար
թիվ 2
Տիպ
Որոշում
Ակտի տիպ
Հիմնական ակտ (27.02.2024-մինչ օրս)
Կարգավիճակ
Գործում է
Սկզբնաղբյուր
Միասնական կայք 2024.06.24-2024.07.07 Պաշտոնական հրապարակման օրը 26.06.2024
Ընդունող մարմին
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիա
Ընդունման ամսաթիվ
10.01.2024
Ստորագրող մարմին
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի նախագահ
Ստորագրման ամսաթիվ
10.01.2024
Ուժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
27.02.2024

ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎ

ԿՈԼԵԳԻԱ

 

Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ

 

10 հունվարի 2024 թվականի

թիվ 2

քաղ. Մոսկվա

 

ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԿՈԼԵԳԻԱՅԻ 2018 ԹՎԱԿԱՆԻ ՓԵՏՐՎԱՐԻ 7-Ի ԹԻՎ 21 ՈՐՈՇՄԱՆ ՄԵՋ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

«Եվրասիական տնտեսական միության շրջանակներում տեխնիկական կանոնակարգման մասին» արձանագրության («Եվրասիական տնտեսական միության մասին» 2014 թվականի մայիսի 29-ի պայմանագրի թիվ 9 հավելված) 4-րդ կետին և Եվրասիական տնտեսական բարձրագույն խորհրդի 2014 թվականի դեկտեմբերի 23-ի թիվ 98 որոշմամբ հաստատված՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի աշխատանքի կանոնակարգի թիվ 2 հավելվածի 5-րդ կետին համապատասխան՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիան որոշեց.

1. Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի 2018 թվականի փետրվարի 7-ի «Այն միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում`ազգային (պետական) ստանդարտների ցանկի մասին, որոնց կամավոր հիմունքներով կիրառման արդյունքում ապահովվում է «Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների անվտանգությանը ներկայացվող պահանջներ» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 029/2012) պահանջների պահպանումը, և այն միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ ազգային (պետական) ստանդարտների ցանկի մասին, որոնք պարունակում են «Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների անվտանգությանը ներկայացվող պահանջներ» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 029/2012) պահանջները կիրառելու և կատարելու և տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ՝ հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների կանոններ ու մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոնների մասին» թիվ 21 որոշման մեջ կատարել փոփոխություններ՝ համաձայն հավելվածի:

2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում դրա պաշտոնական հրապարակման օրվանից 30 օրացուցային օրը լրանալուց հետո, սակայն Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի խորհրդի 2023 թվականի օգոստոսի 29-ի թիվ 84 որոշումն ուժի մեջ մտնելու օրվանից ոչ շուտ:

 

Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի նախագահ՝

Մ. Մյասնիկովիչ

 

ՀԱՎԵԼՎԱԾ

Եվրասիական տնտեսական

հանձնաժողովի կոլեգիայի

2024 թվականի հունվարի 10-ի

թիվ 2 որոշման

 

ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ

 

Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի 2018 թվականի փետրվարի 7-ի թիվ 21 որոշման մեջ կատարվող

 

1. Նշված որոշմամբ հաստատված՝ կամավոր հիմունքներով կիրառման արդյունքում «Այն միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ ազգային (պետական) ստանդարտների ցանկում, որոնց կամավոր հիմունքներով կիրառման արդյունքում ապահովվում է «Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների անվտանգությանը ներկայացվող պահանջներ» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 029/2012) պահանջների պահպանումը»՝

ա) 6-րդ և 7-րդ դիրքերը հանել.

բ) լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ 71, 161, 411, 501 - 505, 661 և 67 դիրքեր՝

 

«

71

 

ԳՕՍՏ Ռ 57095-2016 «Կեսատեխնոլոգիաներ. Եզրույթներ և սահմանումներ»

 

161

 

ԳՕՍՏ 22840-77, 1.2 կետ «Մատուտակի արմատի լուծամզվածք. Տեխնիկական պայմաններ»

 

411

 

ԳՕՍՏ 32891-2014, կետ 4.1.2 «Հորթի, գառան, կաթնակեր ուլիկների շրդան՝ կաթամակարդման ֆերմենտային պատրաստուկների համար. Տեխնիկական պայմաններ»

 

501

 

ԳՕՍՏ 34097-2017, 3.1.4 և 3.1.5 կետեր «Հավելումներ սննդային. Երկաթի լակտատ Е585. Տեխնիկական պայմաններ»

 

502

 

ԳՕՍՏ 34098-2017, 3.1.4 և 3.1.5 կետեր «Հավելումներ սննդային. Նատրիումի նիտրատ Е251. Տեխնիկական պայմաններ»

 

503

 

ԳՕՍՏ 34353-2017, 5.1.2 և 5.1.3 կետեր «՝ Կենդանական ծագման կաթամակարդման ֆերմենտային պատրաստուկներ չոր. Տեխնիկական պայմաններ»

 
     

504

 

ԳՕՍՏ 35030-2023, 4.1.2 և 4.1.3 կետեր «Համակցված սննդային հավելումներ՝ ալյուրի մշակման համար. Տեխնիկական պայմաններ»

 

505

 

ԳՕՍՏ 35031-2023, 4.1.2 և 4.1.3 կետեր «Համակցված սննդային հավելում՝ խմորի ծավալի ավելացման համար. Տեխնիկական պայմաններ»

 

661

 

ԳՕՍՏ Ռ 57646-2017, 3.2.2 - 3.2.4 կետեր «Մանրէաբանական արտադրանք. Սննդային հավելում՝ նիզին. Տեխնիկական պայմաններ»

 

67

8-րդ և 9-րդ հոդվածներ

ԳՕՍՏ Ռ 57249-2016 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Փաթեթավորում, մակնշում, տրանսպորտային փոխադրում և պահպանում»

 

»:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. «Այն միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ ազգային (պետական) ստանդարտների ցանկը, որոնք պարունակում են «Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների անվտանգությանը ներկայացվող պահանջներ» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 029/2012) պահանջները կիրառելու և կատարելու և տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների համապատասխանության գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ՝ հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների կանոններ ու մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոններ» լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ 151, 152, 271, 272, 311, 411, 412, 681-6810, 731, 732, 751-756, 771-774, 791-793, 811, 1061-1063, 1091, 1211, 1241-1247, 1261, 1281, 1282, 1421, 1422, 1451, 1472 և 1473 դիրքերով՝

 

«

151

 

ԳՕՍՏ 20264.0-74 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Ընդունման կանոններ և նմուշառման մեթոդներ»

 

152

 

ԳՕՍՏ 20264.1-89 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Զգայորոշման, ֆիզիկաքիմիական և մանրէաբանական ցուցանիշների որոշման մեթոդներ»

 

271

 

ԳՕՍՏ 31487-2012 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Ֆիտազի ֆերմենտատիվ ակտիվության որոշման մեթոդներ»

 

272

 

ԳՕՍՏ 31488-2012 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Քսիլանազի ֆերմենտատիվ ակտիվության որոշման մեթոդներ»

 

311

 

ԳՕՍՏ 31662-2012 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ։ Ցելյուլազի ֆերմենտատիվ ակտիվության որոշման մեթոդներ»

 

411

 

ԳՕՍՏ 32364-2013 «Բուրավետիչներ սննդային. Խոնավության զանգվածային մասի որոշման մեթոդ»

 

412

 

ԳՕՍՏ 32365-2013 «Բուրավետիչներ սննդային. Էթիլային սպիրտի պարունակության որոշման մեթոդներ»

 

681

 

ԳՕՍՏ 34097-2017, 6.8 կետ «Հավելումներ սննդային. Երկաթի լակտատ Е585. Տեխնիկական պայմաններ»

 

682

 

ԳՕՍՏ 34098-2017, 6.6 կետ «Հավելումներ սննդային. Նատրիումի նիտրատ Е251. Տեխնիկական պայմաններ»

 

683

 

ԳՕՍՏ 34146-2017 «Հավելումներ սննդային. Կուրկումին E100 սննդային ներկանյութի հիմնական ներկող նյութի զանգվածային մասի նույնականացման և որոշման մեթոդներ»

 

684

 

ԳՕՍՏ 34176-2017 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ. Էնդո-բետա-գլյուկանազի ֆերմենտատիվ ակտիվության որոշման մեթոդներ»

 

685

 

ԳՕՍՏ 34412-2018 «Պեկտին. Նույնականացումը. Ամիդացված պեկտինների էքսպրես նույնականացման մեթոդ»

կիրառվում է Հայաստանի Հանրապետության միանալու օրվանից

686

 

ԳՕՍՏ 34413-2018 «Պեկտին. Նույնականացումը. Պեկտինների էքսպրես նույնականացման մեթոդ»

կիրառվում է Հայաստանի Հանրապետության միանալու օրվանից

687

 

ԳՕՍՏ 34430-2018 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. Պրոտեոլիտիկ ակտիվության որոշման մեթոդ»

 

688

 

ԳՕՍՏ 34440-2018 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. Ամիլոլիտիկ ակտիվության որոշման մեթոդներ»

 

689

 

ԳՕՍՏ 34985-2023 «Հավելումներ սննդային։ Ռիբոֆլավին Е101 ներկանյութի որոշման մեթոդներ»

 

6810

 

ԳՕՍՏ 34990-2023, 3.1.5 և 3.1.6 կետեր «Հավելումներ սննդային. Նատրիումի իզոասկորբատ Е316. Տեխնիկական պայմաններ»

 

731

 

ԳՕՍՏ Ռ 53969-2010 «Կիտրոնաթթվի աղեր (ցիտրատներ) սննդային. Խոնավության զանգվածային մասի որոշման մեթոդ»

 

732

 

ԳՕՍՏ Ռ 53973-2010 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. -գլյուկանազային ակտիվության որոշման մեթոդներ»

 

751

 

ԳՕՍՏ Ռ 55228-2012 «Հավելումներ սննդային։ Կիտրոնաթթվի արտադրության մեջ կիտրոնաթթվի և հարակից թթուների զանգվածային մասի որոշման մեթոդ»

 

752

 

ԳՕՍՏ Ռ 55229-2012 «Հավելումներ սննդային. Կիտրոնաթթվի արտադրության համար հումքի մեջ ընդհանուր ֆոսֆորի զանգվածային մասի որոշման գունաչափական մեթոդ»

 

753

 

ԳՕՍՏ Ռ 55298-2012 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. Պեկտոլիտիկ ակտիվության որոշման մեթոդներ»

 

754

 

ԳՕՍՏ Ռ 55979-2014 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ սննդի արդյունաբերության համար. Պեկտատ- և պեկտին- լիազայի ակտիվությունների որոշման մեթոդներ»

 

755

 

ԳՕՍՏ Ռ 57248-2016 «Ֆերմենտային պատրաստուկներ. Ընդունման կանոններ և նմուշառման մեթոդներ»

 

756

 

ԳՕՍՏ Ռ 70224-2022 «Հավելումներ սննդային. Համալիր սննդային հավելումներում պրոպիոնատ իոնների որոշման մեթոդ»

 

771

 

ԳՕՍՏ ISO 11815-2015 «Կաթ. Տավարի շրդանային ֆերմենտի ընդհանուր կաթամակարդման ակտիվության որոշում»

 

772

 

ԳՕՍՏ ISO 15163-2014 «Կաթ և կաթնամթերք. Շրդանային ֆերմենտ՝ ստացված հորթերի շրդաններից և ֆերմենտային պատրաստուկ՝ ստացված խոշոր եղջերավոր անասունների շրդաններից. Քրոմատագրման մեթոդով քիմոզինի և տավարի պեպսինի պարունակության որոշում»

 

773

 

ԳՕՍՏ ISO /TS 18083-2015 «Մթերքներ՝ հալած պանրից. Ավելացված ֆոսֆատի պարունակության հաշվարկ՝ արտահայտված ֆոսֆորի տեսքով»

 

774

 

ԳՕՍՏ ISO 22160-2015 «Կաթ և կաթնային ըմպելիքներ. Հիմնային ֆոսֆատազի ակտիվության որոշում. Մեթոդ՝ ֆոտոակտիվ ֆերմենտային համակարգի կիրառմամբ (EPAS)»

 

791

 

ԳՕՍՏ 32009-2013 (ISO 13730:1996) «Միս և մսամթերք. Ընդհանուր ֆոսֆորի զանգվածային մասի որոշման սպեկտրալուսաչափական մեթոդ»

 

792

 

ԳՕՍՏ EN 12014-3-2015 «Սննդամթերք. Նիտրատի և(կամ) նիտրիտի պարունակության որոշումը. Մաս 3. Մսամթերքում նիտրատի և նիտրիտի պարունակության որոշումը՝ սպեկտրալուսաչափական մեթոդով նիտրատը նիտրիտի ֆերմենտատիվ վերականգնմամբ»

 

793

 

ԳՕՍՏ EN 12014-4-2015 «Սննդամթերք. Նիտրատի և(կամ) նիտրիտի պարունակության որոշումը. Մաս 4. Մսամթերքում նիտրատի և նիտրիտի պարունակության որոշումը իոնային քրոմատագրմամբ»

 

811

 

ԳՕՍՏ EN 13196-2015 «Բանջարեղենային և մրգային հյութեր. Ծծմբի ընդհանուր դիօքսիդի պարունակության որոշումը թորման մեթոդով»

 

1061

 

ԳՕՍՏ 31765-2012 «Գինիներ և գինենյութեր. Կաթիլային էլեկտրաֆորեզի մեթոդով սինթետիկ ներկանյութերի որոշում»

 

1062

 

ԳՕՍՏ 32037-2013 «Ոչ ալկոհոլային և թույլ ալկոհոլային խմիչքներ, կվասներ. Ածխածնի երկօքսիդի հայտնաբերման մեթոդ»

 

1063

 

ԳՕՍՏ 32113-2013 «Արտադրանք ալկոհոլային և հումք դրա արտադրության համար. Կիտրոնաթթվի զանգվածային կոնցենտրացիայի որոշման ֆերմենտային մեթոդ»

 

1091

 

ԳՕՍՏ 32771-2014 «Հյութամթերք. Օրգանական թթուների որոշումը ֆազային բարձր արդյունավետության հեղուկային քրոմատագրմամբ»

 

1211

 

ԳՕՍՏ 33627-2015 «Ածուխ ակտիվացված. Ադսորբենտների կլանման բնութագրերի որոշման ստանդարտ մեթոդ»

 

1241

 

ԳՕՍՏ 34201-2017 «Շաքար. Ծծմբի երկօքսիդի որոշումը յոդաչափական մեթոդով»

 

1242

 

ԳՕՍՏ 34228-2017 «Հյութամթերք. Կոնսերվանտների որոշումը բարձր արդյունավետության հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

1243

 

ԳՕՍՏ 34229-2017 «Հյութամթերք. Սինթետիկ ներկանյութերի որոշումը բարձր արդյունավետության հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

1244

 

ԳՕՍՏ 34409-2018 «Հյութամթերք. Ֆերմենտատիվ մեթոդով L-խնձորաթթվի որոշում.

 

1245

 

ԳՕՍՏ 34420-2018 «Պանիրներ և հալած պանիրներ. Կիտրոնաթթվի և ցիտրատների զանգվածային մասի չափման մեթոդիկա»

 

1246

 

ԳՕՍՏ 34882-2022 «Սննդային հավելումներ. Կոմպլեքսային սննդային հավելումներում կոնսերվանտների (բենզոյական թթվի և սորբինաթթվի և դրանց աղերի) քանակական որոշումը քրոմատագրական մեթոդով»

 

1247

 

ԳՕՍՏ 34990-2023, 6.7 կետ «Սննդային հավելումներ․ Նատրիումի իզոասկորբատ Е316․ Տեխնիկական պայմաններ»

 

1261

 

ՍՏԲ 2547-2019 «Սննդամթերք. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգտագործմամբ ներկանյութերի որոշման մեթոդ»

 

1281

 

ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 13496-2013 «Միս և մսամթերք. Ներկանյութերի հայտնաբերում. Նրբաշերտ քրոմատագրման մեթոդ»

 

1282

 

ԳՕՍՏ Ռ EN 14105-2008 «Ճարպերի և յուղերի ածանցյալներ․ Ճարպաթթուների մեթիլային եթերներ (FAME). Ազատ և ընդհանուր գլիցերինի, մոնո-, դի-, տրիգլիցերիդների պարունակության որոշում (համեմատման մեթոդ)»

 

1421

 

ԳՕՍՏ Ռ 54744-2011 «Հյութամթերք. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով լոռամրգից և խնձորից ստացված մթերքներում խինաթթվի, խնձորաթթվի և կիտրոնաթթվի որոշում»

 

1422

 

ԳՕՍՏ Ռ 54948-2012 «Մեղր. Գլիցերինի որոշման մեթոդ»

 

1451

 

ԳՕՍՏ Ռ 57990-2017 «Հատուկ նշանակության սննդամթերք, կենսաբանական ակտիվ սննդային հավելումներ. Կվերցետինի որոշման մեթոդ»

 

1472

 

ՉԿՄ.ՄՆ 6323-2020 «Սննդամթերքում կոնսերվանտների զանգվածային մասը. Դիոդա-մատրիցային դետեկտմամբ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով չափումների կատարման մեթոդիկա» (2020 թվականի դեկտեմբերի 8-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 1272/2020)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտը ստանդարտների ցանկում ներառելը

I473

 

ՉՄ թիվ К961 «Սննդամթերքի փորձանմուշներում մանրէային տրանսգլուտամինազի զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային անալիզի մեթոդով՝ «ԽԵՄԱ» ՍՊԸ-ի արտադրության «ՄՏԳ-ԻՖԱ» ռեագենտների հավաքածուի օգնությամբ (2019 թվականի փետրվարի 11-ի ատեստավորման մասին վկայական թիվ 241.0002/RA.RU.311866/2019)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտը ստանդարտների ցանկում ներառելը

»:

 

Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 26 հունիսի 2024 թվական: