Գլխավոր տեղեկություն
Համար
N 1200-Ն
Տիպ
Որոշում
Ակտի տիպ
Հիմնական ակտ (23.11.2013-մինչ օրս)
Կարգավիճակ
Գործում է
Սկզբնաղբյուր
ՀՀՊՏ 2013.11.13/61(1001) Հոդ.1078
Ընդունող մարմին
ՀՀ կառավարություն
Ընդունման ամսաթիվ
31.10.2013
Ստորագրող մարմին
ՀՀ վարչապետ
Ստորագրման ամսաթիվ
05.11.2013
Ուժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
23.11.2013

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

 

Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ

 

31 հոկտեմբերի 2013 թվականի N 1200-Ն

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆ 2004 ԹՎԱԿԱՆԻ ՀՈՒՆԻՍԻ 10-Ի N 946-Ն ՈՐՈՇՄԱՆ ՄԵՋ ԼՐԱՑՈՒՄՆԵՐ ԵՎ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

«Զբոսաշրջության և զբոսաշրջային գործունեության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 6-րդ հոդվածի 2-րդ և 3-րդ կետերին, 9-րդ և 10-րդ հոդվածներին համապատասխան` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

1. Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2004 թվականի հունիսի 10-ի «Հյուրանոցային ծառայություններ մատուցելու կարգն ու պայմանները սահմանելու, հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտների որակավորման կարգերը և որակավորման ընթացակարգը հաստատելու մասին» N 946-Ն որոշման մեջ կատարել հետևյալ լրացումները և փոփոխությունները`

1) որոշման 1-ին կետի «ա» ենթակետը «պայմանագրի» բառից առաջ լրացնել «հյուրանոցային ծառայությունների մատուցման» բառերով.

2) որոշման N 1 հավելվածում`

ա. 3-րդ կետում «առևտրի և տնտեսական զարգացման» բառերը փոխարինել «էկոնոմիկայի» բառով,

բ. 4-րդ կետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.

«4. Հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի որակավորման կարգ ստանալու նպատակով հյուրանոցային ծառայություններ մատուցող իրավաբանական կամ ֆիզիկական անձը (Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված դեպքերում) կամ անհատ ձեռնարկատերը (այսուհետ` հայտատու) որակավորող մարմին է ներկայացնում հայտ` թղթային կամ էլեկտրոնային եղանակով, որում նշվում են հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի անվանումը, տեսակը, կոնտակտային տվյալները (այդ թվում` էլեկտրոնային փոստի հասցեն) ու ակնկալվող որակավորման կարգը և համապատասխանաբար պետական գրանցման կամ հաշվառման համարը:»,

գ. լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ նոր` 4.1-ին կետով.

«4.1. Էլեկտրոնային եղանակով հայտը ներկայացնելու և ընդունելու գործընթացն իրականացվում է հետևյալ կերպ`

ա) հայտը և սույն ընթացակարգով նախատեսված փաստաթղթերի տեսաներածված պատճենները ներկայացվում են secretariat@mineconomy.am էլեկտրոնային հասցեով` DOC, DOCX, PDF, JPEG, XLS կամ XLSX ֆորմատների ֆայլերի տեսքով,

բ) հայտը համարվում է ընդունված` որակավորող մարմին մուտք լինելու օրվանից,

գ) հայտատուն սույն ընթացակարգի 19-րդ կետով նախատեսված դրական եզրակացությամբ արձանագրությունն ստանալուց հետո եռօրյա ժամկետում որակավորող մարմին է ներկայացնում այն փաստաթղթերի բնօրինակները, որոնք օրենքով կամ սույն ընթացակարգով որակավորող մարմին պետք է ներկայացվեն բնօրինակի տեսքով,

դ) որակավորող մարմինը հայտատուի կողմից ներկայացված փաստաթղթերի բնօրինակները համեմատում է էլեկտրոնային եղանակով ներկայացված հայտին կցված փաստաթղթերի տեսաներածված պատճենների հետ` դրանց պատշաճ լինելու մեջ հավաստիանալու նպատակով, որից հետո փաստաթղթերի բնօրինակները, բացառությամբ պետական տուրքի անդորրագրի, վերադարձվում են հայտատուին:»,

դ. 5-րդ կետի «բ» ենթակետում «Հայաստանի Հանրապետության քաղաքաշինության նախարարի 1998 թվականի նոյեմբերի 25-ի N 168 հրամանին» բառերը փոխարինել «քաղաքաշինության բնագավառում Հայաստանի Հանրապետության կառավարության լիազոր մարմնի սահմանած կարգին» բառերով, իսկ «այլ իրավական ակտ» բառերը` «` Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ նախատեսված այլ փաստաթուղթ» բառերով,

ե. 5-րդ կետի «գ» և «դ» ենթակետերում «10» թիվը փոխարինել «30» թվով,

զ. 6-րդ կետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.

«6. Հայտն ստանալուց հետո 15-օրյա ժամկետում որակավորող մարմինը քննարկում է այն, շարունակում որակավորման գործընթացը կամ ընդունում որոշում հայտը մերժելու մասին:»,

է. 7-րդ կետի «ա» ենթակետում «5-րդ կետով» բառերը փոխարինել «4.1-ին կետի «գ» ենթակետով, 5-րդ և 19.1-ին կետերով» բառերով,

ը. 9-րդ կետը «պատշաճ ձևով» բառերից հետո լրացնել «(էլեկտրոնային եղանակով հայտի ստացման դեպքում` էլեկտրոնային փոստի հասցեին)» բառերով,

թ. 13-րդ կետում «9» թիվը փոխարինել «11» թվով,

ժ. լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ նոր` 19.1-ին կետով.

«19.1. Հայտատուն սույն ընթացակարգի 19-րդ կետով նախատեսված դրական եզրակացությամբ արձանագրությունն ստանալուց հետո 3-օրյա ժամկետում որակավորող մարմին է ներկայացնում պետական տուրքի վճարման անդորրագիրը, իսկ էլեկտրոնային վճարման պետական համակարգի միջոցով վճարում կատարելու դեպքում` էլեկտրոնային համակարգի կողմից գեներացված անդորրագիրը կամ անդորրագրի 20-նիշանոց համարը:»,

ժա. 26-րդ կետից հանել «ա» տառը,

ժբ. 27-րդ կետից հետո լրացնել հետևյալ բովանդակությամբ նոր` 27.1-ին կետով.

«27.1. Որակավորման կարգ ունեցող հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի անվանման փոփոխության դեպքում հյուրանոցային ծառայություն մատուցող անձը դրա մասին տեղեկացնում է որակավորող մարմնին` հանձնելով որակավորման վկայականը, ինչի հիման վրա որակավորող մարմնի որոշմամբ տրվում է նոր որակավորման վկայական:»,

ժգ. VI գլուխը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.

 

«VI. ՀՅՈՒՐԱՆՈՑԱՅԻՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ՕԲՅԵԿՏՆԵՐԻ` ԸՍՏ ՏԵՍԱԿԻ ՆԵՐԿԱՅԱՑՆԵԼԸ, ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ ԿԱՐԳԻ ՆՇԱՆՆԵՐԸ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՕԳՏԱԳՈՐԾՈՒՄԸ

 

31. Հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի որակավորման կարգը հավաստվում է համապատասխան որակավորման վկայականով:

32. Հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի որակավորման կարգի նշանի գրաֆիկական պատկերը ցանկացած չափի համապատասխան հնգաթև աստղերն են կամ ցանկացած չափի հռոմեական թվանշանները, իսկ հինգաստղանի «Դելյուքս» հյուրանոցների համար` ցանկացած չափի հինգ հնգաթև աստղեր և «Դելյուքս» գրառումը: Ընդ որում, հյուրանոցային ծառայություններ մատուցող անձի ցանկությամբ «Դելյուքս» գրառումը կարող է նշվել նաև անգլերեն` «Deluxe» տառադարձությամբ:

33. Հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի տեսակը, անվանումը, որակավորման վկայականով հավաստված որակավորման կարգին համապատասխանող նշանը նշվում են հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի ճակատային մասում` սպառողների համար դրսից տեսանելի հատվածում, ընդունելության նախասրահում, ինչպես նաև գլխավոր մուտքի հարակից պատին տեղադրվող ցուցանակի վրա: Որակավորման կարգ ունեցող հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի ցուցանակի վրա նշվում է նաև որակավորող մարմնի անվանումը: Սույն կետով նախատեսված տեղեկատվությունը հյուրանոցային ծառայություններ մատուցող անձի ցանկությամբ կարող է նշվել նաև այլ լեզուներով:

34. Հյուրանոցային ծառայություններ մատուցող անձը հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտն ինտերնետային կայքում կամ գովազդային նյութերում (գովազդային պրակներ, զանգվածային լրատվության միջոցներով գովազդներ և այլն) ներկայացնելիս պետք է նշի հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի անվանումը, տեսակը և որակավորման վկայականով հավաստված որակավորման կարգին համապատասխանող նշանը` սույն կարգին համապատասխան:

35. Որակավորող մարմինը, համաձայն հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտների առանձին տեսակների, վարում է որակավորման կարգ ստացած հյուրանոցային տնտեսության օբյեկտի գրանցամատյան, որը բաց է հանրության համար:».

3) որոշման N 2 հավելվածը շարադրել նոր խմբագրությամբ` համաձայն հավելվածի:

 

Հայաստանի Հանրապետության
վարչապետ

Տ. Սարգսյան

 

2013 թ. նոյեմբերի 5
Երևան

 

 

 

Հավելված

ՀՀ կառավարության 2013 թվականի

հոկտեմբերի 31-ի N 1200-Ն որոշման

 

«Հավելված N 2

ՀՀ կառավարության 2004 թվականի

հունիսի 10-ի N 946-Ն որոշման

 

Կ Ա Ր Գ

 

ՀՅՈՒՐԱՆՈՑՆԵՐԻ ԵՎ ՄՈԹԵԼՆԵՐԻ ՈՐԱԿԱՎՈՐՄԱՆ

N/N
ը/կ

Նվազագույն պահանջները

 

Կարգերը

* **** «Դելյուքս»

* ****

* * * *

* * *

* *

*

Հ

Հ

Մ

Հ

Մ

Հ

Մ

Հ

Մ

Հ

Մ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

I. Շինությունը, արտաքին բարեկարգման տարրերը, ավտոկայանման հնարավորությունը, մուտքը

                     

1.

Օբյեկտը հանդիսանում է առանձին շինություն կամ շինության առանձնացված մաս կամ շինությունների համալիր

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

2.

Շինության առանձին մասերը պետք է միացված լինեն իրար ստացիոնար կառուցված անցումներով` օբյեկտի բոլոր ծառայությունների հասանելիությունն ապահովելու համար:

Չի վերաբերում քաղաքների վարչական տարածքներից դուրս գտնվող օբյեկտներին:

+

+

 

+

 

+

         
                     

3.

Դեպի ընդունելության նախասրահ տանող ուղղակի մուտք, որը պետք է պաշտպանված լինի սառը օդի ներխուժումից

+

+

+

               

4.

Դեպի ընդունելության նախասրահ տանող մուտքը պետք է հարմարեցված լինի հաշմանդամների տեղաշարժման համար

+

+

+

 +

 +

 +

 +

 +

 +

 +

 +

5.

Գլխավոր մուտքի վրա ծածկ, որմնախորշում գտնվող մուտք կամ ավտոմատ եղանակով գործող դռներ

+

+

+

+

+

+

+

       

6.

Ավտոմեքենաների համար օբյեկտի մուտքի վրա ծածկ` 4,5 մ բարձրությամբ

Չի վերաբերում այն հյուրանոցներին, որոնք գտնվում են քաղաքային խիտ կառուցապատման գոտում, և առկա է տեղական ինքնակառավարման մարմնի (Երևան քաղաքում` Երևանի քաղաքապետի) համապատասխան եզրակացությունը

+

+

+

+

 +

           

7.

Առանձնացված մուտք ու ճանապարհ՝ հյուրերի ուղեբեռի համար

+

+

+

               

8.

Մատակարարման համար առանձնացված ճանապարհ

Չի վերաբերում * * * հյուրանոցներին, որոնք գտնվում են քաղաքային խիտ կառուցապատման մեջ

+

+

+

+

+

+

+

       

9.

Օբյեկտի շրջակայքը պետք է լինի բարեկարգված, պետք է ունենա ավտոմեքենաների և հետիոտների համար կոշտ ծածկով ճանապարհներ և արահետներ, դեկորատիվ կանաչապատում ու կանաչ գոտի` համապատասխան արտաքին լուսավորությամբ:

Օբյեկտի շրջակայքում տնտեսական մասի առկայության դեպքում այն պետք է առանձնացված լինի հյուրերի համար հասանելի մասից:
Քաղաքների վարչական տարածքներում գտնվող *****Դելյուքս, ***** և **** օբյեկտների շենքերը պետք է գեղարվեստական արտաքին լուսավորում ունենան:
Կանաչ գոտու առկայությունը չի վերաբերում քաղաքների վարչական տարածքներում գտնվող ***-ից * հյուրանոցներին:

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

10.

Հսկվող ավտոտնակներ կամ ավտոկայանատեղիներ

Ընդ որում, 100 և ավելի ննջատեղ ունեցող *****Դելյուքս հյուրանոցները պետք է ապահովված լինեն 20,***** հյուրանոցները` 15, **** հյուրանոցները` 10, իսկ *** հյուրանոցները` 6 մեքենայի տեղերով:

Չի վերաբերում այն հյուրանոցներին, որոնք գտնվում են քաղաքային խիտ կառուցապատման գոտում և առկա է տեղական ինքնակառավարման մարմնի համապատասխան եզրակացությունը: Այդ դեպքում պետք է ապահովել ավտոմեքենաներ կանգնեցնելու տեղեր հյուրերի ժամանման և մեկնման ընթացքում:

+

+

 

+

 

+

 

 +

 

 +

 

11.

Օբյեկտին կից ավտոտնակներում կամ ավտոկայանատեղիներում պետք է ապահովված տեղեր լինեն բոլոր բ/մ-ների համար

   

 +

 

 +

 

+

 

+

 

+

 

II. Տեխնիկական սարքավորումներ, հարմարանքներ, այլ

                     

12.

Հանրամատչելի մասերում` ներառյալ ընդունելության սրահը, հասարակական սննդի և բազմաֆունկցիոնալ սրահներն ու դահլիճները`

                     
 

1) օդակարգավորում կամ այլ սարքավորումների և համակարգերի միջոցով օդափոխության, օդի 18-210   ջերմաստիճանի և 45-60 % խոնավության ապահովում և պահպանում

+

+

+

+

+

           

2) մեխանիկական օդափոխում - 1/

         

+

+

       

3) գրավիտացիոն կամ մեխանիկական օդափոխում

             

+

+

+

+

13.

Բնակելի մասում - բ/մ`

                     
 

1) օդակարգավորում կամ այլ սարքավորումների և համակարգերի միջոցով օդափոխության, օդի 18-210  ջերմաստիճանի և 45-60 % խոնավության ապահովում և պահպանում` ***** Դելյուքս հյուրանոցներում անհատական կարգավորման հնարավորությամբ

+

+

+

+

+

+

         

2) գրավիտացիոն կամ մեխանիկական օդափոխում

           

+

+

+

+

+

14.

Արտաքաշող մեխանիկական օդափոխում ս.հ.հ-ում:
* * և * օբյեկտներում թույլատրվում է գրավիտացիոն օդափոխում, եթե ս.հ.հ-ներն ապահովված են կենտրոնացված տաք ջրամատակարարմամբ և ունեն պատուհաններ կամ ս.հ.հ-ի խցիկի ծավալը գերազանցում է 6,5 խ/մ-ը:

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

15.

Ջեռուցում ամբողջ օբյեկտում կամ դրա չօդակարգավորվող մասում

***** Դելյուքս,***** և **** օբյեկտներում պետք է ապահովվի կենտրոնացված ջեռուցում:

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

16.

Գործող պահանջներին համապատասխանող որակի տաք և սառը ջրի շուրջօրյա ջրամատակարարում կենտրոնացված տաք ջրամատակարարման համակարգով

(Պարբերությունն ուժը կորցրել է 02.08.07 թ. N 873-Ն)

****-ից * օբյեկտների ջրամատակարարման տեխնիկական հնարավորություններից կախված` թույլատրվում է շուրջօրյա ջրամատակարարումն ապահովել այլընտրանքային միջոցներով (օրինակ` հատուկ տարողություններում կուտակված խմելու ջրի հաշվին)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

17.

Լրացուցիչ ձայնամեկուսացում բ/մ-ներում և կոնֆերանս դահլիճներում

+

+

+

+

+

           

18.

Տարածքների բնույթին հարմարեցված ներքին լուսավորություն

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

19.

Հյուրերին հասանելի հեռախոս և ֆաքս` ընդունելության սրահում

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

20.

Սենյակներում կամ առանձնացված կետերում ինտերնետից օգտվելու հնարավորություն

*****Դելյուքս հյուրանոցի ամբողջ տարածքում ինտերնետից (հանրամատչելի մասում` անլար) օգտվելու հնարավորություն:

+

+

+

+

+

+

+

       

21.

Ռադիոհեռուստատեսային սարքավորումներ` հարմարեցված տեղական և արբանյակային ծրագրերի ընդունման համար

+

+

+

+

+

+

+

       

22.

Մարդատար վերելակներ (հնարավոր է շարժասանդուղքներ)

+

+

+

+

+

+

+

       
 

1) զրո հարկից ցածր հարկերում գտնվող բոլոր սպասարկման տարածքներում (ավտոտնակներ, կենսավերականգնողական համալիր)

+

 +

 +

               

2) մեկ հարկից բարձր շինությունում` հյուրերի համար նախատեսված մասում

+

+

+

               

3) երկու հարկից բարձր շինությունում` հյուրերի համար նախատեսված մասում

     

+

+

           

4) երեք հարկից բարձր շինությունում` հյուրերի համար նախատեսված մասում

         

+

+

       

5) չորս հարկից բարձր շինությունում` հյուրերի համար նախատեսված մասում

             

+

+

+

+

23.

Առանձին բեռնատար վերելակ` այն թվով մարդկանց համար, որքան նախատեսված է տվյալ օբյեկտի մարդատար վերելակի համար

+

+

+

+

+

           

24.

Շուրջօրյա էներգամատակարարում

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

1) երկկողմանի էներգամատակարարում և վթարային գեներատոր

+

+

+

+

+

+

+

       

2) վթարային գեներատոր

             

+

+

+

+

 

III. Օբյեկտի գործարկմանը, սպասարկմանը վերաբերվող հիմնական տարրեր

                     

25.

Հանրամատչելի մասում` սանիտարահիգիենիկ համալիր`

Նվազագույն հարմարանքներ

                     

1) լվացարաններ` սեղանով կամ դարակով

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

2) յուրաքանչյուր լվացարանի վերևում հայելի` վերին կամ կողային լուսավորմամբ (բացի ընդհանուր լուսավորությունից)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

3) հեղուկ օճառ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

4) զուգարանի թուղթ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

5) աղբարկղ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

6) ձեռքերը չորացնելու համար էլ. սարք կամ մեկանգամյա օգտագործման սրբիչներ

+

+

+

 

+

+

+

+

+

+

+

7) պատի կախիչներ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

8) զուգարան ( *****Դելյուքս, *****, **** և *** օբյեկտներում կանանց և տղամարդկանց համար առանձին)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

9) միզարան` տղամարդկանց զուգարանում

+

+

+

+

+

+

+

         

IV. Բնակելի մաս

                       

26.

Համարի բնակելի մակերեսը` ք/մ-ով (առանց առանձնացված ս.հ.հ-ի, նախասրահների, սյուների և այլն)`

                       

1) 1-տեղանոց համար

20

14

14

12

12

10

10

9

9

8

8

 

2) 2-տեղանոց համար

25

18

18

16

16

14

14

12

12

10

10

 

3) 3-տեղանոց համար

         

16

16

16

15

15

14

 

4) 4-տեղանոց համար

               

18

18

16

 

5) 4-ից բարձր տեղանոց համարում` 4-տեղանոց համարի մակերեսին լրացուցիչ ավելացվում է յուրաքանչյուր հաջորդ տեղի համար հետևյալ մակերեսը` քմ-ով:
*** - * օբյեկտներում թույլատրվում է շեղում` համարի բնակելի մակերեսի մինչև 10 %-ի չափով, որը փոխհատուցվում է բ/մ-ի մնացած մասերի մակերեսով և կահավորման ֆունկցիոնալ գործածությամբ

               

4,5

4

4

 

27.

Լյուքս կարգի համարը ներառում է հյուրասենյակ, ննջարան` ս.հ.հ.-ով, մուտքի մասում առանձնացված լրացուցիչ զուգարան:
***** Դելյուքս հյուրանոցի դեպքում հյուրասենյակի և ննջասենյակի ընդհանուր բնակելի մակերեսը պետք է լինի առնվազն 38 քառ. մ, իսկ ***** օբյեկտի դեպքում 28 քառ. մ

+

+

+

                 

28.

Համարների ընդհանուր թվի 5%-ը պետք է լինի լյուքս կարգի (բայց ոչ պակաս, քան 2-ը)

 

+

+

                 

29.

Համարների ընդհանուր թվի 10%-ը պետք է լինի լյուքս կարգի (բայց ոչ պակաս, քան 5-ը)

+

                     

30.

Համարների ընդհանուր թվի 10%-ը պետք է նախատեսված լինի չծխողների համար (բայց ոչ պակաս, քան 5-ը)

+

                     

31.

Կահույքով և լրացուցիչ տարրերով բ/մ-ի հագեցվածությունը

                       
 

1) միասնական լրակազմ

+

+

+

+

+

+

+

         
 

2) բազմաֆունկցիոնալ կահույք

             

+

+

+

+

 

32.

Կահավորման լրակազմ

                       
 

1) մեկտեղանոց մահճակալ`
90 x 200 սմ նվազագույն չափով

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

2) մեկտեղանոց մահճակալ`
100 x 200 սմ նվազագույն չափով

+

                     

3) 2-տեղանոց մահճակալ`
140 x 200 սմ նվազագույն չափով

 

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

4) 2-տեղանոց մահճակալ`
180 x 200 սմ նվազագույն չափով

+

                     
 

5) մահճակալների 10%-ի երկարությունը պետք է լինի առնվազն 210 սմ

+

                     

33.

Ներքնակի հատուկ հիգիենիկ ծածկ

+

+

+

+

+

             

34.

Առնվազն երկու բարձ (հնարավորության դեպքում` տարատեսակ) յուր. անձի համար

+

                     

35.

Սպիտակեղենը պետք է լինի բարձրորակ, նախընտրելի է միագույն

+

+

+

+

+

             

36.

Յուրաքանչյուր ննջատեղի մոտ պահարանիկ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

37.

Զգեստապահարան կամ որմնախորշի մեջ ներկառուցված պահարան` յուրաք. հյուրի համար առնվազն 5 կախիչով:
*****Դելյուքս, ***** և **** օբյեկտներում առնվազն յուրաք. հյուրի համար 8 կախիչ` բարձր որակի:

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

38.

Գրասեղան կամ սեղան

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

39.

Ուղեբեռի պահարան կամ տակդիր

+

+

+

+

+

+

+

         

40.

Աթոռ կամ նստելու համար որևէ այլ կահույք (1 միավոր` յուրաքանչյուր անձի համար)

         

+

+

+

+

+

+

 

41.

Մեկտեղանոց համարներում` 2 աթոռ կամ նստելու համար որևէ այլ կահույք, իսկ մյուս համարներում` աթոռ` 1 միավոր յուրաքանչյուր անձի համար, բազկաթոռ` առնվազն 2 հատ կամ բազմոց

+

+

+

+

+

             

42.

Լյուքս կարգի համարում` աթոռ` 1 միավոր` յուրաքանչյուր անձի համար, բազմոց և երկու բազկաթոռ` փոքր սեղանով

+

+

+

+

+

             

43.

 Լուսավորություն`

                       

1) յուրաքանչյուր մահճակալի մոտ լամպ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

2) աշխատատեղը (սեղանը կամ գրասեղանը) լուսավորող լամպ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

     

3) ընդհանուր լուսավորություն

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

4) մահճակալի մոտից համարի ընդհանուր լուսավորության կարգավորման հնարավորություն

+

+

                   

44.

Լրացուցիչ սարքավորումներ և հարմարանքներ յուրաքանչյուր բ/մ-ի համար

(բոլոր սարքավորումները պետք է լինեն սարքին և անթերի վիճակում)

                       

1) հեռախոս

***** Դելյուքս և ***** հյուրանոցում երեք հեռախոս (մահճակալի կողքի պահարանիկին, աշխատասեղանին և ս.հ.հ.-ում):

+

+

+

+

+

+

+

 +

+

+

+

 


2) հեռուստացույց` հեռակառավարման վահանակով, օգտագործման հրահանգով, ծրագրերի օրակարգով

*****Դելյուքս և ***** հյուրանոցներում հեռուստացույցի չափը պետք է համապատասխանի սենյակի մեծությանը

+

+

+

+

+

+

+

 +

 +

 +

 +

 

3) հավելյալ հեռուստացույց մեկից ավելի սենյակների առկայության դեպքում

+

 +

 +

                 

4) ռադիոընդունիչ կամ ռադիոծրագրեր ընդունելու հնարավորություն

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 +

+

 

5) գորգ կամ գորգածածկ

+

+

+

+

+

+

+

         

6) մահճակալի առջև` առնվազն փոքր գորգ

             

+

+

+

+

 

7) թափանցիկ վարագույր

+

+

+

+

+

+

+

+

 +

+

 +

 

8) մթնեցնող ծանր վարագույր, կամ գալարավարագույր, կամ շերտավարագույր

***** Դելյուքս հյուրանոցներում 100% մթություն ապահովող վարագույր

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

9) դեկորատիվ տարրեր` համարի ընդհանուր տեսքին և դիզայնին համահունչ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

10) հյուրանոցի ծառայությունների, հյուրերի անվտանգության և տեղանքի մասին տեղեկատվական նյութեր, նաև գրասենյակային պարագաներ (ծրար, թուղթ, գրիչ, մատիտ)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 
 

11) մոխրաման` ծխողների համար նախատեսված համարներում

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

12) զգեստ և կոշիկ մաքրելու համար լրակազմ և ասեղաման

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

13) պարկ` լվացքատուն ուղարկվող սպիտակեղենի համար

+

+

+

+

+

             

14) աղբարկղ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

15) չհրկիզվող պահարան

+

+

+

                 

16) մինիբար

+

+

+

+

+

             

17) որպես հյուրասիրություն հունիս-նոյեմբեր ամիսներին հյուրերի ժամանման օրը թարմ մրգերի տեսականի, երեկոյան ժամերին` անուշեղեն (հայկական չիր)` ամբողջ տարվա ընթացքում

+

+

+

                 

18) անվճար հանքային կամ սեղանի ջուր` օրը 0,33 լ մեկ անձի համար

+

+

+

+

+

             

19) համարներում հյուրերի ընդունելության օրը` 1 շիշ բարձրորակ հայկական գինի` որպես հյուրասիրություն, ինչպես նաև բացիկ` հյուրանոցի կողմից, համարներում` հյուրերին ողջունելիս

+

                     

20) բաժակներ`(մեկ հատ յուր. անձի համար)

***, ** և * օբյեկտներում` նաև ջրաման

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

21) մեծ հայելի

+

                     
 

22) օրաթերթ կամ ամսագիր

+

                     
 

23) հուշանվեր (ազգային տարրեր պարունակող) համարներում հյուրերի` հյուրանոցից դուրս գրվելիս

+

                     
 

Ս.հ.հ-ում սարքավորումներ և հարմարանքներ

                       

45.

Հիմնական սարքավորումներ

                       
 

1) ա) ջեռուցվող ս.հ.հ.` ցնցուղով լողարանով կամ ցնցուղախցիկով

***** Դելյուքս հյուրանոցներում համարների ս.հ.հ.-ի 50%-ը պետք է ապահովված լինի լողարանով

+

+

+

+

+

             

 բ) ցնցուղով լողարան կամ ցնցուղախցիկ

         

+

+

+

+

+

+

 

2) սեղանով կամ դարակով լվացարան` համապատասխան չափի հայելիով` վերին կամ կողային լուսավորությամբ (բացի ընդհանուր լուսավորությունից)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

3) զուգարան

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

46.

Լրացուցիչ սարքավորումներ`

                       
 

1) լողարանի կամ ցնցուղի վարագույր` ս.հ. ընդհանուր տեսքին ու դիզայնին համապատասխան

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 +

+

 

2) անհատական փոքրիկ սրբիչ ոտքերի համար` լողարանի (ցնցուղախցիկի) առջև

+

+

+

+

+

+

+

         

3) օճառաման, թղթի աման, կախիչներ, սրբիչների կախիչներ, լողարանի և ցնցուղի մոտ բռնակներ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

4) տաքացվող կախիչներ` սրբիչների համար

+

 +

                   

5) հատուկ չսահող գորգ լողարանում տեղադրելու համար

+

 +

                   

6) հայելու մոտ շարժական խոշորացնող հայելի

+

 +

                   

7) հայելի` վերին կամ կողային լուսավորությամբ (բացի ընդհանուր լուսավորությունից)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

8) մեկուսիչով վարդակ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

9) վարսահարդարիչ

+

+

+

+

+

             

10) հատակադիր կշեռք

+

+

+

                 

11) փակվող աղբաման (չհրկիզվող կամ դժվար հրկիզվող)

+

+

+

                 

12) աղբաման (չհրկիզվող կամ դժվար հրկիզվող)

     

+

+

+

+

+

+

+

+

 

13) հեռախոս

+

+

+

                 

47.

Մեկ անձի համար նվազագույն լրակազմ

                       
 

1) ձեռքի օճառ կամ հեղուկ օճառ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

2) շամպուն

+

 +

 +

                 

3) մեկանգամյա օգտագործման ատամի խոզանակ և մածուկ

+

 +

 +

                 

4) յուրաքանչյուր անձի համար մեկ խնամքի լոսյոն (անհատական սրվակով) կամ մարմնի գել

+

+

                   

5) հիգիենիկ պարկ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

Նշված լրակազմը պետք է լինի փակ վիճակում, միևնույն ապրանքանշանով և դրված լինի զամբյուղի կամ որևէ այլ տարայի մեջ

+

                     

6) զուգարանի թուղթ

(***** Դելյուքս և ***** հյուրանոցների համարում նաև պետք է միշտ լինի լրացուցիչ զուգարանի թուղթ)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

7) ձեռքի սրբիչ` յուրաքանչյուր անձի համար (նախընտրելի է սպիտակ)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

8) բաղնիքի սրբիչ` յուրաքանչյուր անձի համար (նախընտրելի է սպիտակ)

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

9) բաղնիքի խալաթ (նախընտրելի է սպիտակ)

+

+

+

                 

10) բաղնիքի մեկանգամյա օգտագործման հողաթափեր (նախընտրելի է սպիտակ)

+

+

+

                 

11) բաժակ` յուրաքանչյուր անձի համար

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

48.

Լրիվ սանիտարահիգիենիկ հանգույցով սենյակների (նվազագույն) տոկոսը` նորակառույց օբյեկտներում 100 %` առանց հաշվի առնելու օբյեկտի կարգը

100

100

100

100

100

100

100

50

50

25

10

 

49.

Ընդհանուր սանիտարահիգիենիկ սարքավորումներ բնակելի մասում

                       

1) քնելու տեղերի քանակը ս.հ.հ չունեցող համարներում` յուրաքանչյուր սարքի դիմաց

                       

ա) սեղանով կամ դարակով լվացարան

             

5

5

5

5

 

բ) ցնցուղով լողարան կամ ցնցուղախցիկ

             

10

10

15

15

 

գ) զուգարան` լվացարաններով (առնվազն մեկ հատ կանանց համար և մեկ հատ տղամարդկանց համար)

Կանանց զուգարանում վերընթաց ցնցուղով լվացարան (բիդե)` 50 քնելու տեղի դիմաց` մեկ հաշվարկով, բայց ոչ պակաս, քան մեկ հատ

             

10

10

12

12

 

2) լրացուցիչ սարքավորումներ

                       

ա) հայելի

             

+

+

+

+

 

բ) հեղուկ օճառ

             

+

+

+

+

 

գ) զուգարանի թուղթ

                       

դ) ձեռքերը չորացնելու էլ. սարք կամ մեկանգամյա օգտագործման սրբիչ

             

+

+

+

+

 

ե) չհրկիզվող կամ դժվար հրկիզվող աղբաման

             

+

+

+

+

 

զ) պատի կախիչներ

             

+

+

+

+

 
 

V. Ընդունելության նախասրահ,
հասարակական մաս,
հասանելի ծառայություններ

                       

50.

Ընդունելության նախասրահ

***** Դելյուքս հյուրանոցի ընդունելության նախասրահում հյուրերի հատուկ ընդունելություն` հյուրերի համար նստելու և ըմպելիքների մատուցման հնարավորությամբ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 
 

1) մինչև 50 բ/մ-ի համար նվազագույն մակերեսի չափը` ք/մ-ով

80

50

50

30

30

20

20

20

20

10

10

 
 

2) 50 բ/մ-ից բարձր յուրաք. 1 բ/մ-ի համար լրացուցիչ

1

0,8

0,8

0,5

0,5

0,3

0,3

0,2

0,2

0,1

0,1

 

51.

Հյուրերի ընդունման և տեղեկատվության տրամադրման ծառայություն`

                       

1) շուրջօրյա

+

+

+

+

+

+

+

         

2) առնվազն 16 ժամ

             

+

+

     

3) առնվազն 12 ժամ

                 

+

+

 

52.

Հյուրերի համար տաք ըմպելիքների շուրջօրյա վաճառք`

+

+

+

+

+

             

հյուրերի համար տաք ըմպելիքների շուրջօրյա վաճառք: Թույլատրվում է ավտոմատներից վաճառքը փոխարինել ընդունելության սրահում վաճառքով

         

+

+

+

+

+

+

 

53.

Արթնացման ծառայություն

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

54.

Դռնապանի ծառայություն

+

 +

                   

55.

Կոնսիերժի ծառայություն

+

                     

56.

Սպասարկող անձնակազմի կանչ

                       
 

1) ուղիղ հեռախոսակապ

+

+

+

                 

2) կանչի կոճակ կամ ներքին հեռախոսակապ

     

+

+

+

+

         

57.

Համարում սննդի մատուցման սպասարկումը կատարվում է`

                       

1) շուրջօրյա

+

+

+

+

+

             

2) առնվազն 12 ժամ

         

+

+

         

58.

Ուղեբեռի սպասարկման ծառայություն

+

+

+

+

+

+

+

         

59.

Հաճախորդներին դեպի համար ուղեկցման ծառայություն` ընդունելության օրը

+

                     

60.

Հյուրերի ուղեբեռի պահպանությունը, ինչպես նաև համարն զբաղեցնելու ընթացքում հյուրերի դրամական միջոցների և թանկարժեք իրերի պահպանությունը գործում է շուրջօրյա

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

61.

Ծաղիկները հասցեատիրոջը հասցնելու հնարավորություն

+

+

+

+

+

+

           

62.

Կոշիկների մաքրման ծառայություն կամ մաքրման սարք

+

 +

 +

                 

63.

Առնվազն 8 ժամ գործող գեղեցկության սրահ

+

                     

64.

Արվեստի ցուցասրահ` վաճառքի հնարավորությամբ

+

+

                   

65.

1) տարադրամի փոխանակում

Պահանջը պարտադիր չէ *** այն օբյեկտների համար, որոնցից առավելագույնը 100 մ հեռավորության վրա տարադրամի փոխանակման կետ կա

+

+

+

+

+

+

+

         

2) բանկային պլաստիկ քարտերի սպասարկում` օբյեկտի ամբողջ տարածքում

+

+

+

+

+

+

+

         

66.

Հաճախորդներին համարներում համակարգիչների տրամադրման հնարավորություն` հաճախորդների ցանկությամբ

+

                     

67.

Ամենօրյա լրագրերի վաճառք կամ հասանելիություն

+

+

+

+

+

+

+

         

68.

Անձնական հիգիենայի պարագաների վաճառք

+

+

+

+

+

+

+

         

69.

Մեքենաների կամ հեծանիվների վարձակալության հնարավորություն

+

                     

70.

Հյուրերի օգտագործման համար նախատեսված անձրևանոցներ

+

+

 

+

               

71.

Հյուրերի ավտոմեքենաների կայանման ծառայություն

+

                     

72.

Տոմսերի վաճառք կամ տոմսերի պատվիրման ծառայություն ընդունելության սրահում (թատրոնի, կինոյի, այլ)

+

                     

73.

Կարի, սպիտակեղենի և հագուստի լվացք, արդուկ և մաքրման ծառայություն

+

+

+

+

+

+

+

         

74.

Անկողնու և սրբիչների փոխելը նորով`

                       
 

1) ամեն օր կամ հյուրերի ցանկությամբ****

+

+

+

+

+

             
 

2) 3 օրը մեկ կամ հյուրերի ցանկությամբ

         

+

+

+

+

+

+

 

75.

Առաջին օգնության հնարավորություն, շտապ օգնության կանչ, դեղարկղիկ

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

76.

Երեխաների խնամքի ծառայություն` հյուրերի ցնակությամբ

+

                     
 

VI. Հանրային սննդի, հանգստի/
զվարճանքի,
վերականգնողական ծառայություններ

                       

77.

Հանրային սննդի համալիր
դահլիճ` 50 բ/մ-ից ավելի բ/մ ունեցող օբյեկտներում

+

+

+

                 

1) ռեստորան
*** հյուրանոցում և մոթելում թույլատրվում է ռեստորանի բացակայություն, եթե օբյեկտից առավելագույնը 200 մ հեռավորության վրա ռեստորան կա

+

+

+

+

+

+

+

         
 


2) առնվազն երկու ռեստորան` ազգային և այլ միջազգային խոհանոցներով

Ռեստորանում մատուցվող սննդից բացի հատուկ ճաշացանկից պատվիրելու հնարավորություն

(հանրային սննդի դահլիճներում առանձնացված հատված` նախատեսված չծխողների համար)

+

                     
 

3) բար
***** հյուրանոցում և ***** մոթելում շուրջօրյա գործող բար

+

+

+

+

+

+

+

+

+

     
 

4) շուրջօրյա գործող լոբբի բար` ընդունելության սրահում կամ ընդունելության սրահում խմիչքներ մատուցելու ծառայություն

+

                     
 

5) շուրջօրյա գործող սիգար բար

+

                     
 

6) նախաճաշի մատուցում

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

 

78.

Բազմաֆունկցիոնալ դահլիճ, որը հարմարեցված է օբյեկտի բնույթին` համաժողովների, ակումբային, ուսումնական և այլ միջոցառումներ անցկացնելու համար

+

+

 

+

               

79.

Կոնֆերանս դահլիճ` առնվազն 2 հարակից աշխատանքային սենյակներով, անհրաժեշտ տեխնիկական և գրասենյակային հագեցվածությամբ

+

                     

80.

Հանգստյան գոտիներում գտնվող օբյեկտներում` հյուրերի անձնական մարզական գույքի պահպանում

+

+

 

+

 

+

 

+

       

81.

Հանգստյան գոտիներում գտնվող հյուրանոցներում` բացօթյա խաղահրապարակներ (երեխաների համար առանձնացված)` համապատասխան գույքի տրամադրմամբ

+

                     

82.

Մանկական խաղասրահ

+

                     

83.

Վերականգնողական հանգստյան համալիր

                       

1) լողավազան

***** Դելյուքս հյուրանոցներում առնվազն 40 քառ. մ չափով լողավազան, ***** հյուրանոցներում` առնվազն 20 քառ. մ

+

 +

 +

                 

2) լողավազան, շոգեբաղնիք, սոլյարի, մերսում կամ այլ վերականգնողական ծառայություններ (ծառայության առնվազն 2 տեսակ)

Սույն պահանջը վերաբերում է *** այն օբյեկտներին, որոնք գտնվում են հանգստյան գոտիներում

 

 +

 +

 +

 +

 +

 +

         

3) շոգեբաղնիք, ֆիտնես սրահ և առնվազն երկու այլ վերականգնողական ծառայություն (սոլյարի, մերսում և այլն)

Լողավազանի մոտ զովացուցիչ ըմպելիքների մատուցում

Բոլոր վերականգնողական սրահներում սրբիչների տրամադրում

Հանդերձարանները պետք է ապահովված լինեն հայելիներով, հատակադիր կշեռքով և տեղում օգտագործման խնամքի պարագաներով (կրեմ, վարսահարդարիչ և այլն), անձնական պարագաների պահպանման առանձնացված սրահով:

+

                     

84.

Ակումբային դահլիճ` հեռուստացույցով

Չի վերաբերում այն օբյեկտներին, որոնք ունեն բազմաֆունկցիոնալ դահլիճներ:

         

+

+

+

       

85.

Հանրամատչելի տեղերում հեռուստացույց դիտելու հնարավորություն

               

+

+

+

 

86.

Հյուրերի ավտոմեքենաների սպասարկում

   

+

 

+

 

+

 

+

 

+

 
 

VII. Անձնակազմի մասնագիտական որակավորում/կրթություն

                       

87.

Հյուրանոցային օբյեկտի ղեկավարը պետք է ունենա`

1) բարձրագույն կրթություն կամ`

+

+

+

+

+

+

+

         

2) միջին մասնագիտական կրթություն հյուրանոցային գործի բնագավառում կամ`

+

+

+

+

+

+

+

         

3) մասնագիտական դասընթացի որակավորում հյուրանոցային գործի բնագավառում կամ`

+

+

+

+

+

+

+

         

4) 5 տարվա վարչական աշխատանքային փորձ հյուրանոցային գործի բնագավառում

+

+

+

+

+

+

+

         

5)առնվազն 2 օտար լեզվի տիրապետում` անգլերենը պարտադիր

+

                     

88.

Ընդունման սրահի անձնակազմը (այդ թվում` կոնսիերժը) պետք է ունենա

                       

1) բարձրագույն կրթություն կամ`

+

+

+

+

+

+

+

         

2) միջին մասնագիտական կրթություն հյուրանոցային գործի բնագավառում կամ`

+

+

+

+

+

+

+

         

3) միջնակարգ կրթություն և մասնագիտական դասընթացի որակավորում (առնվազն 60 ժամ) կամ`

+

+

+

+

+

+

+

         

4) հյուրանոցային գործի բնագավառում 2 տարվա աշխատանքային փորձ

+

+

+

+

+

+

+

         

5) առնվազն 2 օտար լեզվի տիրապետում` անգլերենը պարտադիր

+

+

+

+

+

+

+

         

89.

Մատուցողներ, համարների սպասավորներ, դռնապան, բեռնակիրներ`

                       

1) միջին մասնագիտական կրթություն կամ մասնագիտական դասընթացի որակավորում

+

+

+

+

+

             

2) առնվազն 2 օտար լեզվի տիրապետում` տարրական ծավալով` անգլերենը պարտադիր

+

+

+

+

+

             
 

VIII. Այլ պահանջներ

                       

90.

Հյուրանոցային յուրաքանչյուր ծառայության անձնակազմի համար առանձին համազգեստ

+

+

+

+

+

+

+

         

91.

Հյուրանոցում ներդաշնակ մթնոլորտ` բույր, երաժշտություն` հանրամատչելի մասերում, երանգներ, դիզայն, այլ

+

                     

92.

Հյուրանոցի ամբողջ կահավորանքը` բարձրակարգ

+

                     

Նշանների և հապավումների բացատրություն

Հ

հյուրանոց

Մ

մոթել

*

մեկաստղանի կարգ

**

երկուաստղանի կարգ

***

երեքաստղանի կարգ

****

չորսաստղանի կարգ

*****

հինգաստղանի կարգ

+

պարտադիր պահանջ

բ/մ

բնակելի միավոր

ս.հ.հ

սանիտարահիգիենիկ հանգույց

-1/

մեխանիկական օդափոխումը պետք է ապահովի ամբողջ օբյեկտի օդափոխությունը` գործող պահանջներին համապատասխան, ինչպես նաև հոտերի կլանումը: *** հյուրանոցների բազմաֆունկցիոնալ դահլիճներում պահանջվում է օդակարգավորում

-2/

թույլատրվում են երկֆունկցիոնալ տարրեր:»:

 

Հայաստանի Հանրապետության

կառավարության աշխատակազմի

ղեկավար-նախարար

Վ. Գաբրիելյան