Գլխավոր տեղեկություն
Համար
N 19-Ն
Տիպ
Հրաման
Ակտի տիպ
Base act (30.08.2020-till now)
Կարգավիճակ
Գործում է
Սկզբնաղբյուր
Միասնական կայք 2020.08.10-2020.08.23 Պաշտոնական հրապարակման օրը 20.08.2020
Ընդունող մարմին
Առողջապահության նախարար
Ընդունման ամսաթիվ
14.08.2020
Ստորագրող մարմին
Առողջապահության նախարար
Ստորագրման ամսաթիվ
14.08.2020
Ուժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
30.08.2020

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ

 

ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ

 

14 օգոստոսի 2020 թ.

N 19-Ն

 

Հ Ր Ա Մ Ա Ն

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐԻ 2014 ԹՎԱԿԱՆԻ ՀՈՒՆԻՍԻ 6-Ի ԹԻՎ 32-Ն ՀՐԱՄԱՆՈՒՄ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԵՎ ԼՐԱՑՈՒՄՆԵՐ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Հիմք ընդունելով «Նորմատիվ իրավական ակտերի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 33-րդ և 34-րդ հոդվածները,

 

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`

 

1. Հայաստանի Հանրապետության Առողջապահության նախարարի 2014 թվականի հունիսի 6-ի «Հանրակրթական ուսումնական հաստատություններում սովորողների սննդի կազմակերպմանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» 2.3.1-02-2014 սանիտարական կանոնները և նորմերը հաստատելու մասին» թիվ 32-Ն հրամանում (այսուհետ` Հրաման) կատարել հետևյալ փոփոխությունները և լրացումները.

1) Հրամանի հավելվածի 26-րդ կետի 16-րդ ենթակետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ` «Ցանկացած տիպի վերամշակված մսից` ապխտած, կիսաապխտած, հում ապխտած մսից պատրաստված սնունդ, երշիկներ, նրբերշիկներ, սարդելկաներ»:

2) Հրամանի հավելվածի 26-րդ կետի 23-րդ ենթակետում «գազավորված» բառից հետո լրացնել «քաղցր» բառը:

3) Հրամանի հավելվածի 26-րդ կետի 25-րդ ենթակետը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ` «շաքարների և աղի բարձր պարունակությամբ սննդամթերք»:

4) Հրամանի հավելվածի 41-րդ կետի 9-րդ ենթակետն ուժը կորցրած ճանաչել:

5) Հրամանի` հավելվածի 46-րդ կետում «կազմակերպման համար» բառերից հետո լրացնել «թույլատրված» բառը:

6) Հրամանի հավելվածի 5-րդ աղյուսակի 15-րդ պարբերությունը (Եփած երշիկ, նրբերշիկ) ուժը կորցրած ճանաչել:

7) Հրամանի հավելվածի 5-րդ աղյուսակի 24-րդ պարբերության (Շաքար) 2-րդ և 4-րդ սյունակներում «40» թիվը փոխարինել «20» թվով, իսկ 3-րդ և 5-րդ սյունյակներում «45» թիվը` «30» թվով:

8) Հրամանի հավելվածի 7-րդ աղյուսակի 11-րդ պարբերության (Շաքար) 2-րդ սյունակում «70» թիվը փոխարինել «20» թվով, իսկ 3-րդ սյունակում «75» թիվը` «30» թվով:

9) Հրամանի հավելվածի 7-րդ աղյուսակի 21-րդ պարբերությունը (եփած երշիկ, նրբերշիկ) ուժը կորցրած ճանաչել:

10) Հրամանի հավելվածի 9-րդ աղյուսակի «Շաքար, հրուշակեղեն քաղցրավենիք» բաժնի 3-ից 14-րդ պարբերություններն ուժը կորցրած ճանաչել:

11) Հավելվածի աղյուսակ 10-ը շարադրել հետևյալ խմբագրությամբ.

 

«Աղյուսակ 10

 

ՍՈՎՈՐՈՂՆԵՐԻ ԼՐԱՑՈՒՑԻՉ ՍՆՆԴԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՄԱՆ ՀԱՄԱՐ ԹՈՒՅԼԱՏՐՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՑԱՆԿ

 

Հ/հ

Սննդամթերքի անվանումը

Քաշը(գ) / Ծավալը (մլ)

Նշումներ

1.

Մրգեր, բանջարեղեն

-

Վաճառվում է նախապես լվացված

2.

Շշալցված խմելու ջուր (չգազավորված)

Մինչև 500 մլ

Իրացվում է միայն սննդարդյունաբերության արտադրության` սպառողական փաթեթավորմամբ ապրանքատեսականի

3.

Թեյ, կակաո կաթով և շաքարով (կամ առանց շաքարի ավելացման)

200 մլ

Տաք ըմպելիքները պատրաստվում են անմիջապես իրացումից առաջ կամ պահվում են մարմիտի վրա պատրաստելու պահից 3 ժամից ոչ ավելի

4.

Հյութեր հատապտուղներից և մրգերից

Մինչև 500 մլ

Իրացվում է միայն սննդարդյունաբերության արտադրության` սպառողական փաթեթավորմամբ (ըստ տեսականու) ապրանքատեսականի

5.

Կաթ (2,5-3,5% յուղայնության)

Մինչև 500 մլ

Իրացվում է միայն սննդարդյունաբերության արտադրության` սպառողական փաթեթավորմամբ (ըստ տեսականու) ապրանքատեսականի

6.

Կաթնաթթվային ըմպելիքներ (մածուն, կեֆիր, յոգուրտ)

Մինչև 200 մլ

Իրացվում է միայն սննդարդյունաբերության արտադրության սպառողական փաթեթավորմամբ (ըստ տեսականու) ապրանքատեսականի` ցուցադրասառնարանի առկայության պայմանով

7.

Կաթնաշոռային արտադրանք (մինչև 9 % յուղայնության), բացի կաթնաշոռային պանրիկներից

Մինչև 125 գ

Իրացվում է միայն սննդարդյունաբերության արտադրության սպառողական փաթեթավորմամբ (ըստ տեսականու) ապրանքատեսականի` ցուցադրասառնարանի առկայության պայմանով

8.

Բուտերբրոդների համար պանիրներ, բացառությամբ հալեցրած պանիրների

Մինչև 125 գ

Իրացվում է միայն սննդարդյունաբերության արտադրության սպառողական փաթեթավորմամբ (ըստ տեսականու) ապրանքատեսականի` ցուցադրասառնարանի առկայության պայմանով

9.

Հանրակրթական ուսումնական հաստատությունների սննդի պատրաստման համար նախատեսված կառուցահատվածում պատրաստած կամ արդյունաբերական արտադրության` հաց, բուլկի և հացաբուլկեղեն (ջեռոցում պատրաստված կարկանդակներ, միջուկը` հավ, բանջարեղեն, լոբազգիներ, կանաչի, պանիր), պանրային սենդվիչներ

Մինչև 100 գ

Իրացվում է միայն սպառողական փաթեթավորմամբ (ըստ տեսականու) ապրանքատեսականի

10.

Ընկուզեղեն (բացի գետնանուշից և աղի պիստակից), չորամիրգ

Մինչև 50 գ

Իրացվում է միայն սննդարդյունաբերության արտադրության` սպառողական փաթեթավորմամբ (ըստ տեսականու) ապրանքատեսականի

11.

 Հանրակրթական ուսումնական հաստատությունների սննդի պատրաստման համար նախատեսված կառուցահատվածում պատրաստած կամ արդյունաբերական արտադրության աղցաններ` թարմ մրգերից, բանջարեղենից, ձավարեղենից, լոբազգիներից

Մինչև 150 գ

Իրացվում է միայն ցուցադրասառնարանի առկայության պայմանով, սպառողական փաթեթավորմամբ (ըստ տեսականու) ապրանքատեսականի

»:

 

  Ա. Թորոսյան

 

Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 20 օգոստոսի 2020 թվական: