Գլխավոր տեղեկություն
Համար
N 208-Ն
Տիպ
Հրաման
Ակտի տիպ
Հիմնական ակտ (25.11.2006-08.01.2016)
Կարգավիճակ
Չի գործում
Սկզբնաղբյուր
ՀՀԳՏ 2006.11.15/27(236) Հոդ.405
Ընդունող մարմին
Առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարար
Ընդունման ամսաթիվ
03.10.2006
Ստորագրող մարմին
Առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարար
Ստորագրման ամսաթիվ
03.10.2006
Ուժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
25.11.2006
Ուժը կորցնելու ամսաթիվ
08.01.2016

«Գրանցված է»
ՀՀ արդարադատության
նախարարության կողմից
27 հոկտեմբերի 2006 թ.
Պետական գրանցման թիվ 10306356

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
 
ԱՌԵՎՏՐԻ ԵՎ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ

3 հոկտեմբերի 2006 թ.
ք. Երևան

N 208-Ն

Հ Ր Ա Մ Ա Ն

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՀԱՄՏԵՍԱՅԻՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

Ղեկավարվելով Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2006 թվականի մայիսի 26-ի «Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների տեխնիկական կանոնակարգը հաստատելու մասին» թիվ 954-Ն որոշման 2-րդ կետով

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`

1. Հաստատել`

հայկական կոնյակների համտեսային հանձնաժողովի գործունեության կարգը՝ համաձայն հավելված 1-ի:

2. Հայաստանի Հանրապետության առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարության ստանդարտացման, չափագիտության և համապատասխանության հավաստման վարչության պետ Ռ. Դայանին, օրենսդրության և իրավաբանական վարչության պետ Թ. Դիլանյանին և ՀՀ որակի տեսչության պետ Ա. Մանուկյանին` սույն հրամանը սահմանված կարգով ներկայացնել Հայաստանի Հանրապետության արդարադատության նախարարություն` պետական գրանցման:

3. Սույն հրամանի կատարման հսկողությունը վերապահել ՀՀ առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարի տեղակալ Գ. Բադալյանին:

Կ. Ճշմարիտյան 

Հավելված 1
ՀՀ առևտրի և տնտեսական
զարգացման նախարարի
2006 թվականի հոկտեմբերի 3-ի
N 208-Ն հրամանի

       
 

 

 

Կ Ա Ր Գ

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՀԱՄՏԵՍԱՅԻՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ

I. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ

1. Սույն կարգով սահմանվում է հայկական կոնյակների համտեսային հանձնաժողովի (այսուհետ` Հանձնաժողով) գործունեության կարգը:

2. Հանձնաժողովն իրականացնում է հայկական կոնյակների իսկության հավաստման և նույնականացման նպատակով հայկական կոնյակների ընտրված նմուշների զգայորոշման ցուցանիշների համտեսում և տալիս եզրակացություն:

3. Հանձնաժողովի գործունեության կարգը հաստատում է Հայաստանի Հանրապետության առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարը:

4. Հանձնաժողովի կազմում ընդգրկվում են բարձր մասնագիտական որակավորում, գինեգործության ոլորտում բազմամյա աշխատանքային փորձ և հմտություն ունեցող հայկական կոնյակ արտադրող կազմակերպությունների ներկայացուցիչներ: Հանձնաժողովի կազմը բաղկացած է 11 անդամից:

5. Հանձնաժողովը կազմված է նախագահից, քարտուղարից և անդամներից: Հանձնաժողովի քարտուղարը հանդիսանում է Հայաստանի Հանրապետության առևտրի և տնտեսական զարգացման նախարարության Հայաստանի Հանրապետության որակի տեսչության (այսուհետ` Տեսչություն) ներկայացուցիչը:

6. Հանձնաժողովի նախագահն ընտրվում է Հանձնաժողովի կազմից, Հանձնաժողովի որոշմամբ, բաց քվերակությամբ, ձայների պարզ մեծամասնությամբ:


II. ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԽՆԴԻՐՆԵՐԸ ԵՎ ՆՊԱՏԱԿՆԵՐԸ
 

7. Հանձնաժողովի խնդիրներն ու նպատակներն են համտեսի միջոցով սպառողներին թյուրիմացության մեջ գցող գործոնների կանխարգելումը, հայկական կոնյակների իսկության մասին հավաստումը:


III. ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐԻ ԿԱԶՄԱԿԵՐՊՈՒՄԸ
 

8. Հանձնաժողովն իր աշխատանքները կազմակերպում է նիստերի միջոցով:

9. Հանձնաժողովի նիստն իրավազոր է, եթե նիստին մասնակցում են Հանձնաժողովի անդամների կեսից ավելին:

10. Հանձնաժողովի որոշումներն ընդունվում են քվեարկությանը մասնակցած անդամների ձայների մեծամասնությամբ: Ձայների հավասարության դեպքում Հանձնաժողովի նախագահն ունի վճռորոշ ձայնի իրավունք:

11. Հանձնաժողովի նիստերն արձանագրվում են: Արձանագրությունը ստորագրում են Հանձնաժողովի նախագահն ու քարտուղարը:

12. Հանձնաժողովի նիստը նախագահում է Հանձնաժողովի նախագահը: Հանձնաժողովի նախագահի բացակայության դեպքում նրան փոխարինում է Հանձնաժողովի անդամներից մեկը` Հանձնաժողովի նախագահի հանձնարարությամբ, որի ձայնը դառնում է վճռորոշ:

13. Հանձնաժողովի նախագահը`

ա) հրավիրում է Հանձնաժողովի նիստեր,

բ) ղեկավարում է Հանձնաժողովի աշխատանքները,

գ) վարում է Հանձնաժողովի նիստերը,

դ) իրականացնում է սույն կարգով և այլ իրավական ակտերով իր իրավասությանը վերապահված այլ լիազորություններ:

14. Հանձնաժողովի քարտուղարը`

ա) կազմակերպում է Հանձնաժողովի աշխատանքները,

բ) իրականացնում է Հանձնաժողովի նիստում քննարկվելիք նյութերի նախապատրաստումը,

գ) տեղեկացնում է Հանձնաժողովի անդամներին նիստի անցկացման օրվա, ժամի և տեղի մասին,

դ) ներկայացնում է Տեսչության պետին` գլխավոր պետական տեսուչին, սերտիֆիկացման և այլ մարմիններին ու կազմակերպություններին համտեսի արդյունքների հիման վրա տրված Հանձնաժողովի եզրակացությունը,

ե) իրականացնում է սույն կարգով և այլ իրավական ակտերով իր իրավասությանը վերապահված այլ լիազորություններ:


IV. ՀԱՄՏԵՍԻ ԻՐԱԿԱՆԱՑՈՒՄԸ
 

15. Հանձնաժողովի նիստից առաջ Տեսչության պատասխանատու աշխատողի կողմից կատարվում է Հանձնաժողովին ներկայացվելիք նմուշների ծածկագրում` ապահովելով գաղտնիությունը: Յուրաքանչյուր նմուշ պիտակազերծվում և փաթեթավորվում է, կազմվում է ծածկագրման ակտ, որում նշվում է`

ա) նմուշի նշաթիվը,

բ) արտադրանքի անվանումը և խմբաքանակը,

գ) նմուշառման ակտի համարը և թվականը, կնիքի պահպանվածությունը, նմուշի վիճակը: Ծածկագրման ակտը ծրարվում, կնքվում և հանձնվում է Հանձնաժողովի նախագահին կամ քարտուղարին և բացվում է միայն համտեսման ավարտից և արդյունքների քննարկումից հետո:

16. Համտեսին ներկայացվող նմուշների փաստացի ջերմաստիճանը պետք է համապատասխանի հայկական կոնյակների համար նախատեսված ջերմաստիճանային ցուցանիշին (18-200C):

17. Հանձնաժողովի աշխատանքները կազմակերպվում և անցկացվում են հատուկ կահավորված սենյակում, որտեղ յուրաքանչյուր համտեսողի աշխատատեղը մեկուսացվում է շրջապատող մասնակիցներից և ապահովված է բավարար լուսավորությամբ: Համտեսման սրահում օդի ջերմաստիճանը պետք է լինի 18-200C, բացառվում է օտար հոտերի և հոսանքների առկայությունը: Համտեսման ընթացքում կարծիքների փոխանակում չի թույլատրվում:

18. Հանձնաժողովի մեկ նիստի ժամանակ համտեսի համար առաջարկվող նմուշների քանակը չպետք է գերազանցի 12-ը:

19. Հանձնաժողովի անդամները պետք է ապահովվեն զգայարանները` պարբերաբար թարմացնող չեզոք համի ուտեստներով: Համտեսի սեղաններին պարտադիր են համտեսվող նմուշների քանակին բավարար համտեսի համար նախատեսված անգույն և թափանցիկ բաժակներ և թքամաններ:

20. Անհրաժեշտության դեպքում, աշխատանքները օպերատիվ կազմակերպելու նպատակով, համապատասխան պայմանների առկայության դեպքում Հանձնաժողովը կարող է արտագնա նիստ հրավիրել մեծաքանակ արտադրանմուշ և կուպաժավորված ծավալներ ներկայացնող կազմակերպությունում:

21. Զգայաբանական գնահատականները մասնակիցների կողմից գրանցվում  են հայկական կոնյակների համտեսման թերթիկում (Ձև 1-ը կցվում է) և հանձնվում նիստը նախագահողին, որը դուրս է բերում նրանց միջին թվաբանականը: Այնուհետև կազմակերպվում է մասնակիցների միջև տպավորությունների, կարծիքների և առաջարկությունների փոխանակում ու քննարկում: Ստացված միջին թվաբանական գնահատականները և քննարկման եզրակացությունները գրանցվում են Հանձնաժողովի ամփոփաթերթիկում (Ձև 2-ը կցվում է), որը ստորագրում են բոլոր մասնակիցները:

22. Այն դեպքում, երբ առանձին նմուշների համար հաշվարկված միջին թվաբանական բալերը ցածր են ստացվում, համտեսային ամփոփաթերթիկում արձանագրվում է հատուկ բացասական եզրակացություն և կատարվում է նմուշների ապածածկագրում:

23. Նիստի արդյունքներն ամփոփվում և արձանագրվում են:

Արձանագրությունում ներառվում են`

ա) համտեսի անցկացման վայրը և ժամկետը,

բ) նիստին մասնակցած Հանձնաժողովի կազմը (անուն, ազգանուն, պաշտոն),

գ) համտեսի նպատակը,

դ) համտեսված նմուշների ցանկը` նշելով անվանումը, արտադրող կազմակերպությունը, խմբաքանակը կամ կուպաժը,

ե) համտեսված նմուշների միջին բալային գնահատականը,

զ) քննարկումների ժամանակ մասնակիցների կողմից արտահայտված դիտողությունները և առաջարկությունները,

է) Հանձնաժողովի եզրակացությունը համտեսի արդյունքների վերաբերյալ:

 

Ձև 1


ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՀԱՄՏԵՍՄԱՆ ԹԵՐԹԻԿ
                                                                                                                                                                                        
___ _______200    թ. N _______


Հայկական կոնյակների համտեսային հանձնաժողովի անդամ (մասնակից) _________________

Համտեսման վայրը  __________________________________________________

Հայկական կոնյակների գնահատումը (10 բալային համակարգով) ըստ որակի դասակարգման`

  • օրդինատ (սովորական)` 3-5 տարեկան
- 8.0 բալից ոչ պակաս
  • հնեցրած` 6-7 տարեկան
- 8.4 բալից ոչ պակաս
  • հնեցրած բարձր որակի` 8-9 տարեկան
- 8.7 բալից ոչ պակաս
  • հին` 10-20 տարեկան
- 9.0 բալից ոչ պակաս
  • շատ հին` 20-ից ավելի տարեկան
- 9.2 բալից ոչ պակաս


Հ/հ Նմուշի
անվանումը
և/կամ
նշաթիվը 
Թնդությունը Հնեցման
տարիքը
Կուպաժ կամ
խմբաքանակ
շիշ/հազ. դալ 

Գնահատվող ցուցանիշները

Հատուկ
կարծիքը
Թափանցիկու-
թյունը` 0.1-0.5
Գույնը`
0.1-0.5
Փունջը`
1.0-3.0
Համը`
1.0-5.0
Տիպիկու-
թյունը`
0.1-1.0
Ընդհանուր (ամփոփ) գնահատականը
1                      
2                      
3                      
4                      
5                      
6                      
7                      
8                      
9                      
10                      
11                      
12                      


Ստորագրություն     ___________________________

 

 

Ձև 2

 

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ՀԱՄՏԵՍԱՅԻՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎԻ ԱՄՓՈՓԱԹԵՐԹԻԿ

___ _______200    թ. N _______

 

Հայկական կոնյակների համտեսային հանձնաժողովի անդամների կողմից կոնյակի նմուշներին տրված գնահատականների (10 բալային համակարգով) արդյունքները և եզրակացությունները:

Համտեսման վայրը ______________________   ժամկետը ____ ___________ 200  թ.

 

Հ/հ Հանձնաժողովի անդամներ 

Ծածկագրեր

Ստորագրությունը

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 
1                            
2                            
3                            
4                            
5                            
6                            
7                            
8                            
9                            
10                            
11                            
  Միջին թվաբանական գնահատականը
(բալերով)
                         

 

Դիտողություններ և առաջարկություններ _____________________________________
_________________________________________________________________

 

Եզրակացություն _____________________________________________________
__________________________________________________________________

Հանձնաժողովի նախագահ`

_______________
ստորագրությունը

_______________
անունը, ազգանունը


Հանձնաժողովի քարտուղար`

_______________
ստորագրությունը


_______________
անունը, ազգանունը