ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ
21 փետրվարի 2013 թվականի N 218-Ն
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ ՆԵՐՄՈՒԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄԱՆ ՎՐԱ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ՄԵԹՈԴԱԲԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
«Սննդամթերքի անվտանգության պետական վերահսկողության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 13-րդ հոդվածի 3-րդ մասին համապատասխան՝ Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
(նախաբանը փոփ. 16.04.20 N 570-Ն)
1. Հաստատել Հայաստանի Հանրապետություն ներմուծվող սննդամթերքի ռիսկայնության հիման վրա հսկողության մեթոդաբանությունը՝ համաձայն հավելվածի:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:
Հայաստանի Հանրապետության |
Տ. Սարգսյան |
2013 թ. մարտի 18 Երևան |
Հավելված ՀՀ կառավարության 2013 թվականի փետրվարի 21-ի N 218-Ն որոշման |
Մ Ե Թ Ո Դ Ա Բ Ա Ն Ո Ւ Թ Յ Ո Ւ Ն
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ ՆԵՐՄՈՒԾՎՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄԱՆ ՎՐԱ ՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ
(վերնագիրը խմբ. 16.04.20 N 570-Ն)
1. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԴՐՈՒՅԹՆԵՐ
1. Սույն իրավական ակտով կարգավորվում են ներմուծվող սննդամթերքի ռիսկայնությունը որոշող չափանիշների ընդհանուր նկարագիրը և գնահատված ռիսկերի հիման վրա սահմանային հսկողության (այսուհետ՝ վերահսկողություն) հետ կապված հարաբերությունները, որի նպատակն է վտանգավոր սննդամթերքի ներմուծման կանխումը, ինչպես նաև պետական վերահսկողության համապատասխան գործիքակազմի (փաստաթղթային ստուգում, նույնականացում, զննում, նմուշառում, փորձաքննություն) ընտրության իրականացումը՝ կախված սննդամթերքի ռիսկայնության աստիճանից:
(1-ին կետը փոփ. 17.11.22 N 1753-Ն)
2. Սննդամթերքի ներմուծման սահմանային պետական վերահսկողության ընթացքում իրականացվող գործիքակազմի ընտրությունը հիմնված է ներմուծվող սննդամթերքի ընդհանուր ռիսկի վրա, որն իրենից ներկայացնում է ըստ սննդամթերքի տեսակի ռիսկերի, յուրաքանչյուր սննդամթերքին բնորոշ (անհատական) ռիսկերի և ռիսկայնությունը որոշող այլ չափանիշների հանրագումար:
2. ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅՈՒՆՆ ԸՍՏ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵՍԱԿԻ
3. Ռիսկն ըստ սննդամթերքի (արտադրանքի) տեսակի դասակարգվում է բարձր, միջին և ցածր ռիսկայնության՝ համաձայն N 1 աղյուսակի:
Աղյուսակ N 1
Արտադրանքի անվանումը |
Արտաքին տնտեսական գործունեության ապրանքային անվանացանկը (ԱՏԳ ԱԱ) |
Ռիսկի միավորը | |
Բարձր ռիսկային (10-20 միավոր) | |||
1. |
Խոշոր եղջերավոր կենդանու միս` թարմ կամ պաղեցրած |
0201 |
15 |
2. |
Խոշոր եղջերավոր կենդանու միս` սառեցրած |
0202 |
17 |
3. |
Խոզի միս՝ թարմ, պաղեցրած |
0203 |
15 |
4. |
Խոզի միս՝ սառեցրած |
0203 |
17 |
5. |
Ոչխարի կամ այծի միս՝ թարմ, պաղեցրած |
0204 |
15 |
6. |
Ոչխարի կամ այծի միս՝ սառեցրած |
0204 |
17 |
7. |
Ձիու, ավանակի, ջորու միս՝ թարմ, պաղեցրած |
0205 |
15 |
8. |
Ձիու, ավանակի, ջորու միս՝ սառեցրած |
0205 |
17 |
9. |
Խոշոր եղջերավոր կենդանու, խոզի, ոչխարի, այծի, ձիու, ավանակի, ջորու սննդային ենթամթերք՝ թարմ, պաղեցրած |
0206 |
15 |
10. |
Խոշոր եղջերավոր կենդանու, խոզի, ոչխարի, այծի, ձիու, ավանակի, ջորու սննդային ենթամթերք՝ սառեցրած |
0206 |
17 |
11. |
ԵԱՏՄ ԱՏԳ ԱԱ 0105 ապրանքային դիրքում նշված՝ ընտանի թռչունների միս և սննդային ենթամթերք՝ թարմ, պաղեցրած |
0207 |
15 |
12. |
ԵԱՏՄ ԱՏԳ ԱԱ 0105 ապրանքային դիրքում նշված՝ ընտանի թռչունների միս և սննդային ենթամթերք՝ սառեցրած |
0207 |
17 |
13. |
Այլ միս և մսից սննդային ենթամթերք՝ թարմ, պաղեցրած |
0208 |
15 |
14. |
Այլ միս և մսից սննդային ենթամթերք՝ սառեցրած |
0208 |
17 |
15. |
Չհալեցրած կամ այլ եղանակով չստացված՝ անյուղ մսից առանձնացված խոզի ճարպ և ընտանի թռչունների ճարպ՝ թարմ, պաղեցրած, աղ դրված, աղաջրի մեջ դրված, չորացրած կամ ապխտած |
0209 |
15 |
16. |
Չհալեցրած կամ այլ եղանակով չստացված՝ անյուղ մսից առանձնացված խոզի ճարպ և ընտանի թռչունների ճարպ՝ սառեցրած |
0209 |
17 |
17. |
Միս և մսից սննդային ենթամթերք՝ աղ դրված, աղաջրի մեջ դրված, չորացրած կամ ապխտած. սննդային ալյուր՝ ստացված մսից կամ մսի ենթամթերքից |
0210 |
15 |
18. |
Ձկներ՝ թարմ կամ պաղեցրած՝ բացառությամբ ԵԱՏՄ ԱՏԳ ԱԱ 0304 ապրանքային դիրքում ընդգրկված ձկան ֆիլեի և ձկան այլ մսի |
0302 |
15 |
19. |
Ձուկ սառեցրած՝ բացառությամբ ԵԱՏՄ ԱՏԳ ԱԱ 0304 ապրանքային դիրքում ընդգրկված ձկան ֆիլեի և ձկան այլ մսի |
0303 |
17 |
20. |
Ձկան ֆիլե և ձկան այլ միս (ներառյալ խճողակը)` թարմ, պաղեցրած |
0304 |
15 |
21. |
Ձկան ֆիլե և ձկան այլ միս (ներառյալ խճողակը)` սառեցրած |
0304 |
17 |
22. |
Ձուկ՝ չորացրած, աղ դրած կամ աղաջրի մեջ դրած. ձուկ՝ ապխտած՝ մինչեւ ապխտելը կամ ապխտելու ընթացքում ջերմամշակման ենթարկված կամ չենթարկված. ձկնալյուր` մանր և խոշոր աղացվածքի, և ձկներից հատիկներ` սննդի մեջ օգտագործելու համար պիտանի |
0305 |
15 |
23. |
Խեցգետնակերպեր՝ թարմ, պաղեցրած, չորացված, աղի կամ աղաջրի մեջ դրած խեցիով կամ առանց խեցի, խեցիով կամ առանց խեցիի մինչև ապխտումը կամ ապխտման ընթացքում ջերմային մշակման չենթարկված կամ ենթարկված ապխտած խեցգետնակերպեր, շոգեխաշված կամ եփած պաղեցված կամ չպաղեցված, չորացված, աղի, աղաջրի մեջ դրված խեցիով խեցգետնակերպեր․ սննդի մեջ օգտագործելու համար պիտանի խոշոր և մանր աղացվածքի ալյուր և խեցգետնակերպերից հատիկներ |
0306 |
15 |
24. |
Խեցիով կամ առանց խեցիի խեցգետնակերպեր՝ սառեցրած |
0306 |
17 |
25. |
Կակղամորթներ՝ խեցու մեջ կամ առանց խեցու, թարմ, պաղեցրած, չորացրած, աղ դրված կամ աղաջրի մեջ դրված. կակղամորթներ ապխտած՝ խեցու մեջ կամ առանց խեցու, մինչև ապխտելը կամ ապխտելու ընթացքում ջերմամշակման ենթարկված կամ չենթարկված. ալյուր՝ մանր և խոշոր աղացվածքի, և հատիկներ կակղամորթներից՝ սննդի մեջ օգտագործելու համար պիտանի |
0307 |
15 |
26. |
Կակղամորթներ՝ խեցիով կամ առանց խեցու՝ սառեցրած |
0307 |
17 |
27. |
Ջրային անողնաշարավորներ՝ բացի խեցգետնակերպերից և կակղամորթներից, թարմ, պաղեցրած, չորացրած, աղ դրված կամ աղաջրի մեջ դրված. ջրային անողնաշարավորներ՝ բացի խեց- գետնակերպերից և կակղամորթներից, ապխտած, մինչեւ ապխտելը կամ ապխտելու ընթացքում ջերմամշակման ենթարկված կամ չենթարկված. ալյուր՝ մանր և խոշոր աղացվածքի, և հատիկներ՝ ջրային անողնաշարավորներից՝ բացի խեցգետնակերպերից և կակղամորթներից՝ սննդի մեջ օգտագործելու համար պիտանի |
0308 |
15 |
28. |
Ջրային անողնաշարավորներ՝ բացի խեցգետնակերպերից և կակղամորթներից, սառեցրած |
0308 |
17 |
29. |
Կաթ-կաթնամթերք |
0401-0406 |
15 |
30. |
Թարմ, կոնսերվացված կամ եփած կճեպով թռչնի ձու |
0407 |
15 |
31. |
Թարմ, չորացրած, շոգեխաշած կամ եփած, ձևած, սառեցված կամ այլ եղանակով կոնսերվացված (պահածոյացված), շաքար կամ այլ քաղցրացնող նյութեր ավելացրած կամ չավելացրած առանց կճեպի թռչնի ձու և ձվի դեղնուց |
0408 |
15 |
32. |
Կենդանական ծագման սննդամթերք՝ այլ տեղում չնշված կամ չներառված |
0410 |
15 |
33. |
Պատրաստի սննդամթերք մսից, ձկից կամ խեցգետնանմաններից, կակղամարմիններից և ջրային այլ անողնաշարավորներից, պատրաստի կամ պահածոյացված ձուկ, ձկնկիթ |
1601-1605 |
15 |
34. |
Մթերքներ սոուսներ պատրաստելու համար, պատրաստի ապուրներ ու արգանակներ |
2103-2105 |
10 |
35. |
Կենդանիների (բացի ձկներից) աղիներ, պարկեր և ստամոքսներ, ամբողջական և կտորներով, թարմ և սառեցված, աղաջրում և աղած, չորացված և ապխտած |
0504 |
15 |
36. |
Մակարոնեղենային արտադրանք լցոնով, ջերմային մշակման ենթարկված կամ չենթարկված, կամ այլ եղանակով մշակված |
190220 |
15 |
37. |
Սպիտակուցային խտանյութեր և թելիկավոր և շերտավոր սպիտակուցային նյութեր |
210610 |
10 |
38. |
Վիտամինների և հանքային նյութերի խառնուրդ՝ նախատեսված սնուցման հավասարակշռված լրացման համար |
2106909803 |
15 |
39. |
Վաղ հասակի երեխաների համար նախատեսված պատրաստի սննդամթերք՝ նախատեսված մանրածախ առևտրի համար |
1901100000 |
15 |
Միջին ռիսկային (4-9 միավոր) | |||
40․ |
Բանջարեղեն և որոշ ուտելի արմատապտուղներ և պալարապտուղներ |
0701-0714 |
9 |
41․ |
Ուտելի մրգեր և ընկույզներ. ցիտրուսային պտուղների կեղև ու դդմի կճեպներ |
0801-0814 |
6 |
42․ |
Կենդանական կամ բուսական ծագում ունեցող ճարպեր և յուղեր ու դրանց տրոհումից ստացվող մթերքները. |
1501-1520 |
9 |
43․ |
Կակաո և դրանից պատրաստված մթերք |
1801-1806 |
4 |
Ցածր ռիսկային (1-3 միավոր) | |||
44. |
Բնական մեղր |
0409 |
3 |
45. |
Սուրճ, թեյ, մատե կամ պարագվայական թեյ և համեմունքներ |
0901-0910 |
1 |
46. |
Հացազգիներ |
1001-1008 |
1 |
47. |
Ալրաղացաձավարային արդյունաբերության արտադրանք. ածիկ, օսլաներ, ինուլին, հացահատիկային սոսնձանյութ |
1101-1109 |
2 |
48. |
Յուղատու սերմեր և պտուղներ, այլ սերմեր, պտուղներ և հատիկներ |
1201-1208 |
1 |
49. |
Շաքար և շաքարից պատրաստված հրուշակեղեն |
1701-1704 |
1 |
50. |
Պատրաստի մթերք` հացաբույսերի հատիկներից, ալյուրից, օսլայից կամ կաթից, ալյուրից պատրաստված հրուշակեղեն |
1901-1905 (բացի 1901100000 կոդից) |
1 |
51. |
Բանջարեղենի, մրգերի, ընկույզների կամ բույսերի այլ մասերի վերամշակումից ստացվող մթերք |
2001-2009 |
1 |
52. |
Սննդամթերք` այլ տեղ չնշված կամ չներառված |
2106 |
1 |
53. |
Ալկոհոլային և ոչ ալկոհոլային խմիչքներ և քացախ |
2201-2209 |
3 |
54. |
Կերակրի աղ |
2501 |
1 |
(աղյուսակը խմբ. 17.11.22 N 1753-Ն)
(3-րդ կետը խմբ. 17.11.22 N 1753-Ն)
4. N 1 աղյուսակում չներառված սննդամթերքի (արտադրանքի) տեսակի ռիսկայնությունը դասակարգվում է ցածր ռիսկային և ռիսկի միավոր սահմանվում է 1:
3. ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻՆ ԲՆՈՐՈՇ (ԱՆՀԱՏԱԿԱՆ) ՌԻՍԿԵՐ
5. Սննդամթերքին բնորոշ անհատական ռիսկի գնահատման չափանիշներն են`
1) արտադրողի մոտ ներդրված սննդամթերքի արտադրման որակի և անվտանգության կառավարման համակարգերը.
2) սննդամթերքի տեղափոխման պայմանները.
3) սննդամթերքի` խմբաքանակի զանգվածը (քանակը, ծավալը):
6. Դասակարգումն ըստ արտադրողի մոտ ներդրված կառավարման համակարգերի կախված է ներմուծված սննդամթերքի արտադրությունում ներդրված սննդամթերքի որակի և անվտանգության կառավարման համակարգերի հավաստագրերի առկայությունից կամ բացակայությունից, որոնց հավաստիությունը հնարավոր է ստուգել համացանցի միջոցով՝ համաձայն N 2 աղյուսակի:
N 2 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ արտադրողի մոտ ներդրված կառավարման համակարգերի
Ռիսկը |
Սննդամթերքի անվտանգության կառավարման համակարգը |
Միավորը |
Միջին |
Սննդամթերքի արտադրությունում ներդրված չեն սննդամթերքի որակի և անվտանգության կառավարման համակարգեր` առնվազն վտանգի վերլուծության և հսկման կրիտիկական կետերի համակարգ ՎՎՀԿԿ (HACCP, ISO BRC, IFC), առկա չեն հավաստագրեր (GLOBALGAP): |
4 |
Ցածր |
Սննդամթերքի արտադրությունում ներդրված են սննդամթերքի որակի և անվտանգության կառավարման համակարգեր` վտանգի վերլուծության և հսկման կրիտիկական կետերի համակարգ (ՎՎՀԿԿ (HACCP, ISO BRC, IFC) առկա են հավաստագրեր (GLOBALGAP): |
0 |
(աղյուսակը խմբ. 17.11.22 N 1753-Ն)
(6-րդ կետը խմբ. 17.11.22 N 1753-Ն)
7. Դասակարգումն ըստ սննդամթերքի տեղափոխման պայմանների իրականացվում է տվյալ սննդամթերքը տեղափոխող փոխադրամիջոցներին ներկայացվող պահանջների համապատասխանության ապահովումից ելնելով` համաձայն N 3 աղյուսակի:
N 3 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ տեղափոխման պայմանների
Ռիսկը |
Տեղափոխմանը ներկայացվող պայմանները |
Միավորը |
Բարձր |
Փոխադրամիջոցների պայմանները չեն համապատասխանում սննդամթերքի տվյալ տեսակի փոխադրմանը ներկայացվող պահանջներին: |
20 |
Ցածր |
Տեղափոխման պայմանները համապատասխանում են սննդամթերքի տվյալ տեսակի փոխադրման համար ներկայացվող պահանջներին: |
0 |
8. Դասակարգումն ըստ ներմուծված սննդամթերքի զանգվածի (քանակի, ծավալի)` իրականացվում է համաձայն N 4 աղյուսակի:
N 4 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ զանգվածի (քանակ, ծավալ)
Ռիսկը |
Զանգվածը (կգ կամ լիտր) |
Միավորը |
Բարձր |
600-ից ավելի |
4 |
Միջին |
300-ից ավելի՝ 600-ը ներառյալ |
2 |
Ցածր |
մինչև 300-ը ներառյալ |
1 |
4. ՌԻՍԿԻ ԱՅԼ ՉԱՓԱՆԻՇԸ
9. Ռիսկի այլ չափանիշ է՝ արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, այլ երկրների լիազոր մարմինների, Հայաստանի Հանրապետության սննդամթերքի անվտանգության բնագավառի լիազոր մարմնի կողմից սննդի շղթայի փուլերի վերահսկողության արդյունքներով սննդամթերքի վտանգավորության վերաբերյալ հաղորդումների և Եվրասիական տնտեսական միության (այսուհետ` ԵՏՄ) անդամ երկրների կողմից լաբորատոր խիստ հսկողության սահմանման վերաբերյալ տեղեկատվության առկայությունը կամ դրա բացակայությունը` դասակարգվում է համաձայն N 5 աղյուսակի:
N 5 աղյուսակ
Դասակարգումն ըստ արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, այլ երկրների լիազոր մարմինների հաղորդումների, ԵԱՏՄ-ի միջոցով ստացված տվյալների կամ լիազոր մարմնի վերահսկողության արդյունքների
Ռիսկը |
Սննդամթերքի վտանգավորության վերաբերյալ ծանուցում կամ վերահսկողության արդյունքներ |
Միավորը |
Բարձր |
Արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, այլ երկրների լիազոր մարմինների հաղորդումների, ԵԱՏՄ-ի միջոցով ստացված տվյալների կամ լիազոր մարմնի վերահսկողության արդյունքներով սննդամթերքի վտանգավորության վերաբերյալ տեղեկատվության առկայություն: |
20 |
Ցածր |
Արագ արձագանքման միջազգային համակարգերի, ԵԱՏՄ միջոցով ստացված տվյալների կամ լիազոր մարմնի վերահսկողության արդյունքներով սննդամթերքի վտանգավորության վերաբերյալ տեղեկատվության բացակայություն: |
0 |
5. ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՌԻՍԿԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՈՐՈՇՈՒՄԸ ԵՎ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՌԻՍԿԻՆ ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅԱՆ ԻՐԱԿԱՆԱՑՈՒՄԸ
10. Սննդամթերքի ընդհանուր ռիսկայնության դասակարգումն իրականացվում է համաձայն N 6 աղյուսակի:
N 6 աղյուսակ
Խմբաքանակի ընդհանուր ռիսկայնությունը |
Միավորը |
Բարձր |
20 և ավել |
Միջին |
10-19 |
Ցածր |
0-9 |
11. Ընդհանուր ռիսկայնության` բարձր, միջին և ցածր խմբերին դասված սննդամթերքի նկատմամբ իրականացվող վերահսկողության տեսակներն են՝
1) ընդհանուր բարձր ռիսկայնությամբ դեպքում` փաստաթղթային ստուգում, նույնականացում, զննում, նմուշառում, Հայաստանի Հանրապետության ազգային հավատարմագրման համակարգերում հավատարմագրված և ԵՏՄ-ի սերտիֆիկացման ու փորձարկման լաբորատորիաների (կենտրոնների) միասնական ռեեստրում ներառված լաբորատորիաներում իրականացված լաբորատոր փորձաքննության իրականացում (այսուհետ՝ փորձաքննության իրականացում).
2) ընդհանուր միջին ռիսկայնության դեպքում՝ փաստաթղթային ստուգում, նույնականացում և զննում, իսկ սննդամթերքի անվտանգության վերաբերյալ հիմնավոր կասկածների առկայության դեպքում՝ նմուշառում և փորձաքննության իրականացում.
3) ընդհանուր ցածր ռիսկայնության դեպքում՝ միայն փաստաթղթային ստուգում և նույնականացում:
12. Եթե սույն մեթոդաբանության 11-րդ կետով սահմանված վերահսկողական գործառույթների իրականացման արդյունքում Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված սննդամթերքի անվտանգության պահանջների հետ կապված անհամապատասխանություն չի հայտնաբերվում, ապա մեկ աշխատանքային օրվա ընթացքում թույլատրվում է սննդամթերքի տվյալ խմբաքանակի ներմուծումը:
(12-րդ կետը լրաց. 17.11.22 N 1753-Ն)
13. Եթե սույն մեթոդաբանության 11-րդ կետով սահմանված վերահսկողական գործառույթների իրականացման արդյունքում հայտնաբերվում է անհամապատասխանություն Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված սննդամթերքի անվտանգության պահանջներին, ապա արգելվում է սննդամթերքի տվյալ խմբաքանակի ներմուծումը և մեկ աշխատանքային օրվա ընթացքում դրա մասին պատշաճ կերպով ծանուցվում է ներմուծումն իրականացնող տնտեսավարող սուբյեկտին՝ նշելով ներմուծման արգելքի հիմքերը:
(13-րդ կետը լրաց. 17.11.22 N 1753-Ն)
14. Եթե միևնույն կազմակերպության կողմից արտադրված միևնույն տեսակի սննդամթերքում նախկինում ներմուծման պահին կամ շուկայահանման ընթացքում հայտնաբերվել է սննդամթերքի անվտանգության պահանջների հետ կապված անհամապատասխանություն, ապա տվյալ կազմակերպության կողմից արտադրված տվյալ տեսակի սննդամթերքի հաջորդ երեք ներմուծման ընթացքում խմբաքանակի ընդհանուր ռիսկայնությունը համարվում է բարձր և վերահսկողությունն իրականացվում է 11-րդ կետի 1-ին ենթակետով սահմանված ընթացակարգով:
15. 14-րդ կետով սահմանված կարգով վերահսկողություն իրականացնելու արդյունքում սննդամթերքի անվտանգության պահանջների հետ կապված անհամապատասխանություն չհայտնաբերելու դեպքում տվյալ կազմակերպության կողմից արտադրված տվյալ տեսակի սննդամթերքը հետագայում ներմուծելիս խմբաքանակի ընդհանուր ռիսկը հաշվարկվում է սույն մեթոդաբանության 3-11-րդ կետերով սահմանված կարգով:
(15-րդ կետը փոփ. 17.11.22 N 1753-Ն)
(հավելվածը խմբ. 28.08.14 N 905-Ն, 16.04.20 N 570-Ն, փոփ., խմբ., լրաց. 17.11.22 N 1753-Ն)
Հայաստանի Հանրապետության կառավարության աշխատակազմի ղեկավար |
Դ. Սարգսյան |