Գլխավոր տեղեկություն
Համար
թիվ 68
Տիպ
Որոշում
Ակտի տիպ
Հիմնական ակտ (26.05.2019-16.10.2021)
Կարգավիճակ
Գործում է
Սկզբնաղբյուր
Միասնական կայք 2022.06.13-2022.06.26 Պաշտոնական հրապարակման օրը 22.06.2022
Ընդունող մարմին
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիա
Ընդունման ամսաթիվ
23.04.2019
Ստորագրող մարմին
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի նախագահ
Ստորագրման ամսաթիվ
23.04.2019
Ուժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
26.05.2019

ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎ

ԿՈԼԵԳԻԱ

 

Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ

 

23 ապրիլի 2019 թվականի

թիվ 68

քաղ. Մոսկվա

 

ԿԱՄԱՎՈՐ ՀԻՄՈՒՆՔՈՎ ԿԻՐԱՌՄԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՈՒՄ «ՁԿԱՆ ԵՎ ՁԿՆԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱՍԻՆ» ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԻ (ԵԱՏՄ ՏԿ 040/2016) ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ՊԱՀՊԱՆՈՒՄՆ ԱՊԱՀՈՎՈՂ ՄԻՋՊԵՏԱԿԱՆ ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ, ԻՆՉՊԵՍ ՆԱԵՎ «ՁԿԱՆ ԵՎ ՁԿՆԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱՍԻՆ» ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԻ (ԵԱՏՄ ՏԿ 040/2016) ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ ԿԻՐԱՌԵԼՈՒ ԵՎ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ԵՎ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՄԱՆ ՕԲՅԵԿՏՆԵՐԻ ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄ ԻՐԱԿԱՆԱՑՆԵԼՈՒ ՀԱՄԱՐ ԱՆՀՐԱԺԵՇՏ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ (ՓՈՐՁԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ) ԵՎ ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ՈՒ ՄԵԹՈԴՆԵՐ, ԱՅԴ ԹՎՈՒՄ՝ ՆՄՈՒՇԱՌՄԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ՊԱՐՈՒՆԱԿՈՂ ՄԻՋՊԵՏԱԿԱՆ ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՄՇԱԿՄԱՆ (ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԿԱՏԱՐՄԱՆ, ՎԵՐԱՆԱՅՄԱՆ) ԾՐԱԳՐԻ ՄԱՍԻՆ

 

«Եվրասիական տնտեսական միության մասին» 2014 թվականի մայիսի 29-ի պայմանագրի 51-րդ հոդվածի 1-ին կետի 11-րդ և 12-րդ ենթակետերով նախատեսված սկզբունքներն իրագործելու նպատակով և Եվրասիական տնտեսական բարձրագույն խորհրդի 2014 թվականի դեկտեմբերի 23-ի թիվ 98 որոշմամբ հաստատված՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի աշխատանքի կանոնակարգի թիվ 2 հավելվածի 7-րդ կետին համապատասխան` Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիան որոշեց.

1. Հաստատել կից ներկայացվող՝ Կամավոր հիմունքով կիրառման արդյունքում «Ձկան և ձկնամթերքի անվտանգության մասին» Եվրասիական տնտեսական միության տեխնիկական կանոնակարգի (ԵԱՏՄ ՏԿ 040/2016) պահանջների պահպանումն ապահովող միջպետական ստանդարտների, ինչպես նաև «Ձկան և ձկնամթերքի անվտանգության մասին» Եվրասիական տնտեսական միության տեխնիկական կանոնակարգի (ԵԱՏՄ ՏԿ 040/2016) պահանջները կիրառելու և կատարելու և տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների համապատասխանության գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների կանոններ ու մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոններ պարունակող միջպետական ստանդարտների մշակման (փոփոխությունների կատարման, վերանայման) ծրագիրը:

2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում դրա պաշտոնական հրապարակման օրվանից 30 օրացուցային օրը լրանալուց հետո։

 

Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի նախագահ՝

Տ. Սարգսյան

 

ՀԱՍՏԱՏՎԱԾ Է

Եվրասիական տնտեսական

հանձնաժողովի կոլեգիայի

2019 թվականի ապրիլի 23-ի

թիվ 68 որոշմամբ

 

ԾՐԱԳԻՐ

 

Կամավոր հիմունքով կիրառման արդյունքում «Ձկան և ձկնամթերքի անվտանգության մասին» Եվրասիական տնտեսական միության տեխնիկական կանոնակարգի (ԵԱՏՄ ՏԿ 040/2016) պահանջների պահպանումն ապահովող միջպետական ստանդարտների, ինչպես նաև «Ձկան և ձկնամթերքի անվտանգության մասին» Եվրասիական տնտեսական միության տեխնիկական կանոնակարգի (ԵԱՏՄ ՏԿ 040/2016) պահանջները կիրառելու և կատարելու և տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների համապատասխանության գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների կանոններ ու մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոններ պարունակող միջպետական ստանդարտների մշակման (փոփոխությունների կատարման, վերանայման)

 

Համարը՝ ը/կ

ՍՄԴ ծածկագիրը

Միջպետական ստանդարտի նախագծի անվանումը.

Աշխատանքների տեսակները

Եվրասիական տնտեսական միության տեխնիկական կանոնակարգի տարրերը

Մշակման ժամկետը

Եվրասիական տնտեսական միության անդամ պետություն՝ պատասխանատու մշակողը

սկիզբ

ավարտ

1

2

3

4

5

6

7

1

67.120.30

Ձկան խճողակ՝ սննդային սառեցրած. Տեխնիկական պայմաններ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 55505-2013-ի հիման վրա

II, III և V բաժիններ

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

2

67.120.30

Ձուկ, ոչ ձկնային օբյեկտներ և դրանցից ստացված արտադրանք. Եզրույթներ և սահմանումներ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 50380-2005-ի հիման վրա

II, III և V բաժիններ

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

3

67.120.30

Սաղմոնազգիների ձկնկիթ՝ հատիկավոր պաստերացված. Տեխնիկական պայմաններ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 53957-2010-ի հիման վրա

II, III և V բաժիններ

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

4

67.120.30

Փորոտիքը հանած և չհանած ձուկ՝ արագ սառեցրած. Ընդհանուր պահանջներ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՍՏ ՂՀ 1761-2008-ի հիման վրա

V բաժին

2020 թվական

2021 թվական

Ղազախստանի Հանրապետություն

5

67.120.30

Ձկան կիսաֆաբրիկատներ. Ձողիկներ, մասնատած ձուկ, արտադրատեսակներ՝ մանր կտրտած, փշրապատված կամ հեղուկ խմորի մեջ. Ընդհանուր պահանջներ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՍՏ ՂՀ 1791-2008-ի հիման վրա

V բաժին

2020 թվական

2021 թվական

Ղազախստանի Հանրապետություն

6

67.120.30

Ձկան ֆիլե, ձկան խճողակ, ձկան ֆիլեի և խճողակի խառնուրդներ՝ արագ սառեցրած. Ընդհանուր պահանջներ. ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՍՏ ՂՀ 1801-2008-ի հիման վրա

V բաժին

2020 թվական

2021 թվական

Ղազախստանի Հանրապետություն

7

67.120.30

Բանջարեղենային պահածոներ ձկով. Ընդհանուր տեխնիկական պայմաններ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՍՏ ՂՀ 2669-2015-ի հիման վրա

V բաժին

2020 թվական

2021 թվական

Ղազախստանի Հանրապետություն

8

67.120.30

Հում, թերխաշած և խաշած ծովախեցգետիններ՝ սառեցրած. Տեխնիկական պայմաններ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 51496-99-ի հիման վրա

V բաժին

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

9

67.120.30

Պրեսերվներ ծովային կատարիկի ֆիլեից՝ սոուսի մեջ. Տեխնիկական պայմաններ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 55948-2014-ի հիման վրա

V բաժին

2019 թվական

2020 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

10

67.120.30

Ձողաձկնազգի ձկների ֆիլե «Էքստրա»՝ սառեցրած. Տեխնիկական պայմաններ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 56417-2015-ի հիման վրա

V բաժին

2019 թվական

2020 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

11

67.120.30

Սննդամթերք. Ձկների, կակղամորթների, խեցգետնակերպերի, երկկենցաղների, սողունների և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքների սանիտարամակաբուծաբանական փորձաքննության մեթոդներ
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՍՏ ՂՀ 2779-2015-ի հիման վրա՝ հաշվի առնելով ՄՑՈւ 3.2.988-00-ը

V բաժնի 19-րդ և 20-րդ կետեր, թիվ 3 հավելված

2020 թվական

2021 թվական

Ղազախստանի Հանրապետություն

12

67.120.30

Ձուկ, ոչ ձկնային օբյեկտներ և դրանցից ստացված արտադրանք. Հելմինտների թրթուրների կենսունակությունը որոշելու մեթոդներ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 54378-2011-ի հիման վրա

V բաժնի 19-րդ և 20-րդ կետեր, թիվ 3 հավելված

2019 թվական

2020 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

13

67.120.30

Ձուկ, ծովային կաթնասուններ, ծովային անողնաշարավորներ և դրանց վերամշակումից ստացված մթերքներ. Ցնդող հիմքերի ընդհանուր ազոտի չափման մեթոդիկա.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 50846-96-ի հիման վրա

V բաժնի 21-րդ կետ

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

14

67.120.30

Ձուկ, ոչ ձկնային օբյեկտներ և դրանցից ստացված արտադրանք. Ֆոսֆորի միացությունների պարունակության որոշում.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 55503-2013-ի հիման վրա

VI բաժնի 40-րդ կետ

2019 թվական

2020 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

15

67.120.30

Ձուկ, ոչ ձկնային օբյեկտներ և դրանցից ստացված արտադրանք. Տրիֆենիլմեթանային ներկանյութերի մնացորդային պարունակության որոշման իմունաֆերմենտային մեթոդ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 57025-2016-ի հիման վրա

VI բաժնի 40-րդ կետ

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

16

67.120.30

Ձուկ, ոչ ձկնային մթերքներ և դրանցից ստացված արտադրանք. Բարձր լուծաչափի ժամանակաթռիչքային զանգվածասպեկտրաչափական դետեկտորով գերբարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման միջոցով տրիֆենիլմեթանային ներկանյութերի մնացորդային պարունակության որոշման մեթոդ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 56962-2016-ի հիման վրա

VI բաժնի 40-րդ կետ

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

17

67.120.30

Ձուկ և ծովամթերք. Գնահատման սենսորային մեթոդ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՍՏ ՂՀ 1803-2008-ի հիման վրա

թիվ 1-7 հավելվածներ

2020 թվական

2021 թվական

Ղազախստանի Հանրապետություն

18

67.120.30

07.100.30

Սանիտարամանրէաբանական հետազոտություններ՝ առանձնացված իմպեդանսի մեթոդով.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՄՑՈւ 4.2.2578-10-ի հիման վրա

թիվ 1 հավելված

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

19

67.120.30

07.100.30

Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի մանրէաբանություն. Պոտենցիալ էնթերապաթոգեն Vibrio spp.-ի հայտնաբերման հորիզոնական մեթոդ. Մաս 1. Vibrio parahaemoliticus և Vibrio cholerae բակտերիաների հայտնաբերումը.
ԳՕՍՏ ISO/TS 21872-1-2013-ի վերանայում՝ կապված 2017 թվականի հուլիսի 10-ին ISO 21872-1:2017-ի սահմանման հետ

թիվ 1 հավելվածի 1-ին և 3-րդ աղյուսակներ («v.parahaemolyticus»-ի ցուցանիշ)

2019 թվական

2020 թվական

Բելառուսի Հանրապետություն

20

67.120.30

Սննդամթերք, կերեր, պարենային հումք. Զանգվածասպեկտրաչափական դետեկտորով բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման միջոցով կոկցիդիոստատիկների պարունակության որոշման մեթոդ. ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 54518-2011-ի հիման վրա

թիվ 2 հավելված

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

21

67.120.30

Ձուկ. Բարձր լուծաչափի ժամանակաթռիչքային զանգվածասպեկտրաչափական դետեկտորով գերբարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման միջոցով բենզոիլմիզանյութի ածանցյալների մնացորդային պարունակության որոշման մեթոդ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 57024-2016-ի հիման վրա

թիվ 2 հավելված

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

22

67.120.30

Սննդամթերք, պարենային հումք. Զանգվածասպեկտրաչափական դետեկտորով բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման միջոցով սուլֆանիլամիդների, նիտրոիմիդազոլների, պենիցիլինների, ամֆենիկոլների մնացորդային պարունակության որոշման մեթոդ.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ԳՕՍՏ Ռ 54904-2012-ի հիման վրա

թիվ 2 հավելված, թիվ 6 հավելվածի 4-րդ աղյուսակ («լևոմիցետին (քլորամֆենիկոլ)» և «պենիցիլին» ցուցանիշներ)

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

23

67.120.30

Կենդանական ծագման արտադրանքի մեջ բացիտրացինի մնացորդների պարունակության որոշում՝ ԻՖԱ մեթոդով. Չափումների կատարման մեթոդիկա.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՉԿՄ։ՉՎ 4652-2013-ի հիման վրա

թիվ 2 հավելված, թիվ 6 հավելվածի 4-րդ աղյուսակ («բացիտրացին» ցուցանիշ)

2019 թվական

2020 թվական

Բելառուսի Հանրապետություն

24

67.120.30

Պարենային հումքի և սննդամթերքի մեջ ցնդող N-նիտրոզամինների որոշում.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՄՑՈւ 4.4.1.011-93-ի հիման վրա

թիվ 4 հավելված («նիտրոզամիններ (N-նիտրոզոդիմեթիլամինի (ՆԴՄԱ) և N-նիտրոզոդիէթիլամինի (ՆԴԷԱ) հանրագումարը)» ցուցանիշ), թիվ 5 հավելվածի 2-րդ և 4-րդ աղյուսակներ («նիտրոզամիններ» ցուցանիշ), թիվ 6 հավելվածի 2-րդ և 4-րդ աղյուսակներ ( «նիտրոզամիններ (N-նիտրոզոդիմեթիլամինի (ՆԴՄԱ) և N-նիտրոզոդիէթիլամինի (ՆԴԷԱ) հանրագումարը)» ցուցանիշ)

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

25

67.120.30

Թեստ-համակարգի միջոցով կակղամորթների մեջ օկադաիկային թթվի էքսպրես որոշում.
ԳՕՍՏ-ի մշակումը՝ ՄՀ 01.016-07-ի հիման վրա

թիվ 4 հավելված («կակղամորթների դիարեային թույն (օկադաիկային թթու)» ցուցանիշ), թիվ 6 հավելվածի 2-րդ և 4-րդ աղյուսակներ («կակղամորթների դիարեային թույն (օկադաիկային թթու)» ցուցանիշ)

2020 թվական

2021 թվական

Ռուսաստանի Դաշնություն

26

67.120.30

Սննդամթերք. Սաքսիտոքսինի և DC-սաքսիտոքսինի որոշումը միդիաներում. Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ՝ նախագաղութային դերիվացման կիրառմամբ՝ պերօքսիդային կամ պերիոդատ օքսիդացման մեթոդով.
ԳՕՍՏ EN 14526-2015-ի վերանայում՝ կապված 2017 թվականի հունվարի 18-ից EN 14526:2017-ի սահմանման հետ

թիվ 4 հավելված («կակղամորթների պարալիտիկ թույն (սաքսիտոքսին) ցուցանիշ»

2019 թվական

2020 թվական

Բելառուսի Հանրապետություն

27

67.120.30

Սննդամթերք. B1 վիտամինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման միջոցով
ԳՕՍՏ EN 14122-2013-ի վերանայում՝ կապված 2014 թվականի հունիսի 4-ից EN 14122:2014-ի սահմանման հետ

թիվ 5 հավելվածի 1-ին և 3-րդ աղյուսակներ («վիտամիններ՝ թիամին (В1), ռիբոֆլավին (B2), նիացին (PP)» ցուցանիշ)

2019 թվական

2020 թվական

Բելառուսի Հանրապետություն

28

67.120.30

Սննդամթերք. B2 վիտամինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման միջոցով
ԳՕՍՏ EN 14152-2013-ի վերանայում՝ կապված 2014 թվականի հունիսի 4-ից EN 14152:2014-ի սահմանման հետ

թիվ 5 հավելվածի 1-ին և 3-րդ աղյուսակներ («վիտամիններ՝ թիամին (В1), ռիբոֆլավին (B2), նիացին (PP)» ցուցանիշ)

2019 թվական

2020 թվական

Բելառուսի Հանրապետություն

29

67.120.30

Սննդամթերք. Միդիաների մեջ դոմոևային թթվի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով.
ԳՕՍՏ EN 14176-2015-ի վերանայում՝ կապված 2017 թվականի հունվարի 11-ից EN 14176:2017-ի սահմանման հետ

թիվ 6 հավելվածի 2-րդ և 4-րդ աղյուսակներ («կակղամորթների ամնեստիկ թույն (դոմոևային թթու)» ցուցանիշ)

2019 թվական

2020 թվական

Բելառուսի Հանրապետություն

 

Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 22 հունիսի 2022 թվական