Գլխավոր տեղեկություն
Համար
թիվ 168
Տիպ
Որոշում
Ակտի տիպ
Հիմնական ակտ (18.11.2018-մինչ օրս)
Կարգավիճակ
Գործում է
Սկզբնաղբյուր
Միասնական կայք 2022.06.13-2022.06.26 Պաշտոնական հրապարակման օրը 22.06.2022
Ընդունող մարմին
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիա
Ընդունման ամսաթիվ
16.10.2018
Ստորագրող մարմին
Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի նախագահ
Ստորագրման ամսաթիվ
16.10.2018
Ուժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
18.11.2018

ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՀԱՆՁՆԱԺՈՂՈՎ

ԿՈԼԵԳԻԱ

 

Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ

 

16 հոկտեմբերի 2018 թվականի

թիվ 168

քաղ. Մոսկվա

 

«ՀԱՏՈՒԿ ՆՇԱՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՌԱՆՁԻՆ ՏԵՍԱԿՆԵՐԻ, ԱՅԴ ԹՎՈՒՄ՝ ԴԻԵՏԻԿ ԲՈՒԺԻՉ ԵՎ ԴԻԵՏԻԿ ԿԱՆԽԱՐԳԵԼԻՉ ՍՆՆԴԻ ՀԱՄԱՐ ՆԱԽԱՏԵՍՎԱԾ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՄԱՍԻՆ» ՄԱՔՍԱՅԻՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԻ (ՄՄ ՏԿ 027/2012) ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ ԿԻՐԱՌԵԼՈՒ ԵՎ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՈՒ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՄԱՆ ՕԲՅԵԿՏՆԵՐԻ ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄ ԻՐԱԿԱՆԱՑՆԵԼՈՒ ՀԱՄԱՐ ԱՆՀՐԱԺԵՇՏ՝ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ (ՓՈՐՁԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ) ԵՎ ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ԵՎ ՄԵԹՈԴՆԵՐ, ԱՅԴ ԹՎՈՒՄ՝ ՆՄՈՒՇԱՌՄԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ՊԱՐՈՒՆԱԿՈՂ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԵՎ ՏԱՐԱԾԱՇՐՋԱՆԱՅԻՆ (ՄԻՋՊԵՏԱԿԱՆ) ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ, ԻՍԿ ԴՐԱՆՑ ԲԱՑԱԿԱՅՈՒԹՅԱՆ ԴԵՊՔՈՒՄ՝ ԱԶԳԱՅԻՆ (ՊԵՏԱԿԱՆ) ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՑԱՆԿԻ ՄԱՍԻՆ

 

«Եվրասիական տնտեսական միության շրջանակներում տեխնիկական կանոնակարգման մասին» արձանագրության («Եվրասիական տնտեսական միության մասին» 2014 թվականի մայիսի 29-ի պայմանագրի թիվ 9 հավելված) 4-րդ կետին և Եվրասիական տնտեսական բարձրագույն խորհրդի 2014 թվականի դեկտեմբերի 23-ի թիվ 98 որոշմամբ հաստատված՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի աշխատանքի կանոնակարգի թիվ 2 հավելվածի 5-րդ կետին համապատասխան՝ Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիան որոշեց.

1. Հաստատել կցվող՝ «Հատուկ նշանակության սննդամթերքի առանձին տեսակների, այդ թվում՝ դիետիկ բուժիչ և դիետիկ կանխարգելիչ սննդի համար նախատեսված սննդամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 027/2012) պահանջները կիրառելու և կատարելու ու տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների համապատասխանության գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ՝ հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների կանոններ և մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոններ պարունակող միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ ազգային (պետական) ստանդարտների ցանկը:

2. Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի 2012 թվականի հոկտեմբերի 18-ի ««Հատուկ նշանակության սննդամթերքի առանձին տեսակների, այդ թվում՝ դիետիկ բուժիչ և դիետիկ կանխարգելիչ սննդի համար նախատեսված սննդամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգը (ՄՄ ՏԿ 027/2012) գործողության մեջ դնելու կարգի մասին» թիվ 191 որոշման 1-ին կետը ճանաչել ուժը կորցրած:

3. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում դրա պաշտոնական հրապարակման օրվանից 30 օրացուցային օրը լրանալուց հետո։

 

Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի նախագահ`

Տ. Սարգսյան

 

ՀԱՍՏԱՏՎԱԾ Է

Եվրասիական տնտեսական

հանձնաժողովի կոլեգիայի

2018 թվականի հոկտեմբերի 16-ի

թիվ 168 որոշմամբ

 

ՑԱՆԿ

 

«Հատուկ նշանակության սննդամթերքի առանձին տեսակների, այդ թվում՝ դիետիկ բուժիչ և դիետիկ կանխարգելիչ սննդի համար նախատեսված սննդամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 027/2012) պահանջները կիրառելու և կատարելու ու տեխնիկական կանոնակարգման օբյեկտների համապատասխանության գնահատում իրականացնելու համար անհրաժեշտ՝ հետազոտությունների (փորձարկումների) և չափումների կանոններ և մեթոդներ, այդ թվում՝ նմուշառման կանոններ պարունակող միջազգային և տարածաշրջանային (միջպետական) ստանդարտների, իսկ դրանց բացակայության դեպքում՝ ազգային (պետական) ստանդարտների

 

 

Համարը՝ ը/կ

Եվրասիական տնտեսական միության տեխնիկական կանոնակարգի տարրերը

Ստանդարտի նշագիրը և անվանումը

Ծանոթագրություն

1

2

3

4

1

4-րդ հոդվածի 6-րդ, 9-րդ և 10-րդ ենթակետեր,6-րդ հոդված, 7-րդ հոդվածի 7-րդ կետ, 1-3-րդ հավելվածներ

ԳՕՍՏ 31814-2012 «Համապատասխանության գնահատում: Արտադրանքի փորձարկումների համար նմուշառման ընդհանուր կանոններ՝ համապատասխանությունը հաստատելիս»

 

2

4-րդ հոդվածի 6-րդ ենթակետ

ԳՕՍՏ 5672-68 «Հաց և հացաբուլկեղեն: Շաքարի զանգվածային մասի որոշման մեթոդներ»

 

3

ԳՕՍՏ 5903-89 «Հրուշակեղեն: Շաքարի որոշման մեթոդներ»

 

4

ԳՕՍՏ 8756.13-87 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերք: Շաքարների որոշման մեթոդներ»

 

5

ԳՕՍՏ 12571-2013 «Շաքար: Սախարոզի որոշման մեթոդ»

 

6

ԳՕՍՏ 15113.6-77 «Խտանյութեր սննդային: Սախարոզի որոշման մեթոդներ»

 

7

 

ԳՕՍՏ 29248-91 «Պահածոներ կաթնային:
Շաքարների որոշման յոդաչափական մեթոդ»

 

8

 

ԳՕՍՏ 30305.2-95 «Պահածոներ կաթնային խտացրած և կաթնամթերք չոր: Սախարոզի զանգվածային մասի չափումների կատարման մեթոդիկա (բևեռաչափական մեթոդ)»

 

9

ԳՕՍՏ 30648.7-99 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: Սախարոզի որոշման մեթոդներ»

 

10

ԳՕՍՏ 31083-2002 «Հյութեր մրգային և բանջարեղենային: D-գլյուկոզի և D-ֆրուկտոզի որոշման մեթոդ»

 

11

ԳՕՍՏ 31669-2012 «Հյութամթերք: Սախարոզի, գլյուկոզի, ֆրուկտոզի և սորբիտի որոշում բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

12

ՍՏԲ ԳՕՍՏ Ռ 51938-2006 «Հյութեր մրգային և բանջարեղենային: Սախարոզի որոշման մեթոդ»

 

13

ԳՕՍՏ Ռ 51938-2002 «Հյութեր մրգային և բանջարեղենային: Սախարոզի որոշման մեթոդ»

 

14

4-րդ հոդվածի 6-րդ և 9-րդ ենթակետեր, 6-րդ հոդվածի 5-րդ կետ, 3-րդ հավելված

ԳՕՍՏ 8764-73 «Պահածոներ կաթնային: Հսկողության մեթոդներ»

կիրառվում է «ճարպ», «շաքար» և «պղինձ» ցուցանիշների նկատմամբ

15

4-րդ հոդվածի 6-րդ և 9-րդ կետեր, 3-րդ հավելված

ԳՕՍՏ ISO 5765-1-2015 «Կաթ չոր, չոր խառնուրդներ պաղպաղակի համար և հալած պանիր: Լակտոզի պարունակության որոշում։ Մաս 1. Ֆերմենտատիվ մեթոդ՝ գլյուկոզի՝ որպես լակտոզի բաղադրիչ մաս օգտագործմամբ»

 

16

ԳՕՍՏ ISO 5765-2-2016 «Կաթ չոր, չոր խառնուրդներ պաղպաղակի համար և հալած պանիր: Լակտոզի պարունակության որոշում։ Մաս 2. Ֆերմենտատիվ մեթոդ՝
գալակտոզի՝ որպես լակտոզի բաղադրիչ մաս օգտագործմամբ»

 

17

ԳՕՍՏ 31086-2002 «Կաթ և կաթնամթերք: Լակտոզի և գալակտոզի որոշման մեթոդ»

 

18

 

ԳՕՍՏ 33527-2015 «Կաթնային և կաթնային բաղադրյալ մթերքներ մանկական սննդի համար։ Մոնո- և դիսախարիդների զանգվածային մասի որոշում՝ մազանոթային էլեկտրոֆորեզի օգտագործմամբ»

 

19

 

ՍՏԲ ISO 22662-2011 «Կաթ և կաթնամթերք: Լակտոզի պարունակության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով (հսկիչ մեթոդ)»

 

20

ԳՕՍՏ Ռ 51258-99 (ԴԻՆ 10326-86) «Կաթ և կաթնամթերք: Սախարոզի և գլյուկոզի որոշման մեթոդ»

 

21

ԳՕՍՏ Ռ 51259-99 (ԴԻՆ 10344-82) «Կաթ և կաթնամթերք: Լակտոզի և գալակտոզի որոշման մեթոդ»

 

22

ԳՕՍՏ Ռ 54760-2011 «Կաթնամթերք բաղադրյալ և մթերքներ մանկական սննդի համար՝ կաթնային հիմքով։ Մոնո- և դիսախարիդների զանգվածային խտության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

23

ՉԿՄ.ՉՎ 4475-2012 «Հատուկ նշանակության մթերքներում, կենսաբանական ակտիվ և սննդային հավելումներում շաքարների (գլյուկոզ, ֆրուկտոզ, սախարոզ, լակտոզ, ածիկաշաքար և մալտոդեքստրին) պարունակության որոշում: ՉԿՄ» (վկայագրման մասին 2012 թվականի նոյեմբերի 6-ի թիվ 740/2012 վկայական)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի մշակումը և դրա ներառումը սույն ցանկում

24

4-րդ հոդվածի 6-րդ և 10-րդ կետեր,

6-րդ հոդվածի 9-րդ և 10-րդ կետեր

բաժիններ I և II ԳՕՍՏ 5667-65 «Հաց և հացաբուլկեղեն: Ընդունման կանոններ, նմուշառման մեթոդներ, արտադրատեսակների զգայորոշման ցուցանիշների և զանգվածի որոշման մեթոդներ»

 

25

ԳՕՍՏ 5904-82 «Հրուշակեղեն: Ընդունման կանոններ, փորձանմուշներ վերցնելու և նախապատրաստելու մեթոդներ»

 

26

 

ՍՏԲ 2160-2011 «Հացաբուլկեղեն։ Ընդունման կանոններ, փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ, զգայորոշման ցուցանիշների և զանգվածի որոշման մեթոդներ»

կիրառվում է ընդունման կանոնների և փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդների մասով

27

 

ՍՏԲ 2397-2015 «Հրուշակեղեն: Ընդունման կանոններ, փորձանմուշներ վերցնելու և նախապատրաստելու մեթոդներ»

 

28

4-րդ հոդվածի 10-րդ ենթակետ

ԳՕՍՏ 32799-2014 «Հյութամթերք: Ազատ ամինաթթուների որոշում՝ իոնափոխանակման քրոմատագրման մեթոդով»

 

29

ԳՕՍՏ Ռ 51198-98 «Միս և մսամթերք:
L-(+)-գլուտամինաթթվի որոշման մեթոդ»

 

30

ՉԿՄ.ՉՎ 1363-2000 «Սննդամթերքում ամինաթթուների որոշման մեթոդիկա՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման միջոցով» (վկայագրման մասին 2002 թվականի մարտի 6-ի թիվ 236/2002 վկայական)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի մշակումը և դրա ներառումը սույն ցանկում

31

6-րդ հոդված, 7-րդ հոդվածի 7-րդ կետ

ԳՕՍՏ 15113.7-77 «Խտանյութեր սննդային: Կերակրի աղի որոշման մեթոդներ»

 

32

6-րդ հոդված, 1-ին հավելված

ԳՕՍՏ ISO/TS 17728-2017 «Սննդային շղթայի միկրոկենսաբանություն: Միկրոկենսաբանական վերլուծության համար սննդամթերքի և կերերի փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

33

ԳՕՍՏ 31413-2010 «Ջրիմուռներ, ծովային խոտեր և դրանցից ստացված արտադրանք: Ընդունման կանոններ և նմուշառման մեթոդներ»

 

34

ԳՕՍՏ 31904-2012 «Սննդամթերք: Միկրոկենսաբանական փորձարկումների համար փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

35

ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 7002-2012 «Գյուղատնտեսական սննդամթերք: Խմբաքանակից փորձանմուշներ վերցնելու ստանդարտ մեթոդի սխեմա»

 

36

ՍՏԲ 1036-97 «Սննդամթերք և պարենային հումք: Անվտանգության ցուցանիշների որոշման համար փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

37

6-րդ հոդված, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.1 բաժին

ԳՕՍՏ 31467-2012 «Թռչնամիս, ենթամթերք և կիսաֆաբրիկատներ թռչնամսից:
Փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ և փորձարկումների համար դրանք նախապատրաստելը»

 

38

ԳՕՍՏ Ռ 54374-2011 «Թռչնամիս, ենթամթերք և կիսաֆաբրիկատներ թռչնամսից: Աղիքային ցուպիկների խմբի բակտերիաների (կոլիձև բակտերիաների) հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

 

39

6-րդ հոդված, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.1, 2.2 և 2.4 բաժիններ

ՍՏԲ ԳՕՍՏ Ռ 51447-99 (ԻՍՕ 3100-1-91) «Միս և մսամթերք: Փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

40

ՍՏ ՂՀ ԳՕՍՏ Ռ 51448-2010 «Միս և մսամթերք: Միկրոկենսաբանական հետազոտությունների համար փորձանմուշների նախապատրաստման մեթոդներ»

 

41

ԳՕՍՏ Ռ 50396.0-2013 «Թռչնամիս, ենթամթերք և կիսաֆաբրիկատներ թռչնամսից: Փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ և միկրոկենսաբանական հետազոտությունների համար դրանք նախապատրաստելը»

 

42

ԳՕՍՏ Ռ 51447-99 «Միս և մսամթերք: Փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

43

ԳՕՍՏ Ռ 51448-99 «Միս և մսամթերք: Միկրոկենսաբանական հետազոտությունների համար փորձանմուշների պատրաստման մեթոդներ»

 

44

6-րդ հոդվածի 3-րդ կետի
2-րդ ենթակետ

ԳՕՍՏ ISO 22119-2013 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Պոլիմերազային շղթայական ռեակցիա (ՊՇՌ)՝ իրական ժամանակի ռեժիմում՝ սննդամթերքի մեջ ախտածին միկրոօրգանիզմների որոշման համար։ Ընդհանուր պահանջներ և սահմանումներ»

 

45

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21569-2009 «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ: Նուկլեինաթթուների վերլուծության հիման վրա որակական հայտնաբերման մեթոդներ»

 

46

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21570-2009 «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ: Նուկլեինաթթվի վրա հիմնված քանակական մեթոդներ»

 

47

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21571-2009 «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ:
Նուկլեինաթթուների լուծահանում»

 

48

 

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 21572-2009 «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ:
Պրոտեինի վրա հիմնված մեթոդներ»

 

49

ԳՕՍՏ CEN/TS 15568-2015 «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ: Փորձանմուշներ վերցնելու ռազմավարություններ»

 

50

ՍՏԲ ISO 24276-2012 «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և ածանցյալ մթերքների հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ:
Ընդհանուր պահանջներ և սահմանումներ»

 

51

ՍՏ ՂՀ ԻՍՕ 24276-2010 «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքների հայտնաբերման մեթոդներ: Հիմնական պահանջներ և սահմանումներ»

 

52

ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 21571-2014 «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքների հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ: Նուկլեինաթթուների լուծամզում»

 

53

ՍՏԲ ԳՕՍՏ Ռ 52173-2005 «Հումք և սննդամթերք: Բուսական ծագման գենետիկորեն ձևափոխված աղբյուրների (ԳՁԱ) նույնականացման մեթոդ»

 

54

ՍՏԲ ԳՕՍՏ Ռ 52174-2005 «Կենսաբանական անվտանգություն: Հումք և սննդամթերք: Բուսական ծագման գենետիկորեն ձևափոխված աղբյուրների (ԳՁԱ) նույնականացման մեթոդ՝ կենսաբանական միկրոչիպի կիրառմամբ»

 

55

ՍՏ ՂՀ 1345-2005 «Կենսաբանական անվտանգություն: Հումք և սննդամթերք: Բուսական ծագման գենետիկորեն ձևափոխված աղբյուրների (ԳՁԱ) նույնականացման մեթոդ՝ կենսաբանական միկրոչիպի կիրառմամբ»

 

56

ՍՏ ՂՀ 1346-2005 «Կենսաբանական անվտանգություն: Հումք և սննդամթերք: Բուսական ծագման գենետիկորեն ձևափոխված աղբյուրների (ԳՁԱ) նույնականացման մեթոդ»

 

57

 

ԳՕՍՏ Ռ 53214-2008 (ISO 24276:2006) «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքների հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ: Ընդհանուր պահանջներ և սահմանումներ»

 

58

ԳՕՍՏ Ռ 53244-2008 (ISO 21570:2005) «Սննդամթերք: Գենետիկորեն ձևափոխված օրգանիզմների և դրանցից ստացված մթերքների հայտնաբերման համար վերլուծության մեթոդներ: Նուկլեինաթթուների քանակական որոշման վրա հիմնված մեթոդներ»

 

59

ԳՕՍՏ Ռ 52173-2003 «Հումք և սննդամթերք: Բուսական ծագման գենետիկորեն ձևափոխված աղբյուրների (ԳՁԱ) նույնականացման մեթոդ»

 

60

ԳՕՍՏ Ռ 52174-2003 «Կենսաբանական անվտանգություն: Հումք և սննդամթերք: Բուսական ծագման գենետիկորեն ձևափոխված աղբյուրների (ԳՁԱ) նույնականացման մեթոդ՝ կենսաբանական միկրոչիպի կիրառմամբ»

կիրառվում է մինչև 2019 թվականի հուլիսի 1-ը

61

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 1-ին աղյուսակ

ԳՕՍՏ ISO 7889-2015 «Յոգուրտ: Բնորոշ միկրոօրգանիզմների հաշվարկ: 37°С ջերմաստիճանի պայմաններում ինկուբացիայից հետո միկրոօրգանիզմների գաղութների հաշվարկման մեթոդիկա»

 

62

ԳՕՍՏ ISO 29981-2013 «Կաթնամթերք: Պրեզումպտիվ բիֆիդոբակտերիաների հաշվարկ։ Գաղութների քանակության որոշման մեթոդ՝ 37°С ջերմաստիճանի դեպքում»

 

63

ԳՕՍՏ 10444. 11-2013 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Մեզոֆիլ կաթնաթթվային միկրոօրգանիզմների հայտնաբերման և քանակության հաշվարկման մեթոդներ»

 

64

7.17 կետ ԳՕՍՏ 33491-2015 «Բիֆիդում բիֆիդոբակտերիաներով հարստացված կաթնաթթվային մթերքներ: Տեխնիկական պայմաններ»

 

65

 

ԳՕՍՏ Ռ 56201-2014 «Ֆունկցիոնալ սննդամթերք: Բիֆիդոգեն հատկանիշների որոշման մեթոդներ»

 

66

ԳՕՍՏ Ռ 56139-2014 «Ֆունկցիոնալ սննդամթերք: Պրոբիոտիկ միկրոօրգանիզմների որոշման և հաշվարկի մեթոդներ»

 

67

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 2-րդ հավելվածի 1-ին աղյուսակ

ԳՕՍՏ ISO 4833-2015 «Սննդամթերքի և կերերի միկրոկենսաբանություն:
Միկրոօրգանիզմների հաշվարկման հորիզոնական մեթոդ: 30°С ջերմաստիճանի պայմաններում ինկուբացիայից հետո գաղութների հաշվարկման մեթոդիկա»

 

68

ԳՕՍՏ ISO 6887-1-2015 «Սննդամթերքի և կերերի միկրոկենսաբանություն: Նմուշների պատրաստում փորձարկման համար, սկզբնական կախույթի և տասնապատիկ նոսրացումների պատրաստում միկրոկենսաբանական հետազոտության համար:
Մաս 1. Սկզբնական կախույթի և տասնապատիկ նոսրացումների նախապատրաստման ընդհանուր կանոններ»

 

69

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 6887-6-2015 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Փորձանմուշների պատրաստում վերլուծության համար, սկզբնական կախույթի և տասնապատիկ նոսրացումների պատրաստում միկրոկենսաբանական հետազոտության համար:
Մաս 6. Արտադրության սկզբնական փուլում վերցված փորձանմուշների նախապատրաստման հատուկ կանոններ»

 

70

ԳՕՍՏ ISO 7218-2015 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Միկրոկենսաբանական հետազոտությունների մասով ընդհանուր պահանջներ և առաջարկություններ»

 

71

ԳՕՍՏ 26669-85 «Սննդային և համային մթերք: Միկրոկենսաբանական վերլուծությունների համար փորձանմուշների պատրաստում»

 

72

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.1 բաժին

ԳՕՍՏ 7702.2.7-2013 «Թռչնամիս, ենթամթերք և կիսաֆաբրիկատներ թռչնամսից: Proteus ցեղի բակտերիաների հայտնաբերման մեթոդներ»

 

73

ԳՕՍՏ Ռ 50396.1-2010 «Թռչնամիս, ենթամթերք և կիսաֆաբրիկատներ թռչնամսից: Մեզոֆիլային աէրոբ և ֆակուլտատիվ անաէրոբ միկրոօրգանիզմների քանակության որոշման մեթոդ»

 

74

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.1-2.4 բաժիններ

ԳՕՍՏ 10444.15-94 «Սննդամթերք:
Մեզոֆիլային աէրոբ և ֆակուլտատիվ անաէրոբ միկրոօրգանիզմների քանակության որոշման մեթոդներ»

 

75

 

ԳՕՍՏ 31747-2012 (ISO 4831:2006, ISO 4832։2006) «Սննդամթերք: Աղիքային ցուպիկների խմբի բակտերիաների (կոլիձև բակտերիաների) հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

 

76

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.1, 2.3 և 2.4 բաժիններ

ԳՕՍՏ 7702.2.0-2016 «Թռչնի սպանդից ստացված մթերք, կիսապատրաստվածքներ թռչնամսից և շրջակա արտադրական միջավայրի օբյեկտներ: Փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ և միկրոկենսաբանական հետազոտությունների համար դրանք նախապատրաստելը»

 

77

6-րդ հոդվածի 4-րդ և 5-րդ կետեր, 1-ին հավելվածի 1-ին աղյուսակ և 2-րդ աղյուսակի 2.2 - 2.4 բաժիններ, 3-րդ հավելված

ԳՕՍՏ ԻՍՕ 707-2013 «Կաթ և կաթնամթերք: Նմուշառման ուղեցույց»

 

78

ԳՕՍՏ 3622-68 «Կաթ և կաթնամթերք: Նմուշառում և փորձարկման համար դրանց նախապատրաստում»

կիրառվում է մինչև 2019 թվականի հուլիսի 1-ը

79

ԳՕՍՏ 26809.1-2014 «Կաթ և կաթնամթերք: Ընդունման կանոններ, նմուշառման և վերլուծության համար նմուշների նախապատրաստման մեթոդներ: Մաս 1. Կաթ, կաթնամթերք, կաթնային բաղադրյալ և կաթ պարունակող մթերքներ»

 

80

ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 24333-2011 «Հացահատիկ և դրա վերամշակումից ստացված մթերքներ: Նմուշառում»

 

81

6-րդ հոդվածի 4-րդ և 5-րդ կետեր, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.2 - 2.4 բաժիններ, 3-րդ հավելված

ԳՕՍՏ 15113.0-77 «Խտանյութեր սննդային: Ընդունման կանոններ, փորձանմուշներ վերցնելը և դրանք նախապատրաստելը»

 

82

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.2-2.4 բաժիններ

ԳՕՍՏ ISO 6611-2013 «Կաթ և կաթնամթերք: Խմորասնկերի և (կամ) բորբոսասնկերի գաղութագոյացնող միավորների հաշվարկ։ Գաղութների քանակության որոշման մեթոդիկա՝ 25 °С ջերմաստիճանի դեպքում»

 

83

ԳՕՍՏ ISO 6887-5-2016 «Սննդամթերքի և կերերի միկրոկենսաբանություն: Նմուշների պատրաստում փորձարկման համար, սկզբնական կախույթի և տասնապատիկ նոսրացումների պատրաստում միկրոկենսաբանական հետազոտության համար: Մաս 5. Կաթի և կաթնամթերքի նախապատրաստման հատուկ կանոններ»

 

84

ԳՕՍՏ ISO 21527-1-2013 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Խմորասնկերի և բորբոսասնկերի հաշվարկման մեթոդ: Մաս 1. Ջրի 0,95-ից ավելի ակտիվությամբ մթերքում գաղութների հաշվարկման մեթոդիկա»

 

85

ԳՕՍՏ ISO 21527-2-2013 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Խմորասնկերի և բորբոսասնկերի հաշվարկման մեթոդ: Մաս 2. Ջրի 0,95-ից պակաս կամ դրան հավասար ակտիվությամբ մթերքում գաղութների հաշվարկման մեթոդիկա»

 

86

ԳՕՍՏ ISO 21871-2013 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Bacillus cereus-ի առավել հավանական թվի հայտնաբերման և հաշվարկման մեթոդ»

 

87

ԳՕՍՏ 10444.2-94 «Սննդամթերք: Staphylococcus aureus-ի հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

 

88

ԳՕՍՏ 10444. 8-2013 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Bacillus cereus պրեզումպտիվ բակտերիաների հաշվարկման հորիզոնական մեթոդ: Գաղութների հաշվարկման մեթոդ՝ 30 °С -ի դեպքում»

 

89

ԳՕՍՏ 10444. 12-2013 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Խմորասնկերի և բորբոսասնկերի հայտնաբերման և քանակության հաշվարկման մեթոդներ»

 

90

ԳՕՍՏ 26972-86 «Հացահատիկ, ձավար, ալյուր, վարսակալյուր՝ մանկական սննդի մթերքի համար։ Միկրոկենսաբանական վերլուծության մեթոդներ»

 

91

ԳՕՍՏ 28560-90 «Սննդամթերք: Proteus, Morganella, Providencia ցեղերի բակտերիաների հայտնաբերման մեթոդ»

կիրառվում է «Proteus» ցուցանիշի նկատմամբ

92

ԳՕՍՏ 28805-90 «Սննդամթերք: Օսմոտոլերանտ խմորասնկերի և բորբոսասնկերի հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

 

93

ԳՕՍՏ 30347-97 «Կաթ և կաթնամթերք: Staphylococcus aureus-ի որոշման մեթոդներ»

կիրառվում է մինչև 2018 թվականի սեպտեմբերի 1-ը

94

ԳՕՍՏ 30347-2016 «Կաթ և կաթնամթերք: Staphylococcus aureus-ի որոշման մեթոդներ»

 

95

ԳՕՍՏ 30705-2000 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: Մեզոֆիլային աէրոբ և ֆակուլտատիվ անաէրոբ միկրոօրգանիզմների ընդհանուր քանակության որոշման մեթոդ»

 

96

ԳՕՍՏ 30706-2000 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: Խմորասնկերի և բորբոսասնկերի քանակության որոշման մեթոդ»

 

97

ԳՕՍՏ 31746-2012 (ISO 6888-1:1999, ISO 6888-2:1999, ISO 6888-3:2003) «Սննդամթերք: Կոագուլադրական ստաֆիլակոկերի և Staphylococcus aureus-ի հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

 

98

ԳՕՍՏ 32012-2012 «Կաթ և կաթնամթերք: Մեզոֆիլ անաերոբ միկրոօրգանիզմների սպորների պարունակության որոշման մեթոդներ»

 

99

ԳՕՍՏ 32149-2013 «Գյուղատնտեսական թռչնի ձվերի վերամշակումից ստացված սննդամթերք: Միկրոկենսաբանական վերլուծության մեթոդներ»

 

100

ԳՕՍՏ 32901-2014 «Կաթ և կաթնամթերք: Միկրոկենսաբանական վերլուծության մեթոդներ»

 

101

ԳՕՍՏ 33566-2015 «Կաթ և կաթնամթերք: Խմորասնկերի և բորբոսասնկերի որոշում»

 

102

ՍՏ ՂՀ ԻՍՕ 6611-2009 «Կաթ և կաթնամթերք: Խմորասնկերի և (կամ) բորբոսասնկերի գաղութագոյացնող միավորների հաշվարկ։ Գաղութների հաշվարկման մեթոդ՝ 25 °С -ի դեպքում»

 

103

ԳՕՍՏ Ռ 54674-2011 «Թռչնամիս, ենթամթերք և կիսաֆաբրիկատներ թռչնամսից: Staphylococcus aureus-ի հայտնաբերման և որոշման մեթոդ»

 

104

ԳՕՍՏ Ռ 56145-2014 «Ֆունկցիոնալ սննդամթերք: Միկրոկենսաբանական վերլուծության մեթոդներ»

 

105

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.2 և 2.4 բաժիններ

ԳՕՍՏ Ռ 54354-2011 «Միս և մսամթերք: Ընդհանուր պահանջներ և միկրոկենսաբանական վերլուծության մեթոդներ»

 

106

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.3 բաժին

ԳՕՍՏ 30712-2001 «Ոչ ալկոհոլային արդյունաբերության մթերքներ: Միկրոկենսաբանական վերլուծության մեթոդներ»

 

107

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.3 և 2.4 բաժիններ

ԳՕՍՏ ISO 16649-1-2015 «Սննդամթերքի և կերերի միկրոկենսաբանություն:

Բետա-գլյուկուրոնիդազ-դրական Escherichia coli-ի (աղիքային ցուպիկ) հաշվարկման հորիզոնական մեթոդ։

Մաս 1. Գաղութների հաշվարկման մեթոդիկա՝ 44 °C ջերմաստիճանի պայմաններում՝ մեմբրանների և 5-բրոմ-4- քլոր-3 -ինդոլիլ բետա-D-գլյուկուրոնիդի կիրառմամբ»

 

108

ԳՕՍՏ ISO 16649-2-2015 «Սննդամթերքի միկրոկենսաբանություն: Բետա-գլյուկուրոնիդազ-դրական Escherichia coli-ի (աղիքային ցուպիկ) հաշվարկման հորիզոնական մեթոդ։ Մաս 2. Գաղութների հաշվարկման մեթոդիկա՝ 44 °C ջերմաստիճանի պայմաններում՝ 5-բրոմ-4-քլորո-3 -ինդոլիլ բետա-D-գլյուկուրոնիդի կիրառմամբ»

 

109

ԳՕՍՏ ISO/TS 13136-2016 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Պոլիմերազային շղթայական ռեակցիա՝ իրական ժամանակի ռեժիմում՝ ախտածին միկրոօրգանիզմների որոշման համար։

Շիգա-տոքսին արտադրող Escherichia coli բակտերիաների, այդ թվում՝ O157, O111, O26, O103 և O145 սերոխմբերի բակտերիաների որոշման հորիզոնական մեթոդ»

 

110

ԳՕՍՏ 30726-2001 «Սննդամթերք: Escherichia coli տեսակի բակտերիաների հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

 

111

ԳՕՍՏ 31708-2012 «Սննդամթերքի և կերերի միկրոկենսաբանություն։ Escherichia coli պրեզումպտիվ բակտերիաների հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդ: Առավել հավանական թվի մեթոդ»

 

112

ԳՕՍՏ 32011-2013 (ISO 16654։2001) «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Escherichia coli O157-ի հայտնաբերման հորիզոնական մեթոդ»

 

113

ԳՕՍՏ Ռ 50454-92 «Միս և մսամթերք: Ենթադրյալ կոլիձև բակտերիաների և Escherichia coli-ի հայտնաբերում և հաշվառում (արբիտրաժային մեթոդ)»

 

114

ԳՕՍՏ Ռ 55361-2012 «Յուղ կաթնային, կարագ և մածուկ յուղային՝ կովի կաթից: Ընդունման կանոններ, փորձանմուշներ վերցնելը և հսկողության մեթոդներ»

 

115

6-րդ հոդվածի 4-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.4 բաժին

ԳՕՍՏ 7698-93 «Օսլա։ Ընդունման կանոններ և վերլուծության մեթոդներ»

 

116

ԳՕՍՏ 7702.2.6-93 «Թռչնամիս, ենթամթերք և կիսաֆաբրիկատներ թռչնամսից: Սուլֆիտ վերականգնող կլոստրիդիաների հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

կիրառվում է մինչև 2019 թվականի հուլիսի 1-ը

117

ԳՕՍՏ 7702.2.6-2015 «Թռչնամիս, ենթամթերք և կիսաֆաբրիկատներ թռչնամսից: Սուլֆիտ վերականգնող կլոստրիդիաների հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ»

 

118

ԳՕՍՏ 26312.1-84 «Ձավարեղեն: Ընդունման կանոններ և փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

119

ԳՕՍՏ 27668-88 «Ալյուր և թեփ: Ընդունում և փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

120

ԳՕՍՏ 29185-2014 «Սննդամթերքի և կենդանիների համար նախատեսված կերերի միկրոկենսաբանություն: Անաէրոբ պայմաններում աճող՝ սուլֆիտ վերականգնող բակտերիաների հայտնաբերման և հաշվարկման մեթոդներ»

 

121

ԳՕՍՏ 33444-2015 «Օսլա և օսլայամթերք: Փորձանմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

122

ԳՕՍՏ 33536-2015 «Հրուշակեղեն: Մեզոֆիլային աէրոբ և ֆակուլտատիվ անաէրոբ միկրոօրգանիզմների քանակության որոշման մեթոդ»

 

123

6-րդ հոդվածի 5-րդ կետ, 3-րդ հավելված

ԳՕՍՏ ISO 8070/IDF 119-2014 «Կաթ և կաթնամթերք: Կալցիումի, նատրիումի, կալիումի և մագնեզիումի պարունակության որոշում։ Ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափական մեթոդ»

 

124

ԳՕՍՏ ISO 8262-1-2016 «Կաթնամթերք և կաթի հիմքով սննդամթերք: Յուղի պարունակության որոշում՝ Վեյբուլլ-Բեռնտրոպի ծանրաչափական մեթոդով (հսկիչ մեթոդ)։ Մաս 1. Մթերք մանկական սննդի համար»

 

125

ԳՕՍՏ ISO 8381-2016 «Մթերք մանկական սննդի համար՝ կաթի հիմքով: Յուղի պարունակության որոշում։ Ծանրաչափական մեթոդ (հսկիչ մեթոդ)»

 

126

ԳՕՍՏ ISO 12081-2013 «Կաթ: Կալցիումի պարունակության որոշում։ Տիտրաչափական մեթոդ»

 

127

ԳՕՍՏ ISO 12080-1-2016 «Կաթ չոր յուղազերծված: A վիտամինի պարունակության որոշում: Մաս 1: Գունաչափական մեթոդ»

 

128

ԳՕՍՏ ISO 12080-2-2016 «Կաթ չոր յուղազերծված: A վիտամինի պարունակության որոշում: Մաս 2: Բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդ»

 

129

ԳՕՍՏ ISO 14892-2016 «Կաթ չոր յուղազերծված: D վիտամինի պարունակության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման կիրառմամբ»

 

130

ԳՕՍՏ ISO 23065-2015 «Յուղ կաթնային՝ հարստացված կաթնամթերքից: Կաթնային յուղի մեջ օմեգա-3 և օմեգա-6 ճարպաթթուների պարունակության որոշում՝ գազահեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

131

ԳՕՍՏ EN 12821-2014 «Սննդամթերք: Խոլեկալցիֆերոլի (D3 վիտամինի) և էրգոկալցիֆերոլի (D2 վիտամինի) պարունակության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

132

ԳՕՍՏ EN 12822-2014 «Սննդամթերք: Е վիտամինի (ալֆա-, բետա-, գամմա- և դելտա-տոկոֆերոլների) պարունակության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

133

ԳՕՍՏ EN 12823-2-2014 «Սննդամթերք: A վիտամինի պարունակության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով: Մաս 2. Բետա-կարոտինի պարունակության որոշում»

 

134

ԳՕՍՏ EN 14084-2014 «Սննդամթերք: Հետքային տարրերի որոշում: Կապարի, կադմիումի, ցինկի, պղնձի և երկաթի պարունակության որոշում ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափության միջոցով՝ միկրոալիքային քայքայումից հետո»

կիրառվում է «ցինկ», «պղինձ» և «երկաթ» ցուցանիշների նկատմամբ

135

ԳՕՍՏ EN 14122-2013 «Սննդամթերք: В(1) վիտամինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգնությամբ»

 

136

ԳՕՍՏ EN 14148-2015 «Սննդամթերք: К1 վիտամինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

137

ԳՕՍՏ EN 14152-2013 «Սննդամթերք: В(2) վիտամինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգնությամբ»

 

138

ԳՕՍՏ EN 14164-2014 «Սննդամթերք: В(6) վիտամինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգնությամբ»

 

139

ԳՕՍՏ EN 14663-2014 «Սննդամթերք: В6 վիտամինի (ներառյալ գլիկոզիլացված ձևերը) որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

140

ԳՕՍՏ EN 15111-2015 «Սննդամթերք: Հետքային տարրերի որոշում:
Յոդի որոշման մեթոդ՝ ինդուկտիվ կապակցված պլազմայով զանգվածային սպեկտրաչափության մեթոդով (ICP-MS)»

կիրառվում է «յոդ» ցուցանիշի նկատմամբ

141

ԳՕՍՏ EN 15505-2013 «Սննդամթերք: Հետքային տարրերի որոշում: Նատրիումի և մագնեզիումի որոշում՝ բոցային ատոմային աբսորբցիոն սպեկտրաչափության միջոցով՝ միկրոալիքային վառարանում փորձանմուշի նախնական հանքայնացմամբ»

 

142

ԳՕՍՏ EN 15607-2015 «Սննդամթերք: D-բիոտինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

143

ԳՕՍՏ EN 15652-2015 «Սննդամթերք: Նիացինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

144

ԳՕՍՏ 5867-90 «Կաթ և կաթնամթերք: Յուղի որոշման մեթոդներ»

 

145

ԳՕՍՏ 7047-55 «А, С, D, Bl, В2 և РР վիտամիններ: Փորձանմուշներ վերցնելը, վիտամինների որոշման և վիտամինային պատրաստուկների որակի փորձարկման մեթոդներ»

 

146

ԳՕՍՏ 8756.21-89 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերքներ: Յուղի որոշման մեթոդներ»

 

147

ԳՕՍՏ 10846-91 «Հացահատիկ և դրա վերամշակումից ստացված մթերքներ: Սպիտակուցի որոշման մեթոդ»

 

148

ԳՕՍՏ 15113.9-77 «Խտանյութեր սննդային: Յուղի որոշման մեթոդներ»

 

149

ԳՕՍՏ 22760-77 «Կաթնամթերք: Յուղի որոշման ծանրաչափական մեթոդ»

 

150

ԳՕՍՏ 23327-98 «Կաթ և կաթնամթերք: Ընդհանուր ազոտի զանգվածային մասի չափման մեթոդ՝ ըստ Կելդալի, և սպիտակուցի զանգվածային մասի որոշում»

 

151

ԳՕՍՏ 24556-89 (ISO 6557-1-86, ISO 6557-2-84) «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերքներ: C վիտամինի որոշման մեթոդներ»

 

152

ԳՕՍՏ 25179-2014 «Կաթ և կաթնամթերք: Սպիտակուցի զանգվածային մասի որոշման մեթոդներ»

 

153

բաժին 1 ԳՕՍՏ 25999-83 «Մրգերի և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերքներ: В1 և В2 վիտամինների որոշման մեթոդներ»

 

154

ԳՕՍՏ 26183-84 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերքներ, պահածոներ մսային և մսաբուսական: Յուղի որոշման մեթոդ»

 

155

ԳՕՍՏ 26186-84 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերքներ, պահածոներ մսային և մսաբուսական: Քլորիդների որոշման մեթոդներ»

 

156

ԳՕՍՏ 26313-2014 «Մրգերի և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերքներ: Ընդունման կանոններ և նմուշներ վերցնելու մեթոդներ»

 

157

ԳՕՍՏ 26573․1-93 «Պրեմիքսներ: А վիտամինի որոշման մեթոդներ»

 

158

ԳՕՍՏ 26573.2-2014 «Պրեմիքսներ: Մանգանի, պղնձի, երկաթի, ցինկի, կոբալտի որոշման մեթոդներ»

կիրառվում է «մանգան», «ցինկ», «պղինձ» և «երկաթ» ցուցանիշների նկատմամբ

159

 

ԳՕՍՏ 26928-86 «Սննդամթերք: Երկաթի որոշման մեթոդ»

 

160

ԳՕՍՏ 26929-94 «Հումք և սննդամթերք: Փորձանմուշների նախապատրաստում: Հանքայնացում՝ թունավոր տարրերի որոշման համար»

կիրառվում է «ցինկ», «պղինձ» և «երկաթ» ցուցանիշների նկատմամբ

161

ԳՕՍՏ 26931-86 «Հումք և սննդամթերք: Պղնձի որոշման մեթոդներ»

 

162

ԳՕՍՏ 26934-86 «Հումք և սննդամթերք: Ցինկի որոշման մեթոդ»

 

163

ԳՕՍՏ 27670-88 «Ալյուր եգիպտացորենի: Յուղի որոշման մեթոդ»

 

164

ԳՕՍՏ 29033-91 «Հացահատիկ և դրա վերամշակումից ստացված մթերքներ: Յուղի որոշման մեթոդներ»

 

165

ԳՕՍՏ 29138-91 «Ալյուր, հաց և հացաբուլկեղենային արտադրատեսակներ՝ ցորենի, վիտամինացված: В1 վիտամինի (թիամինի) որոշման մեթոդ»

 

166

ԳՕՍՏ 29139-91 «Ալյուր, հաց և հացաբուլկեղենային արտադրատեսակներ՝ ցորենի, վիտամինացված: В2 վիտամինի (ռիբոֆլավինի) որոշման մեթոդ»

 

167

ԳՕՍՏ 29140-91 «Ալյուր, հաց և հացաբուլկեղենային արտադրատեսակներ՝ ցորենի, վիտամինացված: РР վիտամինի (նիկոտինաթթվի) որոշման մեթոդ»

 

168

ԳՕՍՏ 29247-91 «Պահածոներ կաթնային:
Յուղի որոշման մեթոդներ»

 

169

ԳՕՍՏ 30178-96 «Հումք և սննդամթերք: Թունավոր տարրերի որոշման ատոմաաբսորբման մեթոդ»

կիրառվում է «ցինկ», «պղինձ» և «երկաթ» ցուցանիշների նկատմամբ

170

ԳՕՍՏ 30418-96 «Յուղեր բուսական: Ճարպաթթվային բաղադրության որոշման մեթոդ»

 

171

ԳՕՍՏ 30538-97 «Սննդամթերք: Թունավոր տարրերի որոշման մեթոդիկա՝ ատոմային էմիսիոն մեթոդով»

կիրառվում է «ցինկ», «պղինձ» և «երկաթ» ցուցանիշների նկատմամբ

172

 

ԳՕՍՏ 30615-99 «Հումք և սննդամթերք: Ֆոսֆորի որոշման մեթոդ»

 

173

ԳՕՍՏ 30627.1-98 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: А վիտամինի (ռետինոլի) զանգվածային մասի չափման մեթոդ»

 

174

ԳՕՍՏ 30627.2-98 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: С վիտամինի (ասկորբինաթթվի) զանգվածային մասի չափման մեթոդներ»

 

175

ԳՕՍՏ 30627.3-98 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: Е վիտամինի (տոկոֆերոլի) զանգվածային մասի չափման մեթոդ»

 

176

ԳՕՍՏ 30627.4-98 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: РР վիտամինի (նիացինի) զանգվածային մասի չափման մեթոդ»

 

177

ԳՕՍՏ 30627.5-98 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: B1 վիտամինի (թիամինի) զանգվածային մասի չափման մեթոդ»

 

178

ԳՕՍՏ 30627.6-98 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: В2 վիտամինի (ռիբոֆլավինի) զանգվածային մասի չափման մեթոդներ»

 

179

ԳՕՍՏ 30648.1-99 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: Յուղի որոշման մեթոդներ»

 

180

ԳՕՍՏ 30648.2-99 «Կաթնամթերք մանկական սննդի համար: Ընդհանուր սպիտակուցի որոշման մեթոդներ»

 

181

ԳՕՍՏ 31469-2012 «Գյուղատնտեսական թռչնի ձվերի վերամշակումից ստացված սննդամթերք: Ֆիզիկաքիմիական վերլուծության մեթոդներ»

 

182

ԳՕՍՏ 31483-2012 «Պրեմիքսներ: В1 (թիամինքլորիդի), В2 (ռիբոֆլավինի), В3 (պանտոտենաթթվի), В5 (նիկոտինաթթվի և նիկոտինամիդի), В6 (պիրիդօքսինի), Вс (ֆոլաթթվի), С (ասկորբինաթթվի) վիտամինների պարունակության որոշում՝ մազանոթային էլեկտրաֆորեզի մեթոդով»

 

183

ԳՕՍՏ 31486-2012 «Պրեմիքսներ: КЗ վիտամինի պարունակության որոշման մեթոդ»

 

184

ԳՕՍՏ 31505-2012 «Կաթ, կաթնամթերք և մթերք մանկական սննդի համար՝ կաթի հիմքով։ Յոդի պարունակության որոշման մեթոդներ»

 

185

 

ԳՕՍՏ 31584-2012 (ISO 9874:2006) «Կաթ: Ընդհանուր ֆոսֆորի զանգվածային մասի որոշման սպեկտրալուսաչափական մեթոդ»

 

186

ԳՕՍՏ 31660-2012 «Սննդամթերք: Յոդի զանգվածային կոնցենտրացիայի որոշման ինվերսիոն-վոլտամպերաչափական մեթոդ»

 

187

ԳՕՍՏ 31663-2012 «Յուղեր բուսական և ճարպեր կենդանական: Ճարպաթթուների մեթիլային եթերների զանգվածային մասի որոշում՝ գազային քրոմատագրման մեթոդով»

 

188

ԳՕՍՏ 31664-2012 «Յուղեր բուսական և ճարպեր կենդանական: Տրիգլիցերիդների մոլեկուլներում՝ 2-րդ դիրքում ճարպաթթուների բաղադրության որոշման մեթոդ»

 

189

ԳՕՍՏ 31665-2012 «Յուղեր բուսական և ճարպեր կենդանական: Ճարպաթթուների մեթիլային եթերների ստացում»

 

190

ԳՕՍՏ 31707-2012 (EN 14627:2005) «Սննդամթերք: Հետքային տարրերի որոշում: Ընդհանուր մկնդեղի և սելենի որոշում՝ ճնշման տակ փորձանմուշի նախնական հանքայնացմամբ հիդրիդների առաջացմամբ ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափական մեթոդով»

կիրառվում է «սելեն» ցուցանիշի նկատմամբ

191

ԳՕՍՏ 31980-2012 «Կաթ: Ընդհանուր ֆոսֆորի զանգվածային մասի որոշման սպեկտրաչափական մեթոդ»

 

192

ԳՕՍՏ 32042-2012 «Պրեմիքսներ: В խմբի վիտամինների որոշման մեթոդներ»

 

193

ԳՕՍՏ 32043-2012 «Պրեմիքսներ: А, D, Е վիտամինների որոշման մեթոդներ»

 

194

ԳՕՍՏ 32915-2014 «Կաթ և կաթնամթերք: Յուղային ֆազի ճարպաթթվային բաղադրության որոշում՝ գազային քրոմատագրման մեթոդով»

 

195

ԳՕՍՏ 32916-2014 «Կաթ և կաթնամթերք: D վիտամինի զանգվածային մասի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով»

 

196

ԳՕՍՏ 33824-2016 «Սննդամթերք և պարենային հումք: Թունավոր տարրերի (կադմիումի, կապարի, պղնձի և ցինկի) պարունակության որոշման ինվերսիոնվոլտամպերաչափական մեթոդ»

կիրառվում է «պղինձ» և «ցինկ» ցուցանիշների նկատմամբ

197

 

ԳՕՍՏ 33925-2016 «Մթերք մանկական սննդի համար: Յուղի զանգվածային մասի որոշում՝ Վեյբուլլ-Բեռնտրոպի մեթոդով»

 

198

ՀՍՏ ԻՍՕ 5508-2008 «Ճարպեր և յուղեր՝ կենդանական և բուսական: Ճարպաթթուների մեթիլային եթերների վերլուծություն՝ գազային քրոմատագրման մեթոդով»

 

199

ՀՍՏ ԻՍՕ 8070/ԻԴՖ 119-2011 «Կաթ և կաթնամթերք: Կալցիումի, նատրիումի, կալիումի և մագնեզիումի պարունակության որոշում։ Ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափական մեթոդ»

 

200

ՍՏԲ ISO 1211-2012 «Կաթ: Յուղի պարունակության որոշում՝ ծանրաչափական մեթոդով (արբիտրաժային մեթոդ)»

 

201

ՍՏԲ ISO 2446-2009 «Կաթ: Յուղի պարունակության որոշում»

 

202

ՍՏ ՂՀ ISO 16958-2016 «Կաթ, կաթնամթերք, խառնուրդներ մանկական սննդի և մեծահասակների համար: Ճարպաթթուների կազմի որոշում: Մազանոթային գազային քրոմատագրման մեթոդ»

 

203

ՍՏ ՂՀ ISO 20634-2016 «Խառնուրդներ մանկական սննդի և մեծահասակների համար: В12 վիտամինի պարունակության որոշում՝ հակադարձ-ֆազային բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգնությամբ (RP-HPLC)»

 

204

ՍՏ ՂՀ ISO 20637-2016 «Խառնուրդներ մանկական սննդի և մեծահասակների համար: Միոինոզիտոլի պարունակության որոշում՝ հեղուկային քրոմատագրման և իմպուլսային ամպերաչափության օգնությամբ»

 

205

ՍՏ ՂՀ ISO 20638-2016 «Խառնուրդներ մանկական սննդի համար: Նուկլեոտիդների պարունակության որոշում՝ հեղուկային քրոմատագրման օգնությամբ»

 

206

ՍՏ ՂՀ ISO 20639-2016 «Խառնուրդներ մանկական սննդի և մեծահասակների համար: Պանտոտենաթթվի պարունակության որոշում՝ ուլտրաբարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման և տանդեմային զանգվածային սպեկտրաչափության օգնությամբ (UHPLC-MS/MS)»

 

207

 

ՍՏ ՂՀ ISO 20649-2016 «Խառնուրդներ մանկական սննդի և մեծահասակների համար: Քրոմի, սելենի և մոլիբդենի պարունակության որոշում: Ինդուկտիվ կապակցված պլազմայով զանգվածային սպեկտրաչափություն (ICP-MS)»

կիրառվում է «սելեն» ցուցանիշի նկատմամբ

208

ՍՏԲ EN 12821-2012 «Սննդամթերք: D վիտամինի պարունակության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով: Խոլեկալցիֆերոլի (D3) կամ էրգոկալցիֆերոլի (D2) որոշում»

 

209

ՍՏԲ EN 12822-2012 «Սննդամթերք: E վիտամինի պարունակության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով: Ալֆա-, բետա-, գամմա- և դելտա-տոկոֆերոլների քանակության չափում»

 

210

ՍՏԲ EN 12823-1-2012 «Սննդամթերք: A վիտամինի պարունակության որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով: Մաս 1. Ամբողջական տրանս-ռետինոլի և 13-ցիս-ռետինոլի քանակության չափում»

 

211

ՍՏԲ EN 14082-2014 «Սննդամթերք: Հետքային տարրերի որոշում: Կապարի, կադմիումի, ցինկի, պղնձի, երկաթի և քրոմի պարունակության որոշում՝ չոր մոխրացումից հետո ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափության (ԱԱՍ) միջոցով»

կիրառվում է «ցինկ», «պղինձ» և «երկաթ» ցուցանիշների նկատմամբ

212

ՍՏԲ EN 14122-2012 «Սննդամթերք: В1 վիտամինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման (ԲԱՀՔ) մեթոդով»

 

213

ՍՏԲ EN 14152-2012 «Սննդամթերք: В2 վիտամինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման (ԲԱՀՔ) մեթոդով»

 

214

ՍՏ ՂՀ EN 14082-2013 «Սննդամթերք: Ուղեգծող տարրերի որոշում: Կապարի, կադմիումի, ցինկի, պղնձի, երկաթի և քրոմի պարունակության որոշում՝ չոր մոխրացումից հետո ատոմաաբսորբման սպեկտրաչափական մեթոդով»

կիրառվում է «ցինկ», «պղինձ» և «երկաթ» ցուցանիշների նկատմամբ

215

 

ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 2446-2011 «Կաթ։ Յուղի պարունակության որոշման մեթոդ»

 

216

ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 5508-2010 «Կենդանական և բուսական ճարպեր և յուղեր: Ճարպաթթուների մեթիլային եթերների (FAME) որոշում՝ գազային քրոմատագրմամբ»

 

217

ԳՕՍՏ Ռ ԵՆ 14130-2010 «Սննդամթերք: С վիտամինի որոշում՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման օգնությամբ»

կիրառվում է մինչև 2019 թվականի հուլիսի 1-ը

218

ՍՏԲ 1313-2002 «Սննդամթերք և պարենային հումք: Ցինկի, կադմիումի, կապարի և պղնձի թունավոր տարրերի պարունակության որոշման մեթոդիկա՝ ТА տիպի վերլուծիչների վրա ինվերսիոն վոլտամպերաչափման մեթոդով»

կիրառվում է «ցինկ» և «պղինձ» ցուցանիշների նկատմամբ

219

ՍՏԲ 1314-2002 «Կաթ և կաթնամթերք: Ցինկի, կադմիումի, կապարի և պղնձի թունավոր տարրերի պարունակության որոշման մեթոդիկա՝ ТА տիպի վերլուծիչների վրա ինվերսիոն վոլտամպերաչափման մեթոդով»

 

220

ՍՏ ՂՀ 1423-2005 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերքներ: Յուղի որոշման մեթոդ»

 

221

ԳՕՍՏ Ռ 50479-93 «Պտուղների և բանջարեղենի վերամշակումից ստացված մթերքներ: РР վիտամինի պարունակության որոշման մեթոդ»

 

222

ԳՕՍՏ Ռ 51452-99 «Պահածոներ կաթնային՝ խտացրած: Յուղի զանգվածային մասի որոշման ծանրաչափական մեթոդ»

 

223

ԳՕՍՏ Ռ 51457-99 «Պանիր և հալած պանիր: Յուղի զանգվածային մասի որոշման ծանրաչափական մեթոդ»

 

224

ԳՕՍՏ Ռ 52690-2006 «Սննդամթերք: C վիտամինի զանգվածային խտության որոշման վոլտամպերաչափական մեթոդ»

 

225

ԳՕՍՏ Ռ 54634-2011 «Ֆունկցիոնալ սննդամթերք: E վիտամինի որոշման մեթոդ»

 

226

ԳՕՍՏ Ռ 54635-2011 «Ֆունկցիոնալ սննդամթերք: А վիտամինի որոշման մեթոդ»

 

227

ԳՕՍՏ Ռ 54637-2011 «Ֆունկցիոնալ սննդամթերք: D3 վիտամինի որոշման մեթոդ»

 

228

 

ԳՕՍՏ Ռ 55578-2013 «Հատուկ նշանակության սննդամթերք: Օսմոլյալության որոշման մեթոդ»

 

229

ԳՕՍՏ Ռ 56415-2015 «Հատուկ նշանակության մթերք՝ կաթնային հիմքով: Սելենի պարունակության որոշում»

 

230

ԳՕՍՏ Ռ 56416-2015 «Հատուկ նշանակության մթերք՝ կաթնային հիմքով: Օմեգա-3 և Օմեգա-6 ճարպաթթուների պարունակության որոշում՝ գազային քրոմատագրման մեթոդով»

 

231

ՉԿՄ.ՉՎ 5903-2017 «Սննդամթերքում քոլինի զանգվածային խտությունը: Չափումների կատարման մեթոդիկա՝ սպեկտրաչափական մեթոդով» (վկայագրման մասին 2017 թվականի նոյեմբերի 30-ի թիվ 1070/2017 վկայական)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանարտների մշակումը և դրանց ներառումը սույն ցանկում

232

ՉԿՄ.ՉՎ 2146-2004 «Հարստացված սննդամթերքում ֆոլաթթվի որոշման մեթոդիկա» (վկայագրման մասին 2004 թվականի նոյեմբերի 15-ի թիվ 341/2004 վկայական)

 

233

ՉԿՄ.ՉՎ 3008-2008 «Հատուկ նշանակության սննդամթերքում և ԿԱՀ-ում պանտոտենաթթվի զանգվածային մասի որոշման մեթոդիկա» (վկայագրման մասին 2008 թվականի նոյեմբերի 18-ի թիվ 491/2008 վկայական)

 

234

ՉԿՄ․ՉՎ 3491-2010 «Մանկական սննդի համար նախատեսված հատուկ նշանակության մթերքներում քլորիդների պարունակության որոշում» (վկայագրման մասին 2010 թվականի հուլիսի 7-ի թիվ 580/2010 վկայական)

 

235

ՉԿՄ.ՉՎ 4075-2011 «Մանկական սննդի համար նախատեսված մթերքում L-կարնիտինի խտությունների ՉԿՄ՝ բարձրարդյունավետ հեղուկային քրոմատագրման մեթոդով» (վկայագրման մասին 2011 թվականի հոկտեմբերի 11-ի թիվ 659/2011 վկայական)

 

236

ՉԿՄ.ՉՎ 5663-2016 «Սննդամթերքում քոլինի պարունակության որոշում: Չափումների կատարման մեթոդիկա» (վկայագրման մասին 2016 թվականի սեպտեմբերի 23-ի թիվ 973/2016 վկայական)

 

237

 

ՉԿՄ.ՉՎ 5729-2016 «Սննդամթերքի և հումքի մեջ քրոմի, երկաթի, նիկելի, պղնձի, ցինկի որոշում՝ ինդուկտիվ կապակցված պլազմայով զանգվածային սպեկտրաչափման մեթոդով: Չափումների կատարման մեթոդիկա» (վկայագրման մասին 2016 թվականի դեկտեմբերի 23-ի թիվ 997/2016 վկայական)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի մշակումը և դրա ներառումը սույն ցանկում կիրառվում է «ցինկ», «պղինձ» և «երկաթ» ցուցանիշների նկատմամբ

238

Հատուկ նշանակության սննդամթերքում ֆոլաթթվի զանգվածային մասի չափումների մեթոդիկա՝ իմունաֆերմենտային վերլուծության մեթոդով (վկայագրման մասին 2013 թվականի հոկտեմբերի 21-ի թիվ 01.00225/205-32-13 վկայական, ռեեստրում համարը՝ ՖՌ.1.31.2013.16147)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի մշակումը և դրա ներառումը սույն ցանկում

239

6-րդ հոդվածի 7-րդ կետ

ՍՏԲ ԳՕՍՏ Ռ 51575-2004 «Աղ կերակրի, սննդի, յոդացված: Յոդի և նատրիումի թիոսուլֆատի որոշման մեթոդներ»

 

240

ՍՏ ՂՀ ԳՕՍՏ Ռ 51575-2003 «Աղ կերակրի, սննդի, յոդացված: Յոդի և նատրիումի թիոսուլֆատի որոշման մեթոդներ»

 

241

ԳՕՍՏ Ռ 51575-2000 «Աղ կերակրի, սննդի, յոդացված: Յոդի և նատրիումի թիոսուլֆատի որոշման մեթոդներ»

 

242

6-րդ հոդվածի 7-րդ կետ, 1-ին հավելվածի 2-րդ աղյուսակի 2.3 բաժին

ԳՕՍՏ Ռ ԻՍՕ 7516-2012 «Թեյ լուծվող: Նմուշառում վերլուծության համար»

 

243

6-րդ հոդվածի 9-րդ և 10-րդ կետեր

ԳՕՍՏ 27839-2013 «Ալյուր ցորենի: Սոսնձանյութի քանակի և որակի որոշման մեթոդներ»

 

244

ԳՕՍՏ 32196-2013 «Մակարոնային արտադրատեսակներ, առանց գլյուտենի: Գլյուտենի որոշման իմունաֆերմենտային մեթոդ»

 

245

ԳՕՍՏ 33838-2016 «Հացահատիկի վերամշակումից ստացված մթերք: Գլյուտենի որոշման իմունաֆերմենտային մեթոդ»

 

246

ՍՏԲ 2397-2015 «Հրուշակեղեն: Ընդունման կանոններ, փորձանմուշներ վերցնելու և նախապատրաստելու մեթոդներ»

 

247

ՉԿՄ.ՉՎ 4658-2013 «Սննդամթերքում գլիադինի պարունակության որոշում՝ «Ridascreen Գլիադին» թեստ-համակարգի օգտագործմամբ՝ R-Biofarm-ի արտադրության, Գերմանիա։ Չափումների կատարման մեթոդիկա» (վկայագրման մասին 2013 թվականի հուլիսի 1-ի թիվ 782/2013 վկայական)

կիրառվում է մինչև համապատասխան միջպետական ստանդարտի մշակումը և դրա ներառումը սույն ցանկում

 

Պաշտոնական հրապարակման օրը՝ 22 հունիսի 2022 թվական: